1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Îngrijirea pielii
  6.  » Untul de shea – un super-erou al îngrijirii pielii 

Untul de shea – un super-erou al îngrijirii pielii 

​Atunci când începem căutarea unui produs care să ne facă pielea sănătoasă și strălucitoare, e posibil să ne dorim ingrediente minune, probabil cu nume exotice, care să își facă efectul rapid și eficient, fără prea mare efort din partea noastră.

Iar dacă luăm în considerare și efectele antiinflamatorii și antioxidante asupra pielii, vindecarea mai rapidă a rănilor și repararea barierei cutanate, untul de shea, împreună cu unele uleiuri vegetale, poate intra lejer în această categorie. 

Untul de shea, un nou produs preferat? 

De-a lungul timpului au fost utilizate, fie în scopuri culinare, fie în cosmetice și produse farmaceutice o serie de uleiuri acum din ce în ce mai recunoscute pentru efectele lor atât asupra bolilor de piele, cât și asupra restabilirii homeostaziei cutanate. Unele sunt cunoscute, altele mai puțin: uleiul de măsline, de floarea soarelui, de cocos, din semințe de șofran, uleiul de argan, de soia, de arahide, de susan ori avocado.  Dar și uleiul de borage, de jojoba, de ovăz, din semințe de rodie, uleiul de migdale, din caise amare, de măceș ori uleiul de mușețel.

În acest articol am căutat pentru tine beneficiile terapeutice ale untului de shea, pentru că a atras atenția mai ultor branduri cu renume în domeniul produselor de frumusețe și îngrijire corporală:  „Ingredient versatil, cu aplicații medicinale și culinare, untul de shea nu are substanțe chimice sau conservanți adăugate în timpul procesului de extracție ne spune Naana Boakye, MD, dermatolog certificat de consiliu, proprietarul Bergen Dermatology și co-fondatorul  Karité. Drept urmare, untul de shea nerafinat își păstrează proprietățile naturale, care includ gustul și mirosul de nucă și vitaminele esențiale ”, continuă ea. Este solid la temperatura camerei, dar se topește la contactul cu pielea, similar uleiului de cocos. Și deși comestibil și folosit în multe rețete africane, la ora actuală îl regăsim în principal în produsele cosmetice de îngrijire a pielii din Statele Unite. 

Când îți dorești ca pielea ta să fie fericită

Utilizarea zilnică a untului de shea ajută pielea să rețină umiditatea. Deoarece este încărcat cu antioxidanți și agenți antiinflamatori, îți poate menține pielea suplă, moale și netedă.  „Poate fi util în special pentru pielea uscată, reactivă, ne spune medicul dermatolog Alok Vij. Poți aplica în siguranță unt de shea pe față, buze și corp. Cu toate acestea, continuă el, nu este cea mai bună opțiune pentru pielea predispusă la acnee. Îți poate înfunda porii și provoca mai multe erupții”. Dar hai să vedem împreună care sunt principalele calități ale acestui produs deosebit:

  1. Dă viață pielii uscate. Dacă tipul tău de piele este uscat sau sensibil, ai la îndemână numeroase ingrediente cu rol umectant sau emolient ce pot crește umiditatea pielii, inclusiv acidul hialuronic, glicerina, ceramidele, lanolina și squalanul. Dar ingredientul care se află în fruntea listei de tratare a uscăciunii, este untul de shea. Datorită conținutului în acizi grași, orice produs cosmetic cu unt de shea îți lubrifiază pielea și creează o barieră care menține umezeala în interior. 
  2. Previne deteriorarea celulelor. Companiile de cosmetice adaugă adesea antioxidanți în produsele de îngrijirea anti-îmbătrânire a pielii. „Vitamina A este crucială pentru sănătatea pielii, afirmă dr. Vij. Încă din anii 1970, se folosesc retinoizi – forme sintetice de vitamina A – pentru a întări pielea și a reduce ridurile. Funcționează prin creșterea ratei de schimbare a celulelor pielii, netezind suprafața pielii. De asemenea, îmbunătățește pielea prin stimularea producției de colagen. În ceea ce privește Vitamina E, aceasta ajută pielea prevenind deteriorarea celulară și sporește umiditatea”. 

Untul de shea le conține, în mod natural, pe amândouă, cea mai mare concentrație fiind dată de alfa-tocoferol (una dintre cele opt forme de vitamina E), care are și cea mai mare activitate antioxidantă. 

  1. Calmează iritația, datorită substanțelor antiinflamatoare. Oamenii îl folosesc pentru orice iritație, de la arsuri solare, la buze crăpate ori piele afectată de prea multe peelinguri sau exfoliații acide. Calmează alergiile cutanate, cum ar fi cea provocată de iederă otrăvitoare sau mușcături de insecte, dar și afecțiuni ale pielii de tipul dermatitei de contact și psoriazis. În plus, ajută la estomparea cicatricilor, fie că sunt cauzate de acnee, ori de zgârâieturi crăpate și decojite. 
  2. Ameliorează eczemele. Una din cauzele apariției eczemelor, este insuficiența acizilor grași în piele. Bariera de protecție scade și la fel și puterea de a îndepărta iritanții și germenii. Tratamentul eczemelor include în general, aplicarea de unguente groase, balsamuri sau creme pentru a etanșa umezeala și a apăra împotriva germenilor. 

Studiile de laborator au constatat că untul de shea este mai eficient la reducerea simptomelor din eczeme decât produsele clasice recomandate de medicii dermatologi. Acest lucru se poate datora acidului linoleic din unt, un acid gras care joacă un rol crucial în protejarea pielii. „Este esențial ca persoanele cu eczeme să-și mențină pielea umedă și protejată, ne sfătuiește dr. Vij. Untul de shea poate fi o opțiune bună pentru mulți oameni.” 

Părerea dr. Boakye este asemănătoare: „Untul de shea are proprietăți de vindecare, așa că poate funcționa pentru o varietate de afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczeme, arsuri și multe altele. Deoarece ajută în cazul pielii iritate, datorită proprietăților sale hidratante și antioxidante poate fi, de asemenea, liniștitor pe răni și erupții cutanate”.

  1. Oferă protecție solară. „Dacă olosești unt de shea, faci de fapt un pas suplimentar pentru a-ți proteja pielea de razele UV dăunătoare, deoarece acesta are un SPF natural de aproximativ șapte, ne spune dr. Boakye. Totuși, este insuficient de unul singur pentru a preveni daunele solare sau arsurile solare de la sine. Dar producătorii îl combină cu alte ingrediente pentru a atinge niveluri de SPF 15 sau mai mari. În plus, beneficiezi de toate efectele calmante, hidratante și anti-îmbătrânire ale lui”, continuă ea.
  2. Nu provoacă reacții alergice. Tot ce punem pe piele ajunge într-o oarecare măsură și în sânge ne spun medicii dermatologi. De unde și necesitatea ca noi să citim cu atenție etichetele, nu doar ale alimentelor ci și a unor produse cosmetice, mai ales dacă ne știm cu alergii la unele uleiuri naturale. 

Se pare că, untul de shea este sigur pentru persoanele cu alergii la nuci – nimeni nu a raportat o reacție la aceasta. Totuși, untul de shea crud conține latex. Așa că persoanele cu alergii la latex ar trebui să-l evite sau să se asigure că folosesc doar unt de shea rafinat. 

Un singur produs natural, mai multe formule de îngrijire?

Ai la îndemână o varietate de cosmetice hidratante cu unt de shea. Poți opta pentru unt crud, nerafinat, direct pe piele până când acesta este complet absorbit, ori să alegi un produs a cărei formulă îl conține. Potrivit Centrului pentru Promovarea Importurilor, unele dintre principalele aplicații ale untului de shea sunt: 

– creme anti-îmbătrânire și antirid,

– creme hidratante pentru corp și față,

– produse after sun 

– produse pentru tratarea părului și a scalpului uscat dar și,

– înlocuitor pentru crema de ras,

– balsam pentru buze ori,

– adjuvant pe cuticulele unghiei.

Eu îți recomand produsele de îngrijire a corpului de la VivaNatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și procesate la rece pentru a beneficia la maxim de calitățile fiecărui compus bioactiv.

Pentru a răspunde tuturor necesităților și particularităților speciale ale pielii au fost create mai multe astfel de produse de îngrijire:

  1. Cremă reparatoare pentru mâini cu unt de mango și shea. Acest produs este rezultatul cercetărilor în direcţia folosirii substanţelor naturale pentru protecţia şi repararea mâinilor supuse spălărilor repetate şi acţiunii unor substanţe neprietenoase cu pielea. Crema conține substanțe regenerante care susțin refacerea pielii:     unt de mango și shea,  ulei de migdale și struguri,  vitamina E, extract prebiotic din cicoare ce refac bariera de apărare naturală a pielii și, acid hialuronic natural pentru o hidratare foarte bună a mâinilor.

Datorită acestor ingrediente, crema poate fi utilă de persoanele care lucrează în domeniul alimentar, cosmetic sau care, realizează diverse activități ce afectează pielea mâinilor.

  1. Cremă de mâini cu galbenele și cătină. Formula sa îmbină ingrediente naturale care hrănesc, protejează, hidratează și răsfață pielea. Este potrivită mai ales în sezonul rece când, din pricina temperaturilor scăzute, pielea mâinilor se înroșeste și se usucă. Uleiurile naturale de cătină, măsline, migdale dulci împreună cu untul de shea și extractul de gălbenele pătrund foarte ușor piele, făcând-o netedă și catifelată. Echilibrează secreţia de sebum și nu blochează porii, înmoaie pielea, o regenerează și, previne apariția semnelor de îmbătrânire a pielii.
  2. Crema de corp cu mango şi unt de shea.  Are efect preventiv împotriva razelor soarelui, a frigului, dar și în cazul șampoanelor și gelurilor de duș care grăbesc îmbătrânirea pielii.

Îmbină proprietățile regenerante ale untului de mango și shea cu principiile active din plante și uleiuri naturale. Crema emoliază, hidratează și repară pielea deteriorată, te răsfață prin acțiunea sa de revigorare, conferind corpului tău un aspect sănătos și foarte atrăgător.

Are în componența sa și ulei de jojoba, cu rol recunoscut antibacterian, antiviral și antifungic natural, făcând-o potrivită pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele. 

  1. Crema de corp cu portocale dulci şi unt de shea. Este o cremă 98% naturală cu un parfum delicat care revigorează şi hrănește. Crema asigură hidratarea optimă, îi redă fermitatea şi elasticitatea devenind astfel netedă şi catifelată.

Formula sa înglobează și uleiuri naturale de măsline, sâmburi de struguri, migdale duci care, împreună cu untul de shea și extractele active din plante, pătrund foarte repede în piele, o emoliază și nu lasă urme grase pe corp. 

  1. Cremă Antivergeturi cu unt de shea și cătină. Hidratează şi creşte elasticitatea pielii,
    are efecte regenerante și, datorită cătinei are un puternic efect antioxidant şi este eficientă pentru formarea fibrelor de colagen. 

Se aplică pe abdomen, fese, şolduri, sâni, masându-se până la absorbția completă în piele, fiind indicată încă din primele luni ale sarcinii, cât și 2 – 3 luni după naștere. Crema este recomandată și persoanelor cu fluctuații în greutate sau care urmează o dietă.

Pentru că te știu ca o persoană chibzuită cu sănătatea, dar și cu banii tăi, care vrea să își întrețină pielea în natural și singur, fără o investiție exagerată, te invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/     

Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/     

Mai mult decât atât, facem TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola     

Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă

Referințe

Zhang J, Kurita M, Shinozaki T, et al., Triterpene glycosides and other polar constituents of shea (Vitellaria paradoxa) kernels and their bioactivities. Phytochemistry 2014 

Hon KL, Tsang YC, Pong NH, et al., Patient acceptability, efficacy, and skin biophysiology of a cream and cleanser containing lipid complex with shea butter extract versus a ceramide product for eczemaHong Kong Med J. 2015

Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oilsInt J Mol Sci. 2017

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *