S-ar putea părea că în fiecare săptămână apare un nou ingredient „special” pentru pielea ta. Ai aflat de argan, măceș, squalane, nucă de cocos, ulei de măsline… și lista poate continua. Dar permite-mi să îți prezint cel mai recent produs cosmetic în tendințe care chiar merită avut în vedere: uleiul de cătină.
Folosit în practicile medicinale antice și tradiționale, uleiul de cătină și-a făcut loc pe scena de îngrijire a pielii și este deosebit de apreciat de cei care sunt în căutare de:
- un ulei hidratant, care are o cantitate mare de antioxidanți,
- un produs blând ce uniformizează nuanța pielii,
- un ingredient natural cu proprietăți nu doar antibacteriene ci și, anti-fungice, anti-actinice și, atenție, anti-psoriazice,
- un ulei sigur de utilizat pentru majoritatea tipurilor de piele.
Dacă te regăsești și tu aici, vin-o și află tot ce trebuie să știi despre utilizarea uleiului de cătină și numeroasele beneficii de îngrijire a pielii pe care le obți cu ajutorul acestui ingredient.
Cu ce este mai bun uleiul decât fructele de cătină?
Uleiul de cătină se obține prin presare la rece fie din fructe, fie din semințe. Cele două tipuri de uleiuri diferă semnificativ în ceea ce privește aspectul și proprietățile. Însă, ambele uleiuri conțin o gamă largă de acizi grași nesaturați esențiali (UFA), dintre care acidul palmitooleic, un ingredient unic care stimulează procesele de regenerare în epidermă și vindecarea rănilor, tocoferoli, steroli vegetali și carotenoizi.
De fapt, rapoartele științifice confirmă conținutul a aproape 200 de ingrediente în acest ulei, ceea ce face să fie considerat unul dintre cele mai valoroase produse naturale din lume.
Beneficiile uleiului de cătină pentru piele
Bogat în antioxidanți și, prin urmare un inamic redutabil împotriva radicalilor liberi, uleiul de cătină merită adăugat la rutina ta. „Este bogat în vitamina C, vitamina A, atât alfa- și beta-caroten, vitaminele B1, B2 și B6, vitamina E, acizi grași și flavonoide, Omega 3, 6, 9 și cel mai rar Omega 7 și încă aproximativ 190 de compuși bioactivi”, ne spune Vanessa Coppola, FNP-BC, asistentă medicală și specialistă în estetică, precum și proprietara Bare Aesthetic Medical Spa. „Datorită conținutului său bogat de antioxidanti, acizi grași și vitamine, uleiul de cătină reduce liniile fine și ridurile și are beneficii anti-îmbătrânire”.
Hidratează pielea în timp ce reglează secreția de sebum, „prevenind pierderea de apă trans-epidermică, ceea ce ajută pielea să-și mențină bariera lipidică” afirmă Dr. Marisa Garshick, MD, dermatolog certificat și profesor asistent clinic la Universitatea Cornell. Mai mult, îmbunătățește tonul pielii: „uleiul de cătină poate îmbunătăți nuanța și textura generală a pielii și estompa hiperpigmentarea post-inflamatoare, boabele de cătină având un conținut de 10 ori mai mare de vitamina C decât o portocală.”continuă ea.
Uleiul de cătină este bogat în acizi grași, care sunt o componentă cheie a ceramidelor, ce joacă un rol semnificativ în menținerea barierei naturale a pielii, precum și în blocarea umidității în piele. Lipidele mai complexe, cum sunt fosfolipidele și glicolipidele hidratează și catifelează epiderma, îmbunătățind elasticitatea ei, iar sterolii ajută la întărirea barierei naturale a pielii și la reducerea pierderilor de apă prin epidermă.
Prezența acidul gras nesaturat acid gamma-linolenic (GLA), precum și a flavonoidelor și carotenoidelor, face din uleiul de cătină un ingredient excelent pentru repararea și regenerarea pielii.
Studiile arată că un produs cosmetic cu ulei de cătină este de real ajutor persoanelor care se confruntă cu diverse afecțiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea, eczema sau acneea, dar și pentru îngrijirea pielii uscate, iritată (de exemplu, după plajă), aspră, descuamată și cu mâncărimi. Acest lucru se datorează faptului că procesul de vindecare a pielii este accelerat, inclusiv pentru rănile necrotice, acest ulei stimulând regenerarea și procesele de formare a unei noi epiderme sănătoase și, sinteza colagenului. Mai mult decât atât, reduce escarele și previne apariția cicatricilor și a urmelor.
Tot acidul gras nesaturat acid gamma-linolenic (GLA) este cel care îmbunătățește circulația sanguină a pielii, de unde și un aport mai bun de oxigen, astfel încât toxinele pot fi îndepărtate și inflamația calmată.
Uleiul de cătină este non-comedogen și, prin urmare, este puțin probabil să înfunde porii. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că produsele de îngrijire a pielii care utilizează acest ingredient sunt automat și non-comedogenice.
Cercetările preliminare de laborator sugerează că uleiul de cătină are și proprietăți antibacteriene, anti-fungice, anti-actinice și anti-psoriazice.
Cum folosim uleiul de cătină?
Uleiul de cătină este relativ sigur de utilizat pentru majoritatea tipurilor de piele. „Nu există studii care să arate că provoacă dermatită de contact sau dermatită iritantă”, ne explică dr. Markowitz, dermatolog certificat și fondatorul Markowitz Medical. „Deși multe uleiuri pot fi iritante, nu există niciun indiciu că uleiul de cătină ar trebui evitat. Dar, desigur, orice produs pe bază de ulei cu un fel de acid linoleic în el poate să nu fie cel mai bun pentru acnee. De aceea, este important să alegi o formulă cosmetică care să nu fie comedogenă, astfel încât să nu înfunde porii”.
Fiind un ingredinet versatil și singur, acest ulei poate fi folosit în creme hidratante, creme de ochi sau amestecuri de uleiuri. „În funcție de formulă, poate fi aplicat sub formă de ulei după o cremă hidratantă pentru a sigila hidratarea, sau încorporat într-un demachiant, caz în care ar fi primul pas într-o rutină de îngrijire a pielii. Dacă este sub formă de ser, cel mai bine se aplică după curățare și înainte de hidratare”, ne sfătuiește dr. Garshick
Uleiul de cătină ca atare poate fi folosit direct pe față, însă unii oameni consideră că utilizarea lui local este prea dură pentru pielea lor. Și, în plus, PĂTEAZĂ PIELEA. Nuanța sa roșu-portocalie poate provoca unele pete temporare pe piele, iar rezultatul nu este prea frumos. De aceea, optarea pentru produse de îngrijire a pielii care sunt bogate în ulei de cătină elimină acest risc, fiind combinat și cu alte ingrediente.
Eu îți recomand produsele de îngrijire a pielii cu ulei de cătină, de la VivaNatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și procesate la rece pentru a beneficia la maxim de calitățile fiecărui compus bioactiv.
Dacă ai întrebări cu privire la cel mai potrivit produs pentru tine apelează la specialiștii de pe pagina Academiei Vivanatura, https://academiavivanatura.ro/ și poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site.
Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Mai mult decât atât, facem TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Aleksandra Zielińska, Izabela Nowak, Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil, Review, Lipids in Health and Disease 2017
Swati Pundir, Prakrati Garg, Ananya Dviwedi, Aaliya Ali, V.K. Kapoor, Deepak Kapoor, Saurabh Kulshrestha, Uma Ranjan Lal, Poonam Negi, Ethnomedicinal uses, phytochemistry and dermatological effects of Hippophae rhamnoides L.: A review, Journal of Ethnopharmacology 2021
0 Comments