1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Îngrijirea tenului
  6.  » 
  7. Ten uscat
  8.  » Ten deshidratat sau ten uscat? Cum îți dai seama de diferențe?

Ten deshidratat sau ten uscat? Cum îți dai seama de diferențe?

Multe persoane consideră adesea că tenul deshidratat și tenul uscat sunt la el. Cu toate acestea, există anumite diferențe pe care este bine să le cunoști înainte de a face orice demers de îngriire a propriei fețe.

Dacă în ultimul timp simți că:

  • pielea de pe față te strânge, e aspră și chiar se descuamează ușor, ori
  • ești o persoană care de multă vreme te confrunți cu un ten aspru, cu tendințe spre inflamație și erupții, iar buzele tale crapă ușor,

Atunci acest articol este pentru tine. Vom trece împreună peste:

  • principalele caracteristici ale unui ten deshidratat și care sunt pașii de urmat pentru a-i reda strălucirea,
  • ce înseamnă tenul uscat și cum poți combate tendința de uscăciune și deterioare.

Piele deshidratată vs piele uscată – ce ne spun specialiștii

Pielea deshidratată este consecința lipsei de apă. Apare atunci când mai multă apă și lichide părăsesc organismul. Cu mai puțină apă, trupul nostru trebuie să prioritizeze alimentarea organelor pentru a susține funcțiile necesare, direcționând mai puțină apă către piele. Acest lucru face ca pielea să devină deshidratată. Principalele cauze ale deshidratării sunt:

– consumul redus de apă,

– transpirație excesivă ca urmare a efortului fizic, a temperaturii ridicate sau, a afecțiuni numite hiperhidroză,

– arsuri solare sau insolație

– pierderea lichidelor datorită scaunelor diareice,

– afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul ori febra ridicată,

– medicamentele care provoacă un dezechilibru al lichidelor, de tipul antihistaminicelor sau laxative.

Pielea uscată pe de altă parte apare atunci când este lipsită de sebum. Stratul exterior al pielii oferă o barieră ce menține apa în corp și împiedică pătrunderea compușilor nocivi din exterior. Uscăciunea pielii se datorează unor anomalii ale funcției acestui strat. Factorii care contribuie la uscarea pielii pot include:

– dezechilibre hormonale, cum este menopauza,

– medii uscate cu umiditate scăzută,

– îmbăierea excesivă în apă fierbinte,

– utilizarea de produse cosmetice de îngrijire abrazive sau dure,

– scăderea în greutate,

– anumite afecțiuni ale pielii, sau boala cronică de rinichi

Cum îmi pot testa tenul pentru a vedea cauza uscăciunii lui?

Deși pot exista unele suprapuneri, simptomele pielii deshidratate și uscate diferă atât ca aspect, cât și ca textură. Testarea pentru pielea deshidratată implică un gest simplu pe care îl poți face acasă: Prinde între două degete o porțiune de piele de pe dosul mâinii sau de pe obraz și strânge ușor. Dacă revine în 3 secunde, pielea va avea probabil nivelul de hidratare așteptat. Dacă nu, pielea este probabil să fie deshidratată.

Simptomele pielii deshidratate cuprind: elasticitate slabă a pielii, membrane mucoase uscate, cum ar fi cea a nasului, apariția liniilor fine pe față, mâncărime, ochi scufundați în orbite, buze și gură uscate.

Pielea uscată se va simți ca: aspră și rugoasă, apare mâncărimea și descuamarea, pielea de pe față se lasă, tendință de crăpare la nivelul buzelor.

Tratamente și remedii la îndemâna oricui

Tratamentele pentru pielea deshidratată și uscată variază. Poți consulta un dermatolog dacă ai vreo îngrijorare cu privire la cel mai potrivit produs pentru pielea ta, însă la fel de bine îți poți crea un ritual propriu de îngrijire acasă.

Pentru tenul deshidratat, majoritatea metodelor de prevenire se concentrează pe menținerea condițiilor de sănătate a propriului organism. Primul pas este să bei mai multă apă și, eventual să te hidratezi suplimentar cu electroliți. Reducerea consumului de alcool și cofeină, un somn mai bun și alimente bogate în umiditate sunt, de asemenea de ajutor.

În ceea ce privește cremele și loțiunile hidratante pe bază de apă, acestea pot oferi ușurare la nivelul feței. Multe produse de calitate sunt acum disponibile online.

Principala metodă de tratare a tenului uscat este utilizarea cremelor hidratante, emolienților și loțiunilor de bună calitate. Prevenția și recuperarea pielii uscate se concentrează mai mult pe protecția față de factorii externi. Alege pentru aceasta produse cosmetice cu ingrediente naturale, procesate la rece. Uleiurile crude ajută mult la catifelarea pielii, iar o formulă complexă pe bază de extracte din plante, uleiuri naturale și compuși care rețin apa în țesuturi vor face minuni cu fața ta. În plus, aplicarea unei creme antibacteriene pe zonele cu expunere mai mare poate reduce riscul de inflamație și infectare.

Alte metode de prevenire a pielii uscate includ: reducerea frecvenței și a duratei băilor și înlocuirea apei fierbinți cu apă călduță, folosirea de săpunuri naturale care conțin ulei, aplicarea de creme hidratante sau emoliente imediat după baie.

Care sunt cosmeticele cele mai potrivite pentru tenul tău?

Dermatologii ne sfătuiesc să alegem cosmetice care să regenereze bariera protectoare a pielii și să redea baza uleioasă a pielii. Dar, mai ales, să te hotărăști asupra cosmeticelor  naturale și lipsite de agenți chimici.

Eu îți aduc în atenție cosmeticele de calitate de la Vivanatura. Este un brand românesc recunoscut pe piață. Fiecare produs are formulă curată, din ingrediente naturale și de origine naturală într-o proporție de 98-100%, și este procesat la rece. Astfel, extractele din plante, uleiurile naturale și cele esențiale rămân active și vor produce efecte maxime pe pielea ta.

Pentru o îngrijire completă ai la dispoziție Trusa pentru ten uscat. Vine cu apă micelară pe bază de aloe vera și acid hialuronic, o loțiune tonică cu albăstrele, cremă de zi hidratantă, cremă de noapte îmbogățită cu resveratrol, o cremă antirid și un gel contur de ochi anticearcăn, potrivite tipului tău de ten.

Ori, poți răsfoi toate ofertele și alege ce ți se porivește cel mai bine. Recomandarea noastră ar fi să înlocuiești și șamponul de păr și gelul de duș a căror prezență pe fața ta pot aduce neajunsuri, chiar dacă nu te-ai gândit și la asta.

De asemenea, te invit să te abonezi la pagina Academiei Vivanatura. Vei fi în acest fel mereu la curent cu ofertele, cadourile și noutățile noastre pe care sigur nu vrei să le ratezi.

Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă

Referințe

Kory Taylor; Alok K. Tripathi; Elizabeth B. Jones., Adult Dehydration, National Library of Medicine, 2022

Anita Gade; Taraneh Matin; Richard Rubenstein, Xeroderma, National Library of Medicine, 2021

American Academy of Dermatology Association, Dry skin: Who gets and causes.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *