1. Acasa
  2.  » 
  3. Probleme cu
  4.  » 
  5. Probleme cu caderea parului
  6.  » Stresul și anxietatea – cât de mult sunt corelate cu căderea părului?

Stresul și anxietatea – cât de mult sunt corelate cu căderea părului?

Majoritatea dintre noi, și probabil și tu, ne-am confruntat cu momente în care obligațiile ne-au întrecut capacitatea de a mai face față, și ne-am trezit într-o situație de stres maxim. Răspunsul organismului de tip „luptă, fugă sau îngheț” este specific situațiilor stresante sau potențial periculoase, dar se aplică și perioadelor lungi de suprasolicitare .

Corpul tău eliberează în aceste momente hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, tocmai pentru a te ajuta să treci prin acea situație particulară. Dar dacă stresul este continuu („cronic”), hormonii de stres sunt prezenți permanent în corp și, pe lângă o serie de efecte negative cum sunt depresia, anxietatea, problemele cu digestia și somnul, provoacă, de asemenea, căderea părului.

Rărirea părului și sensibilitatea scalpului datorate unor experiențe stresante, cum se explică?

Căderea părului legată de stres are adesea trăsături distincte care îl deosebesc de alte cauze ale răririi părului. Apare sub formă de:

Cădere a părului după un factor de stres. În mod normal, te poți aștepta să pierzi 50-100 de fire de păr pe zi. Însă datorită unor evenimente majore de viață cum ar fi trauma, moartea unei persoane dragi, boala, intervenția chirurgicală, tulburările emoționale sau pierderea rapidă în greutate poți pierde până la de 3 ori mai mult păr.

Pierdere treptată și temporară a părului. Datorită ciclului de creștere a părului, pierderea excesivă de la stres este treptată și se întinde pe aproximativ 3-6 luni. Părul începe să cadă la câteva săptămâni după ce a apărut pentru prima dată evenimentul stresant – un smoc măricel pe care îl iei de pe perie de fiecare dată când te piepteni, firele pe care le culegi de pe haine ori după duș,  sunt semnalul de alarmă din partea trupului tău.

Niciun model vizibil. În caz de stres, părul cade uniform pe tot scalpul, nu într-un model definit. Te poți vedea în oglindă că pur și simplu părul tău s-a rărit.

Ce spun medicii dermatologi?

Deși încă procesul nu este clar, studiile au arătat că experiențele stresante pot scurta faza de creștere a părului și pot împinge mai multe fire în faza telogenă (de repaus), efluviu telogen. Dintre sutele de mii de fire de păr de pe cap, nu toate cresc în mod activ tot timpul. Cele care cresc sunt în faza „anagen”. Pe când firele care se odihnesc sunt în faza „telogenă”, adică s-au oprit din creștere, dar vor rămâne pe cap câteva luni înainte de a cădea. La persoanele cu efluviu telogen, un număr mare de fire de păr trec din faza de creștere în faza de repaus, însă poate dura ceva timp până părul începe să îți cadă.

Stresul este considerat a fi un declanșator și în cazul alopeciei areata, în care mici pete de chelie de mărimea unei monede apar pe scalp, față și corp. Persoanele care s-au confruntat cu căderea neregulată a părului au putut, de cele mai multe ori să facă legătura cu un eveniment stresant petrecut cu câteva săptămâni în urmă. Medicii dermatologi nu au ajuns la o concluzie evidentă a acestui fenomen. Se pare că hormonii de stres afectează sistemul imunitar, determinând celulele acestuia să țintească foliculii de păr.

O altă consecință a stresului este impulsul compulsiv, tricotilomania, de a-ți smulge propriul păr din sprâncene, gene ori de pe cap. Simptomele pot include și tendința de a prinde părul foarte strâns în cozi sau cocuri mai mereu.

Părul pierdut în perioadele solicitante mai crește la loc?

O echipă condusă de dr. Ya-Chieh Hsu de la Universitatea Harvard a studiat mecanismele care stau la baza căderii părului în caz de stres. Studiul a fost susținut parțial de Institutul Național de Artrită și Boli Musculo-scheletale și de Piele (NIAMS) al NIH, iar rezultatele au apărut în Nature, în martie 2021.

„Laboratorul meu este interesat să înțeleagă modul în care stresul afectează biologia celulelor stem și biologia țesuturilor, stimulat parțial de faptul că toată lumea are o poveste de împărtășit despre ceea ce se petrece cu pielea și părul lor atunci când sunt stresați. Mi-am dat seama că, în calitate de biolog de celule stem ale pielii, e necesar să pot oferi un răspuns satisfăcător cu privire la întrebarea dacă stresul are într-adevăr un impact asupra căderii părului – și, mai important, dacă da, care sunt mecanismele”, a spus Ya-Chieh Hsu, Asociat Alvin și Esta Star, Profesor de biologie regenerativă la Harvard și autor principal al studiului.

Concluzia a fost că, în situația în care căderea părului este dată de modificări ale ciclurilor de creștere ale acestuia (efluviu telogen), rădăcina firului de părul este încă în viață și, îndată ce stresul încetează, în aproximativ 5, 6 luni părul va crește la loc. Și în caz de alopecie areata ușoară apare o regenerare în timp.

Uleiul de ricin, petrolul, extractele de cafea verde și guarana sunt doar câteva din cele mai bune remedii pentru creșterea părului. Eu îți recomand să alegi produsele naturale de îngrijire a părului de la Brandul românesc Vivanatura. Este deja un nume cunoscut printre iubitorii de produse cosmetice sigure, fără compuși dăunători ori alergeni pentru pielea ta.

Pentru părul tău care se rupe și cade din cauza stresului, Șamponul împotriva căderii părului cu cafea verde și peptide naturale din amarant este cel mai potrivit. Ca toate celelalte cosmetice sub formula Leonard Radutz, are în compoziția sa 98% substanțe naturale și de origine naturală, procesate la rece și nu conține parabeni.

Pentru o sinergie perfectă, în formula șamponului sunt combinate cele mai bune componente organice și uleiuri naturale pentru a-ți oferi un produs de înaltă calitate, cu rezultate vizibile. Datorită extractelor de semințe și flori de cafea verde, guarana, năsturel și rozmarin, se reduce atrofia foliculului și se încetinește îmbătrânirea firului de păr începând cu prima spălare. Cel mai important însă, conține Biotinoyl Tripeptide-1 cu rezultate excepționale de creștere accelerată a firului de păr și îmbunătățire a rezistenței acestuia prin proliferarea keratinocitelor; și peptida din amarant, care dă grosime și strălucire chiar și firelor subțiri și fragile, face părul mai ușor de pieptănat, neted, moale și strălucitor.

În schema de tratament se adaugă Crema de păr cu extract de cafea și petrol împotriva căderii părului. Conține extracte de semințe de cafea verde, mesteacăn, urzică și iarbă mare, pentru un fir sănătos, dar și pudră din fructe de guarana, extract de ceai verde și ardei iute, cu multiple proprietăți nu doar pentru păr, ci și pentru scalp. În plus, conține ulei de nucă, de ricin, de coriandru și ulei din germeni de grâu cu rol în oprirea căderii anormale a părului și regenerarea lui. A dat rezultate rapide chiar și în cazul persoanelor în vârstă unde căderea părului era considerată ireversibilă.

Ca un cadou, invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/  dar și la tombolă. Poți testa gratuit oricare din produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, participând la cele 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola

Intrând în comunitatea Vivanaturiștilor, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la articole și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/

Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *