Când te gândești la menținerea unei igiene orale, periajul dinților ar trebui să fie prioritatea principală. Dar mai ai nevoie de încă ceva ca rutina ta de îngrijire să îți aducă un zâmbet perfect. Iar aceasta este curățarea gingiilor.
Periajul dentar obișnuit ajunge doar la 60% din suprafețele dintelui, lăsând anumite zone de pe gingie necurățate și, deci sub acțiunea dăunătoare a plăcii dentare. Boala gingiilor astăzi este mai puțin frecventă decât în trecut, dar încă afectează aproape 1 din 10 adulți până la vârsta de 64 de ani. Dacă și tu ai observat:
- Sângerarea gingiilor în timpul periajului,
- Dureri de dinți mai ales la baza acestora,
- Miros neplăcut în gură,
- Tartru și pete pe dinți,
- Retragerea gingiei,
Atunci gingiile tale au nevoie de mai multă îngrijire ca până acum. Citește acest articol până la capăt. Vom trece împreună peste:
- Cât de importantă este sănătatea gingiilor,
- Care sunt sfaturile medicilor stomatologi cu privire la îngrijirea lor,
- Ce este și cum se manifestă gingivita și parodontoza,
- Bolile pe care o gingivită netratată le poate declanșa în timp,
- Cum îți menții gingiile sănătoase,
- Alternative naturale la principalele simptome cu care te-ai putea confrunta
Sănătatea gingiilor la fel de importantă ca și sănătatea dinților?
Multe persoane merg la dentist în căutarea zâmbetului perfect și multora nu li s-a spus niciodată despre cât de important este să aibă grijă de gingii. Iată câteva sfaturi de la medicul stomatolog, Jeffrey Rappaport, DDS: „Poți începe prin folosirea aței dentare. Gingiile tale ar putea fi mai sănătoase, dacă ai folosi constant ața dentară. Adevărata modalitate de a avea dinți sănătoși este să te asiguri că ai gingii sănătoase”, a spus el. „La urma urmei, acolo sunt încadrați dinții. Gingiile nesănătoase pot duce la pierderea dinților.”
Gingiile tale sunt fundația pentru un zâmbet frumos. Atunci când țesutul gingival este infectat cu bacterii din placa dentară și tartru, se produce pierdere osoasă și, în final, pierderea dinților. Această gingivită avansată se numește boală parodontală. Ea expune pacienții la un risc mai mare pentru alte afecțiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă, demența și diabetul. Iar la femeile însărcinate, poate duce și la naștere prematură.
Iată câteva din cele mai frecvente întrebări legate de sănătatea gingiilor, la care medicii stomatologi au dat răspuns:
1.Care sunt semnele gingiilor nesănătoase? Îți sângerează gingiile când te speli pe dinți. Inflamarea și sângerarea gingiilor sunt simptome precoce ale gingivitei și parodontozei. Gingiile sănătoase sunt ferme și roz.
2. Ce îți afectează gingiile? Placa (acea substanță lipicioasă de pe dinți) începe să se formeze la scurt timp după periaj și, dacă nu este îndepărtată, începe să se calcifieze și să se răspândească sub linia gingiei. Bacteriile din placă și tartru determină umflarea și sângerarea gingiilor, pe măsură ce sistemul tău imunitar se activează pentru a încerca să o îndepărteze. De aceea nu sării peste folosirea aței dentare înainte de culcare, și dimineața când te speli pe dinți.
Fumatul și consumul de tutun sunt, de asemenea, mari dușmani. La fel și alimentația deficitară, însă bogată în dulciuri, precum și stresul. Aceste obiceiuri te expun unui risc mai mare de apariție a bolilor gingiilor.
3. Sunt alimente deosebit de dăunătoare pentru gingii? Cunoaștem cu toții diferite alimente care ne afectează sănătatea smalțului: zaharurile din băuturile carbogazoase, bomboanele cafeaua și alimente lipicioase sau dure.
4. Radiografiile dentare mă ajută să identific orice risc pentru sănătatea gingiilor mele? Absolut. Acestea nu numai că ajută la verificarea cariilor dintre dinți, dar pot, de asemenea, să repereze tartrul de sub linia gingiei, să verifice nivelul oaselor și să scaneze stadiile incipiente ale bolii parodontale. Dentiștii recomandă o radiografie dentară la fiecare 24 de luni.
Gingivita, boala despre care auzim cu toții în reclamele de îngrijire orală, ce este mai exact?
Când oamenii nu practică igiena dentară adecvată, bacteriile din gură formează o placă lipicioasă pe dinți. Aceste bacterii pot provoca inflamarea gingiilor, ceea ce are ca rezultat gingii roșii, umflate sau sângerări.
Pentru mulți pacienți cu gingivită, această inflamație nu este dureroasă. Iar dacă este tratată în stadiile de început, poate fi stopată și vindecată cu o igienă orală adecvată. Netratată însă, gingivita se poate agrava și poate conduce în cele din urmă la pierderea dinților. De aceea medicii stomatologi ne recomandă o vizită la cabinet imediat ce observăm următoarele simptome, chiar dacă nu avem niciun disconfort:
– gingii roșii, umflate sau sensibile,
– respirație urât mirositoare persistentă sau gust rău în gură,
– gingii care sângerează în timpul și după periajul dinților,
– retragerea gingiilor,
– modificări ale modului în care dinții se potrivesc împreună la mușcare,
– formarea de pungi adânci între dinți și gingii,
– dinți slăbiți sau în mișcare,
Bacteriile de pe dinți eliberează substanțe toxice care dăunează gingiilor și le determină să se infecteze. Infecția și inflamația care rezultă atunci când corpul tău atacă bacteriile, îți pot degrada și mai mult gingiile și osul din maxilar. Iar când gingivita progresează, se dezvoltă în parodontită, o afecțiune în care gingiile și osul care țin dinții în poziție pot fi grav slăbite. Dacă este lăsată netratată, parodontita poate duce la pierderea dinților.
Multe studii sugerează că sănătatea gingiilor îți influențează sănătatea generală
Gura ta oferă acces la restul corpului. Bacteriile din dinți și gingii pot intra rapid în sânge, provocând infecții și având un impact dramatic asupra sănătății generale. Practicarea unei bune igiene orale poate ajuta nu doar la eliminarea durerii și neplăcerilor cauzate de o sănătate dentară precară ci și la o stare generală de bine în corpul tău.
Sănătatea inimii. Gingivita moderată până la severă crește nivelul de inflamație în întregul corp. Unele studii sugerează că inflamația cauzată de boala severă a gingiilor poate fi legată de riscul de accident vascular cerebral, precum și de boli de inimă, care sunt, de asemenea, de natură inflamatorie. În plus, bacteriile ce intră în fluxul sanguin prin gingii, pot duce la îngustarea arterelor, deoarece placa are aceeași tendință de a se întări și la nivelul vaselor de sânge. Provocând probleme de flux sanguin și blocaje ale inimii. Dacă nivelurile ridicate de bacterii din gură blochează artera carotidă, poate crește riscul de accident vascular cerebral.
Starea plămânilor. În unele cercetări s-a pus în evidență că, îmbunătățirea sănătății parodontale poate ajuta persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică. O infecție la nivelul gurii crește și riscul de infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia, datorită inhalării bacteriilor în tractul respirator.
Diabet. Pacienții cu diabet zaharat sunt adesea mai sensibili la infecții și mai vulnerabili la boli ale gingiilor. Boala parodontală duce și la niveluri crescute de zahăr din sânge, astfel încât o persoană cu sănătate orală precară are un risc mai mare de a dezvolta diabet.
Carențe nutriționale. Când îți pierzi dinții din cauza bolii gingiilor, poate deveni mai greu să mesteci alimentele, iar aceasta conduce la o alimentație deficitară, care, la rândul său, cauzează și alte probleme, inclusiv oboseală și amețeli.
Probleme emoționale. Zâmbetul tău este cartea ta de vizită pentru lume. Și cei mai mulți dintre noi se simt mai încrezători atunci când au un zâmbet atractiv. Potrivit a 86% dintre stomatologi, jena socială este una dintre cele mai mari probleme pe care oamenii le raportează după pierderea notabilă a dinților.
Demenţă. Experții au stabilit că demența și boala Alzheimer pot rezulta și din boala parodontală și gingivită. Bacteriile din gură se pot răspândi în canalele nervoase sau pot intra în fluxul sanguin, ducând la moartea celulelor creierului și la pierderea memoriei.
Boli cronice ale rinichilor. Pacienții cu probleme gingivale au, potrivit medicilor, și un sistem imunitar mai slab, iar rinichi sunt afectați de infecțiile ce pot apărea. Boala cronică de rinichi afectează multe alte zone ale trupului și este mortală când se ajunge la insuficiență renală sau probleme cardiovasculare.
Artrită. Bacteriile prezente în parodontoză și gingivită cresc inflamația în organism, și determină un risc mai mare de a dezvolta artrita reumatoidă.
Complicații ale sarcinii. Diferitele modificări hormonale specifice o fac pe viitoarea mamă mai susceptibilă la infecții orale. Complicațiile sarcinii pot rezulta din orice infecție a organismului. Parodontita și gingivita sunt legate de nașterea prematură și greutate mică la naștere. Tocmai de aceea dentiști recomandă o bună igienă dentară pe tot parcursul sarcinii pentru a evita problemele grave de sănătate ale mamei și bebelușului.
Infertilitate. Există diverse probleme de sănătate legate de bolile gingiilor și multe dintre ele pot cauza dificultăți pentru cineva care caută să conceapă și să mențină o sarcină sănătoasă.
Cancer. Fumătorii sunt deja conștienți de daunele asupra sănătății orale pe care le are acest obicei. Însă, pe lângă riscul de cancer oral și de gât extrem de frecvent printre fumători, sănătatea orală precară poate conduce, de asemenea, la un risc crescut de cancer pancreatic și cancer de rinichi.
Cum îți menții gingiile sănătoase?
În multe cazuri, gingiile umflate și sângerând sunt un semn al bolii gingiilor. Cu toate acestea, există o serie de alte lucruri care ar putea cauza probleme la gingii. Indiferent de cauză,sunt câțiva pași pe care îi poți face pentru a minimiza deteriorarea și disconfortul gingiilor. Iată ce recomandă dentiștii pentru a-ți menține gingiile sănătoase:
1. În încercarea de a menține dinții curați, ai putea fi tentat să te speli pe dinți cât de puternic poți. Totuși, gingiile sunt mult mai delicate, așa că un periaj greșit le poate deteriora.
2.Indiferent dacă optezi pentru o periuță de dinți manuală sau electrică, alege una cu peri moi. Periile medii sau aspre deteriorează smalțul de pe dinți și provoacă înroșirea și umflarea gingiilor.
3.La periaj fă mișcări blânde, circulare, pentru a masa și curăța dinții și gingiile în același timp. Mișcarea de înainte și înapoi folosită cel mai des, irită și deteriorează gingiile, făcându-le dureroase și mai susceptibile să sângereze sau să se retragă.
4. O igienă orală corectă este prima și cea mai bună apărare împotriva bolilor gingiilor. Periajul de două ori pe zi, eventual cu o periuță electrică de dinți, folosirea aței dentare, o apă de gură antibacteriană, ajută la prevenirea lipirii plăcii și bacteriilor.
5. Înlocuiește periuța de dinți la cel puțin 2-3 luni, deoarece periile uzate și tocite îți rănesc gingiile.
6. Folosește ața dentară pentru spațiile dintre dinți, sau apelează la o periuță electrică de calitate și chiar la un duș bucal.
Alternative naturale la principalele simptome cu care te-ai putea confrunta?
Eu îți recomand produsele brandului românesc VivaNatura. Poți alege oricare din cele 12 paste de dinți și apă de gură pentru a-ți menține dinții și gingiile mereu curate.
Pachetul 2 paşi împotriva parodontozei, oferă o ameliorare rapidă a sângerărilor gingivale datorită propolisului, un luptător important împotriva bacteriilor nocive, virușilor și ciupercilor. Pachetul are efect antimicrobian și antibacterian datorită argilei, iar uleiul esențial de oregano este deja binecunoscut ca antibiotic natural și antioxidant, dovedindu-se a fi eficient în distrugerea Candida.
Ca să fi mereu pregatit(ă), poți apela la apa de gură de la Vivanatura, varianta de călătorie:
GennaDent Apa de gura naturală cu salvie și argilă, înlocuiește cu succes guma de mestecat sau periajul dinților când ești grăbit. Lactatul de zinc și argila desilicată țin sub control respirația urât mirositoare, ajută la prevenirea plăcii bacteriene, iar salvia, aloe și musețelul, reduc iritatia și inflamația de la nivelul gurii. Are efect tonic, calmant si aduce o stare de prospețime. Este recomandată mai ales celor care suferă de gingivită, paradontoză și alte afecțiuni ale gingiei.
GennaDent Apă de gură naturală cu propolis și diatomee. Particulele de diatomee au o eficiență uimitoare în absorbția mirosului neplăcut. Combate senzația neplăcută de gură uscată și elimină halena.
Pentru a fi mereu informat(ă), te invit pe paginile Academiei Vivanatura pentru a te putea informa despre posibilități de ameliorare și tratament a problemelor dentare și nu numai. https://academiavivanatura.ro. Cât și pe pagina de testimoniale, a celor care au încercat produsele Vivanatura și au avut succes.
Cu Tombola, mergi direct la câștig. Ai 60 de sanse pe an (5 extrageri pe lună de câte 200 lei fiecare dar și alte 3 extrageri speciale la evenimente). Poti alege orice produse naturiste vrei din portofoliu. Intră în aplicatia de tombolă: www.vivanatura.ro/tombola
Am creat un grup de Facebook dedicat rezolvării problemelor gingivale: https://www.facebook.com/groups/salveazatidintiipentrubatranete iar înscrierea îți dă șansa ca, prin cuponul oferit membrilor, să cumperi oricâtă pasta de dinți dorești, cu 33% reducere. Discount-ul se aplica tuturor produselor din gama VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG.
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
Dany P. Baby, MD, Gum Problem Basics: Sore, Swollen, and Bleeding Gums, Medically Reviewed, WebMD, 2022
0 Comments