1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Îngrijirea tenului
  6.  » 
  7. Ten uscat
  8.  » Ritualul perfect de îngrijire a pielii când ai fața uscată

Ritualul perfect de îngrijire a pielii când ai fața uscată

Dacă ești în căutarea celei mai bune rutine de îngrijire a pielii uscate, ai ajuns în locul potrivit. Produsele convenționale de înfrumusețare pot elimina umiditatea și uleiurile de pe față, pe termen lung, astfel că, o cunoaștere a ce înseamnă cu adevărat un ten uscat, este o necesitate.

Vom trece împreună să vedem:

  • Care sunt cauzele unui ten uscat, și cum de ai ajuns în această situație,
  • Ce obiceiuri simple îți pot usca pielea și cum să le înlocuiești pentru a avea din nou un ten hidratat,
  • Cum îți poți crea o rutină de îngrijire a feței și de ce este important să o respecți atât dimineaâa cât și seara, înainte de culcare,
  • Principalele ingrediente pe care să le cauți pe etichetă, atunci când îți achiziționezi cosmeticele pentru ten uscat,
  • Ce brand de îngrijire a feței oferă produse curate și naturale în proporție de 96-100%, pentru ca pielea ta să fie în siguranță și bine tratată.

Cum îți dai seama dacă tenul tău e deshidratat sau te confrunți cu o piele uscată?

Pielea deshidratată este consecința lipsei de apă. Apare atunci când mai multă apă și lichide părăsesc organismul. Cu mai puțină apă, trupul nostru trebuie să prioritizeze alimentarea organelor pentru a susține funcțiile necesare, direcționând mai puțină apă către piele. Acest lucru face ca pielea să devină deshidratată.

Pe de altă parte, pielea uscată apare atunci când este lipsită de sebum. Stratul exterior al pielii oferă o barieră ce menține apa în corp și împiedică pătrunderea compușilor nocivi din exterior. Uscăciunea pielii se datorează unor anomalii ale funcției acestui strat.

Cum să tratezi cel mai bine pielea uscată de pe față

Înainte de a începe să achiziționezi noi produse cosmetice, sunt câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru îngrijirea tenului tău. Cele mai multe sunt schimbări de bază ale stilului de viață la care să fi atentă o vreme și ai să vezi cum se atenuează discomfortul de pe față.

1.Folosește doar apă călduță. Fie că ești adepta apei reci, ca mod de inviorare dimineața, ori îți place să petreci o vreme seara sub dușul fierbinte, temperaturile extreme nu fac bine tenului uscat. De asemenea, s-ar putea să găsești că este benefic să reduci timpul de duș la 5 până la 10 minute. În acest fel eviți expunerea inutilă la apă, care îți poate lăsa pielea mai uscată decât era înainte să faci duș. În plus, evită să îți speli fața de prea multe ori pe zi, deoarece acest lucru poate agrava pielea uscată datorită îndepărtării uleiurilor care apar în mod natural.

2.Atenție la demachiant și la modul de demachiere. Pentru tenul deshidratat este potrivită o apă micelară cu aloe și acid hialuronic, pentru cel uscat, un demachiant pe bază de uleiuri naturale. Oricare ar fi alegerea ta, evită săpunurile și demachiantele ce conțin ingrediente dure, cum sunt: alcoolul, retinoizi, acizi alfa hidroxi sulfați, parfum. Aceste ingrediente îți pot usca pielea și provoca iritații sau inflamații.

Mai mult, fi blândă în timp ce aplici produsele de curățare pe față. Folosește doar vârfurile degetelor pentru a curăța, în loc de un burete abraziv. Nu freca pielea de pe față, deoarece poate provoca iritații.

Demachiază și curață tenul dimineața și seara când te pregătești pentru noapte. Cu excepția situațiilor în care lucrezi în medii cu praf, ori mergi la sală, va fi suficientă această curățare de două ori pe zi.

3.Nu-ți exfolia tenul în fiecare zi. Pentru tenul uscat e foarte indicat doar o dată pe săptămână. Exfolianții chimici folosesc acizi pentru a descompune celulele moarte ale pielii, însă pe un ten uscat pot îndepărta mai mult decât e necesar și declanșează iritația.

4.Testează mai întâi orice produs cosmetic înainte de a-l folosi, chiar dacă e o mască de față, un nou șampon, pastă de dinți sau balsam de rufe: pielea uscată este mai sensibilă decât una normală. Pune o cantitate mică de produs pe încheietura mâinii și așteaptă o zi sau două pentru a vedea dacă ai vreo reacție.

5.Poartă haine și eșarfe din bumbac moale. În anotimpul rece și ploios e potrivit să porți o eșarfă care să acopere măcar o parte din față, pentru a preveni uscarea. Reține totuși că pielea ta reacționează la materialele cu care vine în contact. Țesăturile aspre, îmbrăcămintea sintetică și lâna sunt mai puțin plăcute pe piele.

O problemă pot fi și detergenții și balsamul de rufe pe care le folosești la spălat. Alege produse hipoalergenice, fără coloranți sau parfum, cum sunt cele formulate pentru pielea sensibilă sau, pentru hainele de bebeluș.

6.ncearcă un umidificator. Umiditatea scăzută în încăperea în care petreci cel mai mult timp, poate fi un factor în uscarea pielii. Asigurați-te însă că umidificatorul este un model ușor de curățat, pentru a preveni acumularea de bacterii.

Ca alternativă mai comodă, poți pune un vas cu apă în cameră. Oricât de simplu ar părea, vei evita astfel riscul de bacterii, acumulări de ciuperci sau particule microscopice nedorite în aer.

7.Renunță o vreme la alimentele ori băuturile foarte fierbinți și picante, alcool și chiar la fumat. O dietă echilibrată, bogată în minerale și vitamine din surse naturale produce în scurt timp efecte benefice și pe fața ta.

O rutină de îngrijire a tenului de dimineață?

Dimineața e necesar să adaugi umiditate feței tale, astfel încât să rămână hidratată în timpul zilei.

1.Demachiantul. Curățarea tenului e întotdeauna primul pas dimineața pentru a îndepărta tot ce s-a strâns peste noapte pe față. „Demachiantele hidratante cu ingrediente blânde, cum ar fi glicerina, ceramidele și acidul hialuronic, sunt cele mai bune pentru pielea uscată”, ne spun dermatologii.Produsele pe bază de ulei sunt ideale în special pentru persoanele cu pielea extrem de uscată pentru a ajuta la etanșarea umidității.

2.Tonerul. Este o etapă opțională care îndepărtează de obicei uleiul rămas și murdăria.Din acest motiv, multe toner-uri irită pielea uscată și sunt mai bune pentru tenul gras, predispus la acnee. Cu toate acestea, există și produse fără alcool, cu ingrediente hidratante și liniștitoare, cum ar fi acidul hialuronic, vitamina E și aloe, concepute pentru a trata pielea uscată.

3.Serurile. Sunt tratamente pentru piele pe bază de apă, cu o concentrație mare de ingrediente active.Dacă ai pielea uscată, alege un ser cu acid hialuronic, vitamina B, cum ar fi niacinamida și pantenolul, ceramide și vitamina E. Refac nivelul de hidratare și îmbunătățesc bariera pielii. Persoanele cu piele uscată pot folosi, de asemenea, seruri cu vitamina C pentru a ajuta la luminozitatea pielii, la estomparea hiperpigmentării și la reducerea daunelor UV.

4.Crema pentru ochi. Este o personalizare opțională la rutina de îngrijire a pielii pe timp de zi.Pentru pielea uscată, caută o cremă sau un gel de ochi cu peptide hidratante pentru a adăuga umiditate zonei delicate, adesea uscate de sub ochi. Cremele pentru ochi de zi cu antioxidanți precum vitamina C și SPF pot ajuta, de asemenea, să îți protejez pielea de sub ochi de daunele solare.

5.Crema hidratantă. Aplicarea unei creme hidratante bogate este esențială pentru o rutină de îngrijire a pielii uscate.Cremele hidratante repară bariera pielii uscate prin creșterea conținutului de apă al pielii și prin etanșarea umidității. Principalele ingrediente pe care trebuie să le conțină o astfel de cremă sunt ceramide, niacinamidă și acid hialuronic pentru a păstra umiditatea și a reconstrui bariera pielii. Dermatologii recomandă mai ales cremele hidratante cu ingrediente de catifelare și hidratare precum squalanul, untul de shea și glicerina.

6.Crema de protecție solară. Pielea uscată trebuie protejată și de razele UV.Rutina de îngrijire a pielii de dimineață ar trebui să se încheie întotdeauna cu aplicarea de protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mare. Transformarea cremei solare într-o prioritate zilnică ajută la reducerea riscului de apariție a ridurilor, a petelor solare și a cancerului de piele.

Și o rutină de îngrijire pentru noapte?

Îngrijirea pielii pe timp de noapte are ca scop îndepărtarea uleiului și machiajului de peste zi și adăugarea de umiditate, pe care o pierde pielea uscată în timpul zilei. Iată cum să hidratezi pielea uscată noaptea:

1.Demachiantul. Dacă consideri că seara ai nevoie de un demachiant cu putere mai mare de curățare, poți opta pentru unul pe bază de ulei. Acesta îndepărtează machiajul fără a îndepărta uleiurile naturale ale pielii.

2.Toner.ul. De preferat un tonic hidratant dacă ai pielea și sensibilă nu doar uscată. Tonerul de noapte poate fi același cu cel de zi, cu ingrediente hidratante precum acidul hialuronic, vitamina E și aloe.

3. Serul. Serul aplicat pe timp de noapte este o altă oportunitate de a adăuga mai multă hidratare pielii uscate și de elimina liniile fine. Alege  un ser hidratant cu niacinamidă, acid hialuronic, vitamina E, peptide sau ceramide. Aceste ingrediente vor hidrata și repara pielea uscată după o zi lungă. Tipurile de piele uscată pot folosi, de asemenea, seruri exfoliante pe timp de noapte cu acid lactic, o opțiune mai blândă dacă dorești să elimini pielea uscată și aspră.

4.Retinolul. Derivații vitaminei A, cum ar fi retinoizii și retinolul (un tip de retinoid) ajută la stimularea refacerii celulare și la promovarea producției de colagen. Rezultatul, îmbunătțirea texturii generale a pielii, reducerea liniilor fine și prevenirea porilor înfundați. Retinolii pot fi însă prea iritanți și prea usucători pentru un ten deja uscat. Totuși, dermatologii recomandă produse cu retinol care au și niacinamidă în formulă. Dacă ești la început, aplică un strat subțire pe față doar la fiecare a treia noapte.

Care sunt cosmeticele potrivite pentru tenul uscat?

Tenul deshidratat nu are umiditate, însă cel uscat are o lipsă de ulei, ceea ce duce la o piele aspră, descuamată și strânsă. O rutină de bază va include un produs de curățare, o cremă hidratantă, eventual și de protecție solară alături de care îți poți personaliza ritualul de îngrijire cu seruri hidratante, creme pentru ochi, uleiuri de față și creme de noapte. Și, neapărat, un balsam de buze pe bază de uleiuri. Asigură-te că te simți bine atunci când le aplici și că nu îți provoacă furnicături. Dacă da, încearcă alt produs.

Dacă tenul tău se usucă doar în anumite momente ale anului, cum ar fi în lunile reci, e suficient să îți ajustezi rutina de îngrijire a pielii. În această situație, modificarea chiar minimă a regimului de îngrijire a pielii ar trebui să te ajute la ameliorarea simptomelor pielii uscate în aproximativ o săptămână.

Pentru o îngrijire completă eu îți recomand Trusa pentru ten uscat de la Vivanatura. Este un brand românesc recunoscut pe piață. Vine cu apă micelară pe bază de aloe vera și acid hialuronic, o loțiune tonică cu albăstrele, cremă de zi hidratantă, cremă de noapte îmbogățită cu resveratrol, o cremă antirid și un gel contur de ochi anticearcăn, potrivite tenului uscat. Fiecare produs are formulă curată, din ingrediente naturale și de origine naturală într-o proporție de 98-100%, și este procesat la rece. Astfel, extractele din plante, uleiurile naturale și cele esențiale rămân active și vor produce efecte maxime pe pielea ta. Ori, poți răsfoi toate ofertele și alege ce ți se porivește cel mai bine.

De asemenea, te invit să te abonezi la pagina Academiei Vivanatura. Vei fi în acest fel mereu la curent cu ofertele, cadourile și noutățile noastre pe care sigur nu vrei să le ratezi.

Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă

Referințe

Mukhopadhyay P., Cleansers and their role in various dermatological disordersIndian J Dermatol. 2011

American Academy of Dermatology, Dry skin: Diagnosis and treatment

American Academy of Dermatology, Retinoid or retinol?

American Academy of Dermatology, Dermatologists’ top tips for relieving dry skin

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *