Deshidratarea pielii este o preocupare de top pentru multe persoane și are loc dintr-o varietate de motive chiar comune. Se pare însă că, indiferent cât de mult ai investi în produse de îngrijire a tenului uscat, ai nevoie și de modalități interioare de hidratare a pielii.
„Pielea deshidratată este pielea lipsită de apă sau care are capacitatea redusă de a reține apa”, ne spune Ifeoma Ejikeme, consultant în medicină generală și medic estetician expert. „Și multe dintre noi știm din experiență personală că pielea uscată arată adesea ternă și pală, iar liniile fine pot apărea mai pronunțate. De asemenea, nu tocmai plăcut, ne putem confrunta cu descuamare, roșeață, iritație și aspritate. De unde și necesitatea unui efort mai mare de a-i restabili sănătatea și strălucirea”.
Ce este bariera de umiditate a pielii?
Bariera de umiditate a pielii, formată din colesterol, acizi grași și ceramide, este responsabilă pentru blocarea umidității și menținerea pielii hidratate și sănătoase. Când este deteriorată sau compromisă (ca în cazul în care pielea nu poate reține umiditatea), poate cauza probleme grave de hidratare. „Gândește-te la pielea ta ca la un trotuar de ciment. Când bariera de umezeală este ruptă, este ca și cum crăpăturile adânci curg în sus și în jos pe trotuar”, ne spune Janet Prystowsky, dermatolog din New York. „Pentru pielea noastră, acele crăpături expun straturile sensibile ale pielii la aer uscat, determinându-le să se deshidrateze.
Din fericire, deteriorarea barierei de umezeală nu este permanentă. Cu schimbările potrivite în stilul tău de viață, poți inversa daunele și poți restabili hidratarea corespunzătoare a pielii. Dar partea cea mai bună? O poți face rapid. În timp ce efectuarea oricăror modificări pe termen lung asupra pielii necesită timp, poți începe să îți recuperezi bariera de umiditate și să observi o creștere serioasă a hidratării tenului tău în doar câteva zile”.
Ești gata să obții un ten vizibil diferit până la sfârșitul săptămânii?
Sunt moduri ușoare de a-ți hidrata pielea? Unele persoane ar spune că sfaturile specialiștilor le-au dat viața peste cap. Noi completăm că de fapt au pus-o în ordine, iar recomandările lor de bun simț ajută nu doar tenul, ci și întregul organism să se regenereze și să revină la viață. Tu ce spui? Îți asumi 3 PAȘI de provocări pentru a vedea rezultate?
PASUL 1
1.Somnul de calitate. Dacă vrei să îți vindeci bariera de umiditate a pielii, este esențial să ajungi din urmă cu somnul, adică 8 până la 9 ore de calitate. Nu te mai culca târziu, dacă trebuie să pleci devreme la servici. Pielea se poate regenera pe timpul nopții. Într-un studiu din 2014, oamenii care au început să doarmă mai mult de 8 ore pe noapte, în primele 72 de ore au avut o recuperare cu 30% mai mare a barierei de umezeală decât cei care au fost privați de somn.
2.Cu ce îți potolești setea. Multe persoane se concentrează pe produse de frumusețe, dar ceea ce pui în corp este la fel de important ca ceea ce pui pe corp. Așadar, dacă vrei să îți restabilești bariera de hidratare, trebuie să îi oferi trupului tău mai multă apă. Pielea ta este alcătuită din 30% apă, iar concentrarea pe menținerea hidratării, mai ales dacă nu ești o mare consumatoare de apă, poate ajuta la creșterea umidității din piele. „Este ușor”, spune Andrea Weber, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare pentru linia de îngrijire a pielii, BABOR, „cu cât dăm mai multă umiditate corpului nostru din interior, cu atât mai bine funcționează bariera noastră de protecție. Pe lângă apă, va fi necesar să limitezi consumul de cafea sau alcool. Sunt ambele diuretice și pot duce la deshidratare. O regulă bună este să bei o cană de apă pentru fiecare băutură alcoolică sau cu cofeină pe care o consumi”.
3.Ce să mai faci azi, schimbă fața de pernă din bumbac sau sintetic cu o țesătură mai moale și mai puțin absorbantă pentru a-ți proteja pielea. Încearcă mătasea,se pare că absoarbe mai puțină umiditate decât bumbacul, deși nu există nicio știință care să susțină acest lucru. Totuși, dr. Janet H Prystowsky, dermatolog certificat cu peste 25 de ani de experiență în dermatologie și chirurgie dermatologică este un fan: „folosirea țesăturilor neabrazive, cum ar fi fețele de pernă de mătase… vor ajuta la prevenirea traumei suplimentare asupra barierei slăbite”, spune ea.
4.Limitează-te la dușuri călduțe. Apa rece, ca mod de înviorare dimineața este binevenită, însă temperaturile extreme nu fac bine tenului uscat. S-ar putea să găsești mai benefic să reduci timpul de duș la 5 până la 10 minute și să eviți în acest fel expunerea inutilă la apă, care îți poate lăsa pielea mai uscată decât era înainte să faci duș. În plus, dacă îți simți fața uscată apelează la un spray hidratant, deoarece spălatul cu apă care îți poate agrava uscăciunea pielii datorită îndepărtării uleiurilor care apar în mod natural.
5.Verifică eticheta demachiantului și a apei micelare și renunță la ele, dacă este necesar. Este important să te demachiezi zilnic, însă dacă utilizezi un produs de curățare greșit, ar putea dăuna și mai mult barierei de umiditate. „Primul pas pentru a repara bariera de umezeală este să nu o mai distrugi cu produse de demachiere agresive”, ne recomandă Andrea Weber. „Evită geluri sau spume demachiante antibacteriene, exfoliante puternice, cosmetice parfumate. Alege un demachiant pe bază de ulei și extracte din plante, mai bine adaptat stării pielii tale. Îți va curăța delicat tenul și îl va hrăni în același timp, protejând și bariera lipidică.
PASUL 2
Ai ales weekendul să îți începi provocarea? Ei bine, ziua de duminică e numai potrivită pentru modificările din ziua 2. Urmărește să te trezești doar cu o oră mai târziu decât o faci pentru servici. Asigură-te că ai minim 8 ore de somn, dar nu lenevi în pat, căci altfel îți va fi greu să te trezești luni de dimineață odată ce trupul tău înțelege că are voie să doarmă mai mult.
1.Cu ce să suplimentezi acizii grași esențiali care pot ajuta la întărirea barierei de umezeală a pielii? Nuci și semințe de in, bogate în omega 3, sau semințele de dovleac, care sunt bogate în omega 6.
2.Crește-ți nutrienții. Dacă vrei să urgentezi repararea barierei de umezeală, crește-ți aportul de zinc. Zincul stimulează producția de colagen în piele și accelerează procesul de reparare. Alimentele bogate în zinc includ: fasole, nuci, cereale integrale. Duminica poate fi o zi în care să-ți reconsideri nu doar meniul ci și lista de cumpărături.
3.Ai renunțat la demachiant cu o seară înainte și ți-ai scos câteva rețete de salate vegane pline de nutrienți, e momentul să faci cumpărături. Să te reînoiești cu cosmetice care vor reumple acea umiditate. Cele mai importante ingrediente de căutat sunt: ceramide pentru a ajuta la repararea pielii și pentru a preveni pierderea transepidermică de apă, acid hialuronic (HA), un umectant, care este un ingredient care leagă umezeala și ajută la încetinirea ratei de evaporare a apei din piele (HA poate lega până la 1.000 de ori greutatea sa în apă!) lipide și acizi grași pentru a alcătui bariera de umezeală și a reține umezeala.
3.Unge-ți fața. Nu ai încă produsele cosmetice potrivite? Nu îți fă griji – sunt șanse mari să găsești ce îți trebuie în cămară. „Acizii grași esențiali și vitamina E prezente în uleiurile vegetale, sunt utile pentru toate membranele celulare”, ne spune Prystowsky. „Uleiul de măsline și chiar de porumb, sunt eficiente pentru menținerea moderată a barierei de umezeală.”
4.Hidratează-ți tenul peste noapte. Când ești hotărâtă cu adevărat să accelerezi procesul de reparare a barierei de umezeală, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te hidratezi non-stop. Cum? Cu o mască de dormit hidratantă. Pentru o variantă hand-made, amestecă o jumătate de castravete într-un blender cu câteva linguri de gel de aloe vera până ajunge la o consistență netedă, apoi întinde-o în strat subțire pe față. S-a demonstrat că aloe vera are proprietăți hidratante, în timp ce castravetele calmează uscăciunea sau iritația.
Nu uita, mâine e probabil zi de muncă, ceea ce înseamnă mai puțină flexibilitate asupra orei la care te trezești. Deci e nevoie să te duci mai devreme la culcare și să te asiguri că ai stat suficient cu ochii închiși pe timpul nopții.
PASUL 3
1.Cu ce te delectezi la prânz? Pui ceva la cuptor? Cartofii dulci sunt bogați în vitamina C, care stimulează producția de colagen, în timp ce uleiul de măsline este plin de acizi grași esențiali de care ai nevoie pentru a crește bariera de umiditate. Ai nevoie de ceva în plus? Poți completa meniul cu pâine prăjită!
2.Asigură-ți artileria grea pentru ten. Dacă te confrunți cu o deteriorare mai gravă a barierei de umezeală și simți că pielea ta încă nu ține apa, este timpul să aduci aliați mai puternici și anume, un ocluziv care să formeze o barieră peste piele, blochând umiditatea și prevenind pierderea de apă transepidermică. De fapt, unul dintre trendurile virale la această oră este Slugging-ul.Poate fi pasul final al rutinei de seară de îngrijire a tenului și are la bază un principiu foarte simplu. Aplici mai întâi produsele de noapte, de preferință ser și cremă peste care vi cu un strat subțire de produs ocluziv. Poți alege vaselină cosmetică, ori produse bogate în ulei de scualan, ulei de argan sau unt de shea. Pentru un plus de eficiență după ser și cemă pulverizează un spray hidratant și abia apoi aplică substanța ocluzivă.
3.Respiră adânc. Este prima zi din săptămână și mai stresant decât în alte zile? Stresul poate duce la deteriorarea funcției de barieră și poate întârzia procesul de reparare. Așa că, fă o pauză și respiră adânc de câte ori te simți depășită. Doar câteva minute de respirație profundă pot declanșa răspunsul de relaxare al corpului și menține stresul la distanță.
4.Hidratează-ți pielea din interior. Doar apa nu e suficientă. Concentrează-te și pe alimente și băuturi hidratante. Academia Națională de Medicină recomandă ca femeile și bărbații adulți să bea cel puțin 2,5 l și, respectiv, 3,5 l apă pe zi. Doar că, o cantitate mare de apă consumată pe timpul zilei poate să nu fie cel mai bun sau cel mai eficient mod de a satisface cerințele de hidratare ale corpului. „Dacă bei apă și apoi, în decurs de două ore, o elimini prin urină, înseamnă că apa nu rămâne în organism”, ne spune David Nieman, profesor de sănătate publică la Universitatea de Stat Appalachian și director al Laboratorului de Performanță Umană din Campusul de Cercetare din Carolina de Nord. „Apa simplă are tendința de a aluneca prin sistemul digestiv uman atunci când nu este însoțită de alimente sau nutrienți. Acest lucru este valabil mai ales atunci când oamenii beau cantități mari de apă pe stomacul gol. Nu există nicio virtute în acest tip de consum. De fapt, urina limpede este un semn de suprahidratare”, continuă el.
Un studiu din 2015, publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, a comparat efectele de hidratare pe termen scurt a mai multor băuturi diferite – de la apă plată, băuturi pentru sport, lapte, ceai ori bere și până la o soluție de rehidratare special formulată. Pe baza analizelor de urină colectate de la voluntarii studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că mai multe băuturi, inclusiv laptele, ceaiul și sucul de portocale, (dar nu băuturile pentru sportivi) au fost mai hidratante decât apa simplă.
Desigur, nimeni nu sugerează ca să renunți la apă în favoarea laptelui și a ceaiului. Dar autorii studiului au concluzionat că există mai multe elemente ale unei băuturi care afectează cât de mult lichid reține organismul. Acestea includ conținutul de nutrienți precum și prezența agenților diuretici, care cresc cantitatea de urină produsă de o persoană. Ingerarea apei împreună cu aminoacizi, grăsimi și minerale pare să ajute organismul să preia și să rețină mai multă apă și, prin urmare, un nivel mai bun de hidratare.
5.Exfolierea. Mierea, zahărul brun și chiar făina de ovăz înmuiată pot fi folosite ca exfolianți. Făina de ovăz are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care pot calma pielea uscată și iritată. Ia în considerare că atunci când vine vorba de protejarea barierei de hidratare a pielii, blând este cuvântul cheie. Asta înseamnă că cel mai bine este să te ferești de exfolianții duri și de spumanți care pot lăsa pielea și mai uscată.
6.Obține cât mai multă vitamina C. Atât din dietă, cât și din produsele cosmetice. Vitamina C stimulează producția de colagen și accelerează procesul de reparare a barierei de umiditate.
Nu există nicio soluție peste noapte pentru o piele mai sănătoasă și mai hidratată
Produsele cosmetice special formulate pentru ten uscat nu pot face minuni în timp scurt, fără ca tu să faci eforturi să îți modifici stilul de viață sau, măcar să renunți la obiceiurile care îți afectează tenul.
Acest plan în 3 pași este doar un început în călătoria spre o piele mai sănătoasă și strălucitoare. Tenul uscat va avea mereu nevoie de protecție, îngrijire și atenție, mai mare decât o piele normală. Va trebui să ai în mod constant o rutină de hidratare și îngrijire, un plan de masă săptămânal plin de ingrediente sănătoase pentru piele, sau chiar să achiziționezi unei sticle de apă atractivă pentru a te încuraja să bei mai multe lichide.
Pentru o îngrijire cosmetică de calitate, eu îți recomand cu încredere Trusa pentru ten uscat de la Vivanatura, un brand românesc deja recunoscut pe piață, pentru calitatea etraordinară a produselor sale. Totul, de la pasta de dinți, la formulele de îngrijire a tenului, sau șampoane, este conceput din ingrediente naturale și de origine naturală, în proporție de 98-100%. Cosmeticele sunt procesate la rece, pentru ca fiecare compus din extractele de plante și uleiuri să rămână activ, având astfel un maxim de eiciență pe pielea ta.
Trusa vine cu apă micelară pe bază de aloe vera și acid hialuronic, o loțiune tonică cu albăstrele, cremă de zi hidratantă, cremă de noapte îmbogățită cu resveratrol, o cremă antirid și un gel contur de ochi anticearcăn, potrivite tipului tău de ten. Ori, poți răsfoi toate ofertele și alege ce ți se porivește cel mai bine.
De asemenea, te invit să te abonezi la pagina Academiei Vivanatura. Vei fi în acest fel mereu la curent cu ofertele, cadourile și noutățile noastre pe care sigur nu vrei să le ratezi.
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
Why Drinking Water All Day Long Is Not the Best Way to Stay Hydrated, Time Magazine, Health Exercise & Fitness, 2019
How to Hydrate Skin the Right Way, According to Experts, Vogue Magazine, October 2023
Oliver R. Barley, Dale W. Chapman, Anthony J. Blazevich, and Chris R. Abbiss, Acute Dehydration Impairs Endurance Without Modulating Neuromuscular Function, Journal List, Front Physiol, PubMed 2018
0 Comments