Natura nu încetează să ne uimească de fiecare dată când ne aplecăm spre studiul uneia sau alteia dintre plantele din jurul nostru. Rășina este una dintre aceste substanțe uluitoare, cu efecte binefăcătoare, extrem de accesibilă și totuși încă neexplorată suficient.
Rășinile au fost folosite de secole pentru vindecarea rănilor. Cele mai vechi relatări provin din Egiptul antic, unde un unguent din rășină a fost folosit pentru a trata arsurile. În Mesopotamia, rănile erau spălate cu apă sau lapte și îmbrăcate cu rășină.
Rășina de molid este folosită de secole în terapia medicală populară din țările nordice, unde apare ca ingredient în tratamentul pentru infecții bacteriene și fungice locale de tip: răni, ulcere, abcese, arsuri și onicomicoză.
3 utilizări ale balsamului din rășină de brad
Virtuțile artizanale ale rășinii sunt binecunoscute: lacul pentru lemn, lipici și etanșant, medicamentele pentru răceală și tuse, sunt doar câteva dintre utilizările sale tradiționale.
În lumea cosmeticii este mai puțin cunoscută, dar apreciată de cei care ies în natură și cunosc secretele unui prim ajutor natural: rășina are multiple proprietăți care o face un aliat de nădejde atunci când te rănești.
- Acționează, în primul rând, ca un puternic lipici antiseptic. Rășina se întărește odată cu expunerea la oxigen, creând un bandaj impermeabil care permite copacului să se vindece. Previne astfel intrarea ciupercilor, bacteriilor și insectelor și descurajează erbivorele să consume frunzele și scoarța.
Același mecanism are loc pentru a vindeca pielea, atunci când este aplicată pe o tăietură mică care sângerează puternic. Mai ales în cazul tăieturilor poziționate incomod, cum sunt cele din apropierea sau pe articulațiile degetelor, unde poate fi dificil să faci o etanșare etanșă și durabilă cu un badaj.
Rășina va rămâne elastică și permite mișcarea liberă, ceea ce nu este întotdeauna cazul în cazul bandajurilor rigide și restrictive. În plus, rășina are proprietate antifungică și antimicrobiană care ajută la o regenerare mai rapidă.
Un studiu de caz realizat pe pacienții operați și pansați în ambulatoriul chirurgical, a pus în evidență tocmai această capacitate mare a balsamului din rășină de a închide rănile. Rezultatul studiului a fost: o rată de vindecare de 100% a rănilor chirurgicale cronice într-un timp mediu de vindecare de 43 de zile. O realizare deosebită am putea afirma.
- Un prim ajutor de nădejde în caz de arsuri. Arsurile superficiale ale pielii pot fi extrem de dureroase, mai ales pentru că terminațiile nervoase senzoriale expuse, reacționează dureros cu aerul din jur.
Unul dintre tratamentele moderne de prim ajutor pentru arsurile superficiale este de a înveli pielea arsă cu folie alimentară, astfel încât să se asigure o barieră între porțiunea deteriorată și aerul din jur.
Poți alege însă foarte bine rășina. Va forma un sigiliu mare, etanș, antiseptic, și reduce în același timp și durerea asociată cu arsura. Aplicarea rășinii pe pielea arsă nu trebuie luată în considerare atunci când o zonă mare a pielii este arsă și/sau când pielea formează vezicule mari, pline de lichid.
Rolul său antiinflamator o recomandă în arsuri solare, dar și pentru pielea uscată, deteriorată sau inflamată. Fiind bogată în proteine și acizi grași redă elasticitatea pielii, o hrănește și îi dă strălucire.
- 3. Indicată pentru ameliorarea eczemelor și a pielii cu tendință spre acnee. Deși tratamentul cu rășină este o terapie veche și experiența de-a lungul timpului a demonstrat eficacitatea rășinii pentru diferite tratamente, cercetătorii au efectuat studii sistematice ale mecanismelor ei de acțiune în cazul erupțiilor cutanate.
Proprietățile astringente, antiseptice și de curățare, o recomandă în caz de eczeme, piele acneică, dermatite, piele uscată și crăpată, mai ales datorită proprietății sale antimicrobiene.
În plus, este un dezinfectant puternic natural ce distruge microflora patogenă, purifică porii, calmează roșeața și stimulează circulația sângelui.
Cum să beneficiezi și tu de beneficiile acestui balsam?
În mod evident pentru mulți dintre noi este dificil să colindăm pădurea ori de câte ori vrem să ne tratăm natural.
Laboratorul Vivanatura a studiat calitățile rășinei și a elaborat un produs special pentru o nevoie deosebită, am putea spune, dificil de tratat pentru multe persoane: hemoroizii.
Eu te invit să testezi HemorVitt, Crema pentru intretinerea zonei anale, un produs cosmetic 100% natural şi de origine naturală, procesat la rece, care păstrează toate calitățile benefice ale extractelor de plante și ale uleiurilor esențiale din formula ei.
Extractul de salcie și răşina de brad au efect calmant, purificator şi regenerant. Iar extractele naturale din aloe, gălbenele și muşeţel relaxează și reduc sensibilitatea şi senzaţia neplăcută.
Hamamelis, castan, propolis și uleiul de neem au efecte remarcabile de hidratare, emoliere și regenerare a zonei anale.
Uleiurile naturale de tea tree, neem, geraniu, extractul din rostopască și muguri de plop au efecte antiseptice, antiinflamatoare și cicatrizante.
HemorVitt, Crema pentru intretinerea zonei anale se aplică după spălare, în strat subţire, ori de câte ori este nevoie.
Și pentru că nu te lăsăm singur(ă) în drumul tău spre o sănătate mulțumitoare, te invit în comunitatea Vivanaturiștilor și pe grupul privat de Facebook pentru cei care se confruntă cu aceleași probleme ca și tine. Vei beneficia astfel de reduceri la toate produsele din gama VivaNatura, BebeDrag și Gennadent pentru tine și pentru apropiații tăi.
https://www.facebook.com/groups/308846671212905
Avem și o tombolă cu 60 de premii pe an la care se mai adaugă extrageri și premii speciale, la care de asemenea ești binevenit(ă).
Aici găsești Tombola vivanaturistilor: www.vivanatura.ro/tombola
Testează produsele sub formula Leonard Răduț și apoi vino și spune-ne și nouă din experiențele tale bune ca să putem împărtăși și altora.
Carmen Gheorghe, o vivanaturistă convinsă
Referințe
Cockshott WP, The history of the treatment of burns. Surg Gynecol Obstet. 1956
Sipponen A, Kuokkanen O, Tiihonen R, Kauppinen H, Jokinen JJInt. J Dermatol. 2012
0 Comments