Propolisul a fost folosit de secole. Există înregistrări care sugerează utilizarea propolisului de către egipteni, perși și romani pentru a ameliora anumite afecțiuni, dar și ca substanță de îmbălsămare.
Evreii antici l-au considerat drept medicament, iar grecii îl puneau în polyanthus, un parfum ce combina propolisul cu ierburi aromatice. Hipocrate, considerat părintele medicinei moderne, a fost primul care a lăsat informații despre proprietățile curative ale propolisului (1).
Propolisul este un termen care nu are o derivație botanică. Albinele pot folosi ca materiale pentru „fabricarea” propolisului frunze și muguri, mucilagii sau rășini. Culoarea sa de la verde la maro și roșcat precum și compoziția chimică este condiționată de locația geografică, flora specifică acelei zone și specia de albine. (2)
Cercetătorii au identificat peste 300 de compuși diferiți în propolis, inclusiv acizi alifatici, esteri, acizi aromatici, acizi grași, carbohidrați, aldehide, aminoacizi, cetone, calcone, dihidrochalcone, vitamine și substanțe anorganice, acțiunile benefice ale propolisului fiind date în mare parte din efectele antioxidante ale polifenolilor. (3)
Studiile de laborator au demonstrat acțiunea antibacterienă importantă a propolisului, mai puternică față de bacteriile Gram-pozitive decât cele Gram-negative. Se pare că plopul ca sursă de propolis conferă cea mai eficientă apărare împotriva bacteriilor: compusul din propolis numit pinocembrină are capacitate antifungică dar și antibacteriană intensă în special împotriva Streptococcus sp., apigenina inhibă cel mai puternic glicoziltransferaza bacteriană, iar acidul p-cumaric și artepillina C sunt eficiente împotriva Helicobacter pylori. (4)
În funcție de sursa vegetală a lui, propolisul mai are efecte antiseptice, antimicotice, astringente, spasmolitice, antiinflamatorii, anestezice, antiulceroase, anticancerigene și imunomodulatoare. (5)
În ceea ce privește industria cosmetică, principalele beneficii ale propolisului sunt de vindecare a rănilor, de ameliorare a erupțiilor acneice și protecție a pielii. Astfel că, rănile ușoare, cicatricile, pigmentarea și modificările cutanate cauzate de unele afecțiuni dermatologice ar putea fi vindecate prin utilizarea propolisului.
Nikhil Dhingra, MD, dermatolog certificat la Spring Street Dermatology din New York a studiat modul în care produsele cu propolis acționează în cazul tenurilor acneice. „Propolisul poate fi luat în considerare și pentru zgârieturi și arsuri în care asistența medicală nu este neapărat necesară. Componentele bioactive ale lui crează un mediu etanș și protejat pentru a permite repararea sterilă a pielii”.
„S-ar putea să nu fie suficient ca și compus singular în tratarea acneei, dar pentru vindecarea consecințelor acesteia (gândiți-vă la cicatrici, pete pigmentare, probleme de textură a pielii), un produs care conține propolis are cu siguranță toate proprietățile biologice pentru a ajuta la ameliorarea acestor condiții speciale”, ne spune Dhingra.
„Propolisul a fost, de asemenea, raportat ca un adjuvant util pentru tratarea eczemei și psoriazisului prin scăderea inflamației. În plus, protejează tenul de razele de UV, propolisul demonstrând proprietăți antioxidante capabile să lupte împotriva daunelor oxidative induse de soare asupra pielii”.
Industria coreană de produse pentru frumusețe, K-beauty consideră propolisul un produs favorit, el putând fi găsit sub formă de fiole, în tonere și creme hidratante. Michelle Wong, doctorant în chimie și creatoare de conținut pentru Lab Muffin Beauty
Science ne asigură că „Pentru toți cei cu pielea sensibilă, propolisul este ingredientul natural de frumusețe pe care trebuie să-l aveți în vedere în combaterea acneei, dar și în menținerea strălucirii tenului.
Este un alternativ mult mai blând decât medicamentele și va crea un strat protector necesar întreținerii pielii, după procesele de exfoliere și eliminare a celulelor moarte, afectate de erupțiile acneice ” . Aplicarea produselor cosmetice cu propolis depinde de gravitatea acneei, dar dacă nu aveți alergie la acest produs, ele pot fi utilizate zilnic.
Va multumesc pentru atentie!
Referințe
1.Dealey C., Common problems in wound care: caring for the skin around wounds. Br J Nurs.,
(PubMed), 1995
2. Bankova VS, de Castro SL, Marcucci MC, Propolis: recent advances in chemistry and plant
origin. Apidologie, (Google Scholar), 2000.
3. Marcucci MC, Propolis—chemical composition, biological properties and therapeutic
activity. Apidologie, (Google Scholar), 1995.
4. Gulcin I, Antioxidant activity of food constituents: an overview, Arch Toxicol, (PubMed),
2012.
5.Grange JM, Davey RW,. Antibacterial properties of propolis (bee glue), J R Soc Med,
(PubMed), 1990.
0 Comments