Pielea de pe corp ne protejează de lumea exterioară. Oferă o barieră împotriva factorilor exteriori de stres cum ar fi poluanții ori bacteriile și încetinește pierderea de apă. De asemenea, oferă o acoperire flexibilă pentru organele noastre vitale și joacă un rol crucial în reglarea temperaturii organismului. Toate astea se petrec chiar dacă știm sau nu știm despre rolul ei. Totuși îngrijirea pielii nu poate fi lăsată la întâmplare.
- Fie că urmezi un regim de îngrijire a pielii,
- Ori preferi să faci minimum pentru pielea ta,
Acest articol este pentru tine. Iată ce spun dermatologii despre cât de importantă e rutina de îngrijire a pielii corporale:
- Pielea noastră se regenerează în mod regulat și are nevoie de îngrijire,
- Toate tipurile de piele sunt diferite și au necesități diferite, nu este suficient să lași timpul să rezolve totul,
- Prevenirea oricăror dezechilibre la nivelul pielii este mai simplă decât vindecarea, mai ales la acest nivel,
- A avea o piele frumoasă și sănătoasă este un proces ce durează tot parcursul vieții,
- Îți îmbunătățește încrederea în tine
Sunt diferențe între pielea ta facială și cea de pe corp?
Când compari suma de bani pe care o cheltuiești pe produse dedicate tenului cu cele pentru corpul tău, există, fără îndoială, o discrepanță. Totuși, îți poți spune că, din punct de vedere tehnic, este același lucru – ei bine, da și nu.
- Stratul de piele de pe tenul tău este mai subțire decât cel pe corp, mai ales, datorită grăsimii reduse de pe față. Însă mai sunt și alte aspecte:
- Timpul de refacere a celulelor pielii. Pielea de pe corp se reface mai lent, de unde și posibilitatea unei pieli mai uscate, groase și descuamate. Întrucât este nevoie de mai mult timp pentru a înlocui celulele existente cu altele noi, pe suprafața corpului pot persista mai mult timp celule moarte, făcându-l să pară uscat.
- Gradul de uscăciune. Pielea de pe corp are mai puține glande sebacee producătoare de ulei decât fața, astfel că, se usucă mai repede.
- Modificările legate de vârstă. Vasele de sânge sparte, subțierea și încrețirea pielii în zonele expuse frecvent la soare, petele de vârstă, diferite probleme legate de sănătatea pielii de pe corp, sunt frecvente pe măsură ce îmbătrânim. De aceea, e foarte posibil ca, nefiind atât de vizibile pentru ceilalți, să le trecem cu vederea.
Exfolierea regulată: chiar atât de importantă pentru pielea corpului?
Pielea ta elimină în mod constant celulele moarte. În pielea tânără, sănătoasă, acest proces are loc în mod natural la fiecare 30 de zile și încurajează celulele noi să-și împingă drumul către suprafața pielii. Aceste celule proaspete sunt netede și schimbă aspectul pielii oferindu-i o luminozitate sporită.
Este și motivul pentru care exfolierea este o etapă necesară în ritualul de îngrijire. Fie că folosești un exfoliant cosmetic sub formă de cremă ori gel, fie că apelezi la un burete cu textura mai aspră, important este să te relaxezi. Să înțelegi că e un cadou pe care îl faci pielii tale, care îți va mulțumi cu o stare de bine ce se va împrăștia rapid în tot trupul.
Am ales așadar, pentru tine, câteva informații care să te motiveze să începi acest proces:
– Datorită regenerării mai lente a celulelor de pe trup, fără ca celulele moarte să fie eliminate, pielea ta își va pierde din proprietăți. Dacă neglijezi să te exfoliezi, este probabil să te confrunți cu piele deshidratată.
Pe măsură ce straturile de celule moarte se adună, va fi mai greu pentru piele să absoarbă cremele hidratante pe care le aplici. Exfolierea elimină celulele moarte din stratul exterior al pielii și ajută la dezvăluirea pielii noi și netede de dedesubt.
– Când te exfoliezi este important să fii blândă cu pielea ta. Un periaj uscat cu o perie prea aspră, ori un produs de curățare abraziv, poate cauza microleziuni, mai ales pe o piele sensibilă. De aceea, cremele și exfoliantele sunt cel mai bine folosite pe pielea umedă, în timpul dușului.
E bine ca mișcările să fie mici, circulare, cam 20-30 de secunde pe fiecare zonă, după care clătești cu apă caldă. Și, neapărat, aplică o cremă hidratantă hrănitoare după aceea.
– Exfolierea este indicată și dacă te confrunți cu o piele predispusă la acnee sau cu pete, chiar dacă la o primă vedere ai crede că nu este pentru tine. Un regim de exfoliere blând va ajuta la desfundarea porilor, la descompunerea bacteriilor și la accelerarea producției de noi celule ale pielii.
Dar, mai ales oferă strălucire. Persoanele cu pielea întunecată sau cicatrici vechi știu cât de frustrant e că nu pot fi înlăturate. După câteva luni de exfoliere săptămânală vei observa însă că aproape nici nu se mai văd. Exfolianții au descompus celulele uscate și moarte, iar acum pielea ta arată mai uniformă. Dacă mai adaugi o cremă hidratantă cu ceai verde, va fi un plus de strălucire în timp.
– Chiar mișcările specifice exfolierii stimulează fluxul sanguin, fiind una dintre cele mai bune modalități de a stimula și drenajul limfatic. Ca un plus, minimizează aspectul celulitei și, îmbunătățește elasticitatea pielii.
– În cele din urmă, exfolierea regulată ajută la stimularea sintezei de colagen, ceea ce îmbunătățește textura și integritatea pielii, o menține elastică și netedă și o face să arate mai tânără.
Câte ceva despre microbiomul pielii tale
Creaturile microscopice, inclusiv bacteriile, ciupercile și virușii, te pot îmbolnăvi. Dar ceea ce s-ar putea să nu realizezi este că trilioane de microbi trăiesc în și pe corpul tău chiar acum. Majoritatea nu fac rău, de fapt, te ajută să digeri alimentele, să te protejezi împotriva infecțiilor și să îți menții sănătatea în general.
S-ar putea să fii surprins să afli că microbii tăi depășesc efectiv propriile celule cu 10 la 1. „Estimarea actuală este că oamenii au 10 trilioane de celule umane și aproximativ 100 de trilioane de celule bacteriene”, ne spune dr. Martin J. Blaser de la Facultatea Universitară de Medicină din New York. „Microbiomul oferă de fapt mai multe gene care contribuie la supraviețuirea umană decât genomul uman în sine. Oamenii au nevoie de bacterii și genele lor mai mult decât credeam cei mai mulți dintre noi”.
Sănătatea pielii depinde de echilibrul delicat dintre propriile celule și microbii care trăiesc pe suprafața ei. „Practic, bacteriile sănătoase umplu toate acele nișe mici, astfel încât bacteriile mai periculoase să nu se poată fixa pe piele”, afirmă dr. Julie Segre de la NIH. „Adesea avem sentimentul că bacteriile care trăiesc pe pielea noastră sunt dăunătoare, dar acum putem dovedi că aceste bacterii pot juca un rol important în promovarea sănătății prin prevenirea infecțiilor cutanate.”
Deci, ce poți face pentru a te proteja împotriva microbilor care provoacă infecții, dar să ai grijă de cei care te ajută? „Știm că spălarea mâinilor este importantă pentru îndepărtarea microbilor dăunători, mai sunt însă și alte lucruri mai puțin evidente ce pot afecta microbii pielii”, continuă Segre. „Loțiunile și cremele pe care le utilizezi pot oferi o barieră pentru a-ți proteja umiditatea pielii, dar, să și ajuți cultura microbiană. Nu există un răspuns corect despre produsele pentru piele care sunt cele mai bune pentru tine, trebuie să experimentezi pentru a vedea cum îți afectează unele produse cosmetice pielea.”
O cremă de corp obișnuită, cu produse puține și ietine sau ceva mai bun și natural?
Acum că ai aflat că este important să îți îngrijești pielea și cât de mult depinde starea ta de bine de asta, alegerea unor produse de îngrijire a corpului nu ar trebui făcută la întâmplare.
Pielea ta are nevoie de compuși bioactivi, cât mai naturali cu putință, pentru a susține microbiomul pielii, nu doar de a conferi o hidratare sau emoliere de moment. Extractele de plante, uleiurile naturale și cele esențiale pot face asta. Iar dacă încă nu te-ai hotărât, eu îți recomand produsele de îngrijire a corpului de la VivaNatura.
Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și procesate la rece pentru a beneficia la maxim de calitățile fiecărui compus bioactiv.
Pentru a alege ce este mai potrivit pentru tine, poți întreba specialiștii VivaNatura, pe forumul Academiei, https://academiavivanatura.ro/, ori poți intra pe pagina de testimoniale a celor care deja au folosit produsele și au avut rezultate care merită împărtășite, https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Ori, vin-o la tombolă. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG. Facem 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: https://www.facebook.com/groups/faisaitiadmirepielea
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Lyons AB, Moy L, Moy R, Tung R., Circadian rhythm and the skin: a review of the literature. J Clin Aesthet Dermatol. 2019
Your Microbes and You, The Good, Bad and Ugly, A monthly newsletter from the National Institutes of Health, part of the U.S. Department of Health and Human Services, Nov 2012
0 Comments