Atunci când te confrunți cu hemoroizi, e necesar să urmezi mai multe direcții de tratament, printre care și modificarea dietei.
Căci apariția hemoroizilor, ca de altfel a oricărei alte afecțiuni, arată un dezechilibru la nivelul întregului trup. Iar dacă tu te-ai confruntat cu:
– o perioadă solicitantă la servici, în care ai rămas așezat pe scaun mai multe ore pe zi, și, în plus, ai un stil de viață sedentar,
– suferi de constipație cronică și ți-ai făcut obiceiul să petreci o perioadă mai mare de timp pe toaletă,
– sănătatea ta a avut de suferit în ultima vreme și te confrunți cu tuse cronică,
– ai o greutate peste valorile normale și asta ți-a provocat mai multe neajunsuri, printre care și apariția hemoroizilor,
– ești pe cale să devii mămică, iar sarcina se apropie de final,
– te-ai hotărât să mergi la sală, dar trupul tău nu e pregătit să facă față greutăților pe care le ridici, sau poate ai un servici care implică muncă fizică grea,
– ai obiceiul să mănânci pe fugă, mâncare preponderent rece și uscată, sau ești una dintre acele persoane cărora le place să dea savoare mâncării cu multe condimente picante și alcool,
– în familia ta sunt deja mai multe persoane care se confruntă cu hemoroizi și se pare că există un istoric familial specific,
Ei bine, chiar și dacă numai una din aceste situații se potrivesc la tine, e suficient să te pună în gardă ca să faci o schimbare până nu e prea târziu.
Ce ar trebui să mănânci dacă ai hemoroizi?
Durerea, sensibilitatea, sângerarea și mâncărimea intensă care însoțesc hemoroizii sunt suficiente pentru a trage un semnal de alarmă.
Iar o alimentație adecvată poate reduce simptomele neplăcute ale hemoroizilor și să le elimine complet, dacă dieta ta nepotrivită e cea care a declanșat problema de la bun început.
Iată ce spune Institutul National pentru boli de diabet, boli digestive si renale despre dieta care trebuie adoptată în această situație:
„Se recomandă un aport de fibre alimentare de 14 grame la 1000 de calorii consumate. De exemplu, pentru o dietă zilnică de 2000 de calorii, recomandarea de fibre este de 28 de grame per total.
Consumul de alimente bogate în fibre poate face scaunele mai moi și mai ușor de eliminat și ajută la tratarea și prevenirea hemoroizilor.”
Poți obține două tipuri de fibre din alimente – solubile și insolubile. În timp ce tipul solubil formează un gel în tractul digestiv și poate fi digerat de bacteriile prietenoase, fibrele insolubile te ajută să ai un volum mai mare de eliminat. Pentru a susține un intestin sănătos, ai nevoie de ambele.
Cele mai comune două suplimente pentru a mări cantitatea de fibre sunt tărâțele de psyllium și metilceluloza (prezentă în produsele vegane).
Dar există o serie de posibilități alimentare, spre exemplu:
1.Apa. Prima și cea mai importantă recomandare este hidratarea. Cantitatea de apă depinde de vârsta, sexul și nivelul de activitate personal și totuși ar trebui să se ridice la un minim de 1,5-2 l de apă simplă pe zi.
Dacă ai nevoie de puțină aromă, adaugă felii de lămâie sau castravete sau fă macerate călduțe din plantele medicinale cărora le cunoști calitățile și știi că te ajută. În niciun caz nu le pune la fiert pentru că se pierd toate calitățile acelor plante și e păcat să nu beneficiezi de tot ce ele îți pot oferi.
Dar nu considera sucurile din comerț, cafeaua sau chiar ceaiul verde ca parte din hidratarea de care ai nevoie.
- Fructele. Acum disponibile pe întreaga durată a anului, fructele sunt nu doar delicioase ci și o sursă de fibre și apă în același timp.
Prunele. Sunt un laxativ natural. Consumul a 10 prune pe zi poate îmbunătăți consistența scaunelor și motilitatea digestivă în rândul persoanelor cu constipație cronică. Proprietate datorată nu doar fibrelor, ci și sorbitolului, un alcool de zahăr pe care intestinele tale nu îl digeră. Poți folosi și prune uscate, care se fierb pur și simplu în apă până când se înmoaie.
Merele se laudă cu o cantitate impresionantă de fibre, din care o parte este pectină, o fibră solubilă ce creează o consistență asemănătoare unui gel în tractul digestiv. Iar, o pară aduce cam 6 grame de fibre, adică 22% din necesarul zilnic, cu condiția să o mănânci cu tot cu coajă.
Fructele de pădure și, în special, zmeura. În timp ce fructele de pădure sunt considerate fibroase, o singură cană (123 de grame) de zmeură crudă asigură 8 grame de fibre și 85% din conținutul ei, apă. Astfel, dacă simți nevoia să te răsfeți cu ceva deosebit, nu ezita să le pui în coșul de cumpărături data viitoare când intri în supermarket.
Bananele. Atât de accesibilele banane, oferă 3 grame de fibre la fiecare fruct, atât pectină, care creează un gel în tractul digestiv cât și amidon, rezistent la digestie de care se știe că hrănește bacteriile intestinale prietenoase.
- Legumele verzi, unde oferta este mare și variată pentru ca tu să îți poți crea propriul program de masă, fără să îți lipsească niciun nutrient. Aici intră:
Broccoli și alte legume crucifere, de tipul conopidă, varză de Bruxelles, rucola, bok choy, kale, ridichi, napi și varza albă și roșie.
Cruciferele sunt recunoscute pentru proprietățile lor anticancerigene, însă ele oferă și o cantitate impresionantă de fibre insolubile. Creșterea aportului de legume crucifere la 14 grame pe kg corporal, reglează în decurs de 2 săptămâni microbiomul intestinal.
În plus, legumele crucifere conțin glucozinolat, o substanță vegetală ce poate fi descompusă de bacteriile intestinale.
Anghinarea. Se pare că inulina, o fibră solubilă conținută de anghinare, crește numărul de bacterii intestinale benefice, cum sunt Bifidobacteria și Lactobacilii.
Dovleacul. Fie sub formă de dovlecel, fie matur, această legumă va aduce, nu doar culoare ci și fibre în farfuria ta, oricare ar fi soiul din care face parte.
Ardeiul gras, castraveții și țelina apio. Deși nu sunt la fel de fibroase ca celelalte legume, au un conținut mare de până la 95% apă. Împreună cu fibrele, apa face scaunul mai ușor de eliminat.
- Rădăcinoasele. Cartofii dulci, napii, sfecla roșie, morcovii și cartofii sunt bogate în fibre intestinale sănătoase, și conțin aproximativ 3-5 grame per porție.
Când vine vorba de tuberculi, e bine de reținut că, o mare parte din fibre sunt în coajă. În plus, cartofii albi gătiți și răciți conțin amidon, un carbohidrat rezistent ce trece prin tractul digestiv nedigerat. La fel ca fibrele solubile, el ajută la hrănirea bacteriilor intestinale prietenoase.
Cel mai bun mod de a încorpora legumele rădăcinoase în dietă este, fie să le fierbeți la abur, fie să le puneți la fiert în apă, dar împreună cu coaja.
- Leguminoasele. Acestea includ fasole, linte, mazăre, soia, alune și năut. Sunt încărcate cu ambele tipuri de fibre, dar mai ales sunt bogate în tipul solubil.
Spre exemplu, o cană (198 grame) de linte fiartă conține aproape 16 grame de fibre. Aceasta este peste jumătate din aportul zilnic recomandat de fibre.
Evident, consumul leguminoaselor va fi adaptat la capacitatea digestivă a fiecărei persoane. Cu siguranță vei ocoli fasolea sau năutul dacă știi că nu le digeri și îți provoacă neplăceri.
- Cerealele integrale. Cerealele integrale sunt deosebit de bogate în fibre insolubile. Acest lucru îți stimulează mișcările intestinelor și te ajută în reducerea durerii și a disconfortului asociat cu hemoroizii.
Reține că cereale integrale nu înseamnă doar făină și pâine integrală. Aici ai mult mai multe opțiuni: orz, porumb, spelta, quinoa, orez brun, secară integrală și ovăz.
Fulgii de ovăz sunt o alegere deosebit de bună atunci când încerci să reduci simptomele hemoroizilor. Ei conțin beta-glucan, o fibră solubilă ce acționează ca un prebiotic (prebioticele ajută la hrănirea bacteriilor prietenoase din intestin).
Când cumperi fulgi de ovăz, alege din cel tăiat mare. Durează mai mult să se gătească, dar este mai puțin procesat.
În cazul hemoroizilor, medicii sunt fermi cu privire la câteva alimente interzise
Lista alimentelor de evitat este mult mai scurtă și ușor de respectat, mai ales atunci când obiceiurile tale alimentare sunt sănătoase.
Primele luate în considerare sunt snacksurile si chipsurile, care, pe lângă lipsa de fibre și apă sunt pline de sare și condimente, unele picante și care, în cazul hemoroizilor, agravează simptomele deja neplăcute cu care te confrunți.
La acestea se adaugă înghețata și alimentele congelate deja pregătite pe care le poți face la cuptorul cu microunde.
Produsele de patiserie și tot ce conține făină albă. Fie că este vorba de pâine, paste, sau covrigi.
Lactatele. Poate părea o noutate, dar laptele și brânza de orice fel trebuie evitată nu doar pe timpul crizei ci și o perioadă după aceea.
Carnea în general și cea roșie în special. Evită carnea și produsele procesate din carne, deoarece digestia ei durează mai mult decât pentru legume și poate agrava constipația. Mâncarea prăjită, prea sărată sau picantă. Poate să nu fie săracă în fibre, dar va fi greu de digerat, iar alimentele condimentate pot crește durerea și disconfortul asociate cu hemoroizii.
Băuturile cu cofeină și alcoolul. Aceste băuturi pot usca scaunele și exacerba simptomele cu care deja te confrunți.
Alimentația poate ușura mult neplăcerile cauzate de hemoroizi și totuși, dacă ai urmat cu grijă o dietă și după câteva zile în loc să te simți mai bine, simptomele se agravează, va fi necesar să mergi de urgență la medic pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru tine.
Pentru a te ajuta în demersul tău spre o sănătate mai bună, eu îți recomand HemorVitt, Crema pentru intretinerea zonei anale, de la VivaNatura.
Este un produs cosmetic 100% natural şi de origine naturală, procesat la rece, care păstrează toate calitățile benefice ale extractelor de plante și ale uleiurilor esențiale din formula ei.
Cu hamamelis, castan, propolis și ulei de neem ca și ingrediente de top, HemorVitt, are efecte remarcabile de hidratare, emoliere și regenerare a zonei anale.
Extractul de salcie și răşina de brad au efect calmant, purificator şi regenerant. Iar extractele naturale din aloe, gălbenele și muşeţel relaxează și reduc sensibilitatea şi senzaţia neplăcută.
HemorVitt, Crema pentru intretinerea zonei anale se aplică după spălare, în strat subţire, ori de câte ori este nevoie.
Și pentru că nu te lăsăm singur(ă), te invit în comunitatea Vivanaturiștilor și pe grupul privat de Facebook pentru cei care au aceleași probleme ca și tine. Vei beneficia astfel de reduceri la toate produsele din gama VivaNatura, BebeDrag și Gennadent pentru tine și pentru apropiații tăi.
https://www.facebook.com/groups/308846671212905
Avem și o tombolă cu 60 de premii pe an la care se mai adaugă extrageri și premii speciale, la care de asemenea ești binevenit(ă) pe grup de Facebook de mai sus.
Testează produsele sub formula Leonard Răduț și apoi vino și spune-ne și nouă din experiențele tale bune ca să putem împărtăși și altora.
Carmen Gheorghe, o vivanaturistă convinsă
Referințe
Moesgaard F, Nielsen L, Hansen JB, Knudsen JT. High-fiber diet reduces bleeding and pain in patients with hemorrhoids. Diseases of the Colon & Rectum. 1982 Jul 1;25(5):454-6. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02553653
Monastyrsky K. Fiber Menace: The Truth About the Leading Role of Fiber in Diet Failure, Constipation, Hemorrhoids, Irritable Bowel Syndrome, Ulcerative Colitis, Crohn’s Disease, and Colon Cancer. Ageless Press; 2005. https://books.google.co.in/books?hl=en&lr=&id=jhAI05rPQOIC&oi=fnd&
Kann BR, Whitlow CB. Hemorrhoids: diagnosis and management. Techniques in Gastrointestinal Endoscopy. 2004 Jan 1;6(1):6-11. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1096288304000051
0 Comments