Îți place să stai la soare ori ești o persoană activă și mai mereu în drumeții? Sau săptămânal la piscină? Ori, ești atât de prinsă cu munca încât nu mai ai timp de tine decât seara când rămâi prea mult sub dușul fierbinte? Dacă ai fața uscată la final de zi, motivul nu mai are atât de mare importanță.
Ce îți spune tenul tău când se usucă:
- Îți simți pielea de pe față uscată și tensionată,
- Se descuamează ușor și ai mereu senzația de discomfort,
- La atingere pielea e aspră,
Sunt doar câteva dintre simptomele comune care apar. Unele persoane sunt mai predispuse să aibă pielea uscată. Hidratarea și exfolierea blândă te pot ajuta să gestionezi și să previi uscarea tenului. În acest articol am căutat însă pentru tine cele mai importante direcții pe care să le urmezi atunci când te confrunți cu ten uscat și care sunt pașii de urmat pentru a-i reda pielii tale strălucirea și elasticitatea.
Ten uscat, care sunt motivele pentru uscăciunea pielii?
Pielea uscată poate apare oricui, la orice vârstă și din mai multe motive, ne spun medici dermatologi. Ei explică de ce apare și ce putem face pentru a ne îngriji, cu blândețe, insistă ei, fața.
Una din cauze este îmbătrânirea. Pielea ta își pierde în mod natural umiditatea pe măsură ce îmbătrânești. În jurul vârstei de 60 de ani, majoritatea oamenilor au pielea uscată.
Dar există mai multe motive pentru care tenul tău se usucă mai devreme de această vârstă:
– Expunerea la un climat rece și uscat, specific iernii sau zonelor cu vânt puternic,
– Statul la soare ori sub acțiunea razelor ultraviolete (saloane de bronzat), care pot provoca leziuni ale pielii ce se acumulează în timp.
– Anumite condiții de sănătate, cum sunt diabetul, boli tiroidiene și boli de rinichi.
– Medicamentele pentru scăderea colesterolului, diureticele și chimioterapia.
–Compoziția și tonul pielii. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, pielea închisă la culoare tinde să fie mai uscată decât cea în tonuri palide.
– Afecțiuni ale pielii, dermatita atopică, dermatita seboreică și psoriazisul.
– Fumatul, care accelerează semnele de îmbătrânire.
Cine să știe mai bine ce e de făcut pentru un ten uscat decât un dermatolog de top?
Când ai tenul uscat și niciun machiaj nu mai poate acoperii imperfecțiunile devii chiar motivată să te tratezi. Indiferent dacă fața ta are câteva zone uscate sau te simți ca în Deșertul Sahara, poți îmbunătăți situația. Iată câteva din secretele dermatologilor de top:
- Calmează-ți pielea. Refacerea umidității pielii poate varia în funcție de cât de uscată este și din ce cauză.
Cantitatea de ulei (sebum) pe care o produce pielea ta scade dramatic în jurul vârstei de 40 de ani, de aceea este bine să începi îngrijirea tenului înainte să îmbătrânești. Dr. Lucas ne recomandă să păstrăm umiditatea existentă a pielii evitând mai ales retinolul și tonerele astringente. Dacă deja retinolul face parte din regimul tău de îngrijire, atunci e necesar să contrabalansezi efectele sale usucătoare prin asocierea cu produse care adaugă umiditate, cum ar fi acidul hialuronic.
„În plus, făcând chiar și pași mici, cum ar fi folosirea apei reci pentru spălarea pe față, poate ajuta la calmarea pielii uscate și menținerea umidității ei”, ne spune dr. Lucas. „Spre exemplu, hidratarea de mai multe ori pe zi este o cheie esențială pentru reducerea și prevenirea pielii uscate de pe față. În decurs de cinci minute după ce te-ai spălat pe față e neapărat necesar să aplici crema hidratantă”.
Dermatologii de top recomandă cremele cu:
– Ceramide, molecule grase care întăresc bariera protectoare a pielii;
– Acid hialuronic, care se găsește în mod natural în țesutul corpului, dar care se reduce odată cu vârsta și sun influența factorilor de mediu.
– Squalan, un compus uleios ce ajută la calmarea inflamației și, în același timp, la creșterea umidității.
„Există o mulțime de produse de lux, dar ai nevoie doar de o cremă hidratantă care să-ți redea o parte din umezeala pe care o pierde în mod natural pielea”, ne spun ei. „Când ai pielea uscată, primul tău instinct poate fi să te exfoliezi și să îndepărtezi celulele moarte. Dar fii atentă. Multe produse de exfoliere pot face mai mult rău decât bine. De multe ori, elimini ceea ce crezi că este piele uscată, pentru că un exfoliator poate îndepărta mai mult decât te aștepți. După care trebuie să vindeci pielea deteriorată. Dacă continui să te exfoliezi fără să ții seama de ce se petrece cu fața ta, s-ar putea să pregătești un ciclu repetitiv și iritant. De asemenea, ia în considerare produsele pe care le folosești nu doar pe față. Machiajul, produsele pentru demachiere, inclusiv șamponul, pot provoca, de asemenea, uscarea tenului”.
- Protejează-ți pielea de mediul exterior. Nu contează dacă afară e însorit și cald ori umed și rece. Păstrarea pielii în siguranță împotriva vremii dăunătoare și a pericolelor de mediu este crucială.
„Fă alegeri inteligente pentru piele când ești tânără pentru a evita pielea uscată când vei fi mai în vârstă, ne sfătuiește dr. Lucas. Indiferent unde locuiești, protejează-ți pielea și evită razele UV dăunătoare. De asemenea, pune în cameră un umidificator. Aerul condiționat (AC) și unitățile de încălzire centrală care funcționează în mod constant în interior elimină umezeala din aer și piele”.
- Fii atentă la modificările tenului tău și acționează din timp. Pielea solzoasă și uscată este adesea rezultatul unor leziuni ale pielii acumulate în timp. „Pe măsură ce îmbătrânim, daunele se acumulează”, ne explică dermatologii. De unde și necesitatea unui ritual propriu de îngrijire a tenului.
„Dacă uscăciunea este un semn al unei probleme mai grave, de obicei vei avea pielea uscată și în altă parte, nu doar pe față, ne explică ei. În multe cazuri, vei observa și alte simptome, cum ar fi dureri corporale.” Când uscăciunea pielii tale se menține chiar și după o îngrijire adecvată, un dermatolog sau un alt profesionist din domeniul sănătății ar putea să accelereze procesul sau să identifice o cauză subiacentă.
Fă alegeri înțelepte cu folosește doar produse cu ingrediente naturale
Ca și consumatoare de cosmetice pentru frumusețe și îngrijire, noi femeile avem uneori tendința de a alege mai degrabă cu ochii și ne lăsăm furate de reclame ori ambalaje frumos concepute. Un ten uscat are însă mare nevoie de produse naturale, care să protejeze și să refacă celulele deteriorate de mediul exterior. Pentru că orice substanță chimică din compoziția unei creme, greșit aleasă pentru tenul tău, poate face mult rău.
Vivanatura este un brand românesc care deja este recunoscut pe piață, pentru calitatea etraordinară a produselor sale. Totul, de la pasta de dinți, la formulele de îngrijire a tenului, sau șampoane, este conceput din ingrediente naturale și de origine naturală, în proporție de 98-100%. Cosmeticele sunt procesate la rece, pentru ca fiecare compus din extractele de plante și uleiuri să rămână activ, având astfel un maxim de eiciență pe pielea ta.
Pentru tenul uscat, poți apela cu încredere la Trusa pentru ten uscat. Vine cu apă micelară pe bază de aloe vera și acid hialuronic, o loțiune tonică cu albăstrele, cremă de zi hidratantă, cremă de noapte îmbogîțită cu resveratrol, o cremă antirid și un gel contur de ochi anticearcăn, potrivite tipului tău de ten.
Ori, poți răsfoi toate ofertele și alege ce ți se porivește cel mai bine. Recomandarea noastră ar fi să înlocuiești și șamponul de părhttps://www.vivanatura.ro/categorie/ingrijire-par/ și gelul de duș a căror prezență pe fața ta pot aduce neajunsuri, chiar dacă nu te-ai gândit și la asta.
De asemenea, te invit să te abonezi la pagina Academiei Vivanatura. Vei fi în acest fel mereu la curent cu ofertele, cadourile și noutățile noastre pe care sigur nu vrei să le ratezi.
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
A Pons-Guiraud, Dry skin in dermatology: a complex physiopathology, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 2007
American Academy of Dermatology Association, Dry skin: Signs and symptoms.
0 Comments