Când trebuie să te descurci cu o piele necooperantă poate fi incomod și frustrant. Mai ales dacă e vorba de un ten uscat, crăpat și care se descuamează. Ce să iei în considerare înainte de achiziționa un produs de frumusețe scump?
Pielea fiecăruia are nevoi diferite. Doar pentru că ceva funcționează pentru o anumită persoană, nu înseamnă neapărat că va funcționa și pentru tine. O rutină personalizată de îngrijire înseamnă să testezi mai multe produse și, dacă nu dau rezultatele pe care le aștepți, să alegi altceva.
Cu toatele știm, și cu siguranță și tu, cheia pentru o piele sănătoasă este hidratarea. Un consum mai mare de apă pe care să ți-l impui ca practică zilnică va ajuta pielea să-și recapete sănătatea și poate face produsele de îngrijire cosmetică mai eficiente. În articolul acesta te voi purta însă prin lumea măștilor de față:
- Ce este de fapt o mască de față și cum acționează ea pe tenul tău,
- Câteva motive pentru care să nu-ți lipsească masca de față, mai ales dacă ai tenul uscat,
- Care este recomandarea dermatologilor asupra ingredientelor din formula unei măști pentru pielea uscată și crăpată,
- Cum poți testa măști din produse naturale făcute în casă, pentru a vedea ce anume funcționează pentru tine.
Masca de față. Cum să alegi masca potrivită?
Măștile de față care vin în folie pot fi uimitor de eficiente. Sunt tratamente de îngrijire a pielii din material textil aplicale direct pe piele. Acestea furnizează una sau mai multe ingrediente active, cu o concentrație mai mare decât ai găsi în majoritatea produselor topice pentru piele. Bioceluloza, țesătura din mască, a fost aleasă datorită aderenței foarte bune pe față, permițând livrarea mai profundă și mai eficientă a ingredientelor.
La fel ca în cazul tuturor produselor și tratamentelor de îngrijire a pielii, trebuie să fii foarte atentă când alegi o mască – să fie concepută pentru tipul tău de piele și preocupările specifice. Dacă dorești să experimentați măștile în folie, recomandarea dermatologilor este să începi cu cele de curățare a porilor care te ajută să îți echilibrezi pielea. Un ten sensibil va avea nevoie de măști liniștitoare, fără parfum, cu ingrediente precum aloe, mușețel, alantoină, calendula sau ceai verde. Un alt ingredient eficient sunt extractele de rădăcină de lemn dulce. De asemenea, evită ingredientele dure care se găsesc în mod obișnuit în măștile anti-îmbătrânire. Ca regulă de bază, cu cât sunt mai puține ingrediente, cu atât mai bine se reduce riscul de alergeni.
Folosește masca de față ca un profesionist
Da, există modalități incomplete de a folosi o mască din folie. Ratarea unui pas important în rutina de îngrijire poate reduce foarte mult beneficiile măștii. Iată care sunt pașii de urmat dacă dorești ca masca ta de față să dea rezultate maxime:
1.Curăță-ți pielea. Îndepărtarea machiajului, a uleiului și a murdăriei cu un demachiant delicat pentru față și puțină apă calduță, te asigură că nu există nimic care ar putea bloca ingredientele să pătrundă în piele.
2.Tonerul. Echilibrează nivelul pH-ului pielii și ajută la deschiderea porilor pentru a primi ingredientele din mască. Fără toner, poți pierde nutrienți minunați și să nu beneficiezi de toate beneficiile măștii.
3.Aplică masca din folie. Scoate cu grijă masca din folie și desfă-o ușor pentru a evita ruperea materialului. Așeaz-o începând cu partea de sus a frunții și mergi în jos, asigurându-te că porțiunea peste contururile nasului și orificiul gurii este poziționată corect. Măștile au un timp optim de purtare de 20 de minute, oferind suficient timp pentru a te relaxa, a citi sau a te uita la televizor. După 20 de minute masca începe să se usuce și e nevoie să o îndepărtezi cât timp este încă umedă pentru a evita iritația și disconfortul atunci când dezlipești materialul uscat de pe piele.
4.Lasă ingredientele din mască să acționeze și după ce ai dat-o jos. Nu te spăla pe față imediat. Când ești la început poți avea senzația că trebuie să îndepărti reziduurile de mască de pe piele. Cu toate acestea, tenul tău este încă plin de nutrienți care continuă să funcționeze după ce masca este îndepărtată.
5.Aplică Ser, Cremă pentru Ochi și Cremă Hidratantă. Finalizează-ți rutina de îngrijire a pielii cu mai mult ser dacă simți că ai nevoie. Aplicarea de cremă pentru ochi și crema hidratantă ajută la menținerea tuturor vitaminelor și nutrienților blocați în piele, în timp ce îți reumple celulele și fac pielea să strălucească.
Mici secrete de la cosmeticienii de top
Dacă încă ai îndoieli cu privire la utilizarea corectă a măștilor din folie, uite câteva din hackurile profesioniștilor, menite să îmbunătățească experiența și a obține cele mai bune rezultate:
Pune masca la frigider dacă ai pielea sensibilă. Oricine poate beneficia de acest truc, dar cel mai important este pentru persoanele cu pielea sensibilă. Răcirea ajută la calmarea iritației pentru o senzație mai plăcută și îi permite măștii să își facă magia.
Întinde-te la orizontală și relaxează-te pentru câteva minute. Excesul de ser de pe mască o face destul de alunecoasă, așa că nu este o idee bună să stai în poziție verticală. Este posibil ca masca să înceapă să alunece pe față și să devină puțin dezordonată. În schimb, dacă te întinzi pe spate o menții într-o poziție mai bună.
Plasture de testare. Cosmeticienii recomandă, mai ales pentru tenurile uscate, ca întotdeauna să testezi masca, pentru a te asigura că nu există nimic în produs care să îți provoace o reacție alergică sau iritarea pielii. Alege un loc mai puțin vizibil pe față, cum ar fi de-a lungul liniei maxilarului, aproape de ureche. Urmează instrucțiunile ca și pentru o mască completă și verifică a doua zi dacă există pete sau erupții cutanate. Pielea limpede și curată este un semn pentru a folosi masca pentru toată fața.
Folosește măști din folie de două până la trei ori pe săptămână. Acestea au o concentrație atât de mare de ingrediente active încât e suficient doar atât. Cel mai bine este să îți creezi o rutină zilnică și să o respecți în fiecare săptămână.
Evită să folosești mai mult de o mască pe zi. Abordarea mai multor probleme ale pielii te poate îndrepta către mai multe tipuri de măști. Totuși, dermatologii recomandă nu mai mult de o mască pe zi.
Câteva măști pe care să le încerci acasă
De cele mai multe ori, o mască de față bună este detoxifierea de care ai nevoie pentru a-ți readuce pielea la starea ei sănătoasă. Ingrediente precum avocado, miere, iaurt gras și zahăr brun sunt toate ideale pentru pielea uscată.
Exfolierea este și ea necesară. Trebuie să elimini celulele moarte, astfel încât pielea să poată absorbi crema hidratantă și uleiurile. Dar tenul tău se și înroșește, renunță la orice ar putea să îți deterioreze pielea, cum ar fi o țesătură, sarea sau un exfoliant cu microbile. În schimb, ia în considerare un exfoliant pe bază de enzime. Aceste enzime (se găsesc de obicei în fructe) descompun pielea moartă în mod natural și nu vă vor usca pielea.
Spre exemplu, un scrub cu zahăr brun, poate fi o modalitate ușoară de a face acest lucru acasă. Celulele uscate ale pielii sunt unul dintre cei mai mari adversari ai tăi, deoarece acopera pielea și împiedică cremele hidratante să funcționeze la maximum. Tot ce ai nevoie este puțin zahăr, puțină apă sau ulei. Zahărul, ca exfoliant fizic, este mai blând decât sarea și totuși poate fi iritant pentru multe tipuri de piele, de aceea ar trebui să procedezi cu prudență. Mierea și uleiul de cocos combinate, pot face, de asemenea, un scrub hidratant. Doar să fi atentă dacă pielea ta e și uscată și sensibilă, acest exfoliant fizic poate fi iritant.
Când vorbim despre măști pentru față, ingredientele scumpe, nou descoperite ori neobișnuite nu sunt intotdeauna mai bune decât cele uzuale. În încercarea de a arăta bine, masca de față apare acum ca ceva important în rutina de îngrijire. Tocmai de aceea am ales pentru tine câteva ingrediente potrivite pentru tenul uscat și cea mai simplă modalitate de a le transorma într-o mască hrănitoare pentru față.
1.Avocado și miere. Avocado este deosebit de hidratant pentru piele datorită acizilor grași omega-3 și vitaminei B care îți va face fața mai strălucitoare și mai plină. Este cel mai potrivit la pielea uscată, dar și persoanele cu pielea matură și linii fine se pot bucura de efectul lui hidratant.
Cel mai bine este să folosești un avocado copt, combinat cu morcov ras mărunt, miere, ulei de avocado și gălbenuș de ou. Uleiul de avocado este un ulei comestibil presat din fructele de avocado. Conține vitamina E ce hrănește și calmează, precum și acid oleic care susține producția de colagen. O astfel de mască lasă pielea proaspătă și aproape perfect hidratată.
2.Turmeric și iaurt gras. Turmericul este un condiment din care se poate obține o mască de față strălucitoare pentru pielea uscată sau îmbătrânită. Obții astfel toate beneficiile antioxidante și antibacteriene ale plantei, care îți reduce inflamația. Adăugarea de iaurt gras va oferi acid lactic natural împreună cu proprietățile hidratante ale grăsimilor din lapte. Iar un strop de apă de trandafiri (poți pune la macerat câteva petale de trandafiri de curte în apă pentru 2-3 ore) va da un boost antiinflamator pentru piele.
Acidul lactic este un alfa hidroxi acid care lucrează pentru a exfolia pielea. Molecula sa este puțin mai mare decât acidul glicolic, ceea ce înseamnă că funcționează puțin mai lent și nu pătrunde la fel de ușor în stratul exterior al pielii, ceea ce îl face potrivit pentru tenul uscat.
3.Turmeric, miere, făină de cocos și ulei de cocos. De data aceasta cu emolienți naturali hidratanți, îți va lumina pielea fiind un truc vechi de secole, folosit în rutinele de frumusețe indiene. Atenție totuși, procedează cu prudență, deoarece se știe că turmericul pătează pielea (chiar dacă doar temporar). Dacă ai tenul deschis la culoare testează mai întâi masca pe braț 5-10 minute pentru a vedea cum reacționează pielea ta la ingrediente.
4.Mierea. Adăugarea de miere la o mască de față funcționează pentru o varietate de tipuri de piele. Mierea are proprietăți antioxidante și antibacteriene ce pot aduce beneficii pielii predispuse la acnee. Este, de asemenea, un umectant natural care ajută tenul să rețină umiditatea. Mierea se potrivește bine cu avocado, iaurt sau fulgi de ovăz.
5.Ulei de cocos și unt de cacao. Uleiul de cocos poate combate pielea uscată de la sine și este ideal pentru utilizarea zilnică în timpul iernii. Pur și simplu aplică puțin pe față și șterge excesul cu o cârpă umedă înainte de machiajul zilnic. Acționează ca un primer perfect pentru fondul de ten și hidratatează inclusiv pielea super uscată. Ca un plus poți adăuga la uleiul de cocos, unt de cacao sau ulei de măsline. Reține că uleiul de cocos este comedogenic (înfundă porii). Dacă ești predispusă la erupții, cel mai bine este să sari peste această rețetă.
6.Aloe Vera și castraveți. Dacă pielea ta este roșie și iritată și ești sensibilă la o mulțime de ingrediente, încearcă aloe vera și castraveții. Aloe vera este super hidratantă (în mare parte este apă), iar castraveții sunt bogați în vitaminele A și E. În plus, senzația de calmare și răcoare este super relaxantă.
Când utilizezi aloe ca ingredient, poți folosi un gel cumpărat din magazin (asigură-te că nu conține alcool) sau o bucată de plantă de aloe. Unele persoane pot dezvolta o reacție alergică la aloe vera, așa că cel mai bine este să faci un test pe piele înainte de a te angaja la o mască.
Pentru ca pielea ta să fie protejată
Vivanatura este un brand românesc care deja este recunoscut pe piață, pentru calitatea etraordinară a produselor sale. Totul, de la pasta de dinți, la formulele de îngrijire a tenului, sau șampoane, este conceput din ingrediente naturale și de origine naturală, în proporție de 98-100%. Cosmeticele sunt procesate la rece, pentru ca fiecare compus din extractele de plante și uleiuri să rămână activ, având astfel un maxim de eiciență pe pielea ta.
Pentru tenul uscat, poți apela cu încredere la Trusa pentru ten uscat. Vine cu apă micelară pe bază de aloe vera și acid hialuronic, o loțiune tonică cu albăstrele, cremă de zi hidratantă, cremă de noapte îmbogățită cu resveratrol, o cremă antirid și un gel contur de ochi anticearcăn, potrivite tipului tău de ten. Ori, poți răsfoi toate ofertele și alege ce ți se porivește cel mai bine.
De asemenea, te invit să te abonezi la pagina Academiei Vivanatura. Vei fi în acest fel mereu la curent cu ofertele, cadourile și noutățile noastre pe care sigur nu vrei să le ratezi.
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
Ciska Janssens-Böcker, Karin Wiesweg, Claudia Doberenz, Native collagen sheet mask improves skin health and appearance: A comprehensive clinical evaluation, Article in Journal of Cosmetic Dermatology, 2024
0 Comments