1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Îngrijirea pielii
  6.  » Mâini uscate – cauze, remedii și, câteva secrete dezvăluite de medicii dermatologi

Mâini uscate – cauze, remedii și, câteva secrete dezvăluite de medicii dermatologi

Le folosești toată ziua, dar le oferi mâinilor tale îngrijirea de care au nevoie? La fel ca și fața ta, mâinile sunt expuse la mediu exterior mai mult decât celelalte părți ale corpului. În plus, sunt mereu în mișcare: pe tastatura computerului, îngrijindu-ți copiii, gătind cina, spălând vase și lista poate continua. 

Rezultatul? O tendință mult mărită spre uscăciune, senzație de strângere la nivelul pielii, poate roșeață și usturimi. Este grav? Nu tocmai.

Uscarea mâinilor nu e ceva neobișnuit, majoritatea oamenilor o pot experimenta din când în când. În cele mai multe cazuri, cosmeticele disponibile în comerț și remediile de la domiciliu sunt suficiente pentru a ajuta la tratarea și prevenirea lor. Și totuși, dacă te confrunți cu

  • uscăciune frecventă la nivelul mâinilor,
  • o tendință de crăpare a pielii și asprime generalizată pe toată suprafața,
  • incapacitate de a-ți rezolva problema prin metode clasice,

Rămâi cu mine până la capătul acestui articol, pentru că am pregătit informații și sfaturi importante.

Ce declanșează uscarea pielii de la nivelul mâinilor?

Deși aparent o afecțiune minoră, mâinile uscate pot fi foarte iritante. În forma sa cea mai blândă, mâinile se simt uscate și sensibile. Ele pot fi ușor roșii din cauza sensibilității lor. În cazuri mai severe, pielea este foarte uscată și aspră, acoperită cu crăpături fine sau pete solzoase, strânse. 

Sunt mai multe cauze și factori care pot determina uscarea pielii mâinilor, unii din mediu, alții de natură interioară. 

Factorii externi sunt dintre cei mai obișnuiți și, o mai multă atenție asupra mâinilor va putea preveni orice daune din partea acestora:

– încăperi prea calde sau aerul condiționat,

– spălarea frecventă a mâinilor cu apă prea caldă, ori săpunuri care nu susțin pH-ul natural al pielii și care dăunează barierei de protecție a ei,

– lipsa de îngrijire după folosirea produselor de curățenie, ori o muncă solicitantă pentru pielea mâinilor,

–  o slabă protecție la factorii de mediu, cum ar fi condițiile meteorologice dure și fluctuațiile de temperatură.

În ce privește declanșatorii interni ei sunt mai variați și nu întotdeauna poți acționa direct:

–  o dietă dezechilibrată și un aport insuficient de lichide,

 – excesul de alcool și nicotină,

  – stres prelungit pe perioade mai lungi de timp, 

 – ca efect în procesul de îmbătrânire a pielii, 

– boli de piele precum dermatita atopică, lupus sau psoriazis,

– diabet ori tulburări ale tiroidei.

 Câteva secrete și recomandări

„Dacă vrei să știi vârsta cuiva, nu te uita la fața ci, la mâinile lui, ne spune dermatologul certificat Diane S. Berson, MD, FAAD, profesor asociat de dermatologie la Weill Cornell Medicine-New York Presbyterian Spital. Odată ce bariera este compromisă, de la umezirea frecventă și insuficientă hidratare, iritanții, alergenii și chiar particulele infecțioase au mai multe șanse să pătrundă în pielea ta. Acest lucru poate provoca erupții cutanate, pete cu mâncărime și alte probleme. În plus, pielea foarte uscată poate dezvolta crăpături, dintre care unele pot deveni profunde și dezvolta infecții ulterioare”, mai adaugă ea.

Tocmai de aceea, am căutat pentru tine câteva din recomandările și sfaturile medicilor dermatologi:

  1. Porți în geantă un dezinfectant de mâini? Nu uita și de crema hidratantă. Poate te-ai obișnuit cu rutina de a pulveriza dezinfectant pentru mâini de fiecare dată când atingi o suprafață publică sau, de a te spăla în momentul în care te întorci acasă. 

Recomandările Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor sunt bine alese însă, acest obicei aduce un mare stres pe mâini. De fapt, dr. Berson spune că, aceleași simptome specifice perioadei de iarnă, cum ar fi uscarea sau iritația mâinilor, pot apărea după spălarea frecventă.

 „Gelurile antimicrobiene sunt mai uscate, iar cele care conțin alcool pot îndepărta de pe piele uleiurile naturale hidratante ale corpului nostru, explică ea. De asemenea, pot exacerba crăpăturile, iritația și eczema. De aceea este indicat ca, de fiecare dată când folosești un dezinfectant sau te speli, să aplici și o cremă hidratantă. Acest lucru va ajuta la repararea daunelor și la menținerea pielii netede. Utilizarea cremei hidratante după spălarea mâinilor nu va anula eforturile de igienizare”. 

  1. Protejează-ți mâinile de schimbările de temperatură. Pe măsură ce temperatura scade, căldura din interior crește. Acest lucru face ca aerul din casă sau de la birou să fie mai uscat decât în alte perioade, iar pielea de pe mâinile tale să se usuce, ori să se crape și să îți provoace mâncărimi. Este o situație  inconfortabilă pentru oricine, dar în special pentru cei care suferă de afecțiuni dureroase ale pielii, cum ar fi eczema. 

Medicii dermatologi ne recomandă să investim într-o cremă de mâini fără parfumuri artificiale și fără coloranți. Doar produse care conțin lipide (cum ar fi ceramidele), umectanți (cum ar fi glicerina și acidul hialuronic) și ocluzive (cum ar fi uleiul mineral sau vaselina). Când aceste ingrediente lucrează împreună, ele asigură hidratarea chiar și în cele mai reci zile ale anului. Și, pentru un plus de eficiență, cel mai bine ar fi să alegi o cremă la tub, deoarece sunt mai eficiente decât loțiunile mai subțiri pe care le pompăm dintr-o sticlă.

  1. Aplică o cremă cu protecție solară și pe mâini. Pare evident, dar majoritatea oamenilor uită că radiațiile ultraviolete ale soarelui nu discriminează locul în care aterizează și orice piele expusă este în pericol. Când nu te protejezi de soare poți dezvolta pete decolorate, rugozitate, riduri și uscăciune. Mâinile sunt, de asemenea, predispuse la dezvoltarea unor pete precanceroase, ce se pot transforma în carcinom cu celule scuamoase, al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele.

 Pentru a evita aceste semne timpurii de îmbătrânire, dar și pentru a proteja sănătatea, medicii recomandă aplicarea zilnică a unei creme cu protecție solară, pe tot parcursul anului, pe toată pielea care nu este acoperită de îmbrăcăminte. Cel mai important în această situație este ca protecția solară să fie cu spectru larg, rezistentă la apă și să aibă un SPF de cel puțin 30.

  1. Tratează-ți mâinile în timpul nopții. Înainte de a te pregăti de culcare, umezește-ți mâinile cu apă caldă și apoi aplică o cremă sau un unguent pentru a sigila umezeala. După care, pune-ți mănuși de bumbac și lasă crema să-și facă magia peste noapte. Dimineața, te vei trezi cu mâinile mătăsoase și sănătoase, gata să faci față indiferent de zi. 

După câte fac mâinile tale pentru tine, merită o îngrijire suplimentară

În cele mai multe cazuri, mâinile uscate sunt o parte obișnuită a vieții. De obicei, pot fi tratate cu ușurință cu o cremă hidratantă și cu o modificare de dietă. 

Eu îți recomand produsele de îngrijire a mâinilor de la VivaNatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și procesate la rece pentru a beneficia la maxim de calitățile fiecărui compus bioactiv.

Pentru a răspunde tuturor necesităților și particularităților speciale ale pielii au fost create două astfel de produse de îngrijire:

– Crema reparatoare pentru mâini cu unt de mango și shea. Acest produs este rezultatul cercetărilor în direcţia folosirii substanţelor naturale pentru protecţia şi repararea mâinilor supuse spălărilor repetate şi acţiunii unor substanţe neprietenoase cu pielea. Crema conține substanțe regenerante care susțin refacerea pielii: unt de mango și shea,  ulei de migdale și struguri,  vitamina E, extract prebiotic din cicoare ce refac bariera de apărare naturală a pielii și, acid hialuronic natural pentru o hidratare foarte bună a mâinilor.

Datorită acestor ingrediente, crema poate fi utilă de persoanele care lucrează în domeniul alimentar ori cosmetic sau care, realizează diverse activități ce afectează pielea mâinilor.

– Crema de mâini cu galbenele și catină. Formula sa îmbină ingrediente naturale care hrănesc, protejează, hidratează și răsfață pielea. Este potrivită mai ales în sezonul rece când, din pricina temperaturilor scăzute, pielea mâinilor se înroșeste și se usucă. 

Uleiurile naturale de cătină, măsline, migdale dulci împreună cu untul de shea și extractul de gălbenele pătrund foarte ușor piele, făcând-o netedă și catifelată. Echilibrează secreţia de sebum și nu blochează porii, înmoaie pielea, o regenerează și, previne apariția semnelor de îmbătrânire.

Și, pentru că te știu ca o persoană chibzuită cu sănătatea, dar și cu banii tăi, care vrea să își întrețină pielea în natural și singur, fără o investiție exagerată, te invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/     

Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/     

Mai mult decât atât, facem TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola     

Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă

Referințe

Dermatologists top tips for relieving dry skin, American Academy of Dermatology Association (AAD), 2021

Dermatologists have firm grip on new treatments for the aging hand. American Academy of Dermatology Association (AAD), 2011

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *