Aproape tot ceea ce faci sau la care îți expui părul poate provoca daune. Spălarea zilnică, coafarea la căldură, periajul și chiar ieșirea afară la soare sau în vânt, pot avea un impact major asupra șuvițelor tale.
Utilizarea unui balsam după fiecare spălare este importantă, dar dacă părul a devenit uscat, fragil, tern sau, lipsit de strălucire, cu siguranță este necesar să apelezi la întăriri mai serioase. Acesta este și motivul pentru care măștile de păr au câștigat o popularitate imensă în ultimii ani, devenind un element de bază în rutinele de îngrijire: ajută la reducerea ruperii părului și îl pot face să se simtă sănătos, dar sunt oare o tendință trecătoare sau oferă ceva în plus părului tău?
Citește alături de mine acest articol, în care explorăm secretele măștilor de păr, scopul lor și știința din spatele acestui produs cosmetic. Vei afla astfel cât de eficient este un astfel de tratament pentru sănătatea părului tău. Mai ales dacă:
- Cauți cele mai eficiente produse pentru îngrijirea părului,
- Ești grijulie cu banii tăi și cu timpul pe care îl petreci îngrijindu-ți părul,
- Nu dorești să achiziționezi cosmetice doar pentru că ai avăzut o reclamă la TV,
- Ai înțeles că fiecare tip de păr necesită o rutină diferită,
Măștile pentru păr, între trend și necesitate
Deși s-ar putea să te simți inconfortabil la ideea de a sta cu părul semi-umed câteva minute, o mască de păr poate ajuta la întărirea, hidratarea și restabilirea sănătății părului uscat și deteriorat. Mai ales dacă părul tău trece prin căldură, coafare și vopsire periodică, iar tu nu ai o rutină de îngrijire potrivită.
Specialiștii de la Schwarzkopf au trasat câteva dintre beneficiile acestui produs: „Măștile de păr sunt formule puternice care, spre deosebire de șampoane și balsamuri, pătrund mai adânc în firul de păr, oferind beneficii uimitoare într-o singură utilizare. Balsamurile hrănesc și întăresc părul, dar măștile de păr sunt mai intense.
În timp ce balsamurile îți protejează stratul exterior al părului, măștile regenerează fiecare fir de păr. Conțin uleiuri naturale, proteine, vitamine și extracte botanice care repară daunele zilnice. Fiecare tip de mască de păr se adresează unei preocupări specifice pentru păr: hidratare profundă, repararea daunelor, hrănire, protecția culorii – sunt câteva dintre rezultatele includerii lor în regimul de îngrijire a părului”.
„Măștile pot face totul, de la adăugarea de umiditate și strălucire până la netezirea și anularea daunelor, ne spune Krysta N. Rojas, proprietara Salonului Base din Chicago. Descoperă-ți problema cea mai presantă pe care o ai cu părul. După aceea, selectarea măștii de păr este ușoară. Chiar dacă nu ai timp să o lași să stea pe toată durata recomandată, obții totuși mai multe beneficii decât ai avea de la balsamul tău”, explică ea.
Ce fel de mască este potrivită pentru părul tău?
Formulele măștilor de păr conțin uleiuri, unturi și alte ingrediente hrănitoare. Pentru a beneficia la maximum de masca de păr, este însă important să o alegi corect. Ține, evident, de preocupările tale specifice, fie că este vorba strălucire, înmuiere și catifelare, repararea firelor rupte și refacerea fibrei capilare, probleme legate de încrețirea și descurcarea părului, ori hidratarea și hrănirea lui. Fiecare problemă a părului necesită un tratament diferit și o mască de păr anume.
Cele mai bune măști sunt cele care conțin ingrediente hidratante și reparatoare. Pentru părul uscat sunt indicate untul de shea, uleiul de cocos, argan și avocado, ce ajută la refacerea părului și la adăugarea de strălucire.
Pentru părul creț, vei găsi măști cu ingrediente botanice, inclusiv ulei de avocado, care înmoaie buclele și combate încrețirea fără a îngreuna părul.
Pentru părul deteriorat, mierea și propolisul sunt esențiale pentru a obține cele mai bune măști de păr.
Ca bonus, măștile de păr miros bine. Așadar, dacă te simți stresată ori obosită, alege un produs cu aromă de cocos sau vanilie, ori parfumuri tropicale pentru o atmosferă de mini-vacanță. Așa nu doar părul, ci și tu te poți bucura de experiență.
Masca de păr folosită corect, calea către un păr superb
Măștile sunt ușor de introdus în rutina de îngrijire a părului, însă nu doar alegerea unei măști potrivite pentru părul tău e importantă, ci și să o folosești cum trebuie. Stiliștii au propus, pentru maxim de eficiență, câteva etape de aplicare a acesteia:
Pasul 1: Șamponează-te înainte de a aplica masca, pentru scalpul și părul să fie curate, după care șterge-te ușor cu prosopul.
Pasul 2: Aplică masca de păr. O cantitate generoasă de mască de păr va fi distribuită uniform prin părul umed, concentrându-te pe lungimea mijlocie și pe vârfuri. Folosește un pieptene cu dinți largi pentru a asigura o acoperire uniformă.
Pasul 3: Timpul de acțiune. Verifică instrucțiunile de pe mască pentru a determina durata recomandată, de obicei între 5 și 10 minute. Dacă părul tău e aspru sau deshidratat și ai timp, îl poți lăsa și 15 – 20 de minute, ori chiar peste noapte. (Părul uscat este mai puțin poros decât părul umed și masca poate fi lăsată mai mult timp.)
Pasul 4: Clătirea. După timpul recomandat, clătește bine părul cu apă călduță.
O mască hidratantă pentru tratamentul părului se aplică cel puțin o dată pe săptămână. Dar dacă părul tău e uscat sau mai deteriorat decât de obicei, e binevenită folosirea acesteia de două sau trei ori pe săptămână, zile în care ia locul balsamului.
E greșit să lași o mască de păr prea mult timp?
Răspuns scurt, depinde de produsul pe care îl folosești. Dacă aplici masca pe părul umed, atunci când firul de păr este mai poros, va absorbi mai mult din orice pui pe el și poate conduce la așa numita oboseală higrală. Asta înseamnă că părul, odată cu adăugarea de umiditate, s-a întins și s-a contractat până la punctul în care devine slab și predispus la rupere. Mai ales dacă lași masca peste noapte. Soluția este ușoară: clătește-ți părul conform instrucțiunilor.
4 ingrediente simple din care îți poți prepara acasă propria mască de păr
Nu este nimic distractiv în a lucra cu un păr uscat și fragil: pe lângă faptul că arată lipsit de strălucire, duce adesea la rupere și îți crează probleme dacă vrei să îți menții o freză acceptabilă. Din fericire, există mai multe rețete care te pot ajuta în timp, și nu necesită produse scumpe. Tot ce ai nevoie pentru a-ți menține părul în cea mai bună formă poate fi găsit în cămară sau în frigider. Spre exemplu, gălbenușul de ou sau aloe vera conțin deja o multitudine de vitamine, proteine și aminoacizi.
Iată câteva sfaturi de la Amy Abramite, director creativ și stilist la Salonul Maxine din Chicago:
1.Uleiul de cocos. „Are o putere naturală de frumusețe și funcționează cel mai bine pentru a înmuia și îmblânzi părul uscat și gros”, ne spune Abramite. Iar atunci când este frecat direct pe scalp, uleiul de cocos are un efect antimicrobian și ajută la combaterea mătreții.
Există mai multe moduri de a folosi uleiul de cocos, în funcție de nevoile părului tău. În primul rând, poți încerca o aplicare înainte de șampon timp de 10 minute, dacă vrei un tratament pentru întărirea părului. Ori, foloșește-l în locul balsamului pentru o hidratare profundă. Indiferent de metoda pe care o alegi, topește uleiul frecând o cantitate mică între mâini și apoi întinde-l cu un pieptene cu dinți largi, pentru a acoperi uniform scalpul și șuvițele de păr.
Uleiul de cocos este greu, așa că folosește cantitatea potrivită pentru textura părului: pentru părul fin, o linguriță, iar pentru părul gros, o cantitate dublă”, ne indică Abramite.
2.Gălbenușul de ou. Gretchen Friese, dermatolog specializat în boli și probleme legate de păr și scalp, ne sugerează încă ceva: „Micul dejun de duminică dimineața poate deveni multifuncțional. Galbenușul, spre exemplu, este bogat în vitamine ce pot oferii părului tău mai multă rezistență la deteriorare”, ne explică Friese. „Vitaminele A și E, biotina și folatul sunt doar câțiva dintre nutrienții care au fost legați de creșterea părului, iar aplicarea gălbenușului de ou pe scalp poate infuza rădăcina părului cu aceste vitamine.
Gălbenușul se aplică cu ajutorul degetelor, de la vârful scalpului până pe vârfuri. Se lasă să acționeze o oră și apoi se clătește cu apă călduță (apa fierbinte poate face oul să se coaguleze în păr și să se elimine mai greu) ”.
3.Banana și uleiul de măsline, două ingrediente pe care probabil le ai în bucătărie și care pot face minuni pentru a-ți reface părul. „Banana hidratează părul tern, deteriorat și uscat, deoarece este bogată în vitamine și minerale (în special potasiu) ce întăresc firele și echilibrează pH-ul scalpului”, explică Friese. „Uleiul de măsline, bogat în grăsimi sănătoase și vitamina E, îți face părul strălucitor și elegant. De asemenea, hidratează vârfurile despicate.
Pentru mască ai nevoie de o banană coaptă și o lingură de ulei de măsline, aduse sub forma unui piure fără cocoloașe. Adăugă ulei până obții o mască cremoasă și spumoasă. În timpul dușului, aplică masca pe păr și scalp cu degetele și las-o să acționeze 10 până la 15 minute”.
Masca de păr cu ginseng și argan de la VivaNatura, o alegere înțeleaptă pentru părul tău
Ai simțit vreodată că părul tău ar avea nevoie de o zi de spa? Când nu ai timp să te joci de-a chimistul acasă, iar navigarea în lumea îngrijirii părului devine copleșitoare, mai ales atunci când ești în căutarea combinației perfecte de uleiuri care să dea viață șuvițelor tale, eu îți recomand Masca de păr cu ginseng și argan de la VivaNatura.
La fel ca toate produsele cosmetice sub semnătura Leonard Rădutz, este un produs 98% natural și de origine naturală, procesat la rece pentru ca toți compușii să rămână activi. Fabricată cu ingrediente puternice, uleiuri naturale presate la rece, precum și un complex de vitamina E, vitamina A, acizi grași nesaturați, omega 3, omega 6 și omega 9, plus un amestec de extracte naturale din plante și flori, această mască este soluția de bază pentru hidratare intensă, reparare și revitalizare. Repară firele și le stopează ruperea, dă strălucire părului uscat și tern și îi redă elasticitatea și vitalitatea. Mai mult decât atât, are acțiune antiinflamatoare, calmând pielea capului.
Se recomandă tuturor tipurilor de păr și poate deveni un răsfăț special, perfect pentru acele momente în care părul tău practic cerșește un plus de dragoste și îngrijire.
Pentru un surplus de vigoare pentru părul tău, poți adăuga și Șamponul împotriva căderii părului cu cafea verde și peptide naturale din amarant. Formula sa conține extracte de semințe și flori de cafea verde, guarana, năsturel și rozmarin. Biotinoyl Tripeptide-1 oferă rezultate excepționale de creștere accelerată a firului de păr și îmbunătățire a rezistenței acestuia, iar peptida din amarant dă grosime și strălucire chiar și firelor subțiri și fragile și încetinește îmbătrânirea firului de păr începând cu prima spălare.
Le poți testa gratuit dacă te înscrii la TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să primești oricare din produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
De asemenea, te invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/ Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias, Hair Cosmetics: An Overview, Department of Dermatology, Fluminense Federal University, Niterói, Brazil, Int J Trichology. 2015 (PubMed)
0 Comments