1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Îngrijirea tenului
  6.  » Lemnul dulce

Lemnul dulce

Sub denumirea științifică Glycyrrhiza glabra, se ascunde o plantă cu multiple efecte binefăcătoare asupra pielii noastre.

Se spune că lemnul dulce are un efect calmant asupra pielii și ajută la ameliorarea inflamației. Glicirizina din compoziția plantei poate reduce roșeața, iritația și inflamația și este folosită pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică și eczema.

Rita Linkner, MD, dermatolog certificat și fondatoarea RVL Skincare, PC, ne spune despre extractul de lemnul dulce că „este potrivit oricărei femei dornice să-și albească fața dar și celor care doresc să-și calmeze pielea iritată.”pie

Planta inhibă sinteza enzimei necesare producerii de melanină (pigment) în piele, ajutând astfel la eliminarea excesului de melanină și are beneficii antiinflamatorii.

În componența ei intră, pe lângă glicirizină, acidul glabric, rezine, asparagină, vitamina B, săruri minerale, albumină, lipide, amidon și zaharuri. Toate acestea creează o sinergie perfectă și oferă calități antioxidante și antiinflamatorii lemnului dulce.

Puterea lui de a elimina petele întunecate îl face un ingredient de top în multe produse care oferă strălucire și luminozitate pielii. Acționează în mod similar cu hidrochinona considerată a fi ingredientul de strălucire standard, dar renumit pentru efectele sale secundare nedorite și chiar pentru potențialele probleme de siguranță.

Fiind un produs natural, este o opțiune bună pentru femeile însărcinate care caută o modalitate sigură de a trata melasma, hidrochinona fiind interzisă în sarcină.

Producția de melanină este un proces complicat, dar în centrul problemei se află o enzimă cunoscută sub numele de tirozinază. Extractul de lemn dulce inhibă producția de tirozinază, reducând astfel producerea de pete întunecate.

În plus, îndepărtează excesul de melanină. Liquiritin este un compus activ din plantă care „ajută la dispersarea și eliminarea melaninei existente în piele”, ne explică Jennifer Chwalek, MD, dermatolog certificat din New York. Cu alte cuvinte, nu numai că poate ajuta la prevenirea formării de noi pete, dar le poate și estompa pe cele existente.

Într-un articol publicat în PubMed, în aprilie 2000 (1) s-a pus în evidență capacitatea substanței Liquiritin de albire a tenului.

Amer și colab. au efectuat un studiu controlat, pe 20 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, având diagnostic clinic de melasmă. În studiu nu au intrat persoane cu probleme hormonale sau sub medicație.

Testul s-a desfășurat prin tratarea cu cremă de liquiritin pe o parte a feței și cu o cremă placebo pe cealaltă parte, de două ori pe zi timp de 4 săptămâni. Evaluările și măsurătorile au fost făcute înainte de tratament și la fiecare dintre vizitele de urmărire, după 2, 4, 6, 8 și 10 săptămâni.

Evaluarea clinică efectuată în săptămâna 4 a pus în evidență un „răspuns general excelent”.

Ca să o cităm mai departe pe dr. Chwalek, extractul de lemn dulce „acționează ca un antioxidant puternic. La fel ca multe alte extracte pe bază de plante, lemnul dulce conține un flavonoid, o componentă bogată in antioxidanți care scade speciile reactive de oxigen, ce îmbătrânesc și decolorează pielea”.

Planta mai oferă beneficii antiinflamatorii. În timp ce flavonoidul este antiinflamator în sine, “mai există o altă moleculă, licocalcona A, care inhibă doi markeri inflamatori ce declanșează cascada inflamatorie“, continuă dr. Chwalek.

Dr. Chwalek răspunde și la întrebarea dacă extractul de rădăcină de lemn dulce este potrivit pentru pielea predispusă la acnee? „Substanța este un sensibilizator, ca atare, ar trebui să fie sigur pentru pielea sensibilă sau predispusă la acnee, iar produsele care conțin extract de rădăcină de lemn dulce sunt sigure de utilizat de până la două ori pe zi”.

Planta mai poate ajuta și la controlul producției de ulei în piele, “deși acesta nu este unul dintre beneficiile mai frecvent agreate“, confirmă dr. Chwalek, compusul licocalcon A fiind cel care oferă beneficiul suplimentar de a regla producția de ulei.

Extractul de lemn dulce, datorită principalelor sale beneficii, este adesea amestecat cu alți antioxidanți și agenți de strălucire a pielii, cum ar fi niacinamida și vitamina C.

Nu se recomandă însă utilizarea lui împreună cu retinol și/sau hidrochinonă.

De asemenea, expunerea la soare poate contracara și zădărnici oricare dintre eforturile dvs. de strălucire a pielii, de unde și necesitatea folosirii unei creme cu grad de protecția solară minim 30.

Referințe

1.Amer M, Metwalli M. Topical liquiritin improves melasma. Int J Dermatol. 2000;39(4):299–301. [PubMed] [Google Scholar]

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *