1. Acasa
  2.  » 
  3. Probleme cu
  4.  » 
  5. Probleme cu caderea parului
  6.  » La câte zile e nevoie să te șamponezi? Poate nu atât de des pe cât crezi, spun dermatologii și stiliștii

La câte zile e nevoie să te șamponezi? Poate nu atât de des pe cât crezi, spun dermatologii și stiliștii

A crea o primă impresie strălucitoare este în trend acum, fiind o parte integrantă a personalității noastre. Iar întreținerea și îngrijirea părului este o rutină zilnică pentru multe persoane și nu este neobișnuit să vezi oameni care investesc o sumă imensă de timp și bani pe produse de îngrijire specifice. Ceea ce a și creat o ramură cosmetică uriașă care vinde o mulțime de produse cosmetice de profil pentru a satisface cererea.

Pentru unii însă, valoarea comorii de pe cap este apreciată doar când încep să o piardă din diverse cauze. Dermatologii se confruntă cu mulți pacienți care pun întrebări despre cum să își păstreze părul curat și frumos. ​Iată câteva dintre preocupările la care aceștia răspund cel mai des:

  • Cum funcționează șamponul?
  • Care este limita minimă între spălări?
  • Șamponarea zilnică este indicată?
  • Cum să măresc timpul între o șamponare și următoarea?
  • Ce șampon sau balsam trebuie să folosesc pentru tipul meu de păr?

Familiarizarea cu produsele de îngrijire a părului disponibile pe piață, împreună cu cunoștințele de bază despre diferitele tipuri de păr, pot preveni momente incomode în viața de zi cu zi. În acest articol vom discuta pe scurt aspectele de bază referitoare la șamponare și cum să îți faci propriul program de îngrijire a părului în funcție de particularitățile lui.

Cum funcționează șamponul

Șamponul, în termeni simpli, a fost dezvoltat pentru a înlocui săpunul și este un produs conceput pentru a curăța pielea scalpului împreună cu firele de păr. Majoritatea murdăriei, inclusiv sebumul, sunt insolubile în apă și nu pot fi îndepărtate eficient doar spălându-te pe cap. Prin urmare, este necesar un produs care conține o combinație de agenți tensioactivi, eficienți pentru îndepărtarea uleiului, a mătreții, prafului din mediu înconjurător și a reziduurilor lăsate de produsele de îngrijire a părului.

„În primul rând, șamponul captează excesul de ulei și îl elimină de pe scalp și păr, așa că dacă o faci prea des, s-ar putea să-ți usuci părul, lăsându-l predispus la rupere, ne spune Angela Lamb, MD, profesor asistent de dermatologie la Icahn School of Medicine din Mount Sinai din New York City. În cea mai mare parte, puțină murdărie este în regulă și naturală și, cu siguranță dorești ca unele uleiuri să rămână în păr. ”

Ce spun stiliștii despre spălatul părului?

Experții sunt de acord că nu există răspuns la cât de des ar trebui să îți speli părul. S-ar putea să nu fie nevoie să o faci de atât de multe ori pe săptămână pe cât crezi. Uneori, șamponarea mai rară este bună pentru părul tău.

„Atunci când părul este vizibil gras, apare mâncărime la nivelul scalpului sau există descuamări din cauza murdăriei, acestea sunt semne că este timpul să te șamponezi”, ne sfătuiește stilistul Jason Goh. ,,Dacă ai părul mai gros ori mai uscat, sau creț, te poți spăla mai rar, fără probleme. Din punct de vedere medical, atâta timp cât nu ai probleme cu scalpul, asta pare OK”. continuă el.

Concluzia: doar un grup mic trebuie să se șamponeze des, cum ar fi cei cu părul foarte fin, cineva care face mult sport (și transpiră) sau care trăiește într-un loc foarte umed. Pentru ceilalți, în funcție de textura părului, pot trece 3 zile între șamponări sau chiar mai mult.

Uite ce recomandă Academia Americană de Dermatologie, pentru a-ți menține părul sănătos,

  • Șamponarea se face o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni,
  • Este necesar să folosești un balsam potrivit tipului tău de păr,
  • Aplică un tratament cu ulei cald de două ori pe lună,
  • Protejează-ți părul dacă folosești căldura pentru a-l coafa.

„Dacă folosești instrumente de coafare încălzite, cel mai important lucru pe care îl spun clientelor mele este să se asigure că părul este super curat atunci când încep. Coafura va dura mai mult, va arăta mai bine și va trebui să apeleze la placă ori ondulator mai rar”, ne sfătuiește  Webb.

Cum să mărești timpul între spălări

În ultimii ani, tot mai multe produse au devenit disponibile pentru a prelungi durata de timp între spălări. Și oamenii vin cu diferite metode pentru a menține părul să arate bine. Pudrele funcționează pentru a absorbi uleiul, așa că nu stau mult pe scalp, iar dacă ai nevoie să te coafezi, balsamurile fără îndoială pot ajuta.

„Toată lumea are un prag diferit pentru cât de gras sau texturat doresc să se simtă părul lor, spune Webb. Frumusețea șamponului uscat este că împrospătează și oferă o explozie de volum la rădăcini. Pentru a-ți reactiva coafura, pulverizează șampon uscat acolo unde uleiul și murdăria tind să se acumuleze, numai pe rădăcini. Mai întâi pe linia părului și pe ceafă, apoi pe secțiuni mici de păr. Dacă au trecut însă deja cinci zile și coafura ta se prăbușește, spală-te. Dacă nu poți face asta, fă ceva distractiv pentru a-l schimba. Modifică cărarea, alege o împletitură laterală sau un coc. Vei primi mai multe complimente atunci când faci ceva diferit”,  continuă ea.

Șamponare în fiecare zi?

Cu siguranță, NU. Dermatologii sunt, în unanimitate, fermi într-o singură direcție: părul să nu se spele zilnic. Aplicarea prea multor compuși chimici din șampon îi va face părului tău mai mult rău decât bine. Există și rapoarte despre substanța chimică din unele șampoane uscate care cauzează cancer, de unde și necesitatea unei rutini corecte de îngrijire a părului.

„Unii oameni cred că trebuie să-și spele părul în fiecare zi sau vor avea părul foarte gras”, afirmă dr. Anthony Rossi, asistent dermatolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York City și coleg de la Asociația Academiei Americane de Dermatologie. „Dacă oferi însă părului o șansă, poți vedea că de fapt nu ai exces de sebum. În timpul pubertății, datorită creșterii hormonale, e posibilă mărirea glandelor sebacee, de unde și apariția acneei și a scalpului gras. E doar o perioadă”.

„Este important să te îngrijești de scalp, însă o poți face foarte bine și dacă te piepteni. Asta slăbește celulele moarte ale pielii și desprinde resturile. Masarea pielii capului va ajuta cu adevărat”, a adăugat el.

Tu ce șampon natural alegi? VivaNatura îți vine în ajutor

Păr uscat, gras, normal ori un scalp sensibil? Care șampon e cel mai potrivit? Iată ce suntem sfătuiți de specialiștii în domeniu:

  1. Persoanele care au păr neatins chimic și scalp care produce sebum în mod moderat, pot folosi șamponul pentru păr normal, pentru o curățare bună și o condiționare minimă.
  2. Șamponul pentru curățare profundă este destinat doar persoanelor care folosesc frecvent produse de styling, cum ar fi fixativ, gel și spumă. Acești polimeri se acumulează pe firul de păr după utilizare și îl fac să arate aspru, tern și dur la atingere. Pentru a elimina acești polimeri, ai nevoie de un șampon puternic, maxim o dată pe săptămână.
  3. Pentru părul gras și un scalp care produce sebum abundent sunt șampoane speciale cu putere de curățare mai mare.

Șamponul cu lămâie și argan pentru păr normal şi gras, de la VivaNatura are peste 15 extracte de plante și uleiuri esențiale în doze bine definite, totul pentru o curățare adecvată a părului și scalpului, fără să le usuce. Uleiul esențial de roiniță, iarba mare, salcia, mesteacănul și urzica elimină excesul de ulei, dar și de reglează secreția de sebum în același timp.

  1. Șamponul pentru păr uscat este potrivit tuturor celor care au suferit un tratament chimic sau proceduri dure de coafare. Aceste șampoane oferă o curățare ușoară și o bună condiționare.

Îți recomand Șamponul cu aloe si brusture pentru păr uscat, ce conține o mare varietate de plante medicinale bogate în vitamine și antioxidanți, vitale pentru sănătatea părului și a scaplului. Ca efecte, se evidențiază prin faptul că îți curăță delicat părul și îl protejează, crește elasticitatea firelor, reducând astfel formarea vârfurilor despicate. Oferă hidratarea optimă necesară acestui tip de păr, care devine suplu, mătăsos și ușor de pieptănat.

  1. Pentru persoanele cu probleme ale scalpului, cum ar fi dermatita seboreică, psoriazis, infecții bacteriene sau fungice sunt indicate șampoanele antibacteriene.

Șamponul Antimătreață cu Rozmarin si Tea-Tree, este 98% natural şi de origine naturală, procesat la rece. Compușii activi din extractele din rozmarin, cafea verde, guarana, brusture și mesteacăn au fost aleși special pentru efectul antimicotic, antiseptic și astringent. Șamponul ajută la îndepărtarea rapidă a mătreții, chiar și în cazul dermatitei seboreice, elimină excesul de sebum și calmează mâncărimile și pielea iritată a scalpului.

  1. Șamponul pentru bebeluși folosește spumanți ușori și naturali care să nu irite ochii, și realizează o curățare ușoară, deoarece bebelușii produc sebum limitat. Se potrivește și adulților cu un scalp sensibil.

Bebe Drag, Samponul cu aloe și salvie, deși un produs special pentru copii, cu formula sa foarte blândă, hipoalergenică și biodegradabilă, se potrivește oricui se confruntă cu piele delicată și sensibilă, ce se deshidratează foarte repede.

  1. Șampoanele profesionale sunt doar pentru stiliști, profesioniști, coafezi ori cosmetologi. Ele sunt utilizate fie înainte de o procedură de tăiere sau de coafare, fie înainte și după un proces chimic, cum ar fi albirea și vopsirea sau procesul de colorare. Pe scurt, aceste șampoane au ingrediente în forme extrem de concentrate sau detergenți speciali anionici sau cationici care neutralizează efectele dure ale chimicalelor asupra firului de păr sau îndepărtează reziduurile de substanțe chimice aplicate pentru a obține o anumită coafură sau culoare. Ele nu trebuie folosite pentru îngrijirea zilnică a părului.

Eu îți recomand pentru un păr vopsit, Șamponul împotriva căderii părului cu cafea verde și peptide naturale din amarant, un produs de înaltă calitate, a cărui formulă conține extracte de semințe și flori de cafea verde, guarana, năsturel și rozmarin. Biotinoyl Tripeptide-1 oferă rezultate excepționale de creștere accelerată a firului de păr și îmbunătățire a rezistenței acestuia, iar peptida din amarant dă grosime și strălucire chiar și firelor subțiri și fragile și încetinește îmbătrânirea firului de păr începând cu prima spălare.

Le poți testa gratuit dacă te înscrii la TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să primești oricare din produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola

De asemenea, te invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/

Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/

Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă

Referințe

Paschal D’Souza and Sanjay K Rathi, Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?, Journal List, Indian J Dermatol, 2015 (PubMed)

Gray J. Hair Care and Hair Care Products. Clin Dermatol. 2001 (PubMed) (Google Scholar)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *