1. Acasa
  2.  » 
  3. Probleme cu
  4.  » 
  5. Probleme cu caderea parului
  6.  » Imi cade părul, ce mă fac? Când pierderea firelor de păr devine o problemă

Imi cade părul, ce mă fac? Când pierderea firelor de păr devine o problemă

În ultimii ani părul a căpătat o semnificație socială și psihologică mult prea mare, devenind o parte esențială a identității de sine sau a „imaginii generale”. Podoaba capilară face acum o declarație evidentă: un păr bogat este perceput ca un semn de tinerețe, vigoare și statut. Poate fi colorat, tăiat și ondulat într-o perioadă scurtă de timp, oferind un nou look, o nouă aparență, spre deosebire de alte caracteristici fizice ale noastre, care necesită timp și efort pentru a fi modificate.

Expresia „părul meu are o zi proastă”, face deja parte din limbajul curent: părul tău s-a uns, nu ai reușit să te aranjezi înainte de a pleca la servici, coafura pe care te-ai chinuit să o faci în urmă cu o zi s-a împrăștiat, afirmația le cuprinde pe toate. Însă persoanele care se confruntă cu căderea părului pot avea astfel de momente neplăcute zilnic, de unde și grija multora pentru a-l îngriji și întreține cât mai sănătos.

Stresul, o cauză majoră a pierderii părului?

Potrivit medicilor de la Clinica Mayo, stresul este o reacție psihologică și fizică normală la cerințele vieții. Uneori, o perioadă mai solicitantă te poate motiva să te autodepășești însă, prea multe provocări zilnice, termenele limită ori plata facturilor te pot împinge dincolo de capacitatea de a face față. Iar creierul tău va declanșa un sistem de alarmă, stimulând acei hormoni care cresc ritmul cardiac și ridică tensiunea arterială, răspuns de tipul „luptă sau fugi”. Odată ce amenințarea dispare, organismul fiecăruia este menit să revină la o stare normală. Totuși, complicațiile neîntrerupte ale vieții moderne, cerințele și așteptările mențin sistemele de alarmă pornite mereu.

Pe termen lung, aceste reacții te pot conduce la oboseală cronică, epuizare și, deloc de neglijat, pierderea părului. Tot medicii de la Clinica Mayo ne explică mecanimul:

  1.  Stresul semnificativ împinge un număr mare de foliculi de păr într-o fază de repaus. În câteva luni, firele de păr afectate pot cădea brusc atunci când te piepteni sau îți speli părul.
  2. Poate apare un impuls irezistibil de a trage sau smulge părul de pe scalp, sprâncene sau alte zone ale corpului. Strângerea părului poate fi o modalitate de a face față sentimentelor negative sau incomode, cum ar fi stresul, tensiunea, singurătatea, plictiseala sau frustrarea.
  3. Stresul sever cauzează (pe lângă alți factori), alopecia areata, afecțiune în care sistemul imunitar al corpului atacă foliculii de păr, provocând căderea acestuia.

Căderea părului nu este specifică doar bărbaților, ci apare și la femei și se datorează și  modificărilor hormonale, unei sarcini sau vârstei, factori care se daugă stresului.

În plus, șocul psihologic care urmează este resimțit mai intens de femei. Părul reprezintă frumusețe și adaugă feminitate și atractivitate. Orice semn că poate fi pierdut, devine traumatizant pentru stima de sine și identitatea unei femei, mai ales atunci când apare la o vârstă mai fragedă, fiind perceput și ca o îmbătrânire timpurie.

Se pare că emoțiile cauzate de căderea părului duc uneori la limitarea activităților sociale, evitarea ocaziilor în familie și cheltuirea unei cantități enorme de timp și bani pentru îngrijirea părului. Studiile lui Hunt și McHale au arătat că aproximativ 40% dintre femeile cu alopecie au avut probleme conjugale și aproximativ 63% au susținut că au probleme legate de carieră.

Căderea părului nu trebuie să fie permanentă

Uneori căderea bruscă sau neregulată a părului sau o cădere mai mare decât de obicei poate semnala o afecțiune medicală subiacentă care necesită tratament. Ori o viață cu dezechilibre de dietă sau somn, care pot fi remediate. Inclusiv stresul poate fi ținut sub control iar părul crește la loc. La fel și pentru ceilalți factori care au dus la căderea ori ruperea firelor. ​ Important este să observi din timp.

Termenul calviție se referă însă la căderea excesivă a părului. Înaintarea în vârstă este cea mai frecventă cauză a cheliei. Unele persoane preferă să lase fenomenul să-și urmeze cursul, netratat și neascuns. Altele pot apela la coafuri, machiaj, pălării sau eșarfe. Ori aleg unul dintre tratamentele disponibile pentru a preveni căderea sau a-i restabili creșterea. Ajuns(ă) în acest punct este important să înțelegi că nu orice tip de cădere a părului poate fi tratat imediat:

– în cazul unor infecții ale scalpului ori ședințe de chimioterapie, se poate restabili parțial o parte a căderii părului, însă poate dura 3 până la 6 luni până când vei vedea rezultatele acestor tratamente.

– un tratament nu va funcționa la fel pentru toată lumea, nici măcar la doi pacienți cu un tip similar de cădere a părului.

– uneori ai nevoie să încerci mai multe modalități diferite, inclusiv purtarea unei peruci ori meșe, înainte de a găsi cea care ar putea funcționa.

– chiar și după un transplant de păr cu succes, creșterea completă poate dura între 6 luni și 1 an, perioadă în care pacientul poate avea nevoie să folosească corectori.

Ce poate oferi industria cosmetică?

Lista produselor cosmetice cu rol de ameliorare a căderii părului este impresionantă în zilele noastre. Societatea și-a impus nu doar standardele de frumusețe, dar a venit și cu soluții inovatoare pentru fiecare problemă corporală cu care ne putem confrunta.

Eu te sfătuiesc să alegi produse naturale, cu ingrediente active și cât mai lipsite de substanțe dăunătoare pielii tale. Brandul românesc Vivanatura este deja un nume cunoscut printre iubitorii de produse de îngrijire sigure, fără efecte secundare.

În materie de produse de îngrijire a părului ai câteva posibilități foarte bune:

  1. În cazul în care scalpul (pielea de pe cap) e acoperit cu mătreață solzoasă și asta provoacă ruperea părului și îți crează neplăceri, poți alege Șamponul Antimătreață cu Rozmarin si Tea-Tree de la VivaNatura. Are o formulă 98% naturală şi de origine naturală și este procesat la rece, pentru ca toți compușii din extractele din plante să rămână activi. Rozmarinul, cafeaua verde, guarana, brusturele și  mesteacănul sunt doar câteva din plantele alese special pentru acest șampon. În sinergie cu  uleiurile naturale de tea-tree, ricin și nucă, efectul său final va fi antimicotic, antiseptic și astringent.

Ajută la îndepărtarea rapidă a mătreții, chiar și în cazul dermatitei seboreice, elimină excesul de sebum și calmează mâncărimile și pielea iritată a scalpului. În plus, îmbunătățește circulația sângelui, tonifică rădăcina firului de păr și crește elasticitatea acestuia. A dat rezultate foarte bune după numai câteva spălări și în cazurile severe de mătreață în plăci.

  1. Dacă părul tău se rupe și cade din cauza stresului ori a unei vieți solicitante, ți se potrivește Șamponul împotriva căderii părului cu cafea verde și peptide naturale din amarant. Ca toate celelalte cosmetice sub formula Leonard Radutz, are în compoziția sa 98% substanțe naturale și de origine naturală, procesate la rece și nu conține parabeni ori alte substanțe chimice dăunătoare.

Pentru o sinergie perfectă, în formula șamponului sunt combinate cele mai bune componente organice și uleiuri naturale pentru a-ți oferi un produs de înaltă calitate, cu rezultate vizibile. Datorită extractelor de semințe și flori de cafea verde, guarana, năsturel și rozmarin, se reduce atrofia foliculului și se încetinește îmbătrânirea firului de păr începând cu prima spălare. Cel mai important însă, conține Biotinoyl Tripeptide-1 cu rezultate excepționale de creștere accelerată a firului de păr și îmbunătățire a rezistenței acestuia prin proliferarea keratinocitelor; și peptida din amarant, care dă grosime și strălucire chiar și firelor subțiri și fragile, face părul mai ușor de pieptănat, neted, moale și strălucitor.

  1. Părul tău s-a rărit datorită căderii și nu ruperii firelor, soluția este Crema de păr cu extract de cafea și petrol împotriva căderii părului. Conține extracte de semințe de cafea verde, mesteacăn, urzică și iarbă mare, pentru un fir sănătos, dar și pudră din fructe de guarana, extract de ceai verde și ardei iute, cu multiple proprietăți nu doar pentru păr, ci și pentru scalp. În plus, conține ulei de nucă, de ricin, de coriandru și ulei din germeni de grâu cu rol în oprirea căderii anormale a părului și regenerarea lui. A dat rezultate rapide chiar și în cazul persoanelor în vârstă unde căderea părului era considerată ireversibilă.

Ca un cadou, invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/  dar și la tombolă. Poți testa gratuit oricare din produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, participând la cele 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: https://www.facebook.com/groups/oprestecadereaparului

Intrând în cominutatea Vivanaturiștilor, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la articole și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/

Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă

Referințe

Lakshyajit Dhami, Psychology of Hair Loss Patients and Importance of Counseling, Journal List, Indian J Plast Surg 2021, (PubMed)

Cash T. F., The psychology of hair loss and its implications for patient care. Clin Dermatol. 2001, (PubMed) (Google Scholar)

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *