A deveni părinte este o mare responsabilitate și o schimbare semnificativă a vieții. Pentru multe femei nu există însă nicio oportunitate de a se pregăti de sarcină, cu atât mai puțin pentru neajunsurile pe care cele 9 luni le pot aduce cu ele.
Sarcina și nașterea pot fi o perioadă foarte stresantă. Preocupările legate de muncă, locuință și securitate financiară sunt, de asemenea, zone comune de stres în această etapă a vieții.
A fi gata să aduci pe lume un bebeluș înseamnă să ai un răspuns, măcar parțial la întrebări precum:
– Am idee de schimbările pe care sarcina le aduce asupra trupului meu și sunt pregătită să le fac față?
– Sănătatea mea e suficient de bună ca sarcina să decurgă fără probleme, iar dacă acestea apar totuși, am suport din partea familiei și a soțului?
– Greutatea mea e potrivită pentru o sarcină? Femeile subponderale sunt expuse riscului de naștere prematură, în timp ce femeile supraponderale sau obeze pot avea risc de complicații ale sarcinii, cum ar fi avortul spontan, anomalii fetale, hipertensiune arterială și preeclampsie.
Desigur, nu poți planifica totul, deoarece adesea, oricât de bune ar fi planurile tale, pot exista tot felul de întorsături neașteptate în călătoria spre a deveni părinte.
Dar există multe aspecte pe care le poți lua în considerare și, sper, că acest articol te va ajuta să eviți pe cât posibil, apariția hemoroizilor.
De fapt, ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt vene varicoase umflate situate în jurul anusului. Pot fi interni, care în general nu provoacă durere, însă pot provoca sângerări minore. Sau externi, când venele se umflă și devin vizibile din exterior și, apare sângerarea, durere la folosirea toaletei, mâncărime, senzație de arsură și discomfort.
De aceea, dacă te pregătești să fii mămică și nu vrei să te confrunți cu hemoroizi, e necesar să ai în vedere câteva schimbări în stilul tău de alimentație și de viață.
Ce cauzează hemoroizii în timpul sarcinii?
În timpul sarcinii, hemoroizii pot apare datorită creșterii presiunii asupra venelor rectale. Fie din cauza măririi uterului, fie a presiunii exercitate de bebelușul în creștere sau a fluxul sanguin crescut. Toate acestea amplifică presiunea asupra venelor din jurul anusului pe măsură ce sarcina progresează.
Cum se petrece asta? Un făt în creștere pune presiune asupra zonei pelvine și a intestinului, iar greutatea adăugată presează venele din anus, astfel încât acestea să nu poată mișca sângele în corpul tău la fel de ușor ca de obicei. În schimb, sângele încetinit se prelinge și se scurge, umflându-ți venele.
În plus, cantitatea de sânge din corpul tău crește în timpul sarcinii pentru a susține fătul. Aceasta însemnând că și venele tale trebuie să facă efort suplimentar de a pune în circulație o cantitate mai mare sânge decât de obicei.
Nu poți face nimic în privința presiunii adăugate de făt, dar îți poți schimba obiceiurile, astfel încât să reduci tensiunea. Iată câteva sfaturi:
– Nu sta prea mult timp în picioare sau așezată. Întinde-te pe o parte pentru a elimina presiunea de pe zona pelviană și intestin.
– Când te așezi, folosește o pernă de tip gogoașă care să amortizeze presiunea.
– Nu te forța să elimini când mergi la toaletă, dar nici nu zăbovi prea mult.
– Învață să faci exercițiile Kegel și adaugă-le în rutina ta zilnică pentru a avea o circulație sanguină adecvată în anus și rect.
– Ia-ți vitaminele din fructe și legume. Cele sintetice, în special fierul, pot provoca constipație.
– Concentrează-te pe ameliorarea constipației care este, de asemenea, o cauză frecventă a apariției hemoroizilor în timpul sarcinii.
Modificările hormonale din corpul tău încetinesc procesul de digestie și deci reduc mișcările regulate ale intestinului. Ca rezultat, greutatea mărită a deșeurilor blocate în intestin poate strânge venele din anus.
Aici opțiunile de tratament se concentrează atât pe prevenirea sau gestionarea constipației cât și pe reducerea durerii asociate cu eventualii hemoroizi.
Prevenția este primul pas. O dietă bogată în fructe, legume, avocado proaspăt, cereale integrale și multă apă (între 8 și 12 căni de apă pe zi) e suficientă pentru început. Dacă nu te hidratezi suficient, corpul tău va reabsorbi apa prin colon, lăsând scaunul uscat și greu de eliminat.
Evită mâncăurile grase sau prea picante și axează-te mai degrabă pe supe decât pe mâncare uscată și greu de digerat.
Chiar dacă acum mănânci pentru doi, hrana ta e bine să fie de calitate, cu cât mai puțini conservanți și coloranți.
Dacă totuși observi că mersul la toaletă e îngreunat de sarcină și constipația persistă, e necesar să adaugi un surplus de 25 până la 30 de grame de fibre alimentare. Ia laxative dacă e cazul, dar numai dacă medicul tău ți-a indicat asta.
De asemenea, folosește o hârtie igienică moale și fără parfum. Chiar dacă pare banal, sunt aspecte care ajută mult, mai ales dacă deja ai dureri și simți discomfort.
În plus, poți face băi călduțe de șezut sau, apela la un pungă specială pentru gheață pe care să o plasezi pe zona afectată pentru a reduce inflamația.
Iar la final aplică o cremă antihemoroidală pe bază de aloe și hamamelis, cu efect calmant și antiinflamator, pentru a ușura durerea sau disconfortul minor.
Când sunt mai probabil să apară hemoroizii în timpul sarcinii?
Dacă ești însărcinată și te confrunți cu hemoroizi, să știi că nu ești singura. Între 30% și 40% dintre femeile însărcinate fac hemoroizi.
Sunt cel mai probabil să apară în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Pe măsură ce sarcina ta progresează, hemoroizii sunt declanșați de creșterea uterului, modificări hormonale, constipație specifică sarcinii sau modificări ale fluxului sanguin.
Chiar și așa, e bine să cunoști diferența dintre hemoroizi și fisurile anale, pentru că ambele sunt comune în timpul sarcinii și au simptome similare, de mâncărime sau durere. Și ambele pot provoca sângerări care apar în scaun sau pe hârtia igienică.
Poate fi șocant să vezi așa ceva, dar sângerarea rectală de la un hemoroid intern sau o fisură anală este de obicei inofensivă. Totuși, dacă ești însărcinată și observi sânge proaspăt în scaun, ia legătura cu medicul tău pentru a fi sigură că nu e ceva mai grav.
E mai probabil să ai hemoroizi în timpul sarcinii, dacă ai mai avut astfel de probleme în trecut?
Oricine poate avea hemoroizi, dar șansele cresc atunci când ești însărcinată. Cum nu toate femeile care suferă de hemoroizi resimt vreun discomfort, e foarte posibil ca atunci când observi unele simptome în timpul sarcinii, să nu știi precis dacă aceasta este prima dată când te confrunți cu o astfel de problemă.
Îți pot afecta hemoroizii fătul?
Unele femei sunt îngrijorate că hemoroizii le-ar putea afecta sarcina sau fătul, dar nu există dovezi care să susțină acest lucru.
Cu toate acestea, există o anumită îngrijorare că procesul de împingere din timpul travaliului și al nașterii îți poate agrava hemoroizii. De aceea e important să discuți cu medicul tău înainte de naștere și să faci tot posibilul să ameliorezi simptomele neplăcute ale hemoroizilor înainte de a veni pe lume bebelușul.
Vei continua să ai hemoroizi și după ce ai născut?
În cele mai multe cazuri, hemoroizii dispar după nașterea copilului. Deși tratamentul regulat al hemoroizilor este încurajat în timpul alăptării, este deosebit de important să continui să bei multă apă pentru a preveni constipația.
Dacă descoperi totuși că simptomele nu se îmbunătățesc nici măcar la scurt timp după naștere, e necesar să apelezi la medic pentru un tratament adecvat.
În ceea ce privește cremele antihemoroidale, eu te invit să testezi HemorVitt, Crema pentru intretinerea zonei anale, de la VivaNatura.
Este un produs cosmetic 100% natural şi de origine naturală, procesat la rece, care păstrează toate calitățile benefice ale extractelor de plante și ale uleiurilor esențiale din formula ei.
Cu hamamelis, castan, propolis și ulei de neem ca și ingrediente de top, HemorVitt, are efecte remarcabile de hidratare, emoliere și regenerare a zonei anale.
Extractul de salcie și răşina de brad au efect calmant, purificator şi regenerant. Iar extractele naturale din aloe, gălbenele și muşeţel relaxează și reduc sensibilitatea şi senzaţia neplăcută.
Uleiurile naturale de tea tree, neem, geraniu și extractul din rostopască și muguri de plop au efecte antiseptice, antiinflamatoare și cicatrizante.
HemorVitt, Crema pentru intretinerea zonei anale se aplică după spălare, în strat subţire, ori de câte ori este nevoie.
Și pentru că nu te lăsăm singur(ă) în drumul tău spre o sănătate mulțumitoare, te invit în comunitatea Vivanaturiștilor și pe grupul privat de Facebook pentru cei care se confruntă cu aceleași probleme ca și tine. Vei beneficia astfel de reduceri la toate produsele din gama VivaNatura, BebeDrag și Gennadent pentru tine și pentru apropiații tăi.
https://www.facebook.com/groups/308846671212905
Avem și o tombolă cu 60 de premii pe an la care se mai adaugă extrageri și premii speciale, la care de asemenea ești binevenit(ă) pe grupul de Facebook de mai sus.
Testează produsele sub formula Leonard Răduț și apoi vino și spune-ne și nouă din experiențele tale bune ca să putem împărtăși și altora.
Carmen Gheorghe, o vivanaturistă convinsă
Referințe
Royal Australian and New Zealand College of Obstetricians and Gynaecologists (Haemorrhoids),
The Royal Hospital for Women (Haemorrhoids in Pregnancy and Breastfeeding),
Better Health Channel (Haemorrhoids), Women’s and Children’s Health Network (Bowel care during pregnancy and after the birth),
The Royal Women’s Hospital (What to expect – Varicose veins and haemorrhoids)
0 Comments