1. Acasa
  2.  » 
  3. Probleme cu
  4.  » 
  5. Probleme cu respiratia urat mirositoare
  6.  » Halena, o problemă a societății moderne, cu cauze multiple

Halena, o problemă a societății moderne, cu cauze multiple

Cu toții ne dorim dinți și gingii sănătoase, o respirație proaspătă și un zâmbet strălucitor. Și totuși, aproximativ jumătate dintre adulți se confruntă sau, s-au confruntat la un moment dat cu această situație care este halena (respirația neplăcut mirositoare).

Respirația urât mirositoare cronică poate fi jenantă și, în unele cazuri provoacă chiar anxietate. Unele persoane își fac prea multe griji cu privire la respirația lor, în timp ce altele chiar au probleme și nu știu asta. Deoarece este dificil să evaluezi cum miroase propria ta respirație.

Nu este de mirare că rafturile magazinelor sunt pline de gumă, mentă, apă de gură și alte produse concepute special pentru a combate halena. Dar, majoritatea sunt doar măsuri temporare, deoarece nu abordează cauza apariției acestei afecțiuni.

De fapt, alături de inflamația gingiilor și de carii, halena se numără printre cele mai comune probleme dentare, care pot fi evitate prin periaj cu paste de dinți speciale, folosirea aței dentare și prin vizite regulate la stomatolog.

Dar, să vedem împreună:

Care sunt cele mai frecvente cauze ce declanșează halena?

Majoritatea problemelor încep în gură și există multe surse posibile. Ele includ:

Alimentele rămase între dinți. Descompunerea particulelor alimentare în jurul dinților tăi poate crește nivelul bacteriilor și provoca un miros urât. De asemenea, consumul de ceapă, usturoi sau unele condimentele, poate avea ca și consecință halena.

Fumatul provoacă propriul miros neplăcut al gurii. Fumătorii au, în plus, mai multe șanse de a dezvolta boli ale gingiilor.

Igiena dentară slabă. Dacă nu te speli zilnic pe dinți și nu folosești ața dentară, particulele de mâncare rămân în gură și formează pe dinții tăi o peliculă incoloră și lipicioasă de bacterii (placă).

Dacă nu este îndepărtată, placa poate irita gingiile și în cele din urmă formează buzunare pline între dinți și gingii (parodontită). Limba ta poate prinde, de asemenea, bacteriile care produc mirosuri.

Protezele dentare care nu sunt curățate în mod regulat sau nu se potrivesc corect pot adăposti particule de alimente și bacterii ce cauzează mirosuri.

Gura uscată. Uscăciunea gurii apare în mod natural în timpul somnului, ceea ce duce la „respirația de dimineață” și se agravează dacă dormi cu gura deschisă. Oricine poate fi afectat de gura uscată. Nu este o parte naturală a îmbătrânirii, dar este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă. Există însă și o afecțiune numită xerostomie și poate fi cauzată de secreția defectuoasă a glandelor salivare.

Cauzele uscăciunii gurii includ tratamente pentru cancer, boli ale glandelor salivare, leziuni ale nervilor și diabet. Poți ameliora gura și gâtul uscat luând înghițituri de apă pe parcursul zilei. De asemenea, ar trebui să eviți substanțele despre care se știe că produc deshidratare: alcoolul, tutunul, cofeina și dulciurile.

Medicamentele produc indirect halenă. Unele reduc secreția de salivă, altele sunt descompuse pentru a elibera substanțe chimice ce sunt transportate în tot organismul și modifică mirosul respirației.

Infecții în gură. Respirația urât mirositoare poate fi cauzată de răni generate de intervenții chirurgicale orale, cum sunt îndepărtarea dinților sau, ca urmare a unor răni la nivelul gingiilor.

Alte afectiuni ale gurii, nasului și gâtului. Halena poate proveni ocazional din pietrele mici ce se formează în amigdale și sunt acoperite cu bacterii ce produc miros. Infecțiile sau inflamația cronică la nivelul nasului, sinusurilor sau gâtului, pot contribui și ele.

Boala de reflux gastroesofagian este, de asemenea, asociată cu respirația urât mirositoare.

Doctore, halena are leac?

Principalul simptom al halenei este un miros neplăcut din gură, considerat dincolo de un nivel social acceptabil. Poate fi mai rău dimineața sau după ce ai fumat, ai băut cafea sau a mâncat anumite alimente, cum ar fi usturoiul.

Diagnosticul e pus mai ales de dentist. Este cel mai în măsură să verifice cauza, cum ar fi o infecție, acumularea de placă sau carii. Și tot el te poate ajuta cu un tratament.

Dacă problema se datorează îngrijirii orale necorespunzătoare, în majoritatea cazurilor după un detartraj halena se ameliorează. Pastele de dinți cu argilă, sau cu argint, propolis sau alte substanțe cu efect antibacterian vor completa vizita la stomatolog.

Dacă cauza este dată de inflamația gingiilor, o curățare parodontală ajută adesea la îndepărtarea bacteriilor și a tartrului sau a plăcii care s-au acumulat. Făcută periodic va îmbunătăți nu doar calitatea respirației ci și a digestiei în general.

O apă de gură antimicrobiană poate fi de real folos alături de pasta de dinți. De asemenea, aici este indicat să îți periezi limba ușor de fiecare dată când îți speli dinții, pentru a ajuta la îndepărtarea bacteriilor.

Remedii simple pentru acasă

Igiena orală este cheia majorității problemelor de respirație urât mirositoare.

1.Periatul dinților: asigură-te că te speli de cel puțin de două ori pe zi, de preferință după fiecare masă.

  1. Ața dentară: Reduce acumularea de particule alimentare și placă dentară dintre dinți. Periajul curăță doar aproximativ 60 la sută din suprafața dintelui.
  2. Protezele dentare: protezele dentare, sau dispozitivele de protecție pentru gură, trebuie curățate zilnic conform recomandărilor. Schimbarea periuței de dinți la fiecare 2 până la 3 luni este, de asemenea, importantă.
  3. Periajul limbii: Bacteriile, alimentele și celulele moarte se acumulează în mod obișnuit pe limbă, în special la fumători sau la cei cu o gură deosebit de uscată. Deși încă puțin cunoscută, racleta pentru limbă este deosebit de utilă.
  4. Hidratarea: mai ales dacă observi că ai gura uscată. Bea mai multă apă și evită alcoolul și tutunul, ambele deshidratând gura. Mestecatul gumei sau, a unei bomboane, de preferință fără zahăr, poate ajuta la stimularea producției de salivă. Dacă gura este uscată cronic, medicul poate prescrie medicamente care stimulează fluxul de salivă.
  5. Dieta: evită ceapa, usturoiul și alimentele picante. Alimentele cu zahăr sunt, de asemenea, legate de respirația urât mirositoare. Redu consumul de cafea și alcool. Consumul unui mic dejun care include alimente aspre poate ajuta la curățarea limbii.

Dacă mirosul respirației persistă în ciuda tehnicilor simple de autoîngrijire e necesar să îți consulți medicul pentru a te asigura că nu e vorba de o afecțiune mai gravă.

Fi în ton cu natura

Pentru o îngrijire maximă și sigură în același timp eu îți recomand pastele de dinți naturale, pe bază de argilă de la VivaNatura.

Sunt produse procesate la rece, pentru ca fiecare compus din formula lor să rămână activ. Au la bază, pe lângă argilă, propolis, argint, uleiuri esențiale cu rol antimicrobian și extracte din plante, pentru a acoperi întreaga gamă de necesități.

Fie că alegi prospețimea unei paste de dinți cu mentă, sau aroma exotică a pastei India Fresh ori complexul special pentru tratarea paradontozei, eu te aștept pe pagina VivaNatura, https://www.vivanatura.ro/categorie/gennadent/ pentru a alege din cele 14 paste de dinți și apă de gură.

Special pentru respirația urât mirositoare sunt însă PATRU paste de dinți create anume:

GennaDent Argentum  – pasta de dinți cu argilă, argint, extracte de plante și uleiuri vegetale. Argintul are un efect remarcabil asupra plăcii bacteriene dentare și asupra micro-organismelor din cavitatea bucală. Este indicată celor cu sângerări gingivale reduse, respirație urât mirositoare și gingii inflamate. Dezinfectează mucoasa bucală și elimină blând tartru.

GennaDent Menthol – pasta de dinți cu argilă, aloe vera, propolis și menta. Are efecte antiinflamatoare și antimicrobiene, regenerează țesuturile și previne cariile, la care se adaugă gustul intens de mentă naturală.

Este potrivită celor care iubesc să se spele pe dinți de mai multe ori pe zi,  dar și celor care fumează și vor sa aibă o respirație mereu proaspătă.

GennaDent Herbal – pasta de dinți cu propolis, aloe vera, musețel, salvie, eucalipt și fenicul.  Protejează întreaga cavitate bucală, impiedică formarea tartrului și apariția cariilor.

Datorită extractelor de plante, pasta este aromată în mod plăcut. Dacă ești indrăgostit(ă) de natură, aroma acesteia te va conduce cu gândul la un câmp cu flori, de fiecare dată când te speli pe dinți.

GennaDent Junior Portocale  – pasta de dinți cu aloe vera, propolis, extracte naturale din plante și ulei esențial de portocale. Este indicată în special copiilor, dar și adulții o folosesc frecvent. Actionează blând asupra dinților și gingiilor și nu face spumă.

Iar pentru a avea mereu la îndemână o modalitate de a-ți menține gingiile și dinții curați, Vivanatura a creat două formule pentru apă de gură, potrivite pentru orice situație:

GennaDent Apa de gura naturală cu salvie și argilă – înlocuiește cu succes guma de mestecat sau periajul dinților când ești grăbit.

Lactatul de zinc și argila desilicată țin sub control respirația urât mirositoare, ajută la prevenirea plăcii bacteriene, iar salvia, aloe și musețelul, reduc iritatia și inflamația de la nivelul gurii. Are efect tonic, calmant si aduce o stare de prospețime. Este recomandată mai ales celor care suferă de gingivită, paradontoză și alte afecțiuni ale gingiei.

GennaDent Apă de gură naturală cu propolis sși diatomee – Particulele de diatomee au o eficiență uimitoare în absorbția mirosului neplăcut. Combate senzația neplăcută de gură uscată și elimină halena.

Ești binevenit(ă) și în grupul Vivanaturiștilor și pe paginile Academiei pentru a te putea informa despre posibilități de ameliorare și tratament a problemelor dentare și nu numai. https://academiavivanatura.ro/category/tratament-naturist/tratament-naturist-pentru-parodontoza/

Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă

Referințe

Loesche, W. J. & Kazor, C. (2002). Microbiology and treatment of halitosis. Periodontology 2000, 28(1), 256-279

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *