1. Acasa
  2.  » 
  3. Probleme cu
  4.  » 
  5. Probleme cu parodontoza
  6.  » Dinții tăi au nevoie de o periuță de dinți electrică?

Dinții tăi au nevoie de o periuță de dinți electrică?

Într-o lume în care alternativele tehnologic avansate sunt peste tot, există o versiune „inteligentă” pentru aproape orice. De aceea poate fi dificil să decizi care dintre ele sunt doar plăcute și care au un impact pozitiv asupra vieții tale.

Este și cazul periuțelor electrice de dinți. Inventate pentru prima dată în 1954, acestea au cunoscut un boom doar la începutul anilor 2000. Acum, sunt mai populare ca niciodată. Dar chiar fac diferența în curățarea dinților? Dacă:

  • Simți că și după ce te-ai spălat pe dinți, încă mai ai o peliculă lipicioasă care nu sa curățat,
  • Ai gingiile iritate și sângerânde și nu ajungi să cureți toate resturile alimentare de la marginea dinților,
  • Faci frecvent carii la baza dinților, iar tu știi că te speli zilnic pe dinți,
  • Ai tartru chiar dacă nu ești fumător,

Te invit să citești acest articol până la capăt.

Periuță de dinți manuală sau electrică: care este cea mai bună alegere?

Atât periuțele de dinți electrice, cât și cele manuale sunt eficiente în curățarea dinților dacă le folosești corect și te periezi suficient timp. Totuși, o periuță de dinți electrică poate face periajul mai ușor, rezultând o îndepărtare mai bună a plăcii dentare?

În 2015 câțiva cercetători au răspuns la această întrebare punând în evidență că, periuțele de dinți electrice scad placa și gingivita mai bine decât periuțele de dinți manuale. După trei luni de utilizare, placa a fost redusă cu 21% și gingivita cu 11%. Rezultatele au mai arătat și faptul că, odată ce participanții la studiu au început să folosească periuța electrică au devenit mult mai consecvenți în curățatul dinților, mai ales datorită eficacității ei.

Un studiu și mai complex, din 2019 a urmărit 3.000 de oameni timp de 11 ani. Rezultatele au fost asemănătoare: periuțele de dinți sonice reduc în mod evident semnele bolii parodontale și numărul de dinți pierduți.

Când vine vorba de periuțele de dinți, există una perfectă?

Chiar are cineva nevoie de o periuță de dinți electrică? Dentiștii răspund prompt la această întrebare: pentru cei cu o dantură sănătoasă poate că este o cheltuială inutilă, însă este foarte utilă pentru mulți alții:

1.Oricine poartă aparat ori punți dentare. Nu ai nevoie de nimic elegant sau foarte scump. La fel ca mașinile, periile electrice sunt disponibile cu multe opțiuni și funcții ce se îmbunătățesc în fiecare an. Când alegi o perie însă e nevoie să iei în considerare doar caracteristicile pe care le vei folosi.

2. Persoanele care se confruntă cu probleme gingivale. Perii periuței de dinți electrice se rotesc pentru a te ajuta să elimii acumularea plăcii de pe dinți și gingii. Vibrația permite cu mult mai multe micro-mișcări de fiecare dată când muți periuța de la un dinte la altul și, în mod evident reușește să elimine placa din zonele mai greu accesibile.„Periuțele electrice pot produce mii de mișcări pe minut pentru a îndepărta placa de pe dinți, în timp ce, periuța ta de dinți manuală funcționează la fel de repede ca propria ta mână” ne explică igienistul dentar Denise Stepka, RDH.

3. Pentru copii. Nu toți copiii sunt interesați să se spele pe dinți. Dacă însă noua periuță de dinți vibrează și are temporizator la utilizare, poate deveni rapid un mijloc distractiv de a te spăla pe dinți. Unele perii chiar se opresc automat după două minute pentru a preveni periajul excesiv.

4. Seniori sau persoane cu handicap fizic. Periuțele electrice fac cea mai mare parte a muncii pentru tine. De unde și utilitatea lor pentru oricine cu mobilitate limitată.

S-au publicat și câteva studii care au supravegheat vârstnici cu diferite probleme dentare. Cel mai obiectiv a fost cel din 2020, în care 60 de seniori au fost monitorizați timp de mai multe săptămâni. După numai 15 zile, grupul care a folosit periuțele electrice a avut o eficiență de 55,8% mai mare în eliminarea plăcii de pe dinți, decât cei care au folosit periuța clasică.

Îți place mai degrabă o periuță simplă pentru că îi poți schimba culoarea la fiecare două luni?

Când este timpul pentru o periuță nouă de dinți, costurile nu sunt atât de mari în cazul celor electrice. Prețul lor variază destul de mult, iar găsirea capetelor de schimb potrivite poate să nu fie întotdeauna ușoară sau convenabilă. Totuși, unele vin cu mai multe capete de schimb, iar înlocuirea lor la 2-3 luni poate echivala cu înlocuirea periuțelor clasice de bună calitate, în același interval de timp.

Pentru a fi siguri că investiția ta e corectă, iată care sunt recomandările medicilor stomatologi cu privire la noua ta periuță de dinți:

  • Există două tipuri principale de periuțe de dinți electrice. Tehnologia oscilant-rotativă care vibrează și se rotește în timp ce curăță, fiind primul tip de periuță de dinți electrică care a apărut pe piață. Și, tehnologia sonică ce folosește ultrasunete și unde sonore în timp ce te periazi. Unele modele folosesc chiar Bluetooth pentru a-ți trimite informații despre obiceiurile și tehnica de periaj către o aplicație pentru smartphone, ajutându-te să îți îmbunătățești periajul în timp.
  • Deoarece tehnicile de periaj diferă, este recomandabil să nu folosești alternativ și o perie manuală și una electrică.
  • Capetele de periuță trebuie schimbate la primul semn de uzură a perilor. Dar și după o boală, cum ar fi o viroză care te-a pus la pat.
  • Când treci de la periuța clasică la una electrică, este suficient să ți pasiv peria și să o ghidezi de la dinte la altul, va face toată treaba pentru tine. De aceea nu e necesară o presiune suplimentară a mâinii.
  • În timp ce unele caracteristici pot suna atrăgătoare, nu toate înbunătățirile merită banii. Spre exemplu, unele perii vin cu o lumină UV care pretinde că dezinfectează peria între utilizări. Majoritatea experților sunt de acord că distrugerea eficientă a bacteriilor, virușilor și ciupercilor cu o lumină UV depinde de o mulțime de factori și nu e atât de simpli pe cât pare.
  • Dacă cumperi prima dată o periuță electrică și alegi un model mai puțin costisitor, asigură-te că achiziționezi și capete de rezervă, pentru că e posibil ca acel model să nu mai existe în viitorul apropiat.

Prevenția este întotdeauna binevenită în îngrijirea dinților

Majoritatea știm cât e de neplăcut să ai probleme cu dinții. De aceea te invit pe pagina Academiei VivaNatura, https://academiavivanatura.ro, unde poți găsi mai multe articole despre îngrijirea orală și direcții de îmbunătățire a diferitelor probleme dentare cu care te poți confrunta.

Avem și o pagină cu testimoniale, din partea tuturor celor care au folosit produsele naturale de la VivaNatura și s-au hotărât să împărtășească din experiențele lor reușite. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/

Iar dacă te abonezi la newsletter ești anunțat de fiecare dată câd avem promoții, cadouri sau pachete, nu doar la cele 12 tipuri de paste de dinți și apă de gură, ci și la oricare alt produs din gamele de pe site. Facem și extrageri în fiecare lună pentru Tombola specială, unde poți câștiga produse în valoare de 200 ron.  Noi te așteptăm cu drag.

Carmen Gheorghe, o VicaNaturistă convinsă

 

Referințe

S D Heintze  1 , P G Jost-Brinkmann, J Loundos, Effectiveness of three different types of electric toothbrushes compared with a manual technique in orthodontic patients, Clinical Trial,  Am J Orthod Dentofacial Orthop , 1996 (PubMed)

Christine Hovliaras, John Gatzemeyer, Eduardo Jimenez, Fotinos S Panagakos, Dental hygienists’ evaluation of the usability research study of the Colgate ProClinical A1500 electric toothbrush, Observational Study, J Clin Dent, 2015 (PubMed)

Cristiane NobreAna M GomesAna P GomesAntonio GomesAna Nascimento, Assessment of the efficacy of the utilisation of conventional and electric toothbrushes by the older adults, Gerodontology, 2020 (PubMed)

Katrine Gahre Fjeld, Hilde Eide, Morten Mowe, Leiv Sandvik, Tiril Willumsen, A 1-year follow-up of a randomized clinical trial with focus on manual and electric toothbrushes’ effect on dental hygiene in nursing homes, Randomized Controlled Trial, Acta Odontol Scand, 2018 (PubMed)

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *