1. Acasa
  2.  » 
  3. Tratament naturist
  4.  » 
  5. Tratament naturist pentru ingrijire orala
  6.  » Dinții cu probleme – o poartă către multe alte boli, mult mai grave decât o carie 

Dinții cu probleme – o poartă către multe alte boli, mult mai grave decât o carie 

Sănătatea orală este mai importantă decât ți-ai putea da seama. Oferă indicii despre sănătatea ta în general, pentru că problemele din gură îți pot afecta restul corpului.

Pentru că, la fel ca și alte zone ale corpului, gura ta este plină de bacterii – în mare parte inofensive. Dar este punctul de intrare în tractul digestiv și respirator, iar unele dintre aceste bacterii pot provoca boli.

În mod normal, apărarea naturală a corpului și o bună îngrijire a sănătății orale, țin bacteriile sub control. Cu toate acestea, fără o igienă adecvată, aceste bacterii pot atinge niveluri care conduc la infecții, carii dentare și boli ale gingiilor.

Cât de grave sunt afecțiunile legate de sănătatea mea orală?

„În timpul unui examen de rutină, un dentist poate detecta adesea primele semne ale unor afecțiuni subiacente, cum ar fi diabetul, leucemia sau bolile de inimă”, a spus dr. Cary Sun, medic stomatolog șef al Cigna. „Tratamentul regulat este crucial pentru acești pacienți pentru a ajuta la abordarea tratamentului stomatologic necesar și pentru a preveni infecțiile grave care le pot afecta sănătatea generală.”

Dar înafară de semnele pe care anumite boli le pot avea la nivelul gurii tale, sunt și o serie de afecțiuni pe care o igienă deficitară a dinților le poate declanșa:

  1. Dureri de cap și migrene. Există dovezi puternice că problemele dentare pot fi un factor care contribuie la durerile de cap. Acestea sunt cel mai adesea legate de durerile de cap tensionate, determinate de încordarea musculară dintre gură și maxilar.

În plus, când ai dureri de dinți, nervul trigemen se poate irita și poate declanșa o migrenă. Dacă durerea de dinți este lăsată netratată, poate provoca și alte simptome, inclusiv greață, vărsături și sensibilitate la lumină sau sunete.

  1. Endocardita. Această infecție a căptușelii interioare a camerelor sau valvelor inimii (endocard) apare de obicei atunci când bacteriile sau alți germeni din altă parte a corpului se răspândesc prin fluxul sanguin și se atașează de anumite zone ale inimii.

Potrivit Asociației Americane pentru boli ale Inimii, cele mai mari cauze ale endocarditei infecțioase includ igiena orală deficitară, leziuni minore ale gingiilor cauzate în timpul periajului și procedurile dentare. Cercetările de la Harvard sunt cele care au pus în evidență că, pacienții cu parodontită prezintă un risc mai mare de a avea boli de inimă, tocmai datorită creșterii inflamației în organism. Iar inflamația cronică poate afecta multe părți ale corpului, inclusiv zona arterelor.

  1. Boala cardiovasculară. Deși legătura nu este încă pe deplin înțeleasă, unele cercetări indică o legătură între boala gingiilor și inflamația ce poate preceda atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și evenimentele vasculare bruște.

Bacteriile care infectează gingiile și provoacă gingivita și parodontoza intră în circulația sângelui și provoacă inflamarea și deteriorarea vaselor de sânge. Persoanele cu boli ale gingiilor au un risc de două până la trei ori mai mare de a avea un eveniment cardiovascular grav. În plus, s-a constatat că boala parodontală și pierderea dinților sunt asociate cu mai multe tulburări vasculare periferice.

  1. Pneumonie bacteriană. Pneumonia bacteriană este o infecție răspândită și costisitoare, care este o cauză semnificativă de morbiditate și mortalitate la pacienții de toate vârstele. Dovezile recente au sugerat un rol central pentru cavitatea bucală în procesul de infecție respiratorie.

Pneumonia bacteriană la adulți este rezultatul aspirației florei orofaringiene în tractul respirator inferior și al eșecului mecanismelor de apărare ale gazdei de a elimina bacteriile contaminante, care se înmulțesc în plămâni și provoacă infecție. Placa dentară pare a fi o sursă logică a acestor bacterii, mai ales la pacienții cu parodontită.

  1. Complicații ale sarcinii și nașterii. Igiena dentară pe perioada sarcinii este deosebit de importantă. Aproape 60 până la 75% dintre femeile însărcinate au gingivită, care se manifestă cu gingii roșii și umflate din cauza inflamației agravate de modificările hormonale din timpul sarcinii.

Deși modul în care parodontita poate duce la rezultate adverse ale sarcinii nu este încă pe deplin înțeles, această afecțiune a fost asociată cu rezultate slabe ale sarcinii, inclusiv nașterea prematură și greutatea mică la naștere.

Îngrijirea preventivă este cheia pentru dinții curați și sănătoși

În multe cazuri, îngrijirea stomatologică preventivă obișnuită poate ajuta la atenuarea acestor afecțiuni medicale, așa că este important să ai grijă zilnic de dinții tăi. Și, bineînțeles, să ți legătura cu stomatologul tău cu privire la controale regulate.

Eu îți recomand să alegi pastele de dinți de la Vivanatura. Sunt 99,8% naturale și de origine naturală, într-o gamă potrivită fiecărui tip de afecțiune. Sunt procesate la rece, pentru ca fiecare compus din formula lor să rămână activ și să aibă efecte maxime.

Dacă te confrunți cu gingii sensibile, care sângerează ușor sau, deja au apărut primele semne de parodontită, poți alege:

GennaDent Forte – pasta de dinți cu propolis, aloe, ulei esențial tea trea și extracte de plante. Combinația de argilă, propolis, aloe și ulei de tea tree, face ca această pastă de dinți să fie puternic anitibiotică și antifungică. În plus, are efect anestezic și cicatrizant.

GennaDent Parodontik  – pasta de dinți cu zeolit și ulei esențial de oregano. Parodontik conține compuși activi ce ameliorează rapid sângerările gingivale și controlează natural parodontoza încă de la primele semne ale apariției acesteia.

GennaDent Argentum  – pasta de dinți cu argilă, argint, extracte de plante și uleiuri vegetale. Argintul are un efect remarcabil asupra plăcii bacteriene dentare și asupra micro-organismelor din cavitatea bucală. Este indicată celor cu sângerări gingivale reduse, respirație urât mirositoare și gingii inflamate. Dezinfectează mucoasa bucală și elimină blând tartru.

Iar pentru a avea mereu la îndemână o modalitate de a-ți menține gingiile și dinții curați în orice moment, Vivanatura a creat două formule pentru apă de gură:

GennaDent Apa de gura naturală cu salvie și argilă – înlocuiește cu succes guma de mestecat sau periajul dinților când ești grăbit.

Lactatul de zinc și argila desilicată țin sub control respirația urât mirositoare, ajută la prevenirea plăcii bacteriene, iar salvia, aloe și musețelul, reduc iritatia și inflamația de la nivelul gurii. Are efect tonic, calmant si aduce o stare de prospețime. Este recomandată mai ales celor care suferă de gingivită, paradontoză și alte afecțiuni ale gingiei.

GennaDent Apă de gură naturală cu propolis și diatomee – Particulele de diatomee au o eficiență uimitoare în absorbția mirosului neplăcut. Combate senzația neplăcută de gură uscată și elimină halena.

De asemenea, ești binevenit(ă) în grupul Vivanaturiștilor și pe paginile Academiei pentru a te putea informa despre posibilități de ameliorare și tratament a problemelor dentare și nu numai. https://academiavivanatura.ro/category/tratament-naturist/tratament-naturist-pentru-parodontoza/

Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă

Referințe

American Dental Association Council on Access, Prevention, and Interprofessional Relations, 2006.

F A Scannapieco, Role of oral bacteria in respiratory infection, J Periodontol,  1999, PubMed

Sayed Abdulmotaleb Almoosawy, Mhairi McGowan, Karolin Hijazi, Rona Patey, Paul Bachoo and George Cherukara, The oral health status of patients with peripheral vascular disorders: A systematic review, Journal List, SAGE Choice 2021, PubMed

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *