Știm cu toții că nu putem rămâne tineri pentru totdeauna, dar nu ar fi grozav dacă ai putea să-ți păstrezi pielea radiantă ca la 20 de ani? Desigur, îmbătrânirea este o parte naturală a vieții și nu ar trebui să ne fie rușine de vârsta pe care o avem. Dar când ne uităm la celebrități, nu putem să nu ne întrebăm cum reușesc ele să păstreze un tonus atât de bun și o piele atât de strălucitoare chiar și după 50 de ani. Ca să nu mai vorbim de Meryl Streep, care la 70 de ani, arată mai radiantă ca niciodată! Care este secretul lor: un stil de viață sănătos.
Mediul înconjurător și alegerile pe care le facem în fiecare zi ne pot face pielea să îmbătrânească prematur. Luând însă unele acțiuni preventive, putem încetini efectele pe timpul le are asupra pielii noastre.
De ce are cu adevărat nevoie pielea ta?
Pielea este cel mai mare organ al corpului, și, potrivit unui raport din 2021, este mai groasă și mai robustă la noi în comparație cu alte mamifere. În concluzie, are un rol mai mare decât pielea omologilor noștri blănoși.
Cel mai important, este funcția de barieră, de protejare a organismului de: agenți patogeni, inclusiv viruși și bacterii, raze UV, amenințările chimice din mediu, deshidratare. „Este important să înțelegem că pielea este o reflectare a tot ceea ce se întâmplă în interior”, ne spune Viktoryia D Kazlouskaya, MD, PhD., dermatolog clinic la Universitatea din Pittsburgh.
„Dacă mama și bunica ta păreau tinere la 40 și 50 de ani, sunt șanse mari să arăți și tu la fel dacă te îngrijești. Sunt o mulțime de lucruri pe care nu le poți controla. Totuși, poți face tot posibilul pentru a avea grijă de pielea ta, indiferent de ce au de spus genele tale”, continuă ea.
Modul în care ne hrănim ne afectează pielea?
Cu siguranță ai trecut și tu prin perioade solicitante în care mâncatul pe fugă, o hidratare incorectă sau poate prea multe cești de cafea ori sucuri carbogazoase, au lăsat urme pe trupul tău. Pielea nu rămâne catifelată, elastică și sănătoasă decât dacă ne îngrijim și o îngrijim corespunzător. Tocmai de aceea, oamenii de știință au aprofundat legătura dintre nutriție și starea pielii, identificând exact ce anume o menține tânără, și cum poți face și tu asta.
Concluzia lor a fost că anumite vitamine, carotenoide, tocoferoli, flavonoide, acizi grași omega-3, unele proteine și lactobacili, plus o varietate de extracte din plante au fost raportate că posedă proprietăți antioxidante puternice. Ca urmare, extractele lor sunt utilizate acum pe scară largă în industria de îngrijire a pielii, fie ca agenți aplicați local, fie ca suplimente orale.
Conform unei recenzii făcute asupra mai multor studii, cele mai semnificative substanțe care ne mențin pielea tânără sunt:
- Vitamina C. Numită și acid L-ascorbic, este cel mai important antioxidant. Vitamina C stabilizează structura colagenului, joacă un rol în sinteza colesterolului, în absorbția fierului și crește biodisponibilitatea seleniului.
Însă corpul tău nu o poate sintetiza în mod natural de unde și necesitatea unui aport alimentar adecvat. Fii fără griă, cele mai bogate surse naturale sunt la îndemână prin citrice, coacăze negre, măceșe, guava, ardei iute sau pătrunjel.
- Vitamina E. Tocoferolul este un captator de radicali liberi, în special al oxigenului singlet foarte reactiv. La fel ca și vitamina C, e un antioxidant endogen non-enzimatic natural. Cele 2 vitamine acționează sinergic. Aportul de produse naturale cu vitamina E ajută la combaterea îmbătrânirii pielii. Aplicată local reduce eritemul, repară celulele arse de soare și leziunile cronice ale pielii induse de UVB.
Cantități mai mari de tocoferol sunt disponibile în porumb și soia, în uleiul de germeni de grâu, de floarea soarelui și cel din semințe de șofran.
- Polifenolii au atras atenția comunității de cercetare anti-îmbătrânire în ultimul deceniu, în principal datorită proprietăților lor antioxidante. Sunt implicați direct în evenimentele centrale de reglementare asociate cu supraviețuirea și îmbătrânirea celulelor, au capacitatea de a proteja pielea de efectele adverse ale radiațiilor UV, protejează prin atenuarea stresului oxidativ și suprimează inflamația.
Datorită disponibilității lor în alimente, aportul total ar putea fi de până la 1 g/zi, ceea ce este mult mai mare decât cel al tuturor celorlalte clase de fitochimice și antioxidanți dietetici cunoscuți. Se găsesc în mare parte în fructe și anume în coaja strugurilor (resveratrolul), în legume cum sunt ceapa și roșiile, în cerealele, ciocolată, în anumite condimente cum este turmericul. De asemenea, surse pentru aportul total de polifenoli sunt sucurile de fructe, ceaiul verde și vinul roșu.
- Coenzima Q10, asemănătoare vitaminelor, este sintetizată de către organism. Se găsește în principal în epidermă, unde acționează în combinație cu alte substanțe enzimatice ca barieră inițială în calea atacului oxidant.
Sursele alimentare primare de CoQ10 includ peștele gras (cum ar fi somonul și tonul) și cerealele integrale. Ca substanță solubilă în grăsimi, este mai bine absorbită atunci când este luată cu mese bogate în grăsimi. Deși cantitatea necesară în organismul uman poate fi obținută printr-o dietă echilibrată, pe piață, sunt disponibile mai multe forme de CoQ10 ca supliment, inclusiv capsule cu gel moale sau tablete.
- Probioticele. Termenul probiotic este definit ca „microorganisme vii, care, atunci când sunt consumate în cantități adecvate, conferă un efect asupra sănătății gazdei.” Cele mai frecvent utilizate fiind enterococii, lactobacilii și bifidobacteriile, care sunt rezidenți naturali ai tractului intestinal.
Studiile clinice care au folosit bacterii probiotice, sugerează că acestea pot ajuta la menținerea homeostaziei pielii prin modularea sistemului imunitar. În plus, o dietă prebiotică reduce răspunsul alergic al pielii la diferiți stimuli.
- Acizii grași esențiali (vitamina F). Sunt acizi grași polinesaturați cu lanț lung, derivați din acizii linolenic, linoleic și oleic, ce nu pot fi produși în corpul uman și trebuie să fie consumați prin aportul alimentar zilnic.
Studiile arată că aportul mai mare de acid linoleic a fost asociat cu o probabilitate mai mică de uscăciune senilă și atrofie a pielii, iar suplimente alimentare bogate în acizi grași polinesaturați omega-3, reduc inflamația indusă de UV.
Sunt prezenți în multiple surse alimentare, cum ar fi pește și crustacee, semințele de in, uleiul de cânepă, de soia sau canola, în semințele de chia, de susan, de dovleac, ori de floarea soarelui, în legumele cu frunze și avocado. Pot fi găsite, de asemenea, în suplimente alimentare, unele dintre acestea putând fi îmbogățite și cu calciu, fier sau vitaminele A, B1, B2, B3, C sau D.
Ai grijă să iei suplimente alimentare, dar aloci suficient timp îngrijirii pielii?
La ora actuală, doar pe Instagram sunt peste 500 de milioane de fotografii la secțiunea beauty, iar rețelele de socializare sunt saturate de influenceri care nu sunt neapărat experți în îngrijirea pielii. Acest lucru îți poate da impresia că ai nevoie de tone de produse și ingrediente pentru a avea o piele sănătoasă, dar pur și simplu nu este cazul.
Sunt persoane care petrec 45 de minute sau mai mult, dimineața înainte de a ieși din casă ori seara la culcare, pentru altele 10 minute e suficient. Totuși, îngrijirea pielii nu trebuie să fie complicată, ne spune dr. Kazlouskaya. E necesar doar să găsești produsul de frumusețe potrivit pentru tine și apoi să îl folosești din plin.
Evident, cunoașterea tipului propriu de piele te poate ajuta. Dacă tenul tău este uscat și pielea de pe trup va avea aceeași tendință. Pielea strălucitoare este de obicei grasă, iar dacă unele săpunuri îți irită pielea, probabil că este sensibilă. Știind asta, cele mai potrivite produse și ingrediente pentru piele pot fi alese de tine.
Dacă ai bifat deja căsuțele în ce privește dieta și hidratarea, dar nu te-ai hotărât asupra unei creme de corp, eu îți recomand produsele de îngrijire a corpului de la VivaNatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și procesate la rece pentru a beneficia la maxim de calitățile fiecărui compus bioactiv.
Pentru a alege ce este mai potrivit pentru tine, poți întreba specialiștii VivaNatura, pe forumul Academiei, https://academiavivanatura.ro/, ori poți intra pe pagina de testimoniale a celor care deja au folosit produsele și au avut rezultate care merită împărtășite, https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Ori, vin-o la tombolă. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG. Facem 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Rong Kong, Yilei Cui, Gary J Fisher, Xiaojuan Wang, Yinbei Chen, Louise M Schneider, Gopa Majmudar, A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin, Comparative Study, J Cosmet Dermatol 2016
Lim K., Skin epidermis and barrier function. 2021, Journal List, Int J Mol Sci
Makrantonaki E, Zouboulis CC, The skin as a mirror of the aging process in the human organism–state of the art and results of the aging, research in the German National Genome Research Network (NGFN-2) Exp Gerontol. 2007 (PubMed) (CrossRef) (Google Scholar)
Draelos ZD., Nutrition and enhancing youthful-appearing skin. Clin Dermatol. 2010 (PubMed) (CrossRef) (Google Scholar)
0 Comments