Deși majoritatea oamenilor se concentrează pe îngrijirea pielii din exterior prin aplicarea de creme hidratante, creme de protecție solară și alte produse de îngrijire a pielii, respectarea unei diete hrănitoare și adecvate este unul dintre cei mai importanți factori în menținerea pielii sănătoase și cu aspect tânăr.
Mâncarea este o parte vitală a sănătății în general. O persoană cu o dietă echilibrată va avea și pielea capabilă să-și îndeplinească funcțiile. Consumul anumitor alimente ne ajută, pe când altele pot împiedica abilitățile de protecție ale pielii, ceea ce conduce la uscare.
Dacă tenul tău se usucă și ai realizat deja că și dieta joacă un rol important în refacerea lui, acest articol îți aduce în atenție câteva alimente care pot ajuta, precum și ce trebuie evitat. Am căutat pentru tine cele mai semnificative legume și fructe în ceea ce privește conținutul lor de minerale și vitamine: pentru ca tenul tău să strălucească din nou.
Cum se poate ca ceea ce mănânci să contribuie la refacerea pielii uscate?
Pielea este cel mai extins organ vital, ce te protejează de amenințările externe, cum ar fi bacteriile, oxidanții și lumina UV. În plus, funcția de protecție a pielii previne pierderea excesivă de apă și ajută la menținerea temperaturii corpului.
O dietă sănătoasă și echilibrată, care îți oferă nutrienții de care ai nevoie, va susține pielea în funcțiile sale. De multe ori pielea uscată este consecința anumitor deficiențe de nutrienți, inclusiv: vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E, zinc și seleniu. Consumul redus de omega-3 și antioxidanți duce, de asemenea, la uscarea pielii.
1.Vitamina A este un nutrient esențial, deoarece conține retinoizi și carotenoizi. Activează anumite căi din organism ce afectează direct pielea. Vitamina A susține repararea pielii deteriorate de UV și reduce simptomele psoriazisului.
NIH (National Institutes of Health), ne spune că această vitamină are multe alte utilizări în afară de combaterea pielii uscate. De exemplu, ne poate ajuta când ne scade cantitatea de fier din sânge și crește capacitatea de luptă a organismului.
Limita superioară pentru consumul de vitamina A este de 3.000 mcg pe zi. Iar cartofii dulci sunt o sursă bună. Fiecare cartof dulce copt cu piele conține 1.403 mcg, adică 156% din necesarul zilnic.
2. Vitamina C. Utilă în combaterea pielii uscate, vitamina C crește semnificativ hidratarea. În plus, susține pielea împotriva razelor UV dăunătoare. De asemenea, crește colagenul din piele și reduce afecțiunile pielii legate de vârstă, cum sunt ridurile și pigmentarea. Lipsa vitaminei C poate afecta negativ pielea, ducând la un timp mai mare de vindecare a rănilor și deficiență de fier.
Ardeiul roșu dulce este o sursă bună de vitamină, o jumătate de cană de ardei crud conferă 95 mg, echivalentul a 106% din necesarul zilnic de vitamina C. Kiwi, aduce, de asemenea, cu fiecare fruct, 64 mg vitamină, adică 71% din necesarul zilnic.
3. Vitamina D. Vitamina D este unica vitamină pe care majoritatea oamenilor nu o sintetizează suficient. Există diferite tipuri de vitamina D, inclusiv vitamina D3 și vitamina D2. Vitamina D3 poate inhiba keratinocitele, care cauzează afecțiuni ale pielii uscate, cum ar fi psoriazisul. Această vitamină poate reduce, de asemenea, inflamația, promovează vindecarea rănilor și poate ajuta la combaterea efectelor razelor UV.
Gălbenușurile de ou sunt bogate în vitamina D. Fiecare gălbenuș îți aduce aproximativ 5% din necesarul zilnic. În afară de alimentele îmbogățite, ciupercile reprezintă singura sursă de vitamina D vegetală. Spre deosebire însă de sursele animale, care produc vitamina D3, ciupercile produc vitamina D2.
Sursa naturală principală însă de vitamina D este expunerea la lumina soarelui. De aceea este foarte important să ieși la soare ori de câte ori ai ocazia. Spre exemplu, în miezul zilei este cel mai bun moment pentru a beneficia de lumina soarelui. La prânz, soarele este în punctul cel mai înalt, iar razele sale UVB sunt cele mai intense. Asta înseamnă că ai nevoie doar de câteva minute pentru a produce suficientă vitamina D.
4. Vitamina E este un antioxidant ce combate efectele adverse ale daunelor UV, cum ar fi pielea uscată și pigmentarea. Combinarea unei surse de vitamina E și a unei surse de vitamina C va reduce inflamația și înroșirea pielii. 30 de grame de semințe de floarea soarelui prăjite conțin 7,4 mg de vitamină, echivalent cu 49% din doza zilnică necesară.
5. Zincul. Conform NIH (National Institutes of Health), zincul are mai multe beneficii pentru sănătate în afară de hidratarea pielii. Spre exemplu, stimulează sistemul imunitar, susține vindecarea mai rapidă a rănilor și ne poate ajuta în tratarea diareei. Doar o jumătate de cană de fasole uscată gătită echivalează cu 26% din necesarul zilnic de zinc.
5. Seleniul protejează pielea de razele UV dăunătoare prin creșterea activității enzimelor din piele. Nucile de Brazilia sunt unice, deoarece conțin cele mai mari cantități de seleniu găsite în alimentele ce pot fi consumate de oameni. O singură nucă de Brazilia poate avea între 68–91 micrograme (mcg) de seleniu per nucă. Cu un nivel atât de ridicat de seleniu, cercetările sugerează că un adult sănătos are nevoie doar de patru sâmburi pentru a completa tot seleniu necesar pentru o zi.
6.Omega-3. Câteva studii de laborator au descoperit că un consum suplimentar de omega-3 pe o perioadă de 60 de zile, îmbunătățește hidratarea pielii și reduce mâncărimea. În absența acestui compus, ne putem confrunta cu o piele uscată, solzoasă și dermatită. Avocado este o sursă bună de omega-3, precum și de vitaminele A, D și E. Spre exemplu, uleiul de avocado, pe lângă vitamina E, conține potasiu, lecitină și mulți alți nutrienți care pot hrăni și hidrata pielea.
7. Ceai verde ne protejează de foto-îmbătrânirea datorată UV, o cauză importantă în hiperpigmentare, uscăciunea pielii și alte semne de deteriorare. Ceaiul verde crește conținutul de fibre de colagen și elastină din piele și reduce stresul oxidativ, în consecință, vei avea o piele mai netedă și mai hidratată.
8. Curcumina, un compus din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii. O revizuire sistematică din 2019 confirmă că acest compus ar putea modula acele fenomene implicate în tulburările inflamatorii, proliferative și infecțioase ale pielii.
9. Kimchi. Menținerea unui intestin sănătos este esențială pentru pielea ta. Disbioza, termenul medical pentru un intestin dezechilibrat, este legată de o serie de afecțiuni ale pielii, cum sunt acneea și psoriazisul, iar studiile sugerează că sănătatea pielii și a intestinului sunt strâns legate. Consumul de alimente bogate în bacterii benefice, cunoscute sub numele de probiotice și fibre, care ajută la alimentarea microorganismelor prietenoase, este una dintre cele mai bune modalități de a susține sănătatea intestinului și a pielii.
Kimchi este o mâncare fermentată, bogată în probiotice și nutrienți necesari, inclusiv provitamina A și vitamina C. Este făcută din varză chinezească, ceapa, ridichi, morcovii și castraveții.
Alimente de evitat când ai tenul uscat?
Anumite alimente și băuturi pot contribui la uscarea pielii. Un studiu din 2020 a descoperit că o dietă bogată în grăsimi poate interfera cu funcțiile de protecție ale pielii și provoca inflamații. În plus, consumul de alimente bogate în zahăr și produsele de patiserie susțin inflamația și modifică grosimea pielii.Consumul de alcool afectează negativ bariera de protecție a pielii. La fel și fumatul, usucă pielea, modifică grosimea și pigmentarea acesteia.
Fii mereu informată despre cele mai bune alternative de îngrijire a tenului
Academia Vivanatura îți oferă articole la zi despre cum să îți îngrijești corpul, fie că este vorba de tenul tău, de pasta de dinți sau de cel mai potrivit șampon. Abonează-te la newsletter și vei avea parte de promoții, tombolă, pachete cu produse cadou și alte surprize pe care le facem abonaților noștrii.
De asemenea, ești binevenită și pe pagina Vivanatura, brandul românesc ce și-a câștigat renumele prin cosmetice de calitate. Fiecare produs se poate lăuda cu formule curate, din ingrediente naturale și de origine naturală într-o proporție de 98-100%, toate procesate la rece. Pentru ca, extractele din plante și uleiuri naturale și esențiale să rămână active și să producă efecte maxime pe pielea ta.
Pentru tenul uscat, poți apela cu încredere la Trusa pentru ten uscat. Vine cu apă micelară pe bază de aloe vera și acid hialuronic, o loțiune tonică cu albăstrele, cremă de zi hidratantă, cremă de noapte îmbogîțită cu resveratrol, o cremă antirid și un gel contur de ochi anticearcăn, potrivite tipului tău de ten.
Ori, poți răsfoi toate ofertele și alege ce ți se porivește cel mai bine. Recomandarea noastră ar fi să înlocuiești și șamponul de păr și gelul de duș a căror prezență pe fața ta pot aduce neajunsuri, chiar dacă nu te-ai gândit și la asta.
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
Anna Giorgi, Brazil Nuts: Benefits of Selenium in Small Quantities, Diet and Nutrition, 2023
Institute of Medicine, Food and Nutrition Board, Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D, Washington, DC: National Academy Press, 2010.
Vitamin A and Carotenoids, Fact Sheet for Health Professionals, Health Information, Dietary Supplement Fact Sheets, NIH
Dreher, M. L., & Davenport, A. J., Hass avocado composition and potential health benefits, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2013
Signh Khasla K.P., Tierra M. The Way of Ayurvedic Herbs, Lotus Press, Twin Lakes, WI, USA: 2008, Google Scholar
0 Comments