1. Acasa
  2.  » 
  3. Probleme cu
  4.  » 
  5. Probleme cu parodontoza
  6.  » Cum a cucerit menta lumea pastei de dinți. Secretul din spatele îngredientului MENTOL

Cum a cucerit menta lumea pastei de dinți. Secretul din spatele îngredientului MENTOL

Ai observat vreodată în timp ce erai la cumpărături că aproape fiecare tub de pastă de dinți de pe raft este cu aromă de mentă? Sunt aromele tradiționale, pe care tu le recunoști acum și în gumele de mestecat ca mentă proaspătă, peppermint (izmă) sau spearmint (menta dulce). Dar și multe alte formule în care uleiul de mentă își face prezența.

Gurile umane pot distinge de obicei între sute și chiar mii de arome distincte. Deci, de ce este menta aroma dominantă în pasta de dinți?

„Oamenii preferă menta altor ingrediente, deoarece are un conținut ridicat de ingredient activ cheie: mentol. Mentolul păcălește creierul, trimițând un semnal care creează senzația că ai gheață în gură”,  ne explică Catalina Lee, director mondial Colgate, Arome și parfumuri globale.

„În toți anii mei de muncă, nu m-am gândit niciodată de două ori de ce menta este aroma noastră aleasă implicit pentru pasta de dinți. Privind în urmă acum, îmi amintesc că am folosit o pastă de dinți cu aceeași aromă dulce de gumă de mestecat când eram copil, dar nici atunci nu mi-am pus problema că ar putea fi și altfel”, continuă ea.

Este necesar ca pasta noastră de dinți să aibă mentă?

Înainte ca formulele de pastă de dinți să prindă amploare, unele țări au experimentat pulberi de dinți. În China spre exemplu se folosea un amestec de ginseng, mentă și sare pentru a curăța dinții. Pulberile abrazive pentru curățarea dinților – făcute din substanțe precum coji de melc arse, oase măcinate și piatră ponce – erau disponibile în Egiptul antic, Persia, China și imperiul greco-roman. Și acestea erau uneori aromate cu rădăcini, semințe și ierburi, inclusiv mentă. Dar planta nu a fost aroma dominantă.

Mai aproape de zilele noastre, la începutul anilor 1800, odată cu industrializarea producției de alimente procesate și îndulcite cu zahăr a avut loc și o explozie de carii, gingivită și dinți lipsă.

Dacă noua economie de consum a creat problema, ea a oferit și soluția: pasta de dinți. Colgate & Co. pe atunci o companie de săpun și lumânări cu sediul în New York, a introdus prima pudră de dinți produsă în masă la începutul anilor 1870. A venit într-un borcan; tubul standard de pastă cremoasă nu avea să apară până în anii 1890.

Periajul dinților era încă neobișnuit – cu siguranță nu un obicei zilnic. Pepsodent este cea care a schimbat cu adevărat jocul, la începutul anilor 1900. Ei au folosit menta pentru a masca gustul celorlalte ingrediente, iar reclamele promiteau că formula lor îi va ajuta pe utilizatori să evite senzația de cocleală de pe dinți. Iar de acolo a decolat totul.

Publicitatea a transformat periajul dinților într-o necesitate socială, alertând americanii despre ororile dinților îngălbeniți și înfiorătoarea halitoză. Dacă doreai să eviți dezgustul și respingerea prietenilor, colegilor și celor dragi, cel mai bine era să te speli pe dinți în fiecare zi. Indiciul senzorial al mentolului, acea explozie de răcoare mentată, a fost modul în care știai că funcționează, dar și un semn de eficiență și o insignă a acceptării sociale.

Menta aduce beneficii asupra gingiilor noastre?

Uleiul de mentă este în primul rând ieftin și există din abundență pe tot parcursul anului, ceea ce îl face ideal pentru a fi folosit ca aromă atunci când se produc produse în masă. În SUA spre exemplu, producătorii de mentă și industria de îngrijire orală sunt profund legate. Potrivit Mint Industry Research Council, 45% din uleiul de mentă american este folosit pentru a aroma pasta de dinți, apă de gură și alte produse de igienă orală. Și alte 45% merge la producerea de gumă de mestecat.

Bob Vogt, specialist senior în crearea aromelor la Colgate, a petrecut aproape două decenii dezvoltând formule precum Colgate Total pe care o descrie „o aromă dominată de mentă cu unele caracteristici dulci și o răcoare persistentă”. Dar să vedem cât de multe beneficii are binecunoscuta plantă asupra gingiilor și a gurii în general.

Motivul pentru care produsul de bază pentru grădină a ajuns să fie asociat cu sănătatea orală, este compusul numit mentol. Acesta stimulează sistemul nervos, iar corpul nostru interpretează stimulii ca senzația de furnicături și răcoare pe care am ajuns să o asociem cu prospețimea. Insă cercetările clinice au pus în evidență mult mai multe proprietăți ale plantei:

  1. Menta reduce inflamațiile. Fie că este vorba de crampe, dureri de cap sau dureri de gât și de dinți, cercetările de laborator au avut rezultate promițătoare în reducerea inflamațiilor tractului respirator. Durerile în gât sunt adesea rezultatul inflamării zonei afectate. La fel este și cu durerea de dinți și gingii. Menta aduce alinare.
  2. Are proprietăți antibacteriene și antioxidante. Activitatea antibacteriană a uleiului de mentă și a diferitelor extracte de Mentha piperita împotriva unor tulpini bacteriene Gram-pozitive și Gram-negative a fost evaluată în diverse cercetări de laborator. S-a constatat că concentrațiile distilate de ulei esențial au inhibat creșterea microorganismelor și rezultatele au fost comparabile cu cele ale gentamicinei antibiotice.
  3. Mentha acționează ca contra-iritant și analgezic, cu capacitatea de a reduce durerea și de a îmbunătăți fluxul de sânge în zona afectată.
  4. Activitatea antifungică a extractul metanolic de frunze de Mentha piperita este atribuit prezenței taninurilor și flavanoidelor. Studiile recente au indicat activitatea antibacteriană a frunzelor de mentă împotriva agenților patogeni orali și au concluzionat că un aport frecvent chiar numai de frunze de mentă în dieta zilnică se poate dovedi benefic în menținerea microbilor patogeni din placa dentară sub un nivel de prag.

Magia MENTOLULUI, ingredientul minune din pasta de dinți

Cercetările au pus în evidență un fapt neobișnuit: se pare că mentolul crește numărul de receptorii din creier, făcându-ne dependenți de utilizarea continuă a lui. Scade nivelul de cortizol din sânge și reduce tendința spre anxietate. În plus, deloc de neglijat, mentolul și capsaicina activează senzorii de temperatură ai pielii, (te pot face să te simți amorțit), crește concentrația de serotonină și, implicit, rezistența la durere, fiind un excelent analgezic.

Studiile au pus în evidență, de asemenea, că mentolul topic modifică oarecum paradoxal fluxul sanguin, stimulând fluxul sanguin cutanat, în timp ce scade fluxul sanguin arterial. Este un bun antimicrobian și ajută la ameliorarea mâncărimii și a inflamației gingiilor.

Te-ai hotărât să alegi o pastă de dinți cu mentă?

Mentolul este ingredientul cheie în produsele de igienă orală și în remediile pentru respirația urât mirositoare, cum ar fi apa de gură, pasta de dinți, spray-ul pentru limbă, fiind sigur de utilizat fără efecte secundare.

Dacă ești dintre cei care iubesc să se spele pe dinți de mai multe ori pe zi și vor sa aibă o respirație mereu proaspătă eu îți recomand o pastă de dinți cu efect maxim răcoritor și purificator în același timp:

GennaDent Menthol – pasta de dinți cu argilă, aloe vera, propolis și mentă, cu efecte antiinflamatoare și antimicrobiene. Regenerează țesuturile și previne cariile, la care se adaugă gustul intens de mentă naturală.

Iar în caz că vrei ceva ce intră ușor în geantă și e mereu la îndemână fără prea mare efort, Vivanatura a creat două formule pentru apă de gură, potrivite pentru orice situație:

GennaDent Apa de gura naturală cu salvie și argilă și menthol – înlocuiește cu succes guma de mestecat sau periajul dinților când ești grăbit.

Lactatul de zinc și argila desilicată țin sub control respirația urât mirositoare, ajută la prevenirea plăcii bacteriene, iar salvia, aloe, musețelul și mentholul, reduc iritatia și inflamația de la nivelul gurii. Are efect tonic, calmant si aduce o stare de prospețime. Este recomandată mai ales celor care suferă de gingivită, paradontoză și alte afecțiuni ale gingiei.

GennaDent Apă de gură naturală cu propolis și diatomee și menthol – Conţine ingrediente bioactive pentru a realiza în mod eficient şi natural igiena cavităţii bucale. Particulele de diatomee au o eficiență uimitoare în absorbția mirosului neplăcut. Combate senzația neplăcută de gură uscată și elimină halena.

Tu, poți însă alege din cele 10 sortimente de paste de dinți de la Vivanatura, ce anume te atrage cel mai mult sau, le poți testa pe rând după cum ești inspirat.

De asemenea, ești binevenit(ă) în grupul Vivanaturiștilor și pe paginile Academiei pentru a te putea informa despre posibilități de ameliorare și tratament a problemelor dentare și nu numai. https://academiavivanatura.ro/category/tratament-naturist/tratament-naturist-pentru-parodontoza/

Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă

Referințe

Mohsen Soleimani, Ahmad Arzani, Vida Arzani, Thomas H. Roberts, Phenolic compounds and antimicrobial properties of mint and thyme, Department of Pharmacology, School of Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran

Rajinder Singh, Muftah A.M. Shushni, Asma Belkheir, Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L., Arabian Journal of Chemistry

Pramila, D. M., Xavier, R., Marimuthu, K., Kathiresan, S., Khoo, M. L., Senthilkumar, M., Sathya, K. and Sreeramanan, S., Phytochemical analysis and antimicrobial potential of methanolic leaf extract of peppermint, Department of Biotechnology, Faculty of Applied Sciences, AIMST University, Semeling, Aman, Malaysia

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *