Interesul sporit asupra cosmeticelor sigure pentru sănătate a făcut ca produsele pe bază de extracte vegetale să câștige atenția consumatorilor de pretutindeni. Plantele nu sunt deloc noi, dar înțelegerea științei din spatele proprietăților lor vindecătoare, unele incredibile, se află doar la vârful suprafeței.
Efectul cel mai important este dat de faptul că sunt naturale, comparativ cu cele tradiționale. Având la bază extracte vegetale și nu substanțe chimice, aceste cosmetice sunt mai puțin dure pentru piele, deoarece nu elimină uleiurile naturale de pe tegumente, așa cum o fac produsele sintetice.
În acest articol am pentru tine răspunsuri la câteva din întrebările pe care oricine și le poate despre produsele cosmetice pe bază de plante și anume:
– care este avantajul utilizării unui produs de frumusețe natural,
– caracterul adecvat al produselor de îngrijire a pielii pe bază de plante,
– modalități de a trece la utilizarea de cosmetice naturale,
– ce anume să cauți atunci când ești în fața mai multor produse pe bază de extracte vegetale.
Iată cum privesc specialiștii acest nou trend în industria cosmetică
Potrivit lui Stephanie Eckelkamp de la EcoBeautyWorks, „produsele pe bază de plante sunt fabricate din materiale vegetale în loc de ingrediente chimice artificiale, cum ar fi derivatele din petrol sau sub produsele animale, fiind astfel mai naturale și mai puțin susceptibile de a provoca reacții adverse decât omologii lor sintetici”.
Uleiurile esențiale și extractele vegetale au efecte mult mai bune pentru pielea predispusă la acnee, deoarece nu înfundă porii și, majoritatea sunt hipoalergenice. În plus, extractele din plante sunt singurele ingrediente care s-au dovedit că ucid bacteriile, combat acneea și previn erupțiile.
Și persoanele cu pielea sensibilă beneficiază maxim de pe urma acestor produse. Formulele cosmetice pe bază de plante sunt potrivite pentru toate tipurile de piele, dar mai ales pentru cea sensibilă. O astfel de cremă de îngrijire va avea în compoziția ei un amestec bine ales de extracte active, a căror acțiune va fi sinergică pe pielea ta, dar întotdeauna mai blândă decât substanțele sintetice.
De asemenea aceste produse fac o treabă excelentă în vindecarea petelor și a cicatricilor decolorate, deoarece acționează la nivelul celular al pielii, ceea ce explică refacerea mai rapidă și cu mai puțină iritație a zonelor afectate.
Ce spun studiie de laborator?
Produsele cosmetice pe bază de plante s-a dovedit că au aceleași calități ca și substanțele chimice, dar materialul vegetal este mai puțin dur pentru piele decât ingredientele sintetice.
De exemplu, clorofila, un ingredient principal utilizat în îngrijirea pielii, absoarbe diferite lungimi de undă de lumină, așa că este deosebit de utilă pentru persoanele care doresc să obțină o nuanță mai uniformă a pielii.
Uleiurile vegetale precum uleiul de argan pot fi, de asemenea, absorbite în piele și servesc ca un hidratant eficient, deoarece se absorb rapid în stratul cel mai profund al epidermei.
Aceeași recenzie pozitivă a primit-o și untul de shea. „Utilizarea zilnică a untului de shea pe față, buze și corp, ajută pielea să rețină umiditatea. Deoarece este încărcat cu antioxidanți și agenți antiinflamatori, îți poate menține pielea suplă, moale și netedă. Poate fi util în special pentru pielea uscată, reactivă”, ne spune medicul dermatolog Alok Vij.
Este un ingredient care dă viață pielii terne și uscate, fiind în fruntea listei de tratare a uscăciunii, înaintea acidului hialuronic, glicerinei, ceramidelor ori, lanolinei.
Uleiul de squalan (obținut din ulei de măsline, tărâțe de grâu, tărâțe de orez sau amarant), are o compoziție aparte care favorizează absorbția extrem de rapidă în piele. Este adesea comparat cu acidul hialuronic, deoarece este biomimetic și are rol important în promovarea hidratării pielii, însă are multe beneficii pe care acidul hialuronic nu le are, precum proprietățile sale antioxidante și rolul său protector.
Uleiul de cătină, „hidratează pielea în timp ce reglează secreția de sebum, ceea ce ajută pielea să-și mențină bariera lipidică” afirmă Dr. Marisa Garshick, MD, dermatolog certificat și profesor asistent clinic la Universitatea Cornell. „Mai mult, poate îmbunătăți nuanța și textura generală a pielii și estompa hiperpigmentarea post-inflamatoare, boabele de cătină având un conținut de 10 ori mai mare de vitamina C decât o portocală”, continuă ea. Datorită conținutului său bogat în aproape 200 de ingrediente, acest ulei are beneficii anti-îmbătrânire și regenerante deosebite, fiind considerat un produs extraordinar atât pentru industria cosmetică cât și pentru cea farmaceutică.
În ceea ce privește extractele vegetale, există numeroase plante, deosebit de accesibile, cu proprietăți hidratante, emoliente, regeneratoare, protectoare și antimicrobiene asupra pielii. Unele îți sunt chiar foarte cunoscute, spre exemplu, extractul de aloe vera, de ceai verde, nalbă mare, gălbenele, ginseng, lemn dulce și lista poate continua.
Testele recente de laborator au identificat o serie de combinații nu doar între plante, ci și între plante, uleiuri și vitamine de origine naturală, care oferă rezultate foarte bune în timp, fără să producă asupra pielii efecte secundare negative. Bineînțeles aceste formule cosmetice sunt și efortul muncii din laboratoarele fiecărui producător care poate, cu mândrie, să pună pe eticheta produselor cosmetice: „natural și de origine naturală”. ATENȚIE la eticheta de „organic” care nu spune prea multe, decât că are în compoziție și produse organice, pe lângă cele chimice.
Cum știi dacă o marcă de îngrijire a pielii pe bază de plante este „suficient de naturală” pentru pielea ta?
Majoritatea produselor de înfrumusețare care au în formulele lor și extracte vegetale pretind a fi organice, dar există încă șansa ca uleiurile vegetale utilizate în linia de producție să provină din surse non-organice. Spre exemplu, uleiurile în forma lor brută, cum ar fi cel din nucă de cocos, ricin, jojoba, ulei de migdale dulci ori uleiul de măsline sunt cele potrivite (uleiul de floarea soarelui nu este de dorit). Însă, cel mai bine pentru tine, atunci când dorești să faci trecerea de la produsele tradiționale de îngrijire a pielii la cele naturale, este să o faci pas cu pas. Spre exemplu dacă:
- Ți-ai dat seama recent că ești sensibilă la lanolină, atunci caută alternative vegetale disponibile pentru săpunurile și cremele hidratante preferate.
- Cosmeticele naturale dintr-un anumit brand nu funcționează pe pielea ta, este important să eviți produsele care conțin parfumuri sau conservanți artificiali, deoarece ar putea fi potențiali iritanți sau alergeni.
- Ai pielea predispusă la acnee sau sensibilă, poți începe treptat cu un demachiat ori un hidratant ce conține uleiuri esențiale, înainte de a-ți schimba toate produsele cosmetice.
- Ești în fața unui întreg raft cu produse naturale, un indiciu este și PROCESAREA LA RECE. Este recunoscut faptul că orice compus activ de origine vegetală își poate manifesta proprietățile numai dacă a fost prelucrat la maxim 45°C, peste această temperatură majoritatea acestor compuși fiind distruși.
Totuși, conservanții naturali au un preț semnificativ și sunt producători de cosmetice care procesează fiecare produs cosmetic la o temperatură de până la 80 °C, pentru a asigura sterilizarea lui la final. Acest aspect nu este trecut pe etichetă, însă fără specificația procesat la rece e posibil ca ceea ce crezi tu natural și eficient să își fi pierdut o mare parte din proprietăți, iar rezultatele să se lase așteptate mai mult.
Produsele de îngrijire pe bază de ingrediente naturale costă mai mult decât mărcile tradiționale?
Răspunsul scurt este NU și iată de ce: prețul unui produs este dat, în principal de ingredientele sale. Sunt branduri care produc cosmetice în catități mari și pot părea ieftine, până citești eticheta cu ingredientele din compoziția lor. Comparativ cu acestea, unele produse cu etichetă de „natural și de origine naturală” pot costa mai mult, pe termen lung însă beneficiile sunt remarcabile pentru pielea ta, care își recapătă strălucirea și sănătatea rapid.
Există multe mărci de îngrijire a pielii pe bază de plante disponibile pe piață, fiecare întruchipând filozofia frumuseții în felul lor. Eu îți recomand produsele de îngrijire a pielii de la VivaNatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și procesate la rece pentru ca pielea ta să beneficieze la maxim de calitățile fiecărui compus bioactiv.
În aceste produse nu intră coloranți ori parfumuri artificiale sau, substanțe chimice sintetice. Pe lângă produsele de îngrijire a pielii mature, cum ar fi demachiante, creme și loțiuni, acest brand românesc are o întreagă serie de tratare și ameliorare a efectelor produse de acnee, dar și produse specifice pentru ameliorarea hemoroizilor, a durerilor articulare ori a varicelor. Gama de pastă de dinți GennaDent mulțumește orice dorință în materie, iar proaspetele mămici își pot răsfăța bebelușii cu produsele din gama BebeDrag. Cu această abordare, VivaNatura ajunge la consumatorii săi cu diverse linii de produse de înaltă calitate, totul pentru o piele sănătoasă și un corp înfloritor.
Dacă ai întrebări cu privire la cel mai potrivit produs pentru tine apelează la specialiștii de pe pagina Academiei Vivanatura, https://academiavivanatura.ro/ și poți beneficia ca bonus, și de promoțiile și ofertele de pe site.
Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Mai mult decât atât, facem TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Loden M, Maibach H. Dry skin and moisturizers: Chemistry and Function. 1st ed. New York: CRC Press; 1999. (Google Scholar)
Anisha Sethi, Tejinder Kaur, SK Malhotra, and ML Gambhir, Moisturizers: The Slippery Road, Indian J Dermatol. 2016 (PubMed)
0 Comments