1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Îngrijirea tenului
  6.  » Ciuperca Shiitake

Ciuperca Shiitake

Există aproape 150.000 de specii diferite de ciuperci cunoscute în lume. Multe civilizații antice cunoșteau valoarea ciupercilor Shiitake mai mult decât pentru hrană.

În Japonia, ciupercile Shiitake au fost rezervate timp de secole doar regalității, câștigându-și numele de „monarh al ciupercilor”, datorită gustului lor superior și calității potrivite pentru regi.

Se pare că proprietățile medicinale ale ciupercilor Shiitake au fost studiate încă din dinastia Ming (1369-1644), Se raportează că bătrânii Imperiului Japonez considerau shiitake „elixirul vieții” cu proprietăți revigorătoare care sporesc energia și vigoarea.

Utilizarea ei în medicina tradițională chineză este înregistrată încă din anul 100 d.Hr. Administrată sub formă de ceai, tonic sau tinctură, shiitake a fost folosit la prepararea supelor și a formulelor pe bază de plante pentru a le conferi beneficii nutriționale și terapeutice. Practica medicinală tradițională chineză a păstrat formulele cu shiitake pentru revigorarea splinei, a funcției rinichilor și pentru a ușura funcția respiratorie.

Ciuperca shiitake (Lentinus edodes), cândva cultivată doar în sălbăticie, a devenit a doua ciupercă cea mai consumată din lume. Cu toate acestea, indiustria cosmetică abia începe să zgârie suprafața capacităților sale ca ingredient natural eficient în îngrijirea pielii.

Progresele recente în tehnicile biochimice au permis izolarea parțială și identificarea compușilor activi extrași din shiitake. Majoritatea par să acționeze ca imuno-stimulatori nespecifici, deși unii s-au dovedit a avea efecte citotoxice directe (anti-cancer). Un număr mic dintre substanțe care au prezentat un potențial terapeutic semnificativ au progresat la studii clinice.

Pentru industria cosmetică sunt de luat în considerare:

1.Acidul kojic la ora actuală considerat a fi o alternativă naturală la substanțele chimice de decolorare a pielii, periculoase și adesea toxice, cum ar fi hidrochinona, ce a fost recent legată de cancerul de piele. În plus, acidul kojic are efect de a lumina pielea și atenua cicatricile lăsate de acnee.

2. Antioxidantul L-ergotioneină ajută la prevenirea degradării celulelor și la exfolierea pielii. Proprietățile antiinflamatoare ale ei îmbunătățesc vitalitatea celulară și stimulează reînnoirea mai rapidă a pielii și, prin urmare, crește elasticitatea.

3. Beta-glucanul. Această componentă puternică a făcut ca shiitake să-și câștige popularitatea, industria cosmetică fiind deja conștientă de valoarea ei în ce privește beneficiile anti-îmbătrânire și de îngrijire a pielii.

Dr. David McDaniel, director al Institutului de Cercetare Anti-îmbătrânire și profesor asistent de dermatologie clinică și chirurgie plastică la Eastern Virginia Medical School subliniază că, „substanțele din ciupercă, cunoscute pentru calitățile lor anti-îmbătrânire, au efecte mult mai puternice dacă sunt aplicate local decât prin ingerarea lor, deoarece putem beneficia de concentrații mai mari în acest fel.”

Și alți experți recunosc în mod specific beneficiile acestor ciuperci. „Aceste specii au o activitate puternică antioxidantă, antiinflamatoare și de inhibare a tumorilor atunci când sunt aplicate local, dar eficacitatea lor nu se bazează doar pe ingredient. Extractele trebuie să fie special formulate, astfel încât să fie absorbite de piele.”, a remarcat dr. Leslie Baumann, director al Institutului de Medicină și Cercetare Cosmetică de la Universitatea din Miami. 

Weil a dezvoltat un regim de îngrijire a pielii pe bază de ciuperci pentru Origins, produs care se pare că reduce răspunsul inflamator al pielii și calmează roșeața. Conform studiilor lor, există o îmbunătățire excelentă în cazul pielii obosite, cenușie, cu roșeață facială, inclusiv acnee rozacee. Peste 80% dintre cei care au folosit produsele Origins s-au declarat satisfăcuți pe deplin de rezultat.

Shiitake conține un număr mare de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși naturali care ne protejează celulele de deteriorare. De asemenea, ajută la menținerea echilibrului organismului pentru a menține o cantitate sigură de radicali liberi.

Mai mulți factori, cum ar fi expunerea la radiații UV și eliberarea de hormon de stimulare a α-melanocitelor, declanșează suprasecreția de melanină din melanocite și provoacă hiperpigmentarea, găsirea inhibitorilor tirozinazei din surse naturale fiind un subiect de interes de cercetare, iar extractele de Shiitake se pare a fi buni candidați.

Puterea reducătoare a extractelor metanolice de Shiitake este un parametru important în proiectarea formulelor cosmetice, extractul fiind capabil să inhibe tirozinaza și enzimele responsabile de hiperpigmentarea și degradare a colagenului, remarcându-se efecte de inclusiv iluminare vizibilă a tenului în prima săptămână de tratament. (1).

Extractul are și putere antibacteriană, Shiitake prezentând cea mai mare activitate împotriva bacteriilor Gram pozitive testate.

Astfel, găsirea de extracte/compuși cu activitate antibacteriană ridicată împotriva acestor specii poate fi considerată benefică în proiectarea formulelor cosmetice. Mecanismul activității antibacteriene a compușilor fenolici a fost atribuit capacității lor de a interfera cu membrana bacteriilor, cauzând perturbarea acestora și deteriorarea ulterioară a ADN-ului (2).

Extractul de shiitake s-a dovedit cel mai eficient împotriva germenilor din categoria Staphylococcus (care colonizează pielea feței și mucoasa nazală, dar care poate produce infecții și inflamații și la nivelul inimii, plămânilor, articulațiilor și oaselor dacă găsesc leziuni prin care să intre în sânge).

Compușii din shiitake au fost, de asemenea, identificați ca fiind bioactivi puternic eficienți în menținerea structurii și funcției pielii prin țintirea enzimelor anti-hialuronidază care degenerează hialuronidaza, un compus ce ajută la menținerea umidității în piele și lasă țesuturile mai puțin predispuse la stresul oxidativ.

Un studiu publicat în Archives of Dermatological Research a constatat că acidul fenolic veratric, un compus găsit în ciuperci despre care se știe că are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ajută la îmbunătățirea aspectului ridurilor.(2)

Când sunt consumate, ciupercile precum reishi și shiitake „ajută la întărirea imunității naturale a organismului, reducând sensibilitatea pielii și îmbunătățind rezistența la iritanți de mediu”, ne spune Barbara Close, fondator și estetician Naturopathica. „Proprietățile sale imunomodulante remarcabile provin din principiul său activ: Lentinan, care acționează în sinergie cu o combinație de aminoacizi esențiali, oligoelemente și vitamine. În timpul procesului de îmbătrânire și după o agresiune (raze UV, radicali liberi, alergeni), apărarea imunitară a pielii este slăbită. Extractul de ciupercă Shiitake va stimula apărarea naturală a pielii prin activarea celulelor imunocompetente și va modula răspunsul imunitar al pielii, ajutând-o să revină la nivelul său normal (care este cel al pielii tinere)”.

Referințe

1. Masaki H. Role of antioxidants in the skin: Anti-aging effects. J. Dermatol. Sci. 2010;58:85–90. doi: 10.1016/j.jdermsci.2010.03.003. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

2. Kyung-Eun Lee  1 Ji-Eun Park  1 Eunsun Jung  2 Jahyun Ryu  3 Youn Joon Kim  1 Jong-Kyung Youm  1 Seunghyun Kang  4 A study of facial wrinkles improvement effect of veratric acid from cauliflower mushroom through photo-protective mechanisms against UVB irradiation, Randomized Controlled Trial Arch Dermatol Res. 2016 Apr;308(3):183-92. [PubMed]

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *