1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Tenul acneic
  6.  » Ceaiul verde – tratament naturist pentru acnee

Ceaiul verde – tratament naturist pentru acnee

Ce este ceaiul verde?

Ceaiul verde este după apă, a doua cea mai frecvent consumată băutură din lume. Este produsă în principal dintr-o singură specie de plantă Camellia sinensis. Planta de ceai își are originea în Asia de Sud-Est de peste 4.000 de ani și este produsă în prezent în 35 de țări printre care, China, India, Sri Lanka și Kenya, acestea generând trei sferturi din producția mondială.

În medicina tradițională chineză și practicile ayurvedice, ceaiul verde a fost utilizat pe scară largă ca stimulent, diuretic și astringent. Alte utilizări tradiționale ale lui includ promovarea digestiei, îmbunătățirea sănătății mintale și reglarea zahărului din sânge, precum și a temperaturii corpului.

Cate tipuri de ceai exista?

Cele șase tipuri diferite de ceai (alb, galben, verde, oolong, negru și post-fermentat) sunt clasificate în funcție de ofilirea și oxidarea enzimatică care are loc în timpul procesării. El conține polifenolii (numiți și catechine) despre care se crede că au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, cofeină și taninuri, dar cea mai importantă componentă este substanța numită galat de epigalocatechină (EGCG), un ester ce se formează prin reacția epigalogatechinei și acidului galic.

Care sunt efectele ceaiului verde asupra pielii?

Asupra pielii, ceaiul verde are efect atât protector, cât și corectiv de unde și prezența sa într-o gamă largă de formule cosmetice, cum sunt demachiante, seruri, creme hidratante și măști. Datorită prezenței catechinei, oamenii de știință cred că aceasta poate acționa ca un antioxidant cu rol în reducerea cantității de radicali liberi implicați în numeroase boli.

„Efectele sale cresc în combinație cu alți antioxidanți, deoarece aceștia funcționează sinergic. Vitamina C ajută la reducerea degradării galatului de epigalocatechină și, la rândul său, EGCG poate spori efectul antioxidant al vitaminelor C și E. Poate conduce, de asemenea, la o penetrare sporită a pielii atunci când EGCG este adăugat la acidul hialuronic datorită proprietăților puternic hidratante ale acestuia din urmă” ne spune Christine Choi Kim, MD, dermatolog certificat din Los Angeles. „Este
potrivit pentru aproape toate tipurile de ten, cu excepția cazului în care aveți o hipersensibilitate
cunoscută la el” continuă ea.

Într-un studiu din 2012, s-a demonstrat că polifenolii din ceaiul verde au efecte de prevenire a cancerului atunci când sunt utilizați pentru a proteja pielea și a susține sistemului imunitar. (1)

Conform acestei cercetări, lumina ultravioletă (UVR) este principalul factor extern care duce la stres oxidativ, îmbătrânire prematură și formare de tumori la nivelul pielii. Deși morbiditatea și implicarea economică a cancerului de piele este semnificativă, se pare că evitarea soarelui, utilizarea regulată a protecției solare și îmbrăcămintea adecvată, metode
recomandate pentru prevenirea daunelor induse de UVR, sunt prea puțin respectate, chiar și printre persoanele cel mai des expuse la razele ultraviolete. (2)

De aici și preocuparea oameniilor de știință din domeniul sănătății de a dezvolta strategii de prevenire a acestor rezultate nefavorabile și de a identifica substanțe naturale noi ce pot fi implicate în proces.

Asta a și făcut ca ceaiul verde să devină subiectul mai multor cercetări de laborator, pentru a determina rolul său terapeutic într-o varietate de afecțiuni dermatologice, cum sunt acneea vulgaris acneea rozacee, psoriazisul, verucile virale și cancerul de piele.

Un studiu randomizat realizat în anul 2017 a luat în calcul 59 de de cercetări, pentru a scoate în evidență efectele polifenolilor din ceai asupra secreției de sebum și erupțiilor în acneea vulgară. (3)

Deșii sunt necesare teste cu dimensiuni mai mari pentru a evalua eficacitatea polifenolilor de ceai în prevenirea locală și orală a acneei vulgare și a sintezei lipidelor de către glandele sebacee, studiul a confirmat că EGCG din ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene și scade nivelul lipidelor.

În plus, este antiandrogen, făcându-l eficient în reducerea excrețiilor de sebum (ulei) din piele. Androgenii sunt hormoni pe care organismul îi produce în mod natural. Nivelurile ridicate sau fluctuante ale acestora influențează activitatea glandelor sebacee. Excesul de sebum poate înfunda porii și favoriza acțiunea bacteriilor, provocând acnee hormonală. EGCG ajută la întreruperea acestui ciclu.

Cercetătorii au mai punctat faptul că nu doar aplicarea topică de ceai verde are efect în calmarea tenului iritat și al leziunilor pe care le provoacă acneea, ci și consumul intern al acestuia. „Ca și în cazul multor antioxidanți, ceaiul verde însă este dificil de stabilizat, deoarece oxidează cu ușurință atunci când este expus la lumina ambientală, iar EGCG este instabil la temperaturi mai
ridicate și la valori bazice ale pH-ului„, ne explică Michele Green, MD, dermatolog certificat în Manhattan. „De aceea este atât de important modului în care ceaiul verde este recoltat și apoi depozitat pentru a menține eficacitatea maximă a substanțelor fitochimice„.

„Atunci când calitățile sale de antioxidant sunt conservate corect, ceaiul verde elimină radicalii liberi cauzați de factorii de stres din mediu și minimizează semnele de îmbătrânire. Repară daunele solare, estompează petele hiperpigmentare, netezește textura aspră a pielii uscate și elimină ridurile fine.

Este potrivit și pentru tenul mixt și gras deoarece acționează asupra excesului de sebum. Capacitatea sa de a reduce secreția seboreică, împreună cu proprietățile sale antiinflamatorii si antibacteriene fac ca ceaiul verde să fie indicat și pentru pacienții cu ten sensibil, acneic sau cu leziuni dermatologice de alt gen, spre exemplu eczema și psoriazis. Pe scurt, o alegere potrivită pentru orice regim de îngrijire a pielii„.

Michele Green ne atrage însă atenția că ceaiul verde ar trebui evitat ca și consum intern, dacă sunteți sub tratament cu antibiotice chinolone, (unele) pilule contraceptive, anticoagulante, (unele) antidepresive, fenilpropanolamina, amfetamine și orice medicament care poate provoca leziuni hepatice.

Va multumesc pentru atentia acordata!

Referințe

1.Patricia OyetakinWhite, Heather Tribout and Elma Baron, Academic Editor Luciano Pirola,
Protective Mechanisms of Green Tea Polyphenols in Skin, Oxidative Medicine and Cellular Longevity ,
26 Jun 2012

2. D. B. Buller, P. A. Andersen, B. J. Walkosz et al., “Compliance with sunscreen advice in a survey of
adults engaged in outdoor winter recreation at high-elevation ski areas,” Journal of the American
Academy of Dermatology, vol. 66, no. 1, pp. 63–70, 2012, ( Publisher Site ), ( Google Scholar )

3. Suzana Saric , 1 Manisha Notay , 2 and Raja K. Sivamani 2,* Green Tea and Other Tea
Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris, Antioxidants (Basel), Martie
2017, (PubMed)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *