1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Îngrijirea pielii
  6.  » Ce NU e bine să faci, dacă vrei o piele sănătoasă și strălucitoare 

Ce NU e bine să faci, dacă vrei o piele sănătoasă și strălucitoare 

Știm cu toții expresia: frumusețea vine din interior, iar exteriorul are o mai mică imporanță. Și totuși, atunci când vine vorba despre piele, aceasta este primul tău strat de apărare împotriva lumii exterioare. 

Pielea joacă multe roluri. „Oferă în primul rând o barieră împotriva bacteriilor și a altor posibile pericole din mediu exterior”, ne spune Dr. Heidi Kong, dermatologul NIH. „Apoi, conține terminații nervoase care îți permit să simțiți când un obiect este prea fierbinte sau prea ascuțit, glandele sudoripare și vasele mici de sânge din piele ajută la menținerea temperaturii corpului, iar celulele din piele transformă lumina soarelui în vitamina D, atât de importantă pentru oase”. Dar, de asemenea, pielea te poate avertiza și asupra unei probleme de sănătate:

  • O erupție roșie cu mâncărime poate semnala alergii sau infecții, 
  • O nuanță galbenă poate indica o boală hepatică, 
  • Alunițele întunecate sau neobișnuite ar putea fi un semn de avertizare al cancerului de piele. 

Însă, dincolo de cazurile speciale care necesită vizita la un medic dermatolog, sunt o mulțime de alte mici simptome cu care ne putem confrunta și care, țin doar de îngrijirea mai puțin atentă pe care o acordăm pielii noastre.

Învață să ai grijă de pielea ta, astfel încât pielea ta să poată continua să aibă grijă de tine

Pentru unele persoane, îngriirea pielii corpului e deja un ritual. Pentru altele, e doar un subiect care abia dacă provoacă vreo reacție când le trece pe la ureche. Chiar dacă, ÎNCĂ, nu ești hotărât(ă) sau convins(ă) de necesitatea de a te îngriji mai mult decât până acum, iată câteva din AȘA NU obiceiuri pe care medicii dermatologi ne sfătuiesc să le ocolim.

  1. Săpunirea excesivă, mai ales dacă alegi un săpun cu ingrediente cu rol exfoliator

Când vine vorba de duș, mai mult săpun sau gel nu este întotdeauna mai bine. „Pielea ta te protejează față de lumea exterioară, iar o piele sănătoasă și intactă formează o barieră impresionantă. Când îndepărtăm componentele naturale ale acestei bariere, pe care le putem face folosind prea mult săpun și, desigur, curățând agresiv, creștem riscul de infecții, boli de piele și erupții în general”, ne spune Dr. Heidi Kong.

  1. Lipsa exfolierii, ca parte importantă în procesul de regenerare a pielii 

Exfolierea cel puțin o dată pe săptămână este necesară, mai ales pentru a scăpa de celulele moarte ale pielii, de porii înfundați și murdăria profundă. Nu e moft, însă nici nu trebuie să devină o sursă de cheltuială inutilă. Folosirea unui burete mai aspru e aproape suficientă pentru a-ți curăța pielea, după ce ai stat deja câteva minute sub duș.

Lipsa îndepărtării celulelor moarte poate conduce la multe probleme. Practic, prin exfoliere, îți încurajezi pielea să se reînnoiască și să producă celule noi, și să aibă un aspect sănătos și curat.

  1. Pleci de acasă fără a aplica protecție solară 

S-ar putea să fii atentă în aplicarea cremei solare pe față sau, în timp ce stai întinsă pe plajă, dar este la fel de important să o aplici ca o rutină zilnică. „Expunerea pielii la soare fără protecție solară crește riscul de cancer și deteriorează colagenul din piele, ducând la linii și riduri, precum și la pete solare” ne spune Jeremy Brauer, MD, profesor asistent clinic la NYU Langone Medical Center. Și tot el ne sfătuiește să „purtăm îmbrăcăminte de protecție împotriva soarelui și să evităm mijlocul zilei dacă avem nevoie să ieșim în zilele toride din casă. „O cremă aplicată pe gât, decolteu și în zonele care sunt expuse la soare, îți va proteja pielea de arsură, dar și de razele mai puțin benefice ale soarelui”.

  1. Folosești zeamă de lămâie pe piele și apoi ieși afară la soare

Lămâia este binecunoscută pentru concentrația bogată în vitamina C, un compus care face minuni pe pielea noastră. Și totuși, la soare, zeama de lămâie are o reacție „fototoxică, creând o pigmentare care poate dura luni de zile”, ne avertizează dermatologul Alejandra Vivas, MD, de la Minars Dermatology din Miami. „Un scenariu obișnuit este ca cineva să bea o limonadă pe plajă și să verse din greșeală niște suc pe mână.” 

  1. Vrei tratamente de exfoliere de nivel înalt

Internetul a creat acces la aproape orice produs imaginabil, inclusiv la multe care ar trebui să fie disponibile numai pe bază de rețetă sau doar pentru medici. 

Deși este tentant să cumperi un peeling de folosință profesională pe care să îl faci acasă pentru a economisi bani, rezistă tentației. Chiar dacă ai timp puțin și vrei ca pielea ta să strălucească la petrecerea de weekend la care mergi cu minijupă, aceste produse au un risc semnificativ dacă nu sunt făcute corect. Mai degrabă programează-te din timp la un salon de beauty unde vei fi tratată ca o prințesă și, după o exfoliere profesională te poți gândi și la un bronz artificial de zile mari.

  1. Îți fac cu ochiul produsele miraculoase ce prezintă ingrediente secrete

Oricât de dornică ai fi de rezultate rapide, nu există creme sau loțiuni miraculoase pentru piele, la care efectul să fie extrem de rapid. Nu uita că, dacă pielea ta s-a uscat, ustură ori vezi că ți-au apărut diverse bubițe pe brațe sau corp, e un proces de durată pe care tu acum îl observi. Și necesită timp pentru ca pielea ta să își restabilească echilibrul. 

În plus, e absolut necesar să știi ce pui pe piele. Când ai îndoieli, alege un brand cu produse sigure și eficiente, adaptate în mod special pentru tipul și problema cu care te confrunți.

  1. Uiți să faci curat în dulăpiorul de la baie și păstrezi produse expirate

Există un motiv pentru acele date de expirare pe produsele tale de îngrijire. Chiar dacă par în regulă, există șansa ca ingredientele active să fi început să se degradeze și să te trezești cu iritații. 

E și un exercițiu pentru atunci când faci cumpărați, să te uiți la data de expirare pentru a te asigura că acel produs cosmetic nu a stat deja prea mult pe raft. Apoi, notează cu o carioca rezistentă la apă data de expirare pe recipient, mai ales dacă îl folosești doar o singură dată pe săptămână și, deci, îți va rămâne o vreme mai lungă în dulăpior.

  1. Ttreci cu vederea că stresul are partea sa de vină în îmbătrânirea pielii

Stresul nu este evitabil, dar poate fi gestionat pentru a-l controla și a-l reduce în fiecare zi. Și aici nu intră doar oboseala psihică. Când stresul nu este gestionat, acesta poate conduce la căderea părului, ruperea unghiilor, ori afecțiuni cutanate cum ar fi acneea, eczema și psoriazisul. Însă pielea ta poate resimți ca factor de stres inclusiv căldura sau frigul în exces, statul în aer condiționat, ori praful dacă obișnuiești să petreci mult timp pe afară. 

Erupții cutanate „apărute din senin” care nu dispar?

„Există o serie de alți factori care pot provoca acnee, de la dietă până la dezechilibre hormonale”, ne spune Jeremy Brauer. „Uneori soluția e la îndemână, cum ar fi o hidratare corespunzătoare, eliminarea lactatelor din dietă, ori reducerea dulciurilor sau a numărului de cești de cafea. Alteori, necesită schimbarea produselor de îngrijire a pielii sau chiar a produselor pe care le utilizezi la spălarea hainelor, ori a parfumului dacă au trecut mai multe luni de când l-ai deschis. Sunt totuși și situații în care trupul respinge anumite alimente sau medicamente pe care înainte le tolera, ori ai o problemă dermatologică pe care doar medicul te poate ajuta să o identifici. 

Sau, pur și simplu, pielea ta îți cere să ai mai multă grijă de tine, mai ales dacă până acum ai considerat că, pe trup nu e nevoie de prea multe creme.

Creme din ingrediente naturale sau ce e mai ieftin de pe raft?

Majoritatea dintre noi, și mă gândesc că și tu ești alături de mine, suntem grijuli cu timpul, banii și energia pe care le investim. Inclusiv în ceea ce privește îngrijirea pielii. Dar o cremă de calitate nu trebuie să ne dea peste cap.

Un brand asupra căruia merită să îți apleci atenția este VivaNatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, și cremele de îngrijire a corpului au în compoziția lor produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%. Nu au parabeni și sunt procesate la rece pentru a beneficia la maxim de calitățile fiecărui compus bioactiv.

Pentru a alege ce este mai potrivit pentru tine, poți întreba specialiștii VivaNatura, pe forumul Academiei, https://academiavivanatura.ro/, ori poți intra pe pagina de testimoniale a celor care deja au folosit produsele și au avut rezultate care merită împărtășite, https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/     

Dacă însă te-ai hotărât că vrei ceva bun, sănătos și plăcut mirositor pentru pielea ta, poți alege din cele două produse de frumusețe create pentru corp:

  1. Crema de corp cu mango şi unt de shea.  Are efect preventiv împotriva razelor soarelui, a frigului, dar și în cazul șampoanelor și gelurilor de duș care grăbesc îmbătrânirea pielii.

Îmbină proprietățile regenerante ale untului de mango și shea cu principiile active din plante și uleiuri naturale. Crema emoliază, hidratează și repară pielea deteriorată, te răsfață prin acțiunea sa de revigorare, conferind corpului tău un aspect sănătos și foarte atrăgător.

Are în componența sa și ulei de jojoba, cu rol recunoscut antibacterian, antiviral și antifungic natural, făcând-o potrivită pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele. 

  1. Crema de corp cu portocale dulci şi unt de shea. Este o cremă 98% naturală cu un parfum delicat care revigorează şi hrănește. Crema asigură hidratarea optimă, îi redă fermitatea şi elasticitatea devenind astfel netedă şi catifelată.

Formula sa înglobează și uleiuri naturale de măsline, sâmburi de struguri, migdale duci care, împreună cu untul de shea și extractele active din plante, pătrund foarte repede în piele, o emoliază și nu lasă urme grase pe corp. 

Dacă ți-au plăcut aceste produse cosmetice sau altele, lasă-ne câteva rânduri, ca să putem împărtășii și altora din experiența ta fericită. 

Mai mult, vin-o la tombolă. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG. Facem 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola     

Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă

 Referințe

Oxenham L. Jennifer Aniston: My Beauty Secrets. Marie Claire. April, 2016.

Shapiro B. Gabrielle Union’s Beauty Routine. The New York Times. August, 2014.

National Institutes of Health, Department of Health and Human Services, NIH, Keep Your Skin Healthy, November, 2015

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *