Căderea părului la copii este o plângere importantă în clinicile de dermatologie și a devenit o provocare pentru dermatologi și pediatri pentru a ajunge la un diagnostic și o terapie adecvată pentru pacienții lor.
Există cauze comune, dar și mai puțin frecvente pentru această problemă de sănătate, iar clasificarea corectă a bolii, în special în cazul sindroamelor genetice, a defectelor metabolice sau a tulburărilor endocrine, este adesea o condiție prealabilă importantă pentru dezvoltarea fizică și psihică normală continuă a tinerilor pacienți.
Dacă și tu ai un copil care:
- Pierde păr fără să identifici cauza,
- Are probleme cu scalpul,
- Trage de păr sau îl smulge de pe cap,
Acest articol este pentru tine. Vin-o alături de mine și vom descifra împreună
- Cauzele pierderii părului la băieți,
- Cum se manifestă căderea părului la adolescente,
- De ce copilul tău mic a rămas cu porțiuni degolite de păr pe cap,
- La ce produse cosmetice naturale și sigure poți apela
Care este vârsta obișnuită pentru căderea părului la bărbați?
Deși considerat deja normal ca bărbații să experimenteze rărirea părului pe măsură ce îmbătrânesc, din păcate pentru unii poate începe de la 15 sau 16 ani. Asociația americană pentru căderea părului estimează că un sfert dintre bărbații cu chelie genetică masculină vor începe să-și piardă părul înainte de a împlini 21 de ani, 16% dintre tinerii între 18 și 29 de ani confruntându-se cu căderea părului moderată până la extinsă.
La bărbații tineri părul se pierde treptat. Calviția genetică începe fie ca o linie a părului în retragere, fie ca punct chelie în partea de sus a capului. Rărirea părului de pe coroană și tâmple poate crește până când zonele se întâlnesc, dar mulți bărbați aleg să-și radă părul înainte de a ajunge la acel punct.
Calviția feminină se prezintă diferit față de omologul său masculin?
Căderea genetică a părului este mai puțin frecventă la adolescente totuși, și acestea pot experimenta pierderea părului cauzată de stres, anumite coafuri sau dezechilibre hormonale, cum ar fi după naștere sau o retragere a firului de păr din cauza PCOS (Sindromul ovarelor polichistice).
Chelia feminină se prezintă ca o rărire a părului mai devreme decât ar trebui. De obicei, este mai puțin vizibilă decât cea masculină și nu provoacă chelie totală, dar asta nu înseamnă că este ușor de tratat.
Ce spun medicii dermatologi despre pierderea părului la copii?
În cazul căderii părului în copilărie, ar trebui să se facă diferența între bolile congenitale și cele dobândite. Profilul manifestării clinice, vârsta la care a apărut și prezența simptomelor sunt importante pentru medici. Mai ales că există foarte puține studii care investighează cauzele pierderii părului la copii.
Termenul „alopecie” este folosit pentru a descrie căderea părului, inclusiv la sugari și copii. Cauzele frecvente includ tinea capitis, alopecia areata, infecțiile bacteriene, alopecia de tracțiune, trichotilomania, dermatita seboreică, pediculoza capitis, efluviul telogen și foliculita. În plus, pot fi observate și alte cauze mai puțin frecvente, cum sunt lichen planopilaris, tulburări tiroidiene, deficit de fier, orice deficiență nutrițională și tulburări congenitale ale părului.
- Tinea capitis, cea mai răspândită formă de cădere a părului, este produsă de o infecție fungică (cu ciuperci), extrem de contagioasă care poate produce distrugerea ireversibilă a firelor de păr și formarea de cicatrici. Se prezintă sub forma unei căderi neregulate a părului cu scuame și eritem și pete solitare sau multiple, fiind mult mai frecventă la copiii mici, deși poate apărea la orice vârstă.
Cel mai adesea copii se pot infecta de la animalele de companie sau din gospodărie, dar și de la un alt copil cu micoză activă ori purtători sănătoși de fungi, atât adulți cât și copii. În funcție de tipul de fung implicat, boala se manifestă prin apariția de scuame, ruperea la nivelul pielii a firelor de păr, pustule, supurație, roșeață, umflături.
În stadiile incipiente, micoza scalpului poate să mimeze o dermatită seboreică, mătreață, o infecție bacteriană sau o leziune de alopecia areata. Absența unui diagnostic corect sau a tratamentului adecvat în fazele de început crește durata de vindecare și riscul de cicatrici reziduale.
În vederea evitării unor asemenea situații este necesară efectuarea de rutină a unui examen micologic direct la toți copiii la care se observă apariția de mătreață abundentă sau a unor leziuni cu aspect clinic de dermatită seboreică. În cazul apariției la nivelul scalpului de arii roșiatice presărate cu pustule, se va face examen micologic direct pe lângă examenul bacteriologic.
- 2. Alopecia areata, considerată a fi o afecțiune autoimună (sistemul imunitar atacă foliculii de păr și provoacă mici pete circulare de cădere a părului), este declanșată de stres, boală sau medicamente, fără a fi identificată o cauză exactă. Cea mai timpurie vârstă de raportare a alopeciei areata a fost la un bebeluș de 3 luni.
Apar pete unice sau multiple de cădere a părului, fără scuame sau eritem și cu aspect normal al scalpului. Poate fi însoțită de hipotiroidism, diabet zaharat ori alte boli autoimune, cum ar fi vitiligo.
- Efluviul telogen, este o alopecie difuză în care scalpul și părul au o textură normală, ți se caracterizează prin căderea bruscă a părului ca urmare a intrării timpurie în faza telogenă. A fost observată la copii de peste 6 ani, în special după îmbolnăviri frecvente și febră de grad înalt, urmate de anemie feriprivă.Mai poate fi consecința unui șoc emoțional sau fizic, cum ar fi un eveniment traumatic sau o perioadă de stres extrem ori a unei diete sărace, fierul, zincul si grupul vitaminelor B fiind elemente esențiale pentru creșterea foliculilor piloși.
- Trichotilomania numită și tulburare de smulgere a părului, implică probleme mintale, făcând parte dintr-un grup de afecțiuni cunoscute sub numele de comportamente repetitive centrate pe corp. Se manifestă ca îndemnuri frecvente, repetate și irezistibile de a smulge părul de pe scalp, sprâncene sau alte zone ale corpului, fără putință de a le controla. Petele chele de pe cap pot avea o formă neobișnuită și pot afecta o parte a capului mai mult decât cealaltă. Nu este complet clar ce cauzează acest comportament, este fie:
– modul copilului de a face față stresului sau anxietății,
– un dezechilibru chimic în creier,
– modificări ale nivelului hormonal în timpul pubertății,
– de cauză genetică, atunci când mai mult de o persoană dintr-o familie poate avea această afecțiune,
Cert este că, după ce își smulg părul, pacienții au un sentiment de ușurare. La unele persoane, manifestarea este ușoară și poate fi controlată. Pentru altele, dorința automată sau deliberată de a smulge părul este prea mult pentru a fi gestionată emoțional. Ca primă opțiune de tratament este prinderea părului sau tunderea completă.
Cele mai multe dintre cauzele căderii părului în grupa de vârstă pediatrică sunt însă tratabile și prevenite. Prin urmare, diagnosticarea precoce este esențială pentru un management adecvat pentru a preveni căderea în continuare a părului și complicațiile, inclusiv alopecie și cicatrici.
- Malnutriția, poate cauza o mulțime de probleme, căderea părului la copii fiind una dintre ele. Lipsa unei alimentații adecvate poate fi cauzată de subalimentare, supraalimentare sau deficiențe, care pot rezulta din consumul unei alimentații dezechilibrate, tulburări de alimentație sau afecțiuni digestive. Vestea bună este părul se reface cu o dietă sănătoasă, bine echilibrată și investigații asupra oricăror deficiențe inexplicabile.
- Îngrijirea necorespunzătoare a părului. S-ar putea te întrebi cum se poate ca la un copil să apară căderea părului din cauza îngrijirii necorespunzătoare. Ei bine, coafurile strânse de tip cozi sau împletituri pentru fetițe ar putea rupe firele de păr sau chiar să le smulgă. La aceasta se mai adaugă șampoanele mult prea agresive pentru eliminarea mătreții, când uneori chiar aceste produse pot usca și descuama pielea capului, ori spălarea mult prea des a părului. De asemenea, pentru un copil cu părul subțire ori creț periajul prea dur, sau fără un minim de balsam pe vârfuri după spălat, poate duce rapid la deteriorarea părului.
Prevenirea și tratarea căderii părului la copii
Atunci când copilul tău se confruntă cu pierderea părului, ori cu modificări ale scalpului, inflamații, mătreață vizibilă ori dermatită seboreică, o vizită la medicul dermatolog este necesară încă de la început. Identificarea timpurie a problemelor de către un specialist este mult superioară căutărilor pe net a unor soluții temporare. Agravarea situației poate conduce la chelie, rărirea părului definitiv și chiar cicatrici. Odată stabilit un tratament adecvat de către medicul dvs puteti face și celelalte demersuri legate de igienă, dietă și îngrijire cosmetică.
Mai multe vitamine și substanțe nutritive sunt importante pentru sănătatea părului, inclusiv fierul, zincul, vitamina C și D. Alimentele bogate în fier includ legumele cu frunze verzi, iar vitamina C se găsește în fructe și legume. Leguminoasele, nucile și semințele sunt bogate în zinc, iar vitamina D organismul o creează în principal prin lumina soarelui. În lunile de toamnă și iarnă poți lua în considerare un supliment zilnic de vitamina D.
Căderea părului la fetele tinere are însă și o componentă emoțională. Comparația constantă cu standardele exigente de frumusețe și conținutul nesfârșit „perfect” din rețelele sociale le poate face nefericite pe fetițe pentru aspectul lor. Din fericire, multe cauze ale căderii părului la adolescente sunt tratabile.
Dacă căderea părului la tinere este cauzată de sindromul ovarului polichistic (PCOS), aceasta poate fi tratată prin echilibrarea hormonilor cu medicamente.
Cosmeticele naturale să fie alegerea oricărei mămici pentru copilul ei
Atât farmaciile cât și magazinele naturiste oferă o gamă largă de produse de îngrijire a părului cu componente naturale, potrivite atât copiilor cât și părinților. Eu te sfătuiesc să alegi produsele naturale, cu ingrediente active de la Vivanatura, un brand românesc deja cunoscut printre iubitorii de produse cosmetice sigure, fără efecte secundare. În materie de produse de îngrijire a părului pentru copii, ai câteva posibilități foarte bune:
În cazul în care scalpul (pielea de pe cap) e acoperit cu mătreață solzoasă și asta provoacă ruperea părului și crează neplăceri, poți alege Șamponul Antimătreață cu Rozmarin si Tea-Tree de la VivaNatura. Are o formulă 98% naturală şi de origine naturală și este procesat la rece, pentru ca toți compușii din extractele din plante să rămână activi. Rozmarinul, cafeaua verde, guarana, brusturele și mesteacănul sunt doar câteva din plantele alese special pentru acest șampon. În sinergie cu uleiurile naturale de tea-tree, ricin și nucă, efectul său final va fi antimicotic, antiseptic și astringent.
Ajută la îndepărtarea rapidă a mătreții, chiar și în cazul dermatitei seboreice, elimină excesul de sebum și calmează mâncărimile și pielea iritată a scalpului. În plus, îmbunătățește circulația sângelui, tonifică rădăcina firului de păr și crește elasticitatea acestuia. A dat rezultate foarte bune după numai câteva spălări și în cazurile severe de mătreață în plăci.
Dacă părul copilului tău se rupe și cade din cauza stresului ori a unei traume emoționale, se potrivește Șamponul împotriva căderii părului cu cafea verde și peptide naturale din amarant. Ca toate celelalte cosmetice sub formula Leonard Radutz, are în compoziția sa 98% substanțe naturale și de origine naturală, procesate la rece și nu conține parabeni ori alte substanțe chimice dăunătoare.
Pentru o sinergie perfectă, în formula șamponului sunt combinate cele mai bune componente organice și uleiuri naturale pentru a-ți oferi un produs de înaltă calitate, cu rezultate vizibile. Datorită extractelor de semințe și flori de cafea verde, guarana, năsturel și rozmarin, se reduce atrofia foliculului și se încetinește îmbătrânirea firului de păr începând cu prima spălare. Cel mai important însă, conține Biotinoyl Tripeptide-1 cu rezultate excepționale de creștere accelerată a firului de păr și îmbunătățire a rezistenței acestuia prin proliferarea keratinocitelor; și peptida din amarant, care dă grosime și strălucire chiar și firelor subțiri și fragile, face părul mai ușor de pieptănat, neted, moale și strălucitor.
Când părul s-a rărit datorită căderii și nu ruperii firelor, soluția este Crema de păr cu extract de cafea și petrol împotriva căderii părului. Conține extracte de semințe de cafea verde, mesteacăn, urzică și iarbă mare, pentru un fir sănătos, dar și pudră din fructe de guarana, extract de ceai verde și ardei iute, cu multiple proprietăți nu doar pentru păr, ci și pentru scalp. În plus, conține ulei de nucă, de ricin, de coriandru și ulei din germeni de grâu cu rol în oprirea căderii anormale a părului și regenerarea lui. A dat rezultate rapide chiar și în cazul persoanelor în vârstă unde căderea părului era considerată ireversibilă.
Pentru bebeluși și copii foarte mici, alege Bebe Drag Sampon cu aloe și salvie, un produs special pentru aceștia. Are o formulă foarte blândă, hipoalergenică și biodegradabilă, și este 99% natural şi de origine naturală. Nu conține fenoxietanol, SLS și este testat dermatologic. Pielea copilului este delicată și sensibilă, se poate deshidrata foarte repede deoarece pelicula hidrolipidică nu este dezvoltată suficient, iar acest șampon protejează bariera cutanată. Textura sa ușoară curăță delicat, iar ingredientele active asigură hidratarea, lăsând părul moale și mătăsos fără a se încurca.
Ca un cadou, invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/ dar și la tombolă. Poți testa gratuit oricare din produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, participând la cele 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
Intrând în cominutatea Vivanaturiștilor, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la articole și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Khitam Al-Refu, Hair Loss in Children: Common and Uncommon Causes; Clinical and Epidemiological Study in Jordan, Journal List , Int J Trichology 2013
Manoj Kumar Sharma, Savera Gupta, Ramesh Kumar, Anil Kumar Singhal, Suresh Kumar Jain, and Mukul Sharma, A Clinico-Epidemiological Study of Scalp Hair Loss in Children (0–18 Years) in Kota Region, South-East Rajasthan, Dermatol Ther. Indian J Dermatol. 2019 (Google Scholar)
Mandt N, Vogt A, Blume-Peytavi U., Differential diagnosis of hair loss in children. J Dtsch Dermatol Ges. 2004 (PubMed) (Google Scholar)
0 Comments