O igiena orală adecvată are un rol important în eliminarea plăcii, principalul factor responsabil pentru carii și boli gingivale. Iar periajul dentar zilnic este, la ora actuală, principala metodă mecanică de îndepărtare a acesteia. Și totuși periuța de dinți, nici chiar cea interdentară nu ajunge peste tot, iar ața dentară, dacă nu e folosită corect, nici atât.
Folosită cu moderație, apa de gură ajută la îmbunătățirea sănătății bucale fără a provoca niciun rău gingiilor. Poexemplu, cele cu rol antimicrobian, ucid bacteriile și reduc placa. Iar cele cu efect antiinflamator ameliorează durerea. Unii compuși rezistă la aciditate, controlând formarea cariilor, iar alții alcalinizează pH-ul salivei pentru a reduce eroziunea indusă de acid.
Să explorăm cele 7 beneficii cheie ale apei de gură
Asociația Americană de Stomatologie (ADA) arată că apa de gură poate ajunge în zonele pe care periuța nu le poate curăța, iar adăugarea acesteia la rutina zilnică de îngrijire orală poate oferi multe beneficii:
- Împrospătează respirația. Majoritatea persoanelor folosesc apă de gură din acest motiv. Folosirea ei oferă acea senzație de prospețime în timp ce controlează mirosurile neplăcute. Nu numai că îți împrospătează respirația, dar funcționează și pentru a ucide bacteriile care o cauzează.
- Îndepărtează resturile alimentare. Apa de gură poate elimina și particulele de alimente care se blochează în dinți după ce mănânci, printr-o simplă clătire energică și temeinică sau gargară. Mai ales atunci când ai ieșit în oraș cu prietenii la pizza sau te-ai delectat cu o gustare fugară și nu ai acces la periuța de dinți.
- Reduce sensibilitatea gingiilor. Atunci când gingiile tale sunt deja iritate și te confrunți cu sângerări, apa de gură vine ca o alternativă blândă la tratamentul tău. Pe lângă periajul cu pastă de dinți specială pentru gingivită, poți alege să folosești și o apă cu rol antimicrobian și antiinflamator. Rezultatele vor fi vizibile în scurt timp.
- Combate bolile gingivale. Iritații, microleziuni, afte, răni în urma unor intervenții chirurgicale, sunt doar câteva din motivele care te fac să eviți periuța de dinți. Cu apa de gură restricția dispare. Alege un produs cu efect antimicrobian, pentru a fi protejat(ă), dar și cicatrizant și calmant. Va suplini atât cât e nevoie lipsa de periaj dentar.
- Protecție împotriva cariilor. Placa acumulată pe dinți este principala cauză de formare a cariilor și de atragere a bacteriilor. Ia cu tine în geantă o apă de gură miniaturală și nu ezita să o folosești între perioadele în care ajungi să te speli pe dinți.
- Reduce senzația de gură uscată. Uscăciunea gurii apare în mod natural în timpul somnului, ceea ce duce la „respirația de dimineață” și se agravează dacă dormi cu gura deschisă. Poate fi însă cauzată de anumite medicamente, boli ale glandelor salivare, diabet. Sau de anumite obiceiuri nesănătoase care conduc la deshidratare cum sunt alcoolul, tutunul, cofeina și dulciurile.
Poți ameliora uscăciunea gurii și a gâtului luând înghițituri de apă pe parcursul zilei, dar și prin folosirea unei ape de gură răcoritoare care să te împrospăteze.
- Albește Dinții. Unele formule conțin substanțe care acționează pentru albirea dinților. Utilizată în mod constant, apa de gură poate reduce semnificativ petele de pe dinți. Există deja branduri ce includ tehnologie de albire non-abrazivă care nu dăunează smalțului, dar formează un scut protector, prevenind viitoarele pete.
Totuși, important de reținut este că apa de gură nu poate înlocuii total periajul obișnuit și folosirea aței dentare. Spală-te pe dinții de minim două ori pe zi, timp de cel puțin două minute pentru a îndepărta particulele de alimente și placa bacteriană de pe dinți și obișnuiește-te să folosești ața dentară pentru a curăța între dinți și de-a lungul liniei gingiilor.
Apa e gură se folosește înainte sau după periajul dinților?
Deși pare o întrebare simplă, medicii stomatologi au păreri împărțite. Clinica Mayo recomandă utilizarea apei de gură după periajul și folosirea aței dentare.
Cu toate acestea, Serviciul Național de Sănătate (NHS) recomandă evitarea apei de gură imediat după periaj, deoarece aceasta poate spăla compușii activi, benefici pentru gingiile tale, din pasta de dinți. În schimb, NHS ne sfătuiește să o folosim la un moment diferit al zilei.
ADA afirmă că poți folosi apă de gură înainte sau după periaj, în funcție de preferințele personale. Acestea fiind spuse, poți lua în seamă recomandarea producătorului de apă de gură, pentru a te asigura că maximizezi efectele acesteia.
Apa de gură e un produs nou pentru tine, ce alegi?
Atunci când alegi apa de gură potrivită și o folosești în mod corespunzător, poți obținute ușor și fără efort rezultatele dorite legate de sănătatea dentară și orală, iar beneficiile ei devin vizibile. Utilizarea ei asigură o rutină completă sănătoasă de îngrijire dentară, alături de periajul zilnic, folosirea aței dentare și controalele medicale regulate.
Pentru o îngrijire maximă și sigură în același timp, eu îți recomand apa de gură naturală, de la VivaNatura. Este un produs procesat la rece, pentru ca fiecare compus din formula ei să rămână activ. Are la bază, pe lângă argilă, propolis, uleiuri esențiale cu rol antimicrobian și extracte din plante, pentru a acoperi întreaga gamă de necesități.
Poți alege dintre cele două formule:
GennaDent Apa de gura naturală cu salvie și argilă – înlocuiește cu succes guma de mestecat sau periajul dinților când ești grăbit.
Lactatul de zinc și argila desilicată țin sub control respirația urât mirositoare, ajută la prevenirea plăcii bacteriene, iar salvia, aloe și musețelul, reduc iritatia și inflamația de la nivelul gurii. Are efect tonic, calmant si aduce o stare de prospețime. Este recomandată mai ales celor care suferă de gingivită, paradontoză și alte afecțiuni ale gingiei.
GennaDent Apă de gură naturală cu propolis și diatomee – Particulele de diatomee au o eficiență uimitoare în absorbția mirosului neplăcut. Combate senzația neplăcută de gură uscată și elimină halena.
Ești binevenit(ă) și în grupul Vivanaturiștilor și pe paginile Academiei pentru a te putea informa despre posibilități de ameliorare și tratament a problemelor dentare și nu numai. https://academiavivanatura.ro/category/tratament-naturist/tratament-naturist-pentru-parodontoza/
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
Kiger RD, Nylund K, Feller RP. A comparison of proximal plaque removal using floss and interdental brushes. J Clin Periodontol. 1991 PubMed CrossRef
Eley BM, Antibacterial agents in the control of supragingival plaque—a review. Br Dent J. 1999 PubMed CrossRef
Moran JM, Home-use oral hygiene products: mouthrinses. Periodontol 2000 PubMed CrossRef
Tatiana V. Macfarlane, Michal M. Kawecki, Claudia Cunningham, Iain Bovaird, Rochelle Morgan, Kirstin Rhodes and Ray Watkins, Mouthwash Use in General Population: Results from Adult Dental Health Survey in Grampian, Scotland, J Oral Maxillofac Res. 2010, PubMed
0 Comments