Lumea plantelor este una dintre principalele surse de materiale utilizate în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică. Cele mai multe suplimente și cosmetice se bazează pe ingrediente botanice, dintre care unele au o istorie lungă de utilizare în medicina populară.
De unde și căutarea continuă pentru noi compuși bioactivi naturali care, nu doar că îmbogățeasc formulele produselor de frumusețe ci, și protejează împotriva diferiților factori nocivi, inclusiv radiațiile ultraviolete și radicalii liberi.
Radicalii liberi, prin perturbarea mecanismelor de apărare și restaurare a pielii, contribuie semnificativ la deteriorarea și îmbătrânirea acesteia, de aceea în acest articol am să îți expun, pe rând, care sunt:
- factorii exteriori care îți afectează pielea,
- plantele aromatice și medicinale cu cea mai bogată concentrație de substanțe antioxidante,
- principalii antioxidanți și anume: polifenolii, tocoferolii, carotenoizii, acidul ascorbic și macromoleculele (inclusiv polizaharide și peptide),
- câteva uleiuri esențiale cu rol în prevenirea procesului de îmbătrânire a pielii.
Cu ce factori exteriori, potențiali nocivi, se confruntă pielea ta în fiecare zi
Prea puține persoane se gândesc, în momentul în care ies din casă, la impactul pe care factorii externi îl au asupra pielii. Razele ultraviolete, diferențele de temperatură, compușii chimici eliminați de mașini, pesticidele aduse de vânt, fumul de țigară sunt doar câteva din motivele pentru care au loc numeroase procese biochimice și chiar răspunsuri inflamatorii la nivelul pielii.
În ceea ce privește reacțiile radicalilor liberi, acestea au loc în aproape toate celulele corpului uman și mediază procese celulare importante. Însă atunci când sunt produși în exces, radicalii liberi exercită efecte distructive directe asupra componentelor celulare, iar în absența unor procese antioxidante eficiente pot provoca leziuni extinse.
În mod normal, pielea ta are mecanisme naturale de apărare împotriva lor, însă când acestea scad, reacțiile radicalilor liberi duc la o perturbare a mecanismelor de apărare și restaurare a pielii, afectează negativ funcționarea acesteia, având efect major de îmbătrânire a ei.
În consecință apar ridurile, se pierde elasticitatea, pielea ta se confruntă cu uscăciune, pigmentare neuniformă și decolorare, susceptibilitate la iritație și vindecare mai lentă a rănilor. În cazuri severe pot apărea numeroase boli dermatologice, cum ar fi psoriazisul, dermatita atopică, dermatita alergică de contact, acneea vulgară, vitiligo, melanomul.
Ce sunt antioxidanții și cum acționează pentru a-ți proteja pielea?
Un antioxidant este o substanță a cărei prezență scade semnificativ sau previne efectele nocive ale radicalilor liberi asupra țesuturilor umane.
Organismul uman a dezvoltat mai multe mecanisme de protecție împotriva generării de radicali liberi și de transformare a lor în derivați inactivi. Aceste mecanisme formează un sistem antioxidant complex. Putem distinge:
- antioxidanții solubili în grăsimi, cum sunt α-tocoferol, β-carotenul, acidul lipoic și coenzima Q10,
- antioxidanții solubili în apă, ce includ glutationul și acidul ascorbic,
- antioxidanți naturali enzimatici, produși de organism, precum superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, catalaza si metionina reductaza și,
- antioxidanți neenzimatici care țin sub control reacțiile în lanț ale radicalilor liberi cum sunt acidul uric, melatonina, acidul lipoic, vitamina E, vitamina C, β-carotenul și compușii polifenolici.
Câteva informații despre activitatea antioxidantă a plantelor
Plantele sunt o sursă bogată de substanțe biologic active care au un efect semnificativ asupra pielii tale. Capacitatea de captare a radicalilor liberi și proprietățile antioxidante ale acestora sunt asociate cu prezența unor componente precum polifenoli, tocoferoli, carotenoizi, acid ascorbic și macromolecule (inclusiv polizaharide și peptide), precum și componente ale uleiurilor esențiale. În plus, compușii bioactivi din compoziția plantelor susțin și alte mecanisme cu rol de calmare, regenerare și protecție pentru piele.
Polifenolii sunt un grup foarte mare și important de compuși naturali din lumea plantelor, cele mai semnificative din acest grup fiind flavonoidele. Ele se regăsesc într-o serie de fructe precum murele, zmeura, fructele de goji și coacăzele negre, dar și în legume, ierburi și condimente, semințe oleaginoase, ori boabe de soia.
Activitatea biologică a produselor cosmetice îmbogățite cu polifenoli vegetali depinde, mai ales, de capacitatea acestora de a pătrunde în bariera pielii. Unde, pe lângă efectul antioxidant puternic, mai exercită și rol antiinflamator, hidratant, netezitor, calmant, anti-îmbătrânire, protector UV, antibacterian și stabilizator capilar.
Carotenoizii, o clasă de pigmenți naturali solubili în grăsimi, sunt responsabili de culoarea multor plante, inclusiv fructe, legume și flori galben-portocalii și verde închis. β-Carotenul este cel mai larg distribuit carotenoid în alimente, principalele surse fiind morcovii, ardeiul iute, roșiile, broccolii, spanacul sau dovleacul.
Ca antioxidanți naturali, carotenoizii protejează lipidele celulare de atacul radicalilor liberi și joacă un rol cheie în menținerea sănătății umane, inclusiv în sănătatea pielii. Cercetările de laborator au demonstrat că, aplicarea externă a preparatelor cosmetice care conțin carotenoide, în combinație cu suplimentarea orală, crește concentrația acestor compuși în piele, îmbunătățind hidratarea, activitatea fotoprotectoare și elasticitatea pielii.
Vitamina E. Cea mai activă formă este α-tocoferolul. Conform studiilor științifice, acest compus inhibă producerea de noi radicali liberi și joacă un rol cheie în protejarea membranelor celulare. Rolul vitaminei E în protecția împotriva fotoîmbătrânirii și a cancerului de piele este de asemenea semnificativ. Mai mult, accelerează vindecarea și, prin urmare, este utilizată și în tratamentul arsurilor, cicatricilor chirurgicale și a rănilor.
Principalele surse naturale sunt uleiul de germeni de grâu, migdalele, semințele de floarea soarelui, spanacul și cerealele integrale.
Acidul ascorbic sau Vitamina C este un antioxidant important și foarte eficient, solubil în apă. Vitamina C este esențială pentru menținerea structurii și funcției adecvate a pielii. Stimulează sinteza compușilor din stratul cornos care sunt responsabili pentru menținerea hidratării adecvate a pielii și este implicată în sinteza colagenului.
Legumele și fructele proaspete sunt surse excelente de vitamina C, în special pruna kakadu, cătina, boabele de goji , coacăzele negre și ardeiul roșu.
Macromoleculele, cum ar fi proteinele, peptidele și polizaharidele, sunt compuși bioactivi ce servesc ca și componente organice importante ale organismului și pot încetini îmbătrânirea, proteja celulele pielii și preveni oxidarea lipidelor.
Pentru industria alimentară și cosmetică este interesantă utilizarea polizaharidelor, macromolecule distribuite pe scară largă în plante. Acești polimeri sunt esențiali pentru proliferarea celulară și creșterea și dezvoltarea organismelor, fiind printre ingredientele multor produse cu efecte antioxidante și anti-îmbătrânire.
Spre exemplu, polizaharidele de drojdie sunt un puternic stimulent al sistemului imunitar, regenerează și redensifică pielea, reduce numărul, profunzimea și lungimea ridurilor, stimulează sinteza de colagen și elastină și, reduce leziunile cutanate.
Uleiurile esențiale. Produse naturale derivate din materii prime vegetale, inclusiv flori, frunze, semințe, fructe, lemn, scoarță sau rășină, sunt recunoscute pentru diferitele lor proprietăți biologice și utilizări medicinale.
Uleiurile esențiale au în compoziția lor mai multe substanțe organice, de unde și multitudinea de proprietăți antioxidante, antiseptice, antimicrobiene, antifungice, antiinflamatoare, imunostimulatoare ori, neuroprotectoare.
Ca substanțe bioactive capabile să capteze radicalii liberi, o serie de uleiuri sunt deja utilizate ca o sursă de agenți antioxidanti naturali și siguri în produsele cosmetice, precum și în cele farmaceutice, dintre acestea cele mai semnificative fiind uleiul esențial de lavandă, chimen negru, eucalipt, mentă, rozmarin, iasomie și lămâie.
Produse naturale, bogate în compuși activi și accesibile pentru buzunarul tău?
Literatura de specialitate include o serie de rapoarte care evaluează impactul antioxidanților derivați din plante asupra pielii. Însă modul lor de utilizare, doza, sinergia dintre diferiți compuși și efectul de ansamblu asupra pielii este un efort pe care îl depun laboratoarele firmelor de cosmetice din întreaga lume.
Eu îți recomand produsele de îngrijire a pielii de la Vivanatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și, sunt bogate în ingrediente care întârzie îmbătrânirea, ideale pentru îngrijirea și hidratarea pielii mature. Iar uleiurile esențiale din compoziția lor îți vor transforma ritualul zilnic de curățare a pielii într-o pauză de relaxare și încântare a simțurilor.
Textura fiecărui produs este concepută pentru a facilita absorbția rapidă și pentru a permite pielii tale să profite de toate beneficiile, încă de la prima aplicare. Toate produsele cosmetice sunt procesate la rece pentru ca fiecare compus din formula lor să rămână nealterat și să ofere rezultate vizibile rapide.
Pentru a beneficia de promoțiile și ofertele la aceste produse, te invit pe pagina Academiei Vivanatura, https://academiavivanatura.ro . Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Mai mult decât atât, facem TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
Monika Michalak, Plant-Derived Antioxidants: Significance in Skin Health and the Ageing Process. Int J Mol Sci. 2022 (PubMed)
Hernandez D.F., Cervantes E.L., Luna-Vital D.A., Mojica L., Food-derived bioactive compounds with anti-aging potential for nutricosmetic and cosmeceutical products. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2020 (PubMed) (CrossRef) (Google Scholar)
Chiu A., Kimball A.B., Topical vitamins, minerals and botanical ingredients as modulators of environmental and chronological skin damage. Br. J. Dermatol. 2003 (PubMed) (CrossRef) (Google Scholar)
Phaniendra A., Jestadi D.B., Periyasamy L., Free radicals: Properties, sources, targets, and their implication in various diseases. Indian J. Clin. Biochem. 2015 (PubMed) (CrossRef) (Google Scholar)
0 Comments