1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Tenul acneic
  6.  » Acneea, de ce? Definiție, Cauze și Tratament

Acneea, de ce? Definiție, Cauze și Tratament

Atunci când vorbim despre acnee, ne referim nu doar la erupții și cicatrici, ci și la stigmatul emoțional care, pentru unele persoane, durează toată viața. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, un ten sensibil, marcat de erupții și urme adânci nu reprezintă idealul de frumusețe pentru nimeni.

Dacă  și tu

  • Te confrunți cu acnee vulgară și îți dorești un tratament antiacneic natural,
  • Pe fața ta au apărut erupții cutanate, iar medicamentele de sinteză nu mai au efect,
  • Ai o acnee de pubertate și ți-e teamă să nu rămână cicatrici,
  • Nu mai ești la adolescență dar încă îți mai ies coșuri pe față și mai ai probleme cu acneea

Acest articol te va ajuta să înțelegi:

  • Ce este acneea și câte tipuri de acnee există, pentru a putea să identifici corect situația cu care te confrunți,
  • Care sunt cauzele acneei și ce poți modifica în dietă pentru a ameliora simptomele,
  • Câteva plante pentru acnee, potrivite pentru tine, în conformitate cu cele mai noi studii de laborator,
  • Importanța cosmeticelor de origine naturală pentru acnee și de ce sunt mai sigure decât antibioticele care îți pot face rău

Știai că există mai multe tipuri de acnee?

Vreau să știi că nu ești singură în această călătorie. La ora actuală peste 80% dintre adolescenți se confruntă cu probleme cu acneea și 50% dintre femei continuă să aibă astfel de probleme după 20 de ani. Cifre alarmante am putea spune, cauzate în special datorită utilizării iraționale a antibioticelor încă de la vârste fragede. De aceea este necesar să știi încă de la început ce este acneea și care sunt cauzele ei pentru a alege cel mai bun tratament antiacneic potrivit nevoilor tale.

Acneea este o boală inflamatorie cronică în care acțiunea bacteriilor, împreună cu o supraproducție de sebum distruge celulele, producând, în forme avansate papule și pustule și diferite grade de cicatrizare datorată formării chisturilor.

Medical News Today a identificat

  1. Acneea non-inflamatorie

Aici intră punctele albe și punctele negre. Sunt de obicei cele mai puțin severe forme de acnee și nu provoacă inflamație sau disconfort. (1)

  • Termenul medical pentru punctele albe este de comedoane închise. Acestea sunt pete sau umflături mici, cu un centru alb, circular, înconjurat de un halou roșu. De obicei nu provoacă cicatrici.
  • Punctele negre, sau comedoanele deschise, sunt pete mici, de culoare închisă, care pot apărea ca umflături ușor ridicate. Ele se umplu în timp cu exces de sebum și piele moartă.
  1. Acneea inflamatorie

Acneea inflamatorie poate varia de la mici umflături care răspund la tratamente topice până la chisturi mari care pot necesita atenție chirurgicală.  Acestea pot apare pe față, piept și spate.

Ea cuprinde simptome medii și severe:

  • Papulele sunt umflături sub suprafața pielii, mici roșii sau roz care devin inflamate. Nu au centru vizibil și porii nu sunt lărgiți.
  • Pustulele sunt umflături mai mari, sensibile, cu un centru circular umplut cu puroi albicios sau gălbui. Sau, ceea ce numim în mod obișnuit coșuri cu puroi.
  • Într-o formă severă apar nodulii, formațiuni dure, inflamate, localizate adânc în piele. Ei se dezvoltă atunci când porii înfundați se infectează și se umflă sub suprafața pielii și pot provoca complicații, cum ar fi pete întunecate sau cicatrici.
  • Chisturile sunt formațiuni mari, dureroase, roșii sau albe, situate adânc în piele. Sunt pline cu puroi și moi la atingere. Dacă nu sunt tratate corespunzător, chisturile pot duce la cicatrici vizibile.

Ți se pare că ai deschis un dicționar medical și ai trecut doar cu un ochi peste explicații?

Tu unde te găsești? Cât de dureroase și inflamate sunt erupțiile acneice de pe fața ta?

Pentru că de aici pornește schimbarea care îți va ameliora neplăcerile date de acnee și, cu perseverență, va reda sănătatea pielii tale.

CAUZA ACNEEI ESTE DOAR BACTERIANĂ SAU ȚINE ȘI DE MODUL ÎN CARE ÎȚI ÎNGRIJEȘTI PIELEA?

Firele de păr care cresc pe față se deschid în mici orificii la suprafața pielii. Dacă însă glandele sebacee atașate la firul de păr produc prea mult sebum, celulele moarte care se elimină permanent din piele tind  să se lipească și rămân prinse în orificiul firului de păr.

O rutină de îngrijire a tenului acneic este spălarea cu apă călduță și săpun special de două ori pe zi și folosirea unei ape micelare antiinflamatoare și a unei loțiuni antiacneice este o primă soluție pentru menținerea tenului curat și eliminarea celulelor moarte de pe piele.

Cu ajutorul unor produse cosmetice speciale pentru tenul gras și acneic, cum este de exemplu o mască antiacneică cu argilă și tea tree se poate controla excesul de sebum și, prin urmare și aspectele non-inflamatorii ale acneei.

Când însă în porii înfundați intră bacterii, ele infectează locul, provoacând inflamație și permit acizilor grași și lipidelor să treacă în pielea din jur.

Chiar și în această fază spălarea zonei afectate cu apă rece și săpun special de două ori pe zi și folosirea produselor cu acid salicilic sau o mască și o cremă antiacneică cu argilă, propolis și tea tree pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și alte resturi, sunt eficiente.

Dacă însă acneea e atât de severă încât pe față și pe corp au apărut chisturi și noduli trebuie să mergi la un medic dermatolog pentru un tratament mult mai complex.

Ești o mare amatoare de ciocolată și te confrunți cu acnee?   

Carbohidrații cu indice glicemic mare cum sunt dulciurile procesate, sucurile carbogazoase sau chipsurile, dar și lactatele foarte grase pot agrava manifestările acneice deja existente sau apariția unora noi. Ciocolata mai ales trebuie eliminată din start.

Un medic îți poate prescrie un tratament, dar igiena feței este necesar să fie pe primul loc. Cea mai bună metodă curățare a pielii este cu apă călduță sau cu o apă micelară cu efecte antiinflamatorii, după care se aplică o loțiune antiacneică astringentă cu efect calmant.

Scruburile faciale pot irita și mai tare zonele afectate, de aceea îți recomand  să folosești o mască antiacneică blândă, pe bază de argilă și ulei de tea tree. Iar dacă ai pustule supărătoare, o cremă antiacneică cu propolis îți va fi de real folos.

Renunță la cosmetice dacă ele nu sunt necesare și folosesește un gel antiacneic pe toată suprafața feței ca o protecție de zi. Expunerea excesivă la soare determină o secreție mai mare de sebum și poate agrava leziunile acneice. Și, la fel de important, evită produsele cosmetice care conțin alcool sau parfum întrucât acestea irită pielea.

Rezistența la antibiotice a bacteriilor ce produc acneea a  determinat cercetătorii să caute alternative naturale

Utilizarea irațională a antibioticelor încă de la vârste fragede a făcut ca multe dintre tratamentele medicamentoase antiacneice să rămână fără efect.

De aici și preocuparea cercetătorilor din industria cosmetică, de a găsi alternative naturale de tratament, acolo unde chimicalele și industria farmaceutică au dat greș. Pentru că, în caz de acnee nu doar pielea ta ci și tu ai nevoie de o atenție specială.

UNELE EXTRACTE DE PLANTE ȘI ULEIURI NATURALE AU EFECTE MAI PUTERNICE DECÂT ANTIBIOTICELE ȘI NU PRODUC EFECTE SECUNDARE

Unul dintre acestea este uleiul de tea tree. Este larg acceptat că uleiul de arbore de ceai are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii și poate ajuta la prevenirea leziunilor acneice, reducând în același timp imflamația. În plus, studiile au arătat că uleiul de arbore de ceai poate reduce la minimum apariția cicatricilor hipertrofice. (2)

 

Propolisul. O serie de studii au demonstrat acțiunile antibacteriene importante ale propolisului, mult mai puternice față de bacteriile Gram-pozitive.

Propolisul mai are efecte antiseptice, antimicotice, astringente, antiinflamatorii, anestezice și antifungice. (3)

Uleiul de oregano are proprietăți antimicrobiene care distrug sau inhibă microorganismele ce pot agrava acneea și este remediul natural perfect pentru a reduce aspectul petelor de acnee și chiar a erupțiilor. La o utilizare regulată, uleiul de oregano oferă o piele luminoasă și fără pete.

Cele mai frecvente greșeli pe care le poți face atunci când vrei un produs antiacneic natural

  1. Prima este să alegi doar produsele pe care le-ai văzut în reclamele TV, și apoi, la o citire mai atentă, să îți dai seama că nu sunt atât de naturale pe cât păreau,
  2. Vrei doar cele mai scumpe produse antiacneice, crezând că prețul reflectă și calitatea, când, la toate brandurile mari, reclama se acoperă din prețul produsului,
  3. Te lași ademenită de reclama bio, dar între bio și natural uneori este o diferență pe care merită să o iei în considerare,
  4. Ai încredere în părerile medicilor de la TV, deși unii dintre ei sunt plătiți pentru a face reclamă doar unei anumite linii cosmetice.

FII GRIJULIE CU SĂNĂTATEA TA ȘI A PIELII TALE

Și alege cele mai bune produse naturale atiacneice pentru fața ta!

Gama Vivanatura pentru îngrijirea tenului acneic cu imperfecțiuni îți aduce siguranță. Sunt cele mai bune produse pentru acnee ce conțin substanțe naturale și de origine naturală,  procesate la rece, pentru ca niciun compus bioactiv să nu fie distrus în procesul de fabricație.

  Pentru îngrijirea ta zilnică,  ordinea de folosire a produselor antiacneice este:

  1. Loțiunea antiacneică purificatoare cu ulei de tea tree – potrivita pentru tratamentul antiacneic acasa. Are efect astringent, reglează secreția de sebum și ajută la curățarea profundă a tenului acneic.
  2. Crema antiacneică cu argilă și propoliscea mai buna crema pentru cosuri si puncte negre cu un puternic caracter antiinflamator. Ajută a deblocarea porilor și la reducerea erupțiilor acneice. Se aplică doar pe zonele cu probleme acneice.
  3. Masca antiacneică cu argilă și tea tree – face parte din rutina de ingrijire a tenului acneic, conține ingredinete cu proprietăți astringente și regenerante. Se aplică pe întreaga față și absoarbe sebumul, impuritățile din piele și strânge porii.
  4. Gelul antiacneic cu ulei de tea tree – cel mai bun tratament antiacneic pentru adolescenti usor de aplicat, are puternice proprietăți calmante și stimulează procesul reînoire celulară. Se folosește ca tratament de zi ca o protecție pentru față.

Și pentru că ești atentă cu aspectul tău atunci când ieși în oraș, pentru o demachiere blândă își recomand Apa micelară naturală hidratantă cu acid hialuronic și aloe vera. Extractul din semințe de tamarind are puternice proprietăți antiinflamatorii și antihistaminice, iar aloe vera este recunoscută pentru calitățile sale cicatrizante și regenerante.

Ca un cadou pentru tine, te invit în Comunitatea vivanaturiștilor, unde ai mulțime de posibilități:

  1. Să înveți secretele pielii tale și ce o menține sănătoasă și strălucitoare;
  2. Să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG înscriindu-te la Tombola vivanaturistilor, unde sunt 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel putin 200 lei;

Aici gasesti Tombola vivanaturistilor care se desfasoara pe cele 13 grupuri de Facebook destinate nevoilor tale: https://www.facebook.com/groups/2943205182655490

  1. Să te inscrii în grupul de Facebook dedicat tuturor femeilor care folosesc produsele antiacneice VivaNatura

ceea ce îți dă șansa ca, prin cuponul oferit membrilor, să cumperi orice produs din gama VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG cu 33% reducere. Atât pentru tine cât și pentru familia sau prietenii tăi;

  1. Să te abonezi la newsletter și, astfel, să devii tu specialista pentru cei din jurul tău, cea privită întotdeauna cu admirație, cum găsește soluții naturiste, sigure și eficiente la aproape orice, oferindu-le și lor discountul tău de vivanaturist. Toate aceste posibilități sunt acum la indemana ta și doar tu decizi ce faci mai departe.

Dacă ai întrebări sau dubii, urmărește testimonialele atașate. Intrând, însă, în grupul de Facebook, ai posibilitatea să întâlnești persoane care folosesc același produs, să îți faci prieteni, să găsești răspunsuri și să citești despre propriile lor lecții de viață.

Te aștept să îmi spui cum te simți după ce ai folosit acest produs cosmetic sau altele, ca să putem împărtașii și altora experiența ta fericită.

Referințe

1.Medically reviewed by Reema Patel, MPA, PA-C,Jennifer Huizen, Pimple types: 6 types of acne articles/322322#fa-qs, June 262022, MedicalNewsToday

2. Huijuan Cao, Guoyan Yang, Yuyi Wang, Jian Ping Liu, Caroline A Smith, Hui Luo and Yueming Liu, Complementary therapies for acne vulgaris, 2015 Jan 19, Cochrane Database Syst Rev, ( PubMed)

3. Kuropatnicki AK, Szliszka E, Krol W, Historical aspects of propolis research in modern times, 2013, Evid Based Compl Alternative Med, (PubMed).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *