Părul tău este dintre primele lucruri pe care oamenii le observă, și poate spune multe despre cine ești. Îți dorești să arate sănătos, neted și strălucitor însă, pentru a ajunge așa, ai nevoie nu doar de o sănătate generală bună, ci și de o rutină de întreținere și îngrijire a părului. Altfel, părul tău se distuge fără ca să îți dai seama.
- părul meu este într-o stare mai slabă,
- arată tern și fără strălucire,
- se simte aspru și uscat după spălare,
- încă nu știu cum să identific principalele probleme care au apărut,
Coafezii dar și dermatologii întâlnesc de multe ori persoane care pun aceste întrebări. Familiarizarea cu produsele de îngrijire, împreună cu cunoștințele de bază despre diferitele tipuri de păr ajută. În aceeași măsură va fi de folos și să afli cum să identifici principalele cauze care îți distrug firul de păr.
În acest articol vom explora tot ce trebuie să știi despre părul deteriorat. Cauze, simptome și tratament. Plus câteva sfaturi de la hair stiliști despre cum să previ deteriorarea în primul rând.
Cum se degradează părul tău și ce soluții ai
Părul se deteriorează din mai multe cauze, însă odată distrus poate fi dificil să-l readuci la starea sa sănătoasă. Iată care sunt principalele situații cu care te-ai putea confrunta:
1.Vârfurile despicate. Se observă cu ochiul liber și prezintă câteva semne revelatoare ce te pot ajuta la recunoașterea lor. De obicei capătul unei șuvițe este împărțit în două sau mai multe capete, iar firul de păr se simte dur din cauza microfisurilor. În plus, vârfurile despicate au tendința de a se încâlci.
În acest caz coafezii au cu toții un singur sfat, tunsul cel puțin o dată la două luni. Poate fi doar o ajustare și nu o modificare semnificativă dacă nu dorești să scurtezi prea mult din păr.
Pentru a preveni astfel de situații te sfătuiesc să folosești Balsamul de păr cu aloe şi tătăneasă, de la VivaNatura. La fel ca toate produsele cosmetice ale acestui brand românesc, are o compoziție 98% naturală și de origine naturală, fără parabeni sau substanțe alergenice. Formula sa este îmbunătățită cu extractul de aloe vera, cu un conținut de peste 75 de elemente nutritive, aminoacizi și enzime. La care se adaugă tătăneasă, răchitan, gălbenele, mușețel precum și uleiuri esențiale de patchoulli și tea tree. Prin folosirea acestuia, rădăcina firului de păr se tonifică și hidratează, se reface structura părului degradat de vopsea, ondulator, soare și vânt, iar în final conferă strălucire și volum coafurii tale.
2. Deteriorarea din cauza colorării repetate. Atunci când te vopsești la intervale constante de timp, și o faci de câțiva ani de zile, aceasta lasă urme și asupra sănătății părului. Chiar și luarea unei pauze de la vopseaua obișnuită, nu va anula anii de modificare ori îndepărtare a culorii naturale din părul tău. Trebuie să aștepți creșterea unor noi fire pentru a scăpa complet de daune.
Chiar și așa, există o modalitate bună de a te asigura că vopsirea provoacă daune cât mai minime posibil: găsește un profesionist căruia să îi pese de starea părului tău. Și nu mai insista pentru decolorări foarte puternice dacă deja ai trecut printr-un proces de refacere a părului.
În plus, un plan atent de întreținere a culorii la domiciliu poate ajuta. Pe lângă un balsam bun, un șampon și o mască cu beneficii reparatoare pentru părul vopsit sunt obligatorii pentru a promova un păr sănătos și puternic între vizitele la salon.
Pentru o combinație perfectă de uleiuri care să dea viață șuvițelor tale, alege Masca de păr cu ginseng și argan de la VivaNatura. La fel ca toate produsele cosmetice sub semnătura Leonard Rădutz, este un produs 98% natural și de origine naturală, procesat la rece pentru ca toți compușii să rămână activi. Fabricată cu ingrediente puternice, uleiuri naturale presate la rece, precum și un complex de vitamina E, vitamina A, acizi grași nesaturați, omega 3, omega 6 și omega 9, plus un amestec de extracte naturale din plante și flori, această mască este soluția de bază pentru hidratare intensă, reparare și revitalizare.
Repară firele și le stopează ruperea, dă strălucire părului uscat și tern și îi redă elasticitatea și vitalitatea. Mai mult decât atât, are acțiune antiinflamatoare, calmând pielea capului. Se recomandă tuturor tipurilor de păr și poate deveni un răsfăț special, perfect pentru acele momente în care părul tău practic cerșește un plus de dragoste și îngrijire.
3. Daune chimice. Tratamentele chimice, cum ar fi coafura de tip permanent, dezlipesc părul, ceea ce poate duce la rupere. Odată ce fibra de păr este compromisă, nu poate fi reparată sau vindecată.
Coloristul Paul Labrecque de la Salon and Skincare Spa din New York City ne spune: „Scopul este de a preveni mai întâi daunele suplimentare prin ajustarea obiceiurilor de coafură care au creat problema și de implementare a unor practici ce ajută la hrănirea fibrei părului. Al doilea obiectiv este de a stabili o rutină săptămânală de tratament profund în mod constant timp de patru până la șase săptămâni”.
Recomandările includ atât utilizarea unui pre-tratament cât și creșterea umidității zilnice. „Pretratați fibra de păr aplicând un tratament cu proteine pe părul uscat și murdar înainte de șampon, cum ar fi un ulei detoxifiant sau o mască. Apoi, pieptănați tot produsul și înfășurați-l într-un coc în timp ce dormiți. Acest lucru permite părului să absoarbă proteina necesară la întărirea fibrei părului, și oferă posibilitatea ca toate elementele hidratante din șampon și balsam să adere corect la păr pentru o eficacitate maximă”.
4. Daune termice. Căldura deschide cuticulele, permițând părului să se usuce și să se modeleze atunci când îți usuci ori ondulezi părul. Totuși, prea multă căldură îl poate deteriora, spun coafezii, așa că este necesară utilizarea unui agent de protecție împotriva căldurii de fiecare dată.
Deteriorarea termică este ireversibilă. Odată ce legăturile proteice sunt rupte și cuticulele părului sunt crăpate, părul tău devine mai slab și mai puțin flexibil. Soluția? Fie un produs cu ingrediente care sunt activate de căldură pentru a proteja firele de păr, fie o protecție în jurul șuvițelor de păr pentru a preveni daunele directe ale căldurii
Pentru un surplus de vigoare pentru părul tău, poți folosi Șamponul împotriva căderii părului cu cafea verde și peptide naturale din amarant. Formula sa conține extracte de semințe și flori de cafea verde, guarana, năsturel și rozmarin. Biotinoyl Tripeptide-1 oferă rezultate excepționale de creștere accelerată a firului de păr și îmbunătățire a rezistenței acestuia, iar peptida din amarant dă grosime și strălucire chiar și firelor subțiri și fragile și încetinește îmbătrânirea firului de păr începând cu prima spălare.
5. Deteriorarea fizică. Periajul exagerat, periajul dur ori șamponarea în forță, coafuri strânse care trag de rădăcini sau șampoane și balsamuri dure, duc la leziuni ale cuticulei, vârfuri despicate, încrețire, o lipsă generală de strălucire și un aspect nesănătos. Când ai părul fin și fragil sunt indicate mai degrabă produse blânde de curățare, naturale care să nu usuce și să afecteze firul de păr.
Șamponul cu aloe si brusture pentru păr uscat este o alegere bună pentru un păr fragil. Conține o mare varietate de plante medicinale bogate în vitamine și antioxidanți, vitale pentru sănătatea părului și a scaplului. Ca efecte, se evidențiază prin faptul că îți curăță delicat părul și îl protejează, crește elasticitatea firelor, reducând astfel formarea vârfurilor despicate. Oferă hidratarea optimă necesară acestui tip de păr, care devine suplu, mătăsos și ușor de pieptănat.
Frumusețe și strălucire pe termen lung?
Părul ne reprezintă. Îl tăiem, coafăm, vopsim și modelăm după tendințele anului sau chiar în funcție de starea noastră de spirit. Până la urmă, orice am face, acesta crește la loc în câteva luni și o putem lua de la capăt.
Și totuși, nu e chiar așa. Tratamentele agresive, făcute acasă ori chiar la coafor duc la distrugerea părului. Poți avea o frumoasă culoare platinată, iar în câteva săptămâni să începi să pierzi masiv fire, pentru că părul tău s-a distrus la decolorare. Sau poate îți este comod să folosești placa în fiecare zi, dacă șuvițele tale au tendința să devină rebele la umezeală, ca apoi să observi că părul tău a devenit fragil și se rupe. Ori, pur și simplu ți se pare prea dificil să mai pui și părul pe lista ta de preocupări și nu te interesează deloc.
Îngrijirea părului nu e complicată și nu necesită multe produse. O cremă de păr, doar pentru rădăcină, săptămânal, un balsam după fiecare șamponare și o mască care să alterneze cu balsamul când și când. Și, deloc de neglijat, șamponul potrivit tipului tău de păr.
Eu te invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/ dar și la tombolă. Sunt 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei, www.vivanatura.ro/tombola Poți testa gratuit oricare din produsele pentru îngrijirea părului din portofoliul VIVANATURA, dar și cosmeticele din gama GENNADENT și BEBE DRAG.
Intrând în comunitatea Vivanaturiștilor, vei fi informată despre ultimele noutăți, vei avea acces la articole, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Vaibhav Kaushik, Ritesh Chogale, and Sudhakar Mhaskar, Alternative Protocol for Hair Damage Assessment and Comparison of Hair Care Treatments, Journal List, Int J Trichology, 2020, ( PubMed)
0 Comments