Cremele hidratante sunt poate cele mai recomandate produse în practica dermatologiei și, de asemenea, cele mai intrigante. Iar creșterea numărului dermatozelor asociate cu uscăciunea pielii, datorate în special urbanizării și poluării, i-a făcut pe dermatologi să acumuleze o cunoaștere cuprinzătoare despre acest aspect.
Și totuși, la ora actuală există o mulțime de ingrediente cosmetice acceptate, al căror rol științific real nu este dovedit. Iar acest articol este o încercare de a oferi unele din secretele ascunse ale ingredientelor hidratante foarte populare, dar și informații despre rolul lor benefic. Vom parcurge împreună:
- Ce înseamnă termenul „cremă hidratantă”,
- Ce sunt substanțele cu rol emolient,
- Cum acționează un ingredient hidratant asupra pielii,
- Care sunt cele mai eficiente ingrediente hidratante naturale.
Cât de mult cuprinde termenul de cremă hidratantă?
În mod curios, nici până acum nu există un consens în ceea ce privește definiția unei creme hidratante. Termenul în sine este un neologism inventat de agenții de marketing din Madison Avenue, care au promovat ideea simplă că îți umezește pielea. Însă uscăciunea nu este o singură entitate, ci se caracterizează în funcție de factorii de stres interni și externi.
Dorința de a aplica produse grase pe piele este aproape instinctivă și poate fi la fel de veche ca omenirea în sine. Pentru că, indiferent de locul de pe corp, pielea uscată însoțită de pete descuamate ori mâncărime are nevoie de un bun hidratant, care să calmeze inflamația și să îmbunătățească textura aspră.
Potrivit medicului dermatolog Marie Hayag, certificat de consiliu în Advanced Treatments In Aesthetics And Dermatology, toți avem nevoie de o cremă hidratantă care să conțină trei tipuri de ingrediente hidratante și anume: umectanți (care atrag apa și o prind în piele), emolienți (care netezesc și catifelează), și ocluzive (care creează o etanșare deasupra pielii pentru a reține umezeala). Dintre cele trei, ocluzivele sunt cele mai importante pentru cei cu pielea uscată.
Pe de altă parte, dermatologul Fatima Fahs, MD, ne spune că e suficientă o cremă hidratantă care conține umectanți care atrag umezeala în piele și substanțe de etanșare pentru a o reține.
Câteva cuvinte despre ingrediente
Umectanții, sunt compuși higroscopici, care atrag apa fie din mediul intern, fie din exterior. Unii dintre ei au și proprietăți emoliente. Pe etichetă te poți uita după glicerol, considerat cel mai eficient umectant, acid lactic, care stimulează sinteza ceramidelor, ceea ce are ca rezultat o barieră lipidică superioară sau uree, cu rol de a reduce iritația pielii.
Substanțele emoliente. Spre deosebire de ingredientele cu rol hidratant, emolienții hidratează și îmbunătățesc catifelarea, flexibilitatea și netezimea pielii. Sunt în principal lipide și uleiuri ce mențin apa în țesuturile pielii, creând o barieră.
Aceste produse, deși uneori sunt considerate simple cosmetice, au un rol binecunoscut în multe afecțiuni ale pielii. Cunoștințele adecvate despre mecanismul lor de acțiune, dozare, utilizare și efecte adverse sunt necesare nu doar pentru un dermatolog. Spre exemplu, acizii grași saturați cu lanț lung și alcoolii grași se găsesc în mod natural în uleiul de palmier, uleiul de cocos, steroli de soia ori, uleiul de jojoba. Aceștia influențează fiziologia și patologia pielii prin efectele lor asupra funcțiilor barierei pielii și fluidității membranei celulare.
Ocluzivele sunt substanțe care blochează fizic apa în piele printr-o barieră. Cele mai importante sunt parafina lichidă și vaselina, constând dintr-o combinație complexă de hidrocarburi.
Rolul cremelor hidratante
Efectul principal al hidratării este de netezire a suprafaței pielii prin aplatizarea „văilor” dintre crestele contururilor. Aceasta face ca suprafața pielii să devină mai moale, extensibilă și flexibilă. Spre exemplu, acțiunea emolienților este evidentă la maximum 30 min–1 oră după utilizare și durează de obicei 4 ore.
Multe creme hidratante au și acțiune antiinflamatoare și calmantă asupra pielii iritate. Iar unele dintre ele pot conține uleiuri și extracte cu acțiune antimicotică și antibacteriană, utile în dermatozele inflamatorii.
În funcție de locul de aplicare, cremele hidratante sunt comercializate în diverse categorii, destinate anumitor zone precum față, buze, mâini, corp. Astfel,
Creme hidratante faciale. Fața în special este predispusă la efectele mediului, cum ar fi diferențele de temperatură, condițiile aride, umiditatea, praful, poluarea și razele UV. Prin urmare, cremele hidratante faciale au un loc unic în îngrijirea zilnică. Sunt concepute pentru a fi negrase, noncomedogenice, cu accent pe beneficiile maxime pentru piele.
Derivații pe bază de silicon sunt potriviți pentru tenul gras, la care se pot adăuga caolin sau talc pentru a reduce aspectul excesului de strălucire.
Cremele pentru ochi sunt formule ușoare menite să restabilească fermitatea, să diminueze liniile uscate și să reducă umflarea și pigmentarea. În esență, sunt produse hidratante, iar efectele lor sunt limitate la cele ale altor creme hidratante de rutină.
Creme hidratante pentru corp și mâini sau picioare sunt destinate în principal prevenirii, precum și tratarii pielii uscate, eczemelor și xerozei. Le găsim sub formă de loțiuni, creme și unturi de corp.
Ritualul de aplicare a unei creme hidratante
Folosirea corectă a cremei hidratante duce la creșterea conținutului de apă din piele și o netezire a suprafeței, ca urmare a umplerii spațiilor dintre fulgii de piele parțial descuamați.
Hidratarea crescută va facilita întărirea funcției de barieră, ceea ce poate face pielea mai puțin susceptibilă la atacurile substanțelor nocive și poate preveni dezvoltarea unor eczeme. Aceasta și explică de ce cremele hidratante sunt un adjuvant util în tratamentul dermatozelor inflamatorii ca terapie alternativă la steroizi.
Momentul potrivit și modalitatea corectă de aplicare a cremelor hidratante sunt cheia pentru un beneficiu maxim. Cu excepția umectanților și a matricelor hidrofile care pot absorbi apa din atmosferă sau din straturile de piele subiacente, uleiurile ocluzive mai frecvent utilizate trebuie aplicate pe pielea umedă. Fie după duș, fie prin tamponare cu o dischetă. Pentru a preveni efectul advers bine-cunoscut al foliculitei, crema se aplică ușor de-a lungul direcției firelor de păr, în cantitate suficientă și cât mai uniform.
Cele mai bune substanțe hidratante sunt la îndemâna ta
În dorința de cât mai natural, utilizarea produselor și extractelor naturale a atras atenția tuturor. Deși aceste produse sunt folosite în preparate topice din timpuri imemoriale, rațiunea includerii lor în cremele hidratante nu s-a bazat întotdeauna pe studii controlate sau pe meta-analiză bazată pe dovezi a studiilor clinice. Unele pot fi adăugate din motive de marketing pentru a stimula interesul consumatorilor față de produsul cosmetic final.
Pentru a te proteja de astfel de situații am ales pentru tine câteva substanțe de origine naturală, cu adevărat hidratante și a căror calități ridică valoarea unui produs de frumusețe:
- Uleiul de squalan, este o formă modificată de squalen, una dintre componentele cheie din sebumul nostru. Deși squalenul este produs în mod natural de organism, producția acestei substanțe chimice încetinește drastic după vârsta de treizeci de ani, contribuind astfel la uscarea pielii.
Squalanul poate fi obținut din ulei de măsline, tărâțe de grâu, tărâțe de orez și amarant și, datorită compoziției sale, pielea îl recunoaște instantaneu și știe cum să-l folosească. Un avantaj al acestuia este că nu lasă o senzație uleioasă, este inodor, noncomedonal, antibacterian și este sigur pentru pielea sensibilă.
Pe lângă acțiunea sa emolientă, este folosit și în tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi dermatita seboreică, acneea, psoriazisul sau dermatita atopică.
Este adesea comparat cu acidul hialuronic, deoarece este biomimetic și are rol important în promovarea hidratării pielii, însă are multe beneficii pe care acidul hialuronic nu le are, precum proprietățile sale antioxidante și rolul său protector.
- Extractul de Aloe. Deoarece cea mai cunoscută proprietate pentru Aloe Vera este de hidratare a pielii, este logic să cauți o cremă hidratantă care să includă și această plantă împreună cu alte ingrediente care o completează, cum ar fi acidul hialuronic și diferite extracte din semințe de citrice.
Pe lângă efectul de hidratant natural, calmează pielea uscată, cu mâncărimi ori asociată cu eczeme. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii, ce reduc aspectul petelor și ridurilor. În plus, aloe vera nu este iritantă și poate fi folosită pe orice tip de piele.
- Antioxidanții. Sunt agenții care inhibă oxidarea ingredientelor prin reacția cu radicalii liberi. Antioxidanții tipici sunt tocoferolii (Vitamina E), hidroxitoluenul butilat și galații de alchil.
Extractele din plantele pot prezenta capacitatea de captare a radicalilor liberi și proprietăți antioxidante atunci când în compoziția lor întră polifenoli, tocoferoli, carotenoizi, acid ascorbic și macromolecule (inclusiv polizaharide și peptide), precum și componente ale uleiurilor esențiale. De aceea, cu cât o cremă este mai bogată în extracte vegetale, cu atât cresc și beneficiile ei pentru piele.
Hidratant ideal pentru îngrijirea pielii tale, aproape de tine
Pe măsură ce populația îmbătrânește și ne transformăm într-o populație urbanizată, nevoia de produse de îngrijire personală este în continuă creștere. Astfel, căutarea unei creme hidratante ideale este o sarcină importantă, pentru că nevoile și rezultatele sunt extrem de subiective. Cu toate acestea, un produs ideal ar trebui să aibă unele atribute care să îl facă potrivit în majoritatea condițiilor și pentru majoritatea celor care îl folosesc.
Fiecare femeie, și consider că și tu, are nevoie de siguranță atunci când alege un produs cosmetic de îngrijire. Întrebări precum.
- se potrivește tipului meu de piele,
- este natural și nu provoacă alergii,
- miroase frumos și lasă un parfum plăcut pe piele,
- se încadrează în bugetul pe care il am
sunt firești. De aceea eu îți recomand produsele de îngrijire a pielii de la VivaNatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și procesate la rece pentru a beneficia la maxim de calitățile fiecărui compus bioactiv.
Dacă ai întrebări cu privire la cel mai potrivit produs pentru tine apelează la specialiștii de pe pagina Academiei Vivanatura, https://academiavivanatura.ro/ și poți beneficia ca bonus, și de promoțiile și ofertele de pe site.
Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Mai mult decât atât, facem TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Rawlings AV, Canestrari DA, Dobkowski B., Moisturizer technology versus clinical performance. Dermatol Ther. 2004 (PubMed) (Google Scholar)
Loden M, Maibach H. Dry skin and moisturizers: Chemistry and Function. 1st ed. New York: CRC Press; 1999. (Google Scholar)
Anisha Sethi, Tejinder Kaur, SK Malhotra, and ML Gambhir, Moisturizers: The Slippery Road, Indian J Dermatol. 2016 (PubMed)
Wołosik K, Knaś M, Zalewska A, Niczyporuk M, Przystupa AW. The importance and perspective of plant-based squalene in cosmetology. J Cosmet Sci. 2013 (PubMed) (Google Scholar)
Monika Michalak, Amélia M. Silva, Academic Editor, Plant-Derived Antioxidants: Significance in Skin Health and the Ageing Process, Int J Mol Sci. 2022 (PubMed)
0 Comments