Dorința cercetătorilor de a găsi compuși cât mai naturali care să susțină procesul de refacere a tegumentelor este alimentată de numărul tot mai mare de extracte vegetale cu proprietăți evidente de regenerare.
Îmbătrânirea implică schimbări dramatice în structura, funcționarea și aspectul pielii, cum ar fi:
- subțierea epidermei,
- degradarea matricei extracelulare,
- pierderea capacității de regenerare sau de vindecare a rănilor,
- elastoză și formarea ridurilor.
Produsele pe bază de plante posedă diferite proprietăți și prezintă mai multe activități simultane astfel că, oricare dintre extractele vegetale utilizate în industria cosmetică au capacitatea de a face față mai multor probleme de sănătate a pielii. Răchitanul este una dintre aceste plante asupra cărora s-au desfășurat mai multe studii în ultimii ani.
Identificarea compușilor activi și a proprietăților lor specifice din plantă a adus la lumină ceea ce naturaliştii şi farmacologii din perioada greco-romană știau de atâta vreme și anume, rolul benefic pe care îl are extractul vegetal din răchitan asupra pielii.
Dr. Lindley îl include în lucrarea sa, Flora Medica (1838) susținând că „…curăță și vindecă toate ulcerele murdare, prin spălarea lor macerat din plantă. Acesta, aplicat în formă călduță îndepărtează petele, urmele și crustele de pe piele, iar când este folosit la gargară vindecă durerea de gât.”
Ce secrete se ascund în spatele proprietății protectoare și de anti-îmbătrânire a răchitanului?
Pielea este un sistem complex organizat în straturi care se reînnoiesc constant. O piele sănătoasă permite regenerarea țesuturilor și un răspuns rapid la leziunile cutanate, una din principalele ei funcții fiind aceea de a face față zilnic agresiunilor mediului cum ar fi radiațiile ultraviolete, poluarea și eventualele răniri.
O a doua funcție importantă este aceea de a constitui o barieră de protecție pentru a evita pierderea fluidelor interne și pentru a preveni pătrunderea agenților externi agresivi. Cu toate acestea, pielea nu poate scăpa de îmbătrânire.
O modalitate de a menține integritatea epidermei și de a preveni sau cel puțin de a limita inevitabilul fenomen de îmbătrânire a pielii este utilizarea de tratamente topice pe bază de ingrediente active naturale, în acest caz, răchitanul.
Pentru a evidenția potențialul extractului vegetal al acestei plante în homeostazia pielii și în domeniul dermo-cosmetic, diferite studii au investigat conținutului de metaboliți și activitatea biologică a răchitanului. S-au identificat polifenoli precum și heteropolizaharide ca și constituenți dominanți, care determină și efectele farmacologice observate. Are acțiuni atât ca astringent, cât și ca mucilant, făcându-l potrivit pentru condițiile în care tonusul și umiditatea trebuie restabilite țesuturilor.
Vescalagina, compusul cheie pentru reconstruirea epidermei?
Odată cu pierderea progresivă a coeziunii și arhitecturii pielii, se instalează și procesul de inflamație bazală, având ca rezultat îmbătrânirea pielii. Rezultatele obținute în laborator au demonstrat că extractul de răchitan a putut restaura în totalitate coeziunea dintre derm și epidermă.
Alte studii biologice în vitro au evidențiat efecte benefice ale compușilor activi din răchitan asupra homeostaziei pielii și acțiunea globală de protecție a ei, împreună cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Proprietățile antioxidante, antiinflamamtorii și de refacere a pielii au stat și la baza unui studiu asupra arsurilor de gradul 2. Ca și concluzii, tratarea cu un unguent pe bază de răchitan a condus la un strat epidermic bine organizat, confirmând clar eficacitatea acestuia ca agent de vindecare a rănilor. Motiv pentru care această plantă intră în numeroase formule cosmetice pentru vene varicoase, gingii care sângerează, hemoroizi și eczeme.
Mai este folosit în formulele de curățare pentru ochii uscați, ori iritații și ulcerele oftalmice, fiind un astringent nutritiv și răcoritor. Aceleași proprietăți îl recomandă și în pastele de dinți special adaptate pentru gingii umflate, roșii și care sângerează.
Extractul de răchitan se regăsește în formulele cosmetice a celor mai recunoscute branduri
Deloc surprinzător, această plantă face parte din multe linii cosmetice de întreținere a pielii mature. Eu îți recomand produsele de îngrijire a pielii de la VivaNatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și procesate la rece pentru ca pielea ta să beneficieze la maxim de calitățile fiecărui compus bioactiv. Mai mult decât atât, în aceste produse nu intră coloranți ori parfumuri artificiale sau, substanțe chimice sintetice.
Extractul de răchitan se regăsește în unele dintre formulele cremelor de îngrijire a tenului, produse de întreținere a corpului și geluri de duș, paste de dinți, cosmetice de înaltă calitate, totul pentru o piele sănătoasă și un corp înfloritor.
Dacă ai întrebări cu privire la cel mai potrivit produs pentru tine apelează la specialiștii de pe pagina Academiei Vivanatura, https://academiavivanatura.ro/ și poți beneficia ca bonus, și de promoțiile și ofertele de pe site.
Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Mai mult decât atât, facem TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să testezi gratuit cosmeticele de îngrijire a pielii mature, cum ar fi demachiante, creme și loțiuni, dar și o serie de produse cu rol de ameliorare a efectelor produse de acnee, hemoroizi, dureri articulare ori varice.
Gama de pastă de dinți GennaDent mulțumește orice dorință în materie, iar proaspetele mămici își pot răsfăța bebelușii cu produsele din gama BebeDrag.
Sunt 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Glorianne Jouravel, Samuel Guénin, François-Xavier Bernard, Claire Elfakir, Philippe Bernard and Franck Himber, New Biological Activities of Lythrum salicaria L.: Effects on Keratinocytes, Reconstructed Epidermis and Reconstructed Skins, Applications in Dermo-Cosmetic Sciences, Cosmetics 2017
Piwowarski, J.P.; Granica, S.; Kiss, A.K. Lythrum salicaria L.—Underestimated medicinal plant from European traditional medicine. A review. J. Ethnopharmacol. 2015, (Google Scholar) (CrossRef) (PubMed)
Manayi, A.; Khanavi, M.; Saiednia, S.; Hadjiakhoondi, A.; Azizi, E.; Mahmoodpour, M.; Vafi, F.; Siavashi, F.; Malmir, M. Biological activity and microscopic characterization of Lythrum salicaria L. Daru J. Pharm. Sci. 2013, (Google Scholar) (CrossRef) (PubMed)
Piwowarski, J.P.; Kiss, A.K., C-glucosidic Ellagitannins from Lythri herba (European Pharmacopoeia): Chromatographic Profile and Structure Determination. Phytochem. Anal. 2013, (Google Scholar) (CrossRef) (PubMed)
Fatemeh Vafi, Roodabeh Bahramsoltani, Mohammad Abdollahi, Azadeh Manayi, Amir Hossein Abdolghaffari, Nasrin Samadi, Gholamreza Amin, Gholamreza Hassanzadeh, Hossein Jamalifar, Maryam Baeeri , Mohammad Heidari , Mahnaz Khanavi, Burn Wound Healing Activity of Lythrum salicaria L. and Hypericum scabrum L. Wounds 2016
0 Comments