1. Acasa
  2.  » 
  3. Tratament naturist
  4.  » 
  5. Tratament naturist pentru ingrijire orala
  6.  » Obiceiuri nesănătoase care îți distrug dinții și îți afectează gingiile

Obiceiuri nesănătoase care îți distrug dinții și îți afectează gingiile

O gură sănătoasă poate fi un mare atu. Dinții noștri au un rol foarte important în viața noastră. Ne ajută să mestecăm și să digerăm mâncarea, ne ajută să vorbim și, de asemenea, ne dau forma feței.

Iar zâmbetele ne aduc beneficii de zi cu zi. Un zâmbet sănătos poate transforma aspectul nostru exterior, pozitivitatea mentalității noastre, precum și îmbunătățirea sănătății nu numai a gurii, ci și a corpului nostru. Ne poate oferi mai multă încredere, ne poate influența viața socială, cariera și relațiile.

De aceea e bine ca unele obiceiuri care afectează atât gingiile cât și dinții să nu fie trecute cu vederea și să acordăm sănătății noastre orale cea mai bună îngrijire posibilă.

Cum îți dai seama că ai un obicei care îți afectează dinții?

Atunci când te-ai obișnuit cu ceva de mai mult timp, e greu să faci legătura dintre acel obicei și eventualele probleme dentare cu care te confrunți.

Deși sunt mai multe motive pentru care dinții și gingiile pot suferi, le putem împărți doar în câteva categorii:

  1. Obiceiuri alimentare  

Sunt cele care produc cele mai multe modificări la nivelul gingiilor și a dinților atunci când nu sunt potrivite. Spre exemplu:

Alimentele fierbinți sau foarte reci sunt agresive cu dinții și gingiile tale și pot declanșa dureri rapide și ascuțite, dar și o durere persistentă de dinți.

Gustările repetate. Acestea produc mai puțină salivă decât o masă copioasă, lăsând bucăți de mâncare în dinți pentru ore în plus. Dacă nu te poți abține să nu ronțăi, măcar alege gustări cu un conținut scăzut de zahăr și amidon — spre exemplu, bucăți de morcovi.

Chipsurile. Bacteriile din placa dentară descompun amidonul din alimente, în acid. Acest acid poate ataca dinții în mai puțin de 20 de minute, mai ales dacă mâncarea se blochează între dinți. Ața dentară sau o apă de gură după ce mănânci chipsuri de cartofi sau alte alimente bogate în amidon este absolut necesară în acest caz.

Mâncatul excesiv. Consumul unei cantități excesive de dulciuri poate duce la carii dentare. De asemenea, bulimia nervoasă, manifestată cu ingerare de hrană și apoi eliminarea ei prin vomă poate dăuna și mai mult. Acizii puternici găsiți în vărsătură pot eroda dinții, făcându-i fragili. Acești acizi provoacă și respirația urât mirositoare.

Bomboanele. Toate gustările dulci favorizează cariile, dar unele bomboane sunt mai lipicioase, păstrând zahărul și acizii rezultați în contact cu smalțul tău timp de ore în șir. Dacă nu-ți poți concepe ziua fără ceva dulce, consumă-l în timpul mesei și nu ca o gustare separată. Astfel se va produce mai multă salivă, ceea ce ajută la eliminarea zahărului și a acizilor.

  1. Băuturile prea dulci

Băuturile acidulate și energizantele. Bomboanele nu sunt singurele vinovate când vine vorba de zahăr adăugat. Tot ce înseamnă băutură acidulată poate avea până la 11 lingurițe de zahăr per porție. În plus, ele conțin și acizi fosforic și citric, care mănâncă smalțul dinților. Băuturile răcoritoare dietetice îți permit să sari peste zahăr, dar pot avea și mai mult acid sub formă de îndulcitori artificiali. O modalitate mai bună de a rămâne hidratat este să bei apă fără zahăr și fără calorii.

Sucurile de fructe. Încărcate cu vitamine și antioxidanți, dar, din păcate, și cu zahăr, unele dintre ele pot fi la fel de dulci ca și o băutură carbogazoasă. De exemplu, într-o băutură răcoritoare de portocale există doar 10 grame de zahăr mai mult decât în sucul de portocale proaspăt stors. Unele fructele sunt dulci în mod natural, așa că poți dilua sucul cu puțină apă.

Consumul de cafea. Culoarea închisă și aciditatea cafelei pot provoca îngălbenirea dinților în timp. Din fericire, este una dintre cele mai ușor de tratat pete cu diverse metode de albire.

Consumul de vin. Acizii din vin mănâncă smalțul dinților, creând pete aspre care fac dinții mai vulnerabili la pătare. Vinul roșu conține un pigment puternic și taninuri, care favorizează culoarea să se lipească de dinți. Această combinație face ușor ca acel roșu specific al vinului să rămână pe dinții și gingiile tale mult timp după ce paharul tău s-a golit.

S-ar putea să crezi că dacă alegi vinul alb va fi mai bine. Dar conține aceeași acizi care slăbesc smalțul, lăsând dinții poroși și vulnerabili la pete de la alte băuturi, cum ar fi cafeaua. Utilizarea unei paste de dinți cu un agent de albire ușor poate combate efectele de colorare ale vinurilor roșii și albe.

Pastilele și siropul de tuse. Doar pentru că sunt vândute pe culoarul de medicamente nu înseamnă că sunt perfect sănătoase. Majoritatea sunt încărcate cu zahăr. Așa că, după ce ți-ai calmat gâtul cu o pastilă, la scurt timp după aceea spală-te pe dinți sau măcar folosește o apă de gură. Pentru că, indiferent dacă zahărul provine dintr-un drajeu special pentru tuse sau din sirop, el reacționează cu placa lipicioasă care acoperă dinții tăi. Apoi bacteriile din placă transformă zahărul într-un acid ce mănâncă smalțul dinților.

  1. Alte obiceiuri

Fumatul. Țigările, precum și alte produse din tutun, pot păta dinții și pot cauza căderea acestora ca urmare a bolii gingiilor. De asemenea, tutunul poate provoca cancer la nivelul gurii, buzelor și limbii. Dacă mai căutai un motiv pentru a renunța, gândește-te cum va arăta zâmbetul tău după ce gingiile și dinții ți se înnegresc.

Deschiderea lucrurilor cu dinți. Deschiderea capacelor de sticle sau a ambalajelor din plastic cu dinții poate fi convenabilă, dar acesta este un obicei care îi face pe stomatologi să își iasă din sărite. Utilizarea dinților în acest fel poate cauza crăparea sau ciobirea acestora. Dinții tăi ar trebui folosiți doar pentru a mânca.

Scrâșnirea dinților sau bruxismul poate uza dinții în timp. Cel mai adesea este cauzată de stres și obiceiuri de somn. Ceea ce îl face greu de controlat. Purtarea unui aparat de protecție pentru gură noaptea poate preveni daunele cauzate de măcinare în timpul somnului.

Alege să îți îngrijești dinții și gingiile cu produse naturale sigure și eficiente

Pentru o îngrijire maximă și sigură în același timp eu îți recomand pastele de dinți naturale, pe bază de argilă de la VivaNatura. Sunt produse procesate la rece, pentru ca fiecare compus din formula lor să rămână activ. Au la bază, pe lângă argilă, propolis, argint, uleiuri esențiale cu rol antimicrobian și extracte din plante, pentru a acoperi întreaga gamă de necesități.

Fie că alegi prospețimea unei paste de dinți cu mentă, sau aroma exotică a pastei India Fresh ori complexul special pentru tratarea paradontozei, eu te aștept pe pagina VivaNatura, https://www.vivanatura.ro/categorie/gennadent/ pentru a alege din cele 14 paste de dinți și apă de gură.

Special pentru întărirea gingiilor și protecția dinților sunt însă TREI paste de dinți create anume:

GennaDent Praf de dinți – praful de dinți cu argilă, extracte de plante și zeolit. Are un efect remarcabil asupra petele de cafea, fructe de pădure sau vin, curăţă şi albeşte dinţii și redă smalțului dentar nuanța naturală. În plus, absoarbe mirosurile neplăcute ale gurii și, împrospătează respiraţia.

GennaDent Homeopatic – pasta de dinți cu argilă, propolis, aloe, salvie, roiniță și cimbrișor. Protejează întreaga cavitate bucală, impiedică formarea tartrului și apariția cariilor.

Datorită extractelor de plante, pasta este aromată în mod plăcut. Iar formula ei este potrivită și celor care urmează un tratament homeopatic.

GennaDent Junior Căpșuni  – este 99% naturală şi de origine naturală cu lămâie și aromă naturală de căpşuni. Pasta de dinți mai are în componența ei argilă, aloe vera, propolis și extracte naturale din plante. Este indicată în special copiilor, dar și adulții o folosesc frecvent datorită faptului că acționează blând asupra dinților și gingiilor deja cu probleme.

Iar pentru a avea mereu la îndemână o modalitate de a-ți menține gingiile și dinții curați, Vivanatura a creat două formule pentru apă de gură, potrivite pentru orice situație:

GennaDent Apa de gura naturală cu salvie și argilă – înlocuiește cu succes guma de mestecat sau periajul dinților când ești grăbit.

Lactatul de zinc și argila desilicată țin sub control respirația urât mirositoare, ajută la prevenirea plăcii bacteriene, iar salvia, aloe și musețelul, reduc iritatia și inflamația de la nivelul gurii. Are efect tonic, calmant si aduce o stare de prospețime. Este recomandată mai ales celor care suferă de gingivită, paradontoză și alte afecțiuni ale gingiei.

GennaDent Apă de gură naturală cu propolis si diatomee – Particulele de diatomee au o eficiență uimitoare în absorbția mirosului neplăcut. Combate senzația neplacută de gură uscată și elimină halena.

Este potrivită celor care iubesc să se spele pe dinți de mai multe ori pe zi,  dar și celor care fumează și vor sa aibă o respirație mereu proaspătă.

 

Ești binevenit(ă) și în grupul Vivanaturiștilor și pe paginile Academiei pentru a te putea informa despre posibilități de ameliorare și tratament a problemelor dentare și nu numai. https://academiavivanatura.ro/category/tratament-naturist/tratament-naturist-pentru-parodontoza/

Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă

Referințe

Woelber JP, Bremer K, Vach K, König D, Hellwig E, Ratka-Krüger P, Al-Ahmad A, Tennert C. An oral health optimized diet can reduce gingival and periodontal inflammation in humans – a randomized controlled pilot study. BMC Oral Health. 2016 Jul 26;17(1):28. [PMC free article] [PubMed]

Dickinson S, Hancock DP, Petocz P, Ceriello A, Brand-Miller J. High-glycemic index carbohydrate increases nuclear factor-kappaB activation in mononuclear cells of young, lean healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1188-93. [PubMed]

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *