Așa cum este adesea cazul, înțelepciunea populară a ghidat știința în căutarea modalităților de a folosi cât mai eficient ceea ce ne oferă natura. Extractul de nalbă are proprietăți medicinale și cosmetice, iar în floarea acestei frumoase plante de origine europeană este unul dintre ingredientele cheie pentru îngrijirea pielii mature.
Fiind o plantă medicinală, această floare nu este doar un răsfăț pentru ochi, ci are deja o lungă poveste de succes. Proprietățile și beneficiile ei l-au făcut pe Carol cel Mare să o includă în lista plantelor din actul legislativ Capitulare de villis vel curtis imperii, forțând astfel cultivarea ei în toate grădinile sale personale.
Astăzi extractul de nalbă și-a câștigat popularitatea ca ingredient liniștitor și catifelat în formulele loțiunilor pentru soare, a produselor de îngrijire a bebelușilor, în tratamentele pentru cearcăne, a produselor hidratante și calmante potrivite unei pieli sensibile.
O plantă cu super puteri în a calma pielea?
Datorită științei, suntem capabili, la ora actuală, să studiem principiile active ale oricărei plante și să înțelegem mecanismul din spatele efectelor benefice asupra sănătății și bunăstării noastre.
Unul dintre beneficiile nalbei asupra pielii este efectul antiinflamator și demulcent datorat prezenței abundente de substanță mucilagioasă. Ca toți emolienții, menține aspectul moale, neted și flexibil al pielii, datorită capacității ei de a rămâne pe suprafața pielii fără nicio aderență sau strălucire reziduală.
Când extractul de nalbă este aplicat pe piele, induce un efect de exfoliere. Sub acțiunea astringentă a taninurilor, stratul de celule moarte ale pielii se desprinde ușor, nalba putând exercita atât efecte calmante cât și exfoliante în același timp, ceea ce este o combinație unică și de preferat. De asemenea, poate micșora porii cu aspect mai larg și strânge pielea.
Rezultatele numeroaselor cercetări au arătat că extractul de Malva sylvestris conține mai mulți compuși, inclusiv derivați fenolici, flavonoide, terpenoide, enzime, acizi grași esențiali precum omega-3 și omega-6. Nalba este, de asemenea, o sursă de vitamine A și C și grupa B (B1 și B2) și săruri minerale precum magneziu, calciu și fier. Acestea o recomandă în special în formulele pentru tratarea acneei și a iritațiilor pielii, dar și în caz de eczeme, psoriazis sau răni.
Un studiu extins a analizat activitatea antimicrobiană a uleiului din semințe de nalbă asupra principalilor agenți patogeni care produc infecții cutanate. Se pare că acest produs a inhibat creșterea tuturor microorganismelor testate, cu excepția bacteriei Gram-negative P. aeruginosa.
Puterea de vindecare a nalbei a făcut subiectul altor cercetări. Aplicarea unui extract hidroalcoolic a redus durata procesului de reparare la rănilor, planta fiind responsabilă și pentru producerea de colagen, ceea ce o face un ingredient fantastic pentru a ajuta la ameliorarea și confortul pielii.
Cum poți folosi florile de nalbă la tine acasă?
Pentru a trata problemele cutanate, bunicile noastre puneau nalba într-un pansament umed și cald (cataplasmă) și o aplicau direct pe pielea cu probleme. Ori, pentru o emoliere generală, planta se poate pune în săculeț, în apa de baie. Dacă însă îți dorești un hidratant și emolient pentru fiecare zi, se face o infuzie cât mai concentrată de plantă care se pulverizează fin pe zonele de pe corp unde pielea tinde să se usuce.
Eu însă îți recomand produsele de îngrijire a pielii de la Vivanatura. Ca toate Formulele Leonard Radutz, sunt produse naturale şi de origine naturală în proporție de 98%, fără parabeni și, sunt bogate în ingrediente care întârzie îmbătrânirea, ideale pentru îngrijirea și hidratarea pielii mature. Iar uleiurile esențiale din compoziția lor îți vor transforma ritualul zilnic de curățare a pielii într-o pauză de relaxare și încântare a simțurilor.
Textura fiecărui produs este concepută pentru a facilita absorbția rapidă și pentru a permite pielii tale să profite de toate beneficiile, încă de la prima aplicare. Toate produsele cosmetice sunt procesate la rece pentru ca fiecare compus din formula lor să rămână nealterat și să ofere rezultate vizibile rapide.
Pentru a beneficia de promoțiile și ofertele la aceste produse, te invit pe pagina Academiei Vivanatura, https://academiavivanatura.ro. Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Mai mult decât atât, facem TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să testezi gratuit toate produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
- Batiha, G.E.S., Tene, S.T., Teibo, J.O., Shaheen, H.M., Oluwatoba, O.S., Teibo, T.K.A., Al-Kuraishy, H.M., Al-Garbee, A.I., Alexiou, A., Papadakis, M.; The phytochemical profiling, pharmacological activieties, and safety of malva sylvestris: a review. Naunyn-Schmiedeberg’s Archives of Pharmacology 2023, (PubMed)
Gasparetto JC, Martins CA, Hayashi SS, Otuky MF, Pontarolo R., Ethnobotanical and scientific aspects of Malva sylvestris L.: a millennial herbal medicine. Pharm Pharmacol. 2012 (PubMed)
Zorica Popović, Rada Matić, Srđan Bojović, Milena Stefanović, Vera Vidaković, Ethnobotany and herbal medicine in modern complementary and alternative medicine: An overview of publications in the field of I&C medicine 2001-2013, J Ethnopharmacol 2016 (PubMed)
0 Comments