Atunci când vine vorba de ieșit în natură, unele persoane, poate și tu, își pun o mică farmacie în rucsac, ca să fie pregătite pentru orice.
E chiar de înțeles, și de apreciat. Grija pentru trupul tău trebuie să fie pe primul loc, iar pielea e prima, și cea mai mare barieră de apărare a organismului.
Iar specialiștii spun că ea are și cel mai mult de suferit când noi renunțăm la ritualul nostru de îngrijire pentru câteva zile și ne expunem mai mult decât de obicei, unor factori externi potențial dăunători.
Stresul de vacanță și problemele de piele, o combinație puțin probabilă?
Stresul de vacanță și problemele de piele pot părea o combinație puțin probabilă, dar adevărul este că unele afecțiuni ale pielii pot fi exacerbate de stres. Aglomerația sezonului, inclusiv întâlnirile cu familia, cumpărarea de cadouri, gătitul în grup, poate dormitul în natură, stimulează cortizolul (cunoscut sub numele de hormonul stresului), determinând creșterea acestuia.
Consecința: nivelurile mai ridicate de cortizol duc la o creștere a producției de sebuum, care, la rândul său, poate provoca erupții. Rezolvarea: relaxează-te și ai grijă de pielea ta în mod corespunzător.
Însă nu doar modificarea programului, orele târzii și creșterea nivelului de stres intervin în vacanță. Ci și alte evenimente impredictibile care țin de locul în care te găsești. Poți avea tu, sau oricare din familie sau prieteni, parte de julituri, înțepături de insecte, mici alergii, arsuri dacă cumva ai stat prea aproape de focul de tabără sau te-ai răsfățat la soare fără protecție.
Ce ar trebui să conțină trusa ta de îngrijire?
Cei mai mulți apelează la produsele farmaceutice și cosmetice cu care s-au obișnuit. Eu am să îți prezint câteva extracte de plante și uleiuri esențiale care te pot întovărăși nu doar în vacanță:
- Uleiul de tea tree. Uleiul de arbore de ceai este bogat în compuși bioactivi cu proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatorii. Poate reduce durerea, mâncărimea și inflamația, iar antioxidanții din componența lui pot vindeca vasele de sânge deteriorate.
Deși recunoscut pentru calitățile sale, totuși, NU este recomandat să îl folosești direct pe zona afectată, deoarece concentrația sa este foarte mare. Ci, se folosește doar într-un ulei transportator, cum este, de exemplu uleiul de cocos, uleiul de jojoba sau uleiul de argan.
- Extractul de salcie. E un analgezic pe care trupul tău îl transformă în mod natural în aspirină. Salcia albă conține, pe lângă salicină, anumite componente organice suplimentare, ce alcătuiesc potențialul de vindecare al acestei plante medicinale.
În primul rând, ameliorează durerea și e un puternic antiinflamator. Un unguent pe bază de scoarță de salcie este binevenit în dureri musculare sau, dureri de spate, extractele din scoarță de salcie fiind utilizate pe scară largă în produsele de performanță sportivă. Fapt demonstrat și de diversele studii din ultimii ani.
- Uleiul esențial de roiniță (lămâița). Este un tratament natural popular pentru mai multe afecțiuni comune ale pielii. Principalele sale proprietăți cosmetice sunt antiinflamatoare, antivirale, antimicrobiene și antifungice. Ajută la reducerea umflăturilor și înroșirii pielii, în eventualele bubițe care apar în jurul buzelor, pentru pielea alergică, grasă și cu probleme.
De asemenea, balsamul de lămâiță este excelent pentru a scoate în evidență strălucirea naturală a pielii și pentru a îndepărta petele întunecate. În plus, îl poți folosi ca protecție solară, deoarece conține acizii rosmarinic și cafeic.
- Extractul de coada șoricelului. Considerată pe bună dreptate de către producătorii de cosmetice, un ingredient minunat, coada șoricelului conține o serie de compuși cu rol antiinflamator, ce pot ajuta la calmarea pielii iritate și inflamate. Dar și substanțe cu proprietăți antimicrobiene împotriva diferitelor bacterii, ciuperci și paraziți.
În ceea ce privește puterea sa de vindecare a rănilor, mai multe studii au arătat că aplicarea locală a unui extract de coada șoricelului îmbunătățește procesul de vindecare a diferitelor leziuni.
- Argintul coloidal. „Este argintul coloidal bun pentru pielea ta? Beneficiile argintului coloidal se pot extinde la infecții minore, iritații și arsuri atunci când sunt puse pe piele”, ne explică dr. Young. „Efectul antimicrobian al argintului poate ajuta la prevenirea sau tratarea unei infecții”.
Potrivit unui articol de recenzie, mai multe studii au examinat utilizarea pansamentelor care conțin argint coloidal în vindecarea rănilor și ameliorarea unor afecțiunilor ale pielii. Ei au descoperit că particulele de argint au proprietăți antibacteriene, pot stimula sistemul imunitar și, în consecință, ajuta organismul să se vindece. Se pare că a fost folosit cu succes și în herpes, pentru spălarea ochilor în caz de infecții, ori ochi roșii și iritați și, zona zoster.
- Extractul de gălbenele. Gălbenelele nu mai au nevoie de prea multă prezentare. Florile plantei sunt recunoscute ca având proprietăți antiinflamatorii, pentru puterea de a calma rapid roșeața și inflamația pielii și pentru faptul că un unguent cu gălbenele va avea efect liniștitor asupra oricui tip de piele. Te poți încrede că te va ajuta în eczeme, erupții cutanate, pentru calmarea arsurilor.
Uleiul esențial este folosit cu succes în vindecarea leziunilor pielii, oferind în același timp nutrienți. Îți hrănește pielea, luminând-o și albind-o în timp ce repară daunele deja survenite, datorită cantităților mari de compuși activi.
Pot alege un produs cosmetic care să acopere mai multe necesități?
Șase extracte, o mulțime de cutiuțe și sticluțe care ocupă loc. Pot simplifica? Răspunsul este DA. De aceea eu îți recomand, Bitter-ul suedez, o infuzie de plante făcută cu un amestec de multe ierburi, rădăcini, semințe și flori.
Și nu simplu, ci ca BitterGel pentru piele – gel cu 70 de plante, ulei de Tea Tree și argint, de la Vivanatura. Îmbină în formula sa, puterea regenerantă și stimulatoare a extractelor de plante, cu efectul antiinflamator al uleiului de tea tree și cel antibiotic al ionilor de argint.
Îți va fi de folos pentru curățarea micilor leziuni, datorită proprietăților sale antibacteriene și astringente, care ajută și la eliminarea toxinelor și impurităților acumulate.
Reduce inflamațiile și iritațiile și vindecă pielea, unii compuși cum sunt coada-șoricelului și rădăcina de ghimbir având proprietăți cicatrizante și vindecătoare.
Tonifică și revitalizează pielea fie că te confrunți cu o unghie care s-a rupt și e deja dureroasă sau purulentă, sau te-au mușcat țanțarii ori că pielea ta e uscată și iritată din cauza condițiilor exterioare în care ești. Chiar și negii pot fi îndepărtați de acest gel.
Pentru a fi sigur(ă) că pleci cu tot ce trebuie în vacanță, te invit și în Clubul Vivanaturiștilor unde ai șansa:
- Să alegi BitterGel pentru piele sau oricare dintre produsele VIVANATURA, care ți se potrivește, realizate de Leonard Răduț, fondatorul brand-urilor, GennaDent, Bebe Drag și al Academiei Vivanatura, beneficiind de ofertele pe care le avem periodic pe site. https://www.vivanatura.ro
- Să participi GRATUIT la Tombola vivanaturiștilor, www.vivanatura.ro/tombola unde sunt 5 extrageri pe lună (deci 60 de șanse pe an), iar premiile în valoare totală de 200 Ron îți dau posibilitatea să alegi orice produse naturiste dorești.
- Să intri pe pagina Academiei Vivanatura și să te informezi cu privire la orice problemă cu care te confrunți, studiind informațiile de profil.
- Să deschizi pagina de Testimoniale, unde persoane cu diverse simptome, au ales să folosească produsele Vivanatura, și ne-au lăsat impresiile și reușitele lor. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/testimoniale-varicastan-vivanatura/
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
Amin Dalili, Soheila Ebrahimnia Milani, Nasrin Kamali, Sara Mohammadi, Mehdi Pakbaz, Sheida Jamalnia, Beneficial effects of Achillea millefolium on skin injuries; a literature review. Journal of Essential Oil Research, Jul 2022
Mohd Shara, Sidney J Stohs, Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts, Phytother Res, 2015, PubMed
FDA Regulation of Essential Oils and Aromatherapy Products, 2014
Dakal TC, Kumar A, Majumdar RS, Yadav V. Mechanistic basis of antimicrobial actions of silver nanoparticles. Front Microbiol. 2016
0 Comments