1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Îngrijirea pielii
  6.  » Care sunt secretele din spatele unui gel de duș – chimia verde din cosmeticele tale

Care sunt secretele din spatele unui gel de duș – chimia verde din cosmeticele tale

După cum știu bine oamenii de știință, chimia este peste tot. De la cele mai mici lucruri din jurul tău și până la alimentele pe care le cumperi de la supermarket, substanțele chimice naturale ori artificiale sunt părți esențiale ale vieții moderne. Iar industria cosmetică le folosește din plin.

Gelul de duș spre exemplu a înlocuit săpunul solid pentru cei mai mulți utilizatori tineri și și-a câștigat popularitate în ultimii ani. Dar să ne întoarcem un pic în trecut să vedem care este istoria săpunului de larg consum și cum a pornit el.

Oamenii au  folosit de mii de ani substanțe chimice și elemente din natură pentru a se spăla, însă adevărata revoluție culturală a spălării corporale a început la sfârșitul anilor 1800. În 1865, săpunul lichid a fost brevetat de William Shepphard. În ciuda acestui brevet, acesta nu a devenit popular decât mai târziu, în 1898, când B.J. Johnson a început să vândă săpunul lichid Palmolive. A devenit atât de popular încât a fost nevoit să-și redenumească compania, B.J. Johnson Soap Company, Palmolive.

Din acel moment s-au dezvoltat o serie de alte companii producătoare de săpunuri solide și geluri. Mulți aveau ingredientele specifice săpunurilor Palmolive, dar în timp formulele s-au adaptat nevoilor, cum ar fi o spălare mai blândă pentru corp sau, ramura casnică, detergenți mai duri pentru podea.

Hai să aruncăm un ochi peste formula unui gel de duș

Deși unii cercetători sunt familirizați cu elementele de bază ale săpunului, chimia spălării corporale este interesantă, indiferent dacă o cunoști sau nu.

Gelurile de duș sunt de obicei lichide vâscoase, cu un pH între 6 și 7. Au fost concepute pentru scopuri similare cu săpunul tradițional și anume, pentru a îndepărta murdăria de pe trup și mirosul neplăcut.

Agenții tensioactivi din formula lor sunt un aspect critic al spălării corporale, deoarece combină ingrediente solubile în grăsimi și apă pentru a face un amestec care să elimine nu doar praful sau murdăria ci și uleiurile care se acumulează la suprafața pielii tale.

Potrivit biochimistului Gary Neudahl, activ pe site-ul Chimists Corner, printre surfactanții utilizați în mod obișnuit într-o spălare corporală, există două tipuri, primari și secundari. Combinați, aceștia pot reprezenta aproximativ 28% din produsul cosmetic final.

Agenții tensioactivi primari funcționează pentru curățare, fac spumă și pot acoperi o suprafață mare de piele, iar cei secundari sunt utilizați pentru a reduce disconfortul și iritarea pielii pe tot parcursul procesului, ne explică Neudahl. Și totuși, pe lângă acești surfactanți, considerați ca fiind cei mai importanți, în formula unui gel de duș intră și alte substanțe care definesc scopul produsului final.

 

  1. Produsele chimice biocide ori adaosul de uleiuri esențiale – atunci când alegi un produs natural, pot fi folosite pentru a adăuga proprietăți antibacteriane. Multe alte ingrediente au de-a face cu culoarea, mirosul sau caracteristici speciale de îngrijire a pielii.
  2. Un aspect important și de luat în considerare este prezența în formula gelului tău, a extractelor din plante. Este modalitatea cea mai eficientă și sigură am putea spune de a-ți îngriji trupul și nu doar de a-l curăța. Evident că există și alternativele chimice de sinteză potrivite pentru aceasta, însă dacă vrei să faci o alegere înțeleaptă, te vei îndrepta spre produsele pe care scrie „natural și de origine naturală”.
  3. Un al doilea lucru de remarcat este procesarea la rece. Tot chimia explică și faptul că, peste 40°C o mare parte din substanțele naturale din orice produs cosmetic, se pierd. Prin urmare și proprietățile lor asupra pielii. Astfel, dacă pe gelul tău de duș scrie natural, însă nu se specifică și faptul că a fost procesat la rece, calitatea lui e mai redusă.
  4. Uleiurile esențiale joacă mai multe roluri într-o formulă cosmetică. Sunt preferate parfumurilor sintetice, nu doar pentru aroma lor proaspătă, ci și datorită proprietăților asupra pielii. Iată câteva dintre aceste calități:

–  Antimicrobiene – ulei de tea-tree,

– Antiinflamatoare –  ulei de lavandă,

– Regenerante celulare în caz de cicatrici și vergeturi –ulei de rozmarin si ulei de neroli,

– Anti îmbătrânire –  ulei de neroli,

– Anti acneic – ulei de tea-tree,

– Hidratante pentru pielea uscată sau obosită – ulei de lavandă,

– Antioxidante – ulei de portocală și ulei de morcov,

– Echilibrante pentru pielea grasă și reglator al secreției de sebuum – ulei de ylang-ylang,

– Purificatoare – uleiul de bergamotă,

– Oferă luminozitate pielii – ulei de iasomie.

Dorești un gel de duș natural și la preț accesibil?

Pentru a te bucura de calitățile unui produs de curățare bun, te invit să testezi gelurile de duș de la VivaNatura. Au în compoziția lor componente naturale și de origine naturală, extracte de plante hrănitoare și uleiuri esențiale. Nu conțin substanțe chimice dăunătoare și îndepărtează murdăria și alte impurități de pe corp fără a afecta stratul protector al pielii.

În laboratorul VivaNatura au fost selectate cu atenție cele mai bune uleiuri organice și esențiale pentru a-ți oferi produse de înaltă calitate, cu rezultate vizibile. Datorită extractelor de plante și flori, cu efecte antioxidante, antimicrobiene și emoliente, pielea ta se va simți după duș mai hidratată, cu un aspect uniform și luminos.

Mirosul și textura gelurilor de duș transformă ritualul zilnic de curățare a pielii într-o pauză care încântă simțurile. Cu aceste produse îți vei răsfăța pielea asigurând în același timp hidratare și calmare față de efectele nocive ale factorilor de mediu.

Poți alege între:

  1. Gelul de duș Spa cu lavanda și ceai verde ce conține ingrediente care iubesc pielea și vine cu o aromă liniștitoare de lavandă pentru o experiență de relaxare în baie. Este realizat cu extracte excelente aloe vera, ceai verde, gălbenele și nalbă cu remarcabile proprietăți emoliente, calmante și antiinflamatorii, dar și dezinfectante, antiseptice și cicatrixante.

Formula inovatore a gelului de duș, conține zeolit, un mineral cu o mare capacitate de absorbție a toxinelor. Zeolitul înlătură toxinele și impuritățile de la nivelul pielii, prezența lui oferind un efect de gomaj ușor. Astfel, la finalul dușului te vei simți nu doar relaxată sub acțiunea calmantă a uleiului esențial de lavandă ci și mult mai ușoară datorită eliminării celulelor moarte de pe piele și revigorării circulației sanguine.

  1. Gelul de duş cu Aloe Vera şi tea-tree purifică şi revigorează pielea datorită ingredientelor active din plante și a uleiuri naturale presate la rece din compoziția lui. În formula acestui gel de curățare sinergia uleiurilor esențiale de tea-tree, lămâie, cajeput și roiniță asigură efecte antiseptice, acţionând împotriva infecţiilor bacteriene, purifică şi revigorează pielea, fiind calmant al durerilor și spasmelor musculare.

Ingredientul special din această formulă este extractul de mesteacăn cu proprietăți antioxidante și hidratante. Vitamina C din coaja de mesteacăn protejează pielea împotriva  acțiunilor nocive cauzate de razele ultraviolete și a altor factori ce cauzează îmbătrânirea pielii.

Le poți testa gratuit dacă te înscrii la TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să primești oricare din produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola

De asemenea, te invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/

Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/

Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *