Te-ai întrebat care dintre gelul de duș ori săpun este cel mai bun pentru tine? Cum îți curăță pielea și în ce fel o îngrijește fiecare dintre ele? Ori poate vrei doar un produs plăcut mirositor care să îți lase pielea moale și catifelată? Săpunul și gelurile de duș sunt ambele concepute pentru igiena trupului, dar de cele mai multe ori aici se termină asemănările lor.
Vom trece împreună peste cele mai frecvente preocupări despre geluri și săpun:
- Gel de duș vs săpun, prin ce se diferențiază?
- Folosirea unui gel pentru igiena corporală este mai bună decât săpunul?
- Săpunurile solide sunt sau nu indicate pentru pielea ta?
- Ce să pui în coșul de cumpărături când ajungi la raionul cu cosmetie pentru igiena trupului?
Câte ceva despre săpunuri
După ce ani de zile a fost lăsat deoparte pentru gelurile de duș, popularitatea săpunului este în creștere. Dar, săpunurile sunt bune pentru pielea ta?
Blocuri solide în culori și arome diverse, săpunurile sunt făcute fie cu grăsimi animale, fie vegetale. Pot fi simple sau cu adaos de uleiuri esențiale ori parfumuri sintetice. Iar efectul pe care îl au variază în funcție de formula fiecăruia.
Săpunurile tradiționale, datorită modului de preparare, au de obicei un pH ridicat, între 10-11, în contrast cu pH-ul pielii, care este în jur de 5,5. Aceasta este o diferență uriașă și poate afecta echilibrul pH-ului pielii, cu consecințe de eliminare a tuturor tipurilor de bacterii, bune ori rele, dar și slăbire a funcției de barieră a pielii.
Ca rezultat, sensibilizează pielea și o predispune la infecții, cauzând probleme dacă te știi cu piele uscată ori sensibilă. Când bariera cutanată este compromisă, ea lasă toxinele, bacteriile și alte substanțe nesănătoase să pătrundă mai adânc, unde pot face rău pe termen lung. În acele straturi, agenții tensioactivi pe bază de săpun vin în contact cu terminațiile nervoase și declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar. Aceasta duce la inflamație, mâncărime și iritație. În consecință, sfatul Societății de dermatologie este ca, persoanele cu piele sensibilă să evite spălarea cu săpun.
O incursiune în lumea gelurilor de curățare
De la hidratarea pielii și până la relaxarea dată de parfum, gelurile de duș sunt produsul ideal de igienă a pielii. Îți curăță delicat pielea, o hrănește, exfoliază și catifelează în același timp. Formulele lor cu spumare rapidă sunt, de asemenea, foarte eficiente, fără a îndepărta bariera protectoare de pe piele.
Cu toate acestea, ca și în cazul săpunului, beneficiile pentru piele ale unui gel de duș vor varia în funcție de compoziția lor, așa că verifică întotdeauna eticheta.
Totuși, pentru folosi cel mai bun produs, am ales pentru tine câteva dintre sfaturile medicului dermatolog în dermatologie generală și cosmetică, Ilyse Lefkowicz: „Pentru persoanele cu piele normală până la uscată sau pentru persoanele care caută formule de produse mai blânde, gelurile lichide sunt cele mai bune. Pentru cei cu pielea grasă, care locuiesc într-un loc cu climă fierbinte și umedă ori după un antrenament sportiv intens, se recomandă utilizarea unui săpun solid pentru a te curăța”.
Poți întâmpina dificultăți chiar și la folosirea unui gel pentru duș? Iată care sunt acestea:
- Folosești prea mult și apoi îți este dificil să te clătești de excesul de produs, iar pielea ta rămâne lipicioasă.
- Ai ales gelul nepotrivit tipului tău de piele, iar un produs incompatibil poate agrava orice afecțiune dermatologică pe care o ai.
- Nu permiți apei să facă munca grea. Gelul de duș sau scrubul de corp se folosește în cantități mici, apa de la duș va curăța eficient pielea.
- Te clătești cu apă fierbinte, ceea ce elimină uleiurile naturale și umezeala din piele. Apa călduță este mult mai bună.
Cum să alegi cele mai bune geluri de duș naturale, prietenoase cu pielea?
Factorii cheie în alegerea unui gel de duș pentru pielea ta includ:
- Alege un gel de la raftul cu produse naturale, e cel mai puțin probabil să aibă efecte secundare nedorite sau să îți afecteze pielea pe termen lung.
- Trebuie să te asiguri că gelul ales are atât proprietăți de hidratare, cât și de catifelare.
- Un gel natural are și un parfum superb, nu foarte pregnant, datorită uleiurilor naturale din compoziția lui.
- O formulă fără sulfați, parabeni ori produse de origine sintetică (vezi eticheta) îți va proteja pielea de iritații și acnee.
- Enzimele de exfoliere sunt esențiale într-un gelul de duș: lasă pielea netedă, catifelată și revitalizată. La fel de bine însă poți alege un gel cu particule exfoliante, cum este zeolitul.
Eu te invit să testezi gelurile de duș de la VivaNatura. Au în compoziția lor componente naturale și de origine naturală, extracte de plante hrănitoare și uleiuri esențiale. Ca toate celelalte cosmetice sub formula Leonard Radutz, nu conțin parabeni ori alte substanțe chimice dăunătoare și îndepărtează murdăria fără a afecta stratul protector al pielii.
Sunt rezultatul combinării celor mai bune uleiuri organice și esențiale pentru a-ți oferi produse de înaltă calitate, cu rezultate vizibile. Datorită extractelor de plante și flori, cu efecte antioxidante, antimicrobiene și emoliente, pielea ta se va simți după duș mai hidratată, cu un aspect uniform și luminos. Iar mirosul și textura gelurilor de duș transformă ritualul zilnic de curățare a pielii într-o pauză care încântă simțurile.
Poți alege între:
- Gelul de duș Spa cu lavanda și ceai verde. Un produs ce conține extracte excelente aloe vera, ceai verde, gălbenele și nalbă cu remarcabile proprietăți emoliente, calmante și antiinflamatorii, dar și dezinfectante, antiseptice și cicatrixante. Precum și alte ingrediente care iubesc pielea și o aromă liniștitoare de lavandă pentru o experiență de relaxare în baie.
Special în această formulă este zeolitul, un mineral cu o mare capacitate de absorbție a toxinelor. Zeolitul înlătură toxinele și impuritățile de la nivelul pielii, prezența lui oferind un efect de gomaj ușor. Astfel, la finalul dușului te vei simți nu doar relaxată sub acțiunea calmantă a uleiului esențial de lavandă ci și mult mai ușoară datorită eliminării celulelor moarte de pe piele și revigorării circulației sanguine.
- Gelul de duş cu Aloe Vera şi tea-tree În formula acestui gel de curățare sinergia uleiurilor esențiale de tea-tree, lămâie, cajeput și roiniță asigură efecte antiseptice, acţionând împotriva infecţiilor bacteriene, purifică şi revigorează pielea, fiind calmant al durerilor și spasmelor musculare. Ca efect, purifică şi revigorează pielea datorită ingredientelor active din plante și a uleiuri naturale presate la rece din compoziția lui.
Ingredientul special este extractul de mesteacăn cu proprietăți antioxidante și hidratante. Vitamina C din coaja de mesteacăn protejează pielea împotriva acțiunilor nocive cauzate de razele ultraviolete și a altor factori ce cauzează îmbătrânirea pielii.
Le poți testa gratuit dacă te înscrii la TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să primești oricare din produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola
De asemenea, te invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/
Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/
Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă
Referințe
Lemery E, Briançon S, Chevalier Y, et al. Surfactants have multi-fold effects on skin barrier function. Eur J Dermatol. 2015
Handcrafted Soap& Cosmetic Guild , How soap is made
Mijaljica D, Spada F, Harrison IP. Skin cleansing without or with compromise: soaps and syndets. Molecules. 2022
0 Comments