Pielea ta este organul care intră în contact cu restul lumii. Reține fluidele corporale, prevenind deshidratarea și ține afară microbii dăunători. În plus, e plină de terminații nervoase care te ajută să simți lucruri precum căldura, frigul și durerea. De aici și atenția mărită pentru a o menține sănătoasă și în perfectă stare.
Și totuși, se creează situații în care ne rănim. Folosim unelte ascuțite, ne relaxăm în grădină sau facem sport. Tăieturile, loviturile și zgârieturile sunt o parte normală a vieții. N-ar mai fi distractiv dacă ai încerca să le eviți complet. Însă o piele nesănătoasă este mai predispusă la diferite afecțiuni, infecții și cicatrici.
Cum poți trece ușor și cu o îngrijire adecvată, dar minimă peste neplăceri? Răspunsul îl ai chiar de la corpul tău: celulele pielii sunt în continuă creștere, cele vechi mor în timp ce altele noi se dezvoltă. Iar tu trebuie doar să fi ai puțină grijă și să susții acest proces.
Pielea ta iubește plantele amare
Recent, (în anul 2015) s-a descoperit că nu doar limba, ci și celulele și organele au receptori de gust amar. Cercetările au mai pus în evidență că, substanțele amare activează metabolismul pielii și promovează procesul de regenerare a acesteia. Fapt deosebit de util atât pentru producătorii de cosmetice cât și pentru laboratoarele farmaceutice.
Compușii amari din plante stimulează keratinocitele, celulele formatoare implicate în procesul de vindecare a rănilor. Ele formează bariera de protecție și protejează pielea de pătrunderea microbilor și de uscare.
De aici și gama de cosmetice cu substanțe amare pentru anumite afecțiuni ale pielii uscate sau cu microleziuni, unde bariera cutanată este perturbată.
Toate plantele amare au același efect?
Substanțele amare diferă. Cercetările de laborator au împărțit aceste substanțe în patru grupe, în funcție de proprietățile lor. Și anume:
- Efect tonic. Tonicele amare (numite și amara pura) combină substanțele ce au efect de întărire:
- Rosmarinul (Rosmarinus Officinalis) – Antioxidanții din rozmarin ajută la fermitatea pielii. Are calități antiinflamatoare și elimină cearcănele cauzate de nopțile pierdute, prin stimularea circulatiei.
Reduce roșeața și umflarea în cazul pielii arse de vânt și, datorită proprietății de regenerare celulară, elimină eficient daunele solare.
- Pelinul (Artemisia Absinthium) – Este un ingredient foarte popular în rețetele de K-Beauty. Bogat în antioxidanți și vitamina E, planta ajută la crearea unei bariere de protecție a pielii împotriva razelor UV.
Plin de Vitamina A și Vitamina C, are un potențial mare de vindecare a erupțiilor cutanate, ajută la calmarea pielii înroșite și distruge bacteriile.
- Rostopasca (Chelidonium Majus) – Planta se folosește în formulele cosmetice pentru piele solzoasă, iritată, degradată sau uscată. Pe lângă efectul de tonifiere, rostopasca are proprietăți calmante, regenerante și bactericide dovedite.
În combinație cu alte plante antimicrobiene este deosebit de eficientă pentru tratarea micozelor cutanate.
- Putere de regenerare. Amarul aromat include plante cu conțint de uleiuri esențiale, ce completează cu efectul lor regenerant:
- Lavanda (Lavandula Angustifolia) – Este un antioxidant de excepție ce ajută la protejarea pielii de radicalii liberi, un efect important în îngrijirea pielii expusă la soare puternic. Proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii ajută la reducerea și calmarea roșeții, favorizând vindecarea rănilor și regenerarea pielii.
- Gotu kola (Centella Asiatica) – Folosită pe scară largă de marii producători de cosmetice coreeni, planta calmează ca prin minune pielea, fie ca te confrunți cu iritații, roseață sau chiar exacerbarea unei erupții acneice deja existentă.
În plus, extrasul ce gotu kola grăbește vindecarea tăieturilor și a arsurilor, ajută pielea să își recapate elasticitatea și strălucirea, hidratează și creează o barieră protectoare împotriva factorilor de mediu.
- Coada șoricelului (Achillea Millefolium Flower) – Considerată pe bună dreptate de către producătorii de cosmetice, un ingredient deosebit, coada șoricelului conține o serie de compuși cu rol antiinflamator, ce pot ajuta la calmarea pielii iritate și inflamate. Dar și substanțe cu proprietăți antimicrobiene împotriva diferitelor bacterii, ciuperci și paraziți.
În ceea ce privește puterea sa de vindecare a rănilor, mai multe studii au arătat că aplicarea locală a unui extract de coada șoricelului îmbunătățește procesul de vindecare a diferitelor leziuni.
- Detoxifiant. Detoxifierea, chiar și la nivelul superficial al pielii, poate acoperii jumătate de tratament și favoriza, în unele cazuri, vindecarea totală.
- Trei-fraţi-pătaţi (Viola Tricolor) – Se numără printre detoxifiantele cele mai puternice din flora medicinală mondială. În medicina noastră populară, de pildă, este cunoscută drept iarba care vindecă toate bolile de piele.
Are acțiune puternic emolientă şi antiinflamatoare și este o plantă antibacteriană de intensitate moderată.
- Cnicus Japonicus – extractul de rădăcină ajută la hidratarea pielii și la prevenirea uscăciunii. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, poate calma dermatita atopică și regenera pielea afectată.
- Exfoliant. Plantele condimentare, cu gust accentuat picant, susțin efectul de peeling prin faptul că stimulează circulația sângelui și au un efect de rafinare a tenului.
– Ghimbirul (Zingiber Officinale Root) – Conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii ce pot ajuta la reducerea roșeții, umflăturilor sau inflamațiilor pielii. Este un tratament eficient pentru afecțiuni precum eczemele, acneea sau alte afecțiuni inflamatorii ale pielii.
70 de plante într-o sinergie perfectă
La ora actuală oferta pentru produse cosmetice naturale, cu un conținut mare de extracte din plante amare, este deosenbit de variată. Poți alege creme de noapte, creme de zi, produse anticearcăn.
Eu îți recomand un produs pe care îl poți purta în geantă oriunde te-ai afla: BitterGel pentru piele – gel cu 70 de plante, ulei de Tea Tree și argint, de la Vivanatura.
Îmbină în formula sa, puterea regenerantă și stimulatoare a extractelor de plante, cu efectul antiinflamator al uleiului de tea tree și cel antibiotic al ionilor de argint.
Îți va fi de folos pentru curățarea micilor leziuni, datorită proprietăților sale antibacteriene și astringente, care ajută și la eliminarea toxinelor și impurităților acumulate.
Reduce inflamațiile și iritațiile și vindecă pielea, unii compuși cum sunt coada-șoricelului și rădăcina de ghimbir având proprietăți cicatrizante și vindecătoare.
Tonifică și revitalizează fie că te confrunți cu o unghie care s-a rupt și e deja dureroasă sau purulentă, sau te-au mușcat țanțarii ori că pielea ta e uscată și iritată din cauza condițiilor exterioare în care ești. Chiar și negii pot fi îndepărtați de acest gel.
Pentru a fi sigur(ă) că ai tot ce îți trebuie în dulăpiorul tău cu cosmetice, te invit și în Clubul Vivanaturiștilor unde ai șansa:
- Să alegi BitterGel pentru piele sau oricare dintre produsele VIVANATURA, care ți se potrivește, realizate de Leonard Răduț, fondatorul brand-urilor, GennaDent, Bebe Drag și al Academiei Vivanatura, beneficiind de ofertele pe care le avem periodic pe site. https://www.vivanatura.ro
- Să participi GRATUIT la Tombola vivanaturiștilor unde sunt 5 extrageri pe lună (deci 60 de șanse pe an), iar premiile în valoare totală de 200 Ron îți dau posibilitatea să alegi orice produse naturiste dorești.
- Să intri pe pagina Academiei Vivanatura și să te informezi cu privire la orice problemă cu care te confrunți, studiind informațiile de profil.
- Să deschizi pagina de Testimoniale, unde persoane cu diverse simptome, au ales să folosească produsele Vivanatura, și ne-au lăsat impresiile și reușitele lor. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/testimoniale-varicastan-vivanatura/
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS)
Information Clearinghouse, National Institutes of Health
Global Compositae Checklist. (Cited as Cirsium japonicum)
Shunatona Brooke, 6 Reasons to Use Lavender Oil for Skin, 2022
Amin Dalili, Soheila Ebrahimnia Milani, Nasrin Kamali, Sara Mohammadi, Mehdi Pakbaz, Sheida Jamalnia, Beneficial effects of Achillea millefolium on skin injuries; a literature review. Journal of Essential Oil Research, Jul 2022
FDA Regulation of Essential Oils and Aromatherapy Products, 2014
0 Comments