1. Acasa
  2.  » 
  3. Cosmetică naturistă
  4.  » 
  5. Îngrijirea pielii
  6.  » Arta spălării corporale, o scurtă istorie din antichitate și până la parfumatul tău gel de duș

Arta spălării corporale, o scurtă istorie din antichitate și până la parfumatul tău gel de duș

​În peisajul în continuă evoluție al produselor de îngrijire personală, alegerea între gelul de duș și săpunul solid a devenit o dezbatere clasică. Ambele au meritele lor, dar astăzi vom explora domeniul spălării corporale și vom face lumină asupra motivului pentru care gelul de duș sau săpunul clasic ar putea fi cea mai bună alegere pentru pielea ta.

Înainte de săpun, mulți oameni din întreaga lume foloseau apă simplă, cu nisip și noroi ca exfolianți ocazionali. Prima mențiune înregistrată despre săpun este într-o tabletă cuneiformă din mileniul III î.Hr. și, de asemenea, există dovezi pentru producția de materiale asemănătoare săpunului în Babilonul antic în jurul anului 2800 î.Hr.

Sumerienii, aproximativ 3000 î.Hr., foloseau o suspensie de cenuşă şi apă pentru a îndepărta grăsimea din lâna brută şi pânză, astfel încât să poată fi vopsite, iar vechii mesopotamieni au produs săpun prin gătirea grăsimii obținută de la animalele sacrificate împreună cu apă și leșie, substanța caustică derivată din cenușa de lemn. Rezultatul a fost un goop gras și mirositor care îndepărta murdăria. Alte civilizații timpurii s-au uitat la natură: planta de săpun (Saponaria officinalis) a fost amestecată și agitată cu apă dând naștere unui săpun natural.

Există, de asemenea, o povestire despre folosirea grăsimii animale de către un grup de femei romane care își spălau hainele în râul Tibru, situat la baza dealului Sapo din Roma, unde acestea obișnuiau să se adune. Ele au descoperit că, atunci când grăsimile provenite de la animalele sacrificate în templu coborau pe râul de dedesubt și se amestecau cu argilă, formau un amestec excelent pentru curățare. Este însă doar o legendă infirmată de marele istoric al naturii, Pliniu cel Bătrân care a creditat inventarea săpunului, triburilor galice și germanice pe care romanii le-au întâlnit în timpul cuceririlor lor. Oricare ar fi adevărul, se știe cu siguranță că romanii foloseau săpun în băile lor până în anul 200 d.Hr.

Un produs de curățare excepțional, care și-a păstrat formula și care merită luat în considerare, este săpunul de Alep, considerat unul dintre cele mai pure săpunuri, deoarece este făcut doar din ingrediente naturale. Acesta nu usucă pielea, ci o hidratează și hrănește și se presupune că are efecte benefice pentru o serie de probleme ale pielii, cum ar fi eczeme, erupții, afecțiuni inflamatorii, mușcături de insecte sau infecții.

Cea mai veche înregistrare scrisă asupra acestui săpun datează din secolul al VIII-lea d.Hr. Orașul Alep era renumit ca punct final al ilustrului Drum al Mătăsii, care făcea punte între Est și Vest. Generații de familii de comercianți și producători au păstrat neschimbată formula originală care constă în ulei de măsline, ulei de dafin dulce și apă, amestecate cu hidroxidul de sodiu alcalin, încălzite și apoi lăsate să se răcească. După tăiere, săpunul se lasă să îmbătrânească la umbră timp de minim șapte luni, timp în care își schimbă culoarea de la verde la maro și capătă aroma sa distinctivă. Desigur, dafinul (Laurus nobilis) are proprietăți antibacteriene și antifungice remarcabile și ar putea explica unele dintre beneficiile acestui săpun în condiții precum acnee, mușcături de insecte și infecții ale pielii.

Secolul XVIII, începutul revoluției sănătății publice și a igienei personale

În anii 1700, majoritatea oamenilor din clasa superioară se îmbăiau rar, dacă nu chiar niciodată. Ocazional își spălau fața și mâinile și se păstrau „curați” schimbând lenjeria albă de sub haine. „Ideea despre curățenie s-a concentrat pe îmbrăcămintea lor, în special pe hainele purtate lângă piele”, ne spune Ward.

Și totuși, în Evul Mediu, datorită răspândirii fulgerătoare a diferitelor boli, a fost extrem de necesară o modificare drastică în ceea ce privește igiena personală și, odată cu sosirea producătorilor de săpun musulmani în Spania și Italia, primul săpun european a luat loc. Centrele de export de săpun au fost dominate de marile orașe spaniole și italiene. Accesul ușor al Castiliei la uleiul de măsline a stat la baza unui săpun blând și eficient, superioritatea și popularitatea acestuia păstrându-se până în zilele noastre.

Prima apariție a săpunului lichid a avut însă loc în 1865, fiind brecetat de William Shepphard. Totuși popularitatea acestui produs va lua amploare numai în 1898, odată cu săpunului Palmolive, creat de către B.J. Johnson. Acest produs a devenit atât de popular încât B.J. Johnson a fost forțat să-și redenumească compania în Palmolive și să înceapă producția cu adevărat fără precedent a acestui săpun de palmier și ulei de măsline. De la apariția sa și până astăzi, săpunurile Palmolive au rămas unele dintre cele mai populare săpunuri din lume.

La mijlocul secolului al XIX-lea, săpunul pentru corp a devenit o marfă separată de cel de rufe, mult prea puternic și uscat pentru a fi folosit pe piele, dar potrivit pentru curățarea suprafețelor dure și a hainelor.

La ce ne referim acum când vorbim despre săpun ori gel de duș?

Avansarea chimiei moderne a permis crearea de gelurilor de spălat pentru corp, produse ce nu conțin ulei saponificat. Acestea au numeroase ingrediente chimice care ajută la curățarea mai ușoară a pielii, spumează mai bine în zonele cu apă dură, nu lasă reziduuri minerale pe piele și cadă, sunt în stare de PH echilibrat și nu irită pielea. Practic, gelul de duș pe care îl folosești tu, este un demachiant lichid conceput pentru a curăța delicat pielea de impurități și pentru a o hrăni simultan.

Deoarece unele produse pot provoca uscarea pielii după utilizare, mulți producători introduc diverse creme hidratante în rețetele lor. Unele au agenți de condiționare și, prin urmare, sunt perfect utilizabile atât ca săpun pentru corp, cât și ca șampon pentru păr.

Spre deosebire de săpunurile solide, gelurile de spălat se pot personaliza. Extractele din plante, adaosul de uleiuri esențiale și unturi ori uleiuri naturale, modifică proprietățile finale ale unui astfel de produs cosmetic, în așa fel încât acum sunt disponibile geluri de duș pentru toate tipurile de piele, de la sensibil la uscat la gras.

Gelurile de duș naturale, un trend în creștere?

Suntem pe fugă, petrecem prea puțin timp ocupându-ne de noi înșine, așa că, de ce să nu transformăm scurtul moment de igienă zilnică într-un răsfăț? Totuși, în ziua de astăzi primează sănătatea, iar tot mai multe persoane au devenit interesate de produsele cosmetice naturale și organice.

Și pe bună dreptate. Pielea este cel mai mare organ al nostru, iar integritatea ei ne apără de factorii nocivi din mediu. De unde și necesitatea ca orice punem pe piele, și ajunge prin absorbție – chiar dacă redusă – în sânge, să fie natural. Evident firmele producătoare de produse de curățare corporală s-au adaptat la cerințele de piață:

– Tot mai multe branduri cunoscute înlocuiesc parfumurile sintetice, generatoare de alergii și probleme respiratorii, cu uleiuri esențiale,

– Spumanții duri sunt înlocuiți cu produși mult mai blânzi pentru piele,

– Gelurile de duș beneficiază de un adaos de substanțe hidratante și emoliente, pentru a lăsa o senzație de catifelare și netezime după spălat,

– Cercetătorii se axează pe descoperirea cât mai multor extracte naturale din plante și flori cu proprietăți antimicrobiene, antibacteriene, cicatrizante, antioxidante ori regeneratoare, ce pot fi adăugate simple ori în combinație cu uleiuri esențiale în formula gelurilor de duș.

Pentru a te bucura de calitățile unui produs de curățare bun, eu te invit să testezi gelurile de duș de la VivaNatura. Au în compoziția lor componente naturale și de origine naturală, extracte de plante hrănitoare și uleiuri esențiale. Nu conțin substanțe chimice dăunătoare și îndepărtează murdăria și alte impurități de pe corp fără a afecta stratul protector al pielii.

În laboratorul VivaNatura au fost selectate cu atenție cele mai bune uleiuri organice și esențiale pentru a-ți oferi produse de înaltă calitate, cu rezultate vizibile. Datorită extractelor de plante și flori, cu efecte antioxidante, antimicrobiene și emoliente, pielea ta se va simți după duș mai hidratată, cu un aspect uniform și luminos.

Mirosul și textura gelurilor de duș transformă ritualul zilnic de curățare a pielii într-o pauză care încântă simțurile. Cu aceste produse îți vei răsfăța pielea asigurând în același timp hidratare și calmare față de efectele nocive ale factorilor de mediu.

Poți alege între:

  1. Gelul de duș Spa cu lavanda și ceai verde ce conține ingrediente care iubesc pielea și vine cu o aromă liniștitoare de lavandă pentru o experiență de relaxare în baie. Este realizat cu extracte excelente aloe vera, ceai verde, gălbenele și nalbă cu remarcabile proprietăți emoliente, calmante și antiinflamatorii, dar și dezinfectante, antiseptice și cicatrixante.

Formula inovatore a gelului de duș, conține zeolit, un mineral cu o mare capacitate de absorbție a toxinelor. Zeolitul înlătură toxinele și impuritățile de la nivelul pielii, prezența lui oferind un efect de gomaj ușor. Astfel, la finalul dușului te vei simți nu doar relaxată sub acțiunea calmantă a uleiului esențial de lavandă ci și mult mai ușoară datorită eliminării celulelor moarte de pe piele și revigorării circulației sanguine.

  1. Gelul de duş cu Aloe Vera şi tea-tree purifică şi revigorează pielea datorită ingredientelor active din plante și a uleiuri naturale presate la rece din compoziția lui. În formula acestui gel de curățare sinergia uleiurilor esențiale de tea-tree, lămâie, cajeput și roiniță asigură efecte antiseptice, acţionând împotriva infecţiilor bacteriene, purifică şi revigorează pielea, fiind calmant al durerilor și spasmelor musculare.

Ingredientul special din această formulă este extractul de mesteacăn cu proprietăți antioxidante și hidratante. Vitamina C din coaja de mesteacăn protejează pielea împotriva  acțiunilor nocive cauzate de razele ultraviolete și a altor factori ce cauzează îmbătrânirea pielii.

Le poți testa gratuit dacă te înscrii la TOMBOLĂ. Ai posibilitatea să primești oricare din produsele din portofoliul VIVANATURA, GENNADENT și BEBE DRAG, în 5 extrageri pe lună (deci 60 de sanșe pe an), cu premii în valoare totală de cel puțin 200 lei. Aici găsești Tombola vivanaturiștilor: www.vivanatura.ro/tombola

De asemenea, te invit pe pagina Academiei Vivanatura, unde poți beneficia de promoțiile și ofertele de pe site. https://academiavivanatura.ro/

Așa, nu doar că vei fi informată despre ultimele noutăți, dar vei avea acces la toate articolele, dar și la pagina de testimoniale, a celor care au folosit produsele acestui brand pentru diferite probleme. https://academiavivanatura.ro/testimoniale-vivanatura-produse-naturiste/

Carmen Gheorghe, O Vivanaturistă convinsă

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *