1. Acasa
  2.  » 
  3. Tratament naturist
  4.  » 
  5. Tratament naturist pentru ingrijire orala
  6.  » Dinții tăi sub microscop – probleme dentare grave care pot indica alte boli 

Dinții tăi sub microscop – probleme dentare grave care pot indica alte boli 

Prevalența principalelor boli orale continuă să crească la nivel global odată cu creșterea urbanizării și schimbările condițiilor de viață. Acest lucru se datorează în primul rând expunerii inadecvate la fluor (în alimentarea cu apă și produsele de igienă orală, cum ar fi pasta de dinți), disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor cu conținut ridicat de zahăr și accesul redus la serviciile de îngrijire orală în comunitate.

Problemele dentare grave pot avea un impact semnificativ asupra sănătății în general. De fapt, sănătatea orală este un indicator important al stării restului corpului tău. Iar capacitatea de a identifica anomaliile îți poate salva uneori, viața.

„În timpul unui examen de rutină, un dentist poate detecta adesea primele semne ale unor afecțiuni subiacente, cum ar fi diabetul, leucemia sau bolile de inimă”, ne spune dr. Cary Sun, medic stomatolog șef al Cigna. „Tratamentul regulat este crucial pentru acești pacienți pentru a ajuta la abordarea tratamentului stomatologic necesar și pentru a preveni infecțiile grave care le pot afecta sănătatea generală. În plus, sănătatea orală precară poate exacerba și alte afecțiuni, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă.”

Care sunt cele 8 probleme dentare grave care pot indica alte boli?

Unele dintre cele mai frecvente boli care afectează sănătatea bucală includ cariile, bolile gingiilor și cancerul oral. Se estimează că bolile bucale afectează aproape 3,5 miliarde de oameni. Peste 40% dintre adulți se plâng de dureri de dinți, iar peste 80% dintre oameni au făcut cel puțin o vizită medicului stomatolog până la vârsta de 34 de ani.

Majoritatea bolilor și afecțiunilor orale au în comun factori de risc modificabili, cum ar fi consumul de tutun, consumul de alcool și o dietă nesănătoasă, bogată în zaharuri libere. Dar și din cauze subiacente. Dacă prezența unei carii e de la sine înțeles că te trimite la dentist, există însă și alte simptome de a căror gravitate să nu îți dai seama și, tocmai de aceea le poți trece cu vederea:

  1. Dureri de maxilar și gură. Uneori pot fi simptome de stres și anxietate. Alteori țin de probleme ale sinusurilor dar, disconfortul sau durerea la nivelul maxilarului poate semnifica și un atac de cord.
  2. Dureri și sângerări ale gingiilor. Gingiile care sângerează sau dor sunt de obicei rezultatul agravării unei gingivite. Dar poate fi și o consecință a diabetului care este legat de dezvoltarea și progresia bolii parodontale. Deoarece această afecțiune reduce rezistența la infecții, în mod frecvent apar simptome precum inflamația gingiilor, afte bucale, gură uscată, dinți slăbiți și halitoză.
  3. Dinți slăbiți sau pierduți. Dinții care cad brusc sunt semne ale unei afecțiuni grave a gingiilor. Este însă și un semn precoce al osteoporozei, când osul maxilar devine mai puțin dens.

Femeile cu osteoporoză tind să aibă mai puțini dinți decât femeile cu densitate osoasă normală. În acest caz ai nevoie de un stomatolog, o dietă echilibrată și exerciții fizice, pentru a reuși să păsrezi cât mai mulți dintre dinți.

Mulți aleg o proteză dentară în acest moment. Din păcate, protezele dentare sunt adesea nepotrivite persoanelor care au osteoporoză, așa că ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală orală.

  1. Modificări ale suprafețelor și smalțului dinților. Eroziunea și smalțul translucid al dinților apar în cazul unei tulburări grave de alimentație sau în reflux acid. Regurgitarea cronică a acizilor gastrici la pacienții cu boală de reflux gastroesofagian poate provoca eroziunea dentară, care, în combinație cu uzura sau bruxismul, conduce la pierderea extinsă a țesutului dentar coronal, permanent.

Simptomele orale asociate cu această afecțiune mai includ sensibilitate dentară, pierderea dimensiunii dinților și problemele estetice.

  1. Respirație urât mirositoare. Halitoza rezultă din uscăciunea gurii sau din alimentele sau băuturile pe care le consumi ori, datorită unei gingivite netratate. Dacă însă persistă, este semnul unor probleme de sănătate ce necesită o atenție medicală. Poate fi vorba de boli pulmonare cronice, o afecțiune renală sau hepatică, infecții ale sinusurilor, diabet sau probleme gastro-intestinale.
  2. Leziuni bucale, ulcere ale buzelor, umflături sau afte. Aftele galbene sau albicioase, sau petele neobișnuite în interiorul gurii pot fi benigne și se tratează ușor. Sunt totuși anumite tulburări infecțioase care le pot provoca.

Virusul herpes simplex se manifestă cu vezicule pline de lichid care se rup pentru a forma un ulcer pe marginea vermilion a buzei. Eritemul multiform dat de acest virus are o varietate de aspecte și adesea provoacă mucozită bucală dureroasă.

Dar numai un stomatolog îți poate pune un diagnostic corect. Vizitează cabinetul stomatologic ori de câte ori te confrunți cu astfel de probleme, pentru a fi sigur(ă) dacă e o infecție orală comună și nu ceva mai grav.

  1. Burning Mouth, sindromul ”gurii care arde” sau glosodinia. Tulburarea apare de regulă în rândul femeilor la menopauză, dar a fost asociată și cu tulburări psihice. Senzația este de puternică arsură în partea frontală a limbii, a gingiilor și a buzei inferioare sau chiar a întregii cavități bucale și gât fără o cauză evidentă.

Tratamentul glosodiniei trebuie individualizat, deoarece simptomatologia acestei boli diferă foarte mult de la o persoană la alta. Dar, simptomele pot fi controlate și starea generală se poate ameliora.

  1. Cancerul bucal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. În cea mai mare parte, începe ca o pată minusculă roșie sau albă sau o durere în interiorul gurii, pe marginile laterale ale limbii, podeaua gurii și orofaringe.

Unele semne comune ale cancerului oral sunt puncte dure sau zone aspre, răni ce sângerează și care nu se vindecă, țesuturi decolorate, amorțeală și modificări ale dinților în gingii. Rareori, cancerele găsite în regiunea bucală metastazează la plămân, la sân sau la prostată.

Fumătorii, mestecători de tutun sau băutorii au un risc de până la 15 ori mai mare de cancer oral.

Prevenția, o soluție la îndemâna oricui

Costurile din propriul buzunar pentru îngrijirea sănătății orale pot fi bariere majore în calea accesului la cabinetul stomatolog. Tratamentul este costisitor și nu face parte din acoperirea de sănătate.

La cea de-a 74-a Adunare Mondială a Sănătății, din anul 2021, OMS a aprobat o rezoluție privind sănătatea orală, iar un an mai târziu a venit cu o strategie globală, cu o viziune de acoperire pentru toți indivizii și comunitățile până în 2030.

Până când toată lumea va avea acces gratuit în cabinetele dentiștilor, prevenția este mult mai sigură. Mai ales că, unele dintre bolile cu manifestare la nivelul gurii, au o relație strânsă cu igiena orală.

Eu te sfătuiesc să fi atent(ă) cu dinții și gingiile tale. Un stil de viață sănătos, fără excese de alcool, tutun, cafea și dulciuri și vizita la medic atunci când ai probleme de sănătate, sunt un prim pas. Amânarea nu face bine nimănui.

Pentru a avea grijă de dinții tăi ești binevenit pe pagina brandului de produse cosmetice naturale Vivanatura https://www.vivanatura.ro/.

Sunt produse procesate la rece, pentru ca fiecare compus din formula lor să rămână activ. Au la bază, pe lângă argilă, propolis, argint, uleiuri esențiale cu rol antimicrobian și extracte din plante, pentru a acoperi întreaga gamă de necesități.

Fie că alegi prospețimea unei paste de dinți cu mentă, sau aroma exotică a pastei India Fresh ori complexul special pentru tratarea paradontozei, eu te aștept pe pagina VivaNatura, https://www.vivanatura.ro/categorie/gennadent/ pentru a alege din cele 14 paste de dinți și apă de gură.

Dacă urmărești o îngrijire temeinică și cu efecte de durată ai la îndemână PATRU paste de dinți create pentru situații speciale:

GennaDent Argentum  – pasta de dinți cu argilă, argint, extracte de plante și uleiuri vegetale. Argintul are un efect remarcabil asupra plăcii bacteriene dentare și asupra micro-organismelor din cavitatea bucală. Este indicată celor cu sângerări gingivale reduse, respirație urât mirositoare și gingii inflamate. Dezinfectează mucoasa bucală și elimină blând tartru.

GennaDent Forte – pasta de dinți cu propolis, aloe, ulei esențial tea trea și extracte de plante. Combinația de argilă, propolis, aloe și ulei de tea tree, face ca această pastă de dinți să fie puternic anitibiotică și antifungică. În plus, are efect anestezic și cicatrizant.

GennaDent Parodontik  – pasta de dinți cu zeolit și ulei esențial de oregano. Parodontik conține compuși activi ce ameliorează rapid sângerările gingivale și controlează natural parodontoza încă de la primele semne ale apariției acesteia.

GennaDent India Fresh  – pasta de dinți cu argilă, turmeric și ulei esențial de neem. Această pastă de dinți are proprietăți stimulente și dezinfectante, fiind totodată și o sursă excelentă de vitamine, acizi grași esențiali, antioxidanți și minerale. Fortifică gingiile, elimină tartrul și albește dinții în mod natural.

Iar pentru a avea mereu la îndemână o modalitate de a-ți menține gingiile și dinții curați, Vivanatura a creat două formule pentru apă de gură, potrivite pentru orice situație:

GennaDent Apa de gura naturală cu salvie și argilă – înlocuiește cu succes guma de mestecat sau periajul dinților când ești grăbit.

Lactatul de zinc și argila desilicată țin sub control respirația urât mirositoare, ajută la prevenirea plăcii bacteriene, iar salvia, aloe și musețelul, reduc iritatia și inflamația de la nivelul gurii. Are efect tonic, calmant si aduce o stare de prospețime. Este recomandată mai ales celor care suferă de gingivită, paradontoză și alte afecțiuni ale gingiei.

GennaDent Apă de gură naturală cu propolis și diatomee – Particulele de diatomee au o eficiență uimitoare în absorbția mirosului neplăcut. Combate senzația neplăcută de gură uscată și elimină halena.

De asemenea, ești binevenit(ă) în grupul Vivanaturiștilor și pe paginile Academiei pentru a te putea informa despre posibilități de ameliorare și tratament a problemelor dentare și nu numai. https://academiavivanatura.ro/category/tratament-naturist/tratament-naturist-pentru-parodontoza/

Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă

Referințe

Seda Cengiz, M İnanç Cengiz and Y Şinasi Saraç, Dental erosion caused by gastroesophageal reflux disease: a case report, Cases J. 2009, PubMed CrossRef Google Scholar

Bernard J. Hennessy, Úlceras e inflamación de los labios, DDS, Texas A&M University, College of Dentistry, Revisado médicamente 2022

Bernard J. Hennessy, Proliferaciones orales, DDS, Texas A&M University, College of Dentistry, Revisado médicamente 2022

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *