Sănătatea dentară joacă un rol cheie în starea generală de sănătate și calitatea vieții atât a copiilor, cât și a adulților.
Copilăria este o perioadă plină de explorare și de creștere. Însă uneori găzduiește și problemele dentare. Multe dintre acestea sunt aceleași care îi afectează și pe adulți, doar că dinții copilului tău sunt încă în curs de dezvoltare, mai moi și mai tineri decât succesorii lor definitivi. Și, chiar dacă dinții de lapte sunt în cele din urmă înlocuiți cu cei permanenți, menținerea lor într-o stare cât mai bună este importantă pentru sănătatea și bunăstarea generală a copilului tău.
Multor părinți le este greu să își dea seama de câtă îngrijire dentară au nevoie copiii lor. Ei știu doar că trebuie să prevină apariția cariilor, dar nu cunosc întotdeauna care este cel mai bun mod de a face acest lucru.
Înțelegerea problemelor dentare pediatrice și cauza lor, te va ajuta pe tine, ca părinte, să știi cum să le previi.
Cât de multe știi despre cariile dentare de biberon?
Cariile de biberon, numite și sindromul biberonului, apar atunci când dinții bebelușului sunt în contact frecvent cu zaharurile din băuturi, cum ar fi sucurile de fructe, laptele din formule praf, apă cu zahăr, sau orice altă băutură dulce.
Dinții de lapte servesc drept „economi de spațiu” pentru dinții adulți. În cazul în care dinții de lapte sunt deteriorați sau distruși, ei nu pot ajuta la ghidarea dinților permanenți în poziția lor corectă, ceea ce poate conduce la aglomerarea dinților sau strâmbarea lor.
Cum pot să le previn, ca părinte?
Sunt mai mulți factori care duc la deteriorarea dinților de lapte și, în funcție de aceștia, modul de a acționa este diferit.
- Bebelușul tău e agitat în timpul zilei? Nu-l calma sau alina cu un biberon plin cu băuturi dulci sau lapte. În schimb, dă-i apă plată sau suzetă. Și, mai ales nu înmuia niciodată suzeta bebelușului tău în zahăr, miere sau orice lichid dulce.
- Ai obiceiul să îți lași bebelul să adoarmă cu biberonul în gură? Plin cu lapte din formule praf, ceai dulce sau suc de fructe? La fel, dacă îl alăptezi la sân, asigură-te că a terminat de mâncat și apoi culcă-l.
Folosește o cârpă moale umedă sau tifon pentru a șterge dinții și gingiile bebelușului după fiecare alăptare. Acest lucru ajută la îndepărtarea oricărei plăci ce poate forma bacterii și a zahărului acumulat pe dinți și gingii.
- Copilul tău își suge degetul? Este normal și sănătos ca bebelușii să-și sugă degetele mari, suzetele sau jucăriile. Suptul obiectelor le oferă un sentiment de siguranță emoțională și confort.
Dar dacă suptul degetului continuă după vârsta de 5 ani, atunci când dinții permanenți încep să apară, pot apărea probleme dentare. Dinții pot fi împinși din aliniament, făcându-i să iasă în afară și să creeze o supramușcare. În plus, maxilarul își modifică poziția normală și cerul gurii de asemenea.
- Cel mic a învățat să bea din ceașcă până la prima aniversare? Excelent. Trecerea la cană scade expunerea dinților la zaharuri, dar atenție, sorbirea constantă din ceașcă poate duce la carii, dacă nu este umplută cu apă plată.
- Împingerea limbii. Ține de procesul de sigilare a gurii în înghițire, prin împingerea părții superioare a limbii înainte pe buze. La fel ca suptul degetului mare, împingerea limbii exercită presiune asupra dinților din față, împingându-i din aliniament, ceea ce îi face să iasă în afară, creând o supramușcătură și, posibil, interferând cu dezvoltarea vorbirii.
Dacă observi la coplilul tău acest obicei, consultă un logoped care să-ți ajute copilul să crească puterea mușchilor și să dezvolte un nou model de înghițire.
- Sugerea buzelor. implică ținerea în mod repetat a buzei inferioare sub dinții frontali superiori. E un obicei ce poate apărea singur sau în combinație cu suptul degetului mare și are ca rezultat o supramușcare și aceleași tipuri de probleme ca la sugerea degetului mare și împingerea limbii.
Asociația Stomatologilor ne atrage atenția că pot apărea carii la copii imediat ce îi apar dinții
Îngrijirea dentară începe înainte de apariția primului dinte al copilului. Doar pentru că nu îi poți vedea, nu înseamnă că dinții nu sunt acolo. Ei încep de fapt să se formeze în al doilea trimestru de sarcină, iar la naștere, bebelușul tău are deja 20 de dinți primari, dintre care unii sunt complet dezvoltați în maxilar.
La ora actuală 1 din 5 copii cu vârsta de 5 ani are deja o carie netratată și, până la 30% dintre copii dezvoltă bruxism (scrâșnirea dinților) într-un anumit stadiu al dezvoltării lor. Oricât de șocante ar putea fi acele statistici – în special pentru părinții îngrijorați – sunt foarte adevărate. Din momentul nașterii și până când a căzut ultimul dinte de lapte, aproape toți copiii se vor confrunta cu probleme dentare. Fie că este vorba despre o boală parodontală, gură uscată sau carii, copiii nu sunt imuni la lipsa de igienă orală.
Sănătatea dentară, sau mai bine spus, lipsa ei, poate afecta mai multe domenii ale dezvoltării și creșterii copilului. Fie că este vorba de funcții fizice cum ar fi hrănirea, respirația, vorbirea sau, sociale, zâmbetul și adaptarea printre ceilalți copii.
Un studiu, care s-a aliniat cu obiectivele Healthy People 2020 pentru reducerea problemelor dentare ale copiilor, a descoperit că sănătatea dentară mai proastă a copiilor este asociată semnificativ cu performanța școlară redusă și integrarea în colectiv.
Luând în considerare că sănătatea dentară precară este dobândită devreme în viață, rezultate studiului sunt în concordanță cu acumularea de efecte adverse asupra bunăstării psihosociale în timp.
Din fericire, dacă tu ca părinte ești vigilent și știi la ce să ai grijă, atunci poți îmbunătăți sănătatea dentară și orală a micuțului tău și poți evita unele dintre problemele ce pot aparea.
Când ar trebui să programez prima vizită a copilului meu la dentist?
Dacă copilul tăi are dinții cariați, cel mai probabil igiena orală este de vină. La care se adaugă prea mulți carbohidrați și zahăr, deoarece acestea contribuie la formarea plăcii. Și atunci, evident va trebui să vizitezi cabinetul stomatolog cât mai repede. Când însă nu are probleme cu dinții, programează-l începând cu vârsta de 3 ani.
La această primă dată, medicul stomatolog îți va explica tehnicile adecvate de periaj și va face un examen în timp ce tu îți ții copilul în brațe. Aceste vizite vor identifica din timp orice problemă și îi ajută pe cel mic să se obișnuiască cu cabinetul dentistului.
Ia în considerare să îl duci la un stomatolog specializat în tratarea copiilor. Aceștia sunt instruiți să se ocupe de o gamă largă de probleme asociate cu sănătatea dentară a lor și știu când să te îndrume către un alt tip de specialist, cum ar fi un ortodont pentru a corecta o supramușcare sau un chirurg oral pentru realinierea maxilarului.
Care este cea mai bună periuță și cum alegi pasta de dinți?
Când copiii împlinesc 3 ani, ar trebui să înceapă să se spele pe dinți o dată pe zi. Și până la 4 ani, ar trebui să se perieze de două ori pe zi. Iar părinții ar trebui să supravegheze și să-i ajute pe copii să se spele pe dinți până când aceștia pot apuca ferm și controlează singuri periuța de dinți.
Magazinele despecialitate și raionele pentru copii te vor ghida fără probleme spre o periuță adecvată și pentru paste de dinți naturale pentru micuțul tău.
Eu îți recomand pastele de dinți naturale, pe bază de argilă de la VivaNatura. Sunt produse procesate la rece, pentru ca fiecare compus din formula lor să rămână activ. Au la bază, pe lângă argilă, propolis, argint, uleiuri esențiale cu rol antimicrobian și extracte din plante, pentru a acoperi întreaga gamă de necesități.
Special pentru întărirea gingiilor și protecția dinților copilului tău sunt PATRU paste de dinți create anume:
Pasta de dinţi Bebe Drag – este 99,5% naturală şi de origine naturală cu aromă de capşuni. Are o formulă special concepută pentru copii, chiar şi de la vârsta de 1 an, având ca şi componente de baza argilă, aloe vera şi extracte naturale din plante. Aceste ingrediente active acţionează blând asupra dinţilor şi gingiilor bebelușului tău şi oferă o protecţie bună împotriva dezvoltării plăcii bacteriene.
Argila este un produs natural, foarte bogat în minerale, reduce flora microbiană prin îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafaţa dinţilor şi a gingiilor prin periaj, susţine protecţia prin echilibrarea pH-ului şi oferă o senzaţie de calmare. Nu formeaza spumă.
Datorită ingredientelor naturale din care este realizată această pastă de dinţi, nu prezintă risc în cazul ingerării accidentale moderate (care totuşi trebuie evitată).
GennaDent Junior Portocale – este 99% naturală şi de origine naturală cu argilă și ulei esențial de portocale. Pasta de dinți mai are în componența ei argilă și extracte naturale din plante.
Are o formulă special concepută pentru copii, chiar și de cele mai fragede vârste, iar compușii activi din formula ei acționează blând asupra dinților și gingiilor celor mici.
GennaDent Junior Căpșuni – este 99% naturală şi de origine naturală cu lămâie și aromă naturală de căpşuni. Pasta de dinți mai are în componența ei argilă, aloe vera, propolis și extracte naturale din plante.
Oferă protecție împotriva dezvoltării plăcii bacteriene și a apariției cariilor și nu formează spumă. Este indicată în special copiilor, dar și adulții o folosesc frecvent datorită faptului că acționează blând asupra dinților și gingiilor deja cu probleme.
GennaDent Junior Banană – pastă de dinți naturală pentru copii cu argilă și banane, fără fluor, 99% naturală şi de origine naturală. Pasta de dinți mai are în componența ei argilă, aloe vera și extracte naturale din plante.
Este indicată începând cu vârsta de 2 ani, mai ales în perioada în care copiii învață să se spele pe dinți și ar putea să o înghită accidental.
Ca părinte, noi te susținem. Tocmai de aceea te invit în grupul Vivanaturiștilor și pe paginile Academiei pentru a te putea informa despre posibilități de ameliorare și tratament a problemelor dentare și nu numai. https://academiavivanatura.ro/category/tratament-naturist/tratament-naturist-pentru-parodontoza/
Aici vei găsi articole, testimoniale și promoții, de care poți beneficia tu și cei din familia ta.
Carmen Gheorghe, o Vivanaturistă convinsă
Referințe
Carol Cristina Guarnizo-Herreño, DDS, MPH and George L. Wehby, MPH, Ph.D., Assistant Professor, Children’s Dental Health, School Performance and Psychosocial Well-Being, J Pediatr 2012, Journal List , HHS Author Manuscripts
Tomar SL, Reeves AF. Changes in the Oral Health of US Children and Adolescents and Dental Public Health Infrastructure Since the Release of the Healthy People 2010 Objectives. Academic Pediatrics. 2009 [PubMed] [Google Scholar]
McGrath C, Broder H, Wilson-Genderson M. Assessing the impact of oral health on the life quality of children: implications for research and practice. Community Dent Oral Epidemiol. 2004 [PubMed] [Google Scholar]
0 Comments